sunucu için sistem gereksimleri

Başlatan Blackcloudy, 12 Ekim 2015 - 18:09:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Blackcloudy

merhaba arkadaşlar

bir sistem kurulumu yapmak istiyoruz ve bu sistemde
yaklaşık olarak 50 kullanıcı olacak ve
1 adet domain controller ( SAMBA üzerinden RSAT ile yönetilecek)
2 adet mail sunucu (Zimbra kurmayı düşünüyorum)
1 adet yedekleme

böyle bir sistem için tek makine içerisinde sanallaştırma mı yoksa birden fazla makinemi önerirsiniz.
bir diğer sorum ise sistem gereksinimlerini çıkarırken neleri dikkate almalıyım. ( ne kadar CPU ne kadar RAM ) kararını nasıl vermeliyim.

cevaplar için şimdiden teşekkürler.

heartsmagic

Elde sağlam bir sunucu varsa sanallaştırma yapmak daha makul olur muhtemelen. Oradaki en hayati madde sanırım Zimbra. Eğer sanallaştırma yapılacakasa şurası iyi okunmalı: https://wiki.zimbra.com/wiki/Performance_Recommendations_for_Virtualizing_Zimbra_with_VMware_vSphere

DC'nin fazlaca bir şey tüketeceğini sanmıyorum ancak Samba ile bu işi yapan birinden duymak lazım yorumu. Yedekleme sunucusu için de nasıl bir yedek düşündüğün önemli. Sıkıştırma yapılacak mı, şifreleme olacak mı vs. gibi. Bu tür işlemler işlemciyi zorlayacaktır haliyle ona göre bir şeyler düşünmen lazım. Ayrıca, elli kullanıcı nereden ne hizmeti alacak? Ne türde bir şey servis edilecek?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Blackcloudy

hocam zimbra ve samba aynı fiziksel sunucu içerisinde sanallaştırma olarak olması sağlıklı şekilde çalışır mı? çünkü mail trafiği fazlaca olacak ondan dolayı şüpheliyim açıkçası onun için fikir almak istedim. yedekleme de sadece github kullanılıyor ve onun yedeği sürekli alınması gerekiyor. 50 kullanıcı github üzerinde değişilik yapmak ve vpn ile çalışmaları gerekebilir. bunun dışında clientlerin server tarafı ile pek ilişkileri yok.

plazma

Sunucuyu ona göremi alacaksınız yoksa hali hazırda olana ram vs takviye mi yapılacak

Blackcloudy

sıfırdan makine alınacak üstadım

heartsmagic

Gereksinimler karşılanırsa neden iki sanal sunucu da aynı makinede çalışmasın. Burada önemli olan gereksinimlerin karşılanıp karşılanmayacağı. Öncelikle sormak lazım, sanallaştırma teknolojisi olarak ne düşünülüyor? Donanıma ne kadar bütçe ayrılmış durumda? Zimbra örneğin tek sunucu için 8GB kadar bellek istiyor. Çoklu sunucular için irtibat kurun diyor. Eposta trafiği çok önem arz etmez sanırım, saniyede bir eposta gitmeyeceğine göre(?) Zimbra'nın kendi gereksinimlerini sağladıktan sonra sorun olacağını sanmıyorum.  Sunucu da yeterli olduğu sürece DC için bir başka sanal makine tanımlayabilirsin. Disk yapısı olarak ne düşünülüyor? Böyle bir ortam için RAID düşünüyorsundur muhtemelen. Dediğim gibi kendi adıma bu yönde nokta atışı öneriler veremem, fakat hesaplamalarını kabaca gereksinimlere bakarak sen yapabilirsin. 

 Github işin neresinde tam anlayamadım, kendi sunucunuzda mı koşturacaksınız kendisini?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Blackcloudy

#6
github kendi sunucumuza almayı düşünüyoruz. sanallaştırma için wmworkstation düşünüyoruz. donanım için yaklaşık olarak 15-20 bin arasında bir bütçe ayrılmış durumda. burada makinada olması gereken öncelikli olarak ram diye düşünüyorum özelliklede sanallaştırma yaparsam disk yapısında raid elbette kullanılacak ancak hangi yapı daha sağlıklı olur onunda kararını veremedim henüz.
peki şunu sormak istiyorum güçlü bir makine içerisinde sanallaştırma yapmak mı yoksa orta düzey iki makinede farklı serverlarıımı koşturmak mantıklı. kusura bakmayın biraz junior seviyede bir sistemci olduğum için sorularım saçma olursa kusuruma bakmayın :)

heartsmagic

Hep söylüyorum burada son kullanıcı gözüyle öneri yapıyorum, sistem yöneticisi önerisi olarak algılama bunları :) Özel bir sebebi yoksa iki farklı makine almanın bir anlamı yok bence. Ayrıca sanallaştırma yapmak birçok yönden seni rahatlatacaktır da. Tek tıkla çalışan bir sistemin yedeğini almak gibi örneğin. Ayrıca düzgün yapılandırıldığında eldeki donanımı daha verimli kullanmanı da sağlar. 

Fakat böyle bir iş için, en azından sunucu tespiti ve alımı için "junior" bir çalışana iş vermek ne kadar verimli? :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Blackcloudy

:) kesinlikle katılıyorum junior sevideki bir kişinin yapacağı işler değil bunlar ama işte gelde bunu patrona anlat :) sana maaş veriyorum yapacaksın diyor. :))) onun için bende buradaki senior abilerimizden destek bekliyorum.

earas

Vmware workstation şu tablo için iyi bir sanallaştırma çözümü değil. Hem alta fazladan bir os sistem kaynağını tüketecek, hem de performansı o sistem etkileyecek. Type 1 seviyesinde Vmware Hypervisor kullan. Vcenter'a ihtiyacın olmayacağı için vsphere client ile yönetirsin. 6.0 kullanırsan web üzerinden yönetirsin zaten.
Eğer Vmware kullanacaksan yedekleme için elbette Veeam Backup en iyi tercih olacaktır. Onun dışında ihtiyacına ve bütçene göre değişiyor. Free olarak Cobian ve Iperius (bazı özellikleri ücretli ama uygun) ihtiyaçlarını karşılıyorsa iyi tercih olabilir. Ücretli olarak Symantec Backup Exec de iyidir.

plazma

bence iki ayrı sunucu yapın o kadar bütce ayırdı iseniz sanallaştırma yerine daha sağlıklı geliyor bana :) 4-5 bin Tl lik bir dell sunucu eposta için ayırırsınız, kalan bütçe ilede diğer sunucuyu

blitzm

Merhaba arkadaşlar,
Bildiğim kadarıyla Zimbra AD ile çalışabiliyor ancak genelde bu AD denilenden kasıt microsoft AD oluyor. Shema olarak Samba ile Microsoftun AD sinde bazı farklılıklar var. Örneğin samba AD ortamına win2012 member server kurup üzerine exchange kurmama izin vermemişti ancak son Samba güncellemesinde ne değişti test etmedim aslı varsa son versiyon destekliyor diyorlar, bu konuda 1-2 bug bildirimi yapılmıştı. Canımız kanımız Sambamız itiraf edelim ki windows AD nin kopyası (hep microsoft mu kopyalıcak) geliştiriliyor ancak hala eksikleri var.
Ancak Zimbra yı yazan insanlar bunu mutlaka düşünmüşlerdir. Diğer sorunlarla birlikte bunuda gözardı etmeyin derim.

Sanallaştırma geleceğe yatırım olduğundan kesinlikle öyle olmalı. İlerde bir server daha kurmak istediğinizde kolayca yapabilirsin. Ancak patronla papaz olmak istemiyorsan ve pc'nde 8-10 gb ram in varsa önce bu senaryoyu virtualbox ta kendi makinende mutlaka gerçekleştirmeni tavsiye ederim. Zimbrayı groupware (zentyal diye bir alternatif daha var olduğunu hatırlıyorum) olduğundan exchange e yıllarını vermiş biri olarak merak ediyorum. İşlem sırasında yada bitiminde tecrübelerini paylaşırsan sevinirim. Özellikle samba konusunda ihtiyaç duyarsan dilim döndüğünce destek olmaya çalışırım
Mesleğinde zekatı olur

Blackcloudy

şuan makine alımı yapılana kadar sanal ortamda similasyon yapmaya çalışıyorum. ancak sürekli hatalarla boğuşuyorum. şuan bir makinaya DHCP kurdum ve üzerinden gateway yaparak clientlerin internete çıkmasını sağladım ve Samba kurdum , sambayı windows makinadan RSAT ile yönetebiliyorum kullanıcı ekleme GPO yazma vs. ancak client makilerden bazıları ubuntu Desktop kullanıyor onlara gpo etkilemeyecek belki ama bir domain ortamı varsa onların ayrı çalışması mantıksız olacak diye onlarıda domaine almak istiyorum. ancak birkaç araştırma yapmama rağmen beceremedim :( çalışmalar devam ediyor...

blitzm

Yerinde olsam RSAT la yönetemeyeceğim servisi samba dc den ayrı makineye kurarım. DHCP gateway vs. Bu ihtiyaç için pfSense te kurabilirsin. Firewall, proxy, dhcp dynamic dns(forwarder), AD entegrasyonu vs yok yok

Haziran 2015 te yazılmış bir yazı var
http://www.unixmen.com/how-to-join-an-ubuntu-desktop-into-an-active-directory-domain/
Mesleğinde zekatı olur