Linux komutlarını nasıl ezberlerim?

Başlatan Robinson_Crusoe, 17 Eylül 2015 - 12:11:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Robinson_Crusoe

Ubuntu komutlarını nasıl ezberleye bilirim arkadaşlar, varmı vereceğiniz bir yöntem,
Herif manyak yüzünden belli,

Reverser

ezberlemek için bu şekilde çaba harcamak pek doğru olmaz, en iyisi zamana bırakmak ve düzenli kullanım ile yavaş yavaş öğrenmek olur bana kalırsa.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

Robinson_Crusoe

Alıntı yapılan: Reverser - 17 Eylül 2015 - 12:15:13
ezberlemek için bu şekilde çaba harcamak pek doğru olmaz, en iyisi zamana bırakmak ve düzenli kullanım ile yavaş yavaş öğrenmek olur bana kalırsa.

İngilizcem iyi olmadığı için help komutu işe yaramıyor, ezberlemek daha iyi olur diye düşünüyorum,

natgho

Linux da ezber yok dostum emin ol, bilgisayarına kur ve kullanmaya başla. Ezber unutulur ama kullanılan unutulmaz. Sadece neyin ne olduğuna aşina olmak istiyorum diyorsan bi göz atabilirsin. Help yerine " man " ile denermisin çalışmıyorsa?
Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

YöneticiBey

Çalışmıyor demiyor, ingilizcesi iyi olmadığı için anlamıyormuş.

iskenderoguz

ezberleme olayının en etkili yöntemi kullanmaktır. bir şiir veya linux komutları farketmez ezberlemek için sık tekrar etmeli ve kullanmalısın.

natgho

Zamanında benimde yaşadığım sorundu bu.
Elbette alışılıyor ingilizceye bir yerden sonra :)

Şöyle bir çözümü işini görecektir o halde:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40324.0
Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

tlg

"man" sayfalarının bir kısmı türkçeleştirilebiyor, üstte arkadaş bu konun adresini vermiş.
Ama alışmanın en iyi yolu diğer arkadaşların da dediği gibi kullanarak alışmak. Misal bir kopyalama işlemi yapacaksın, açarsın uçbirimi oradan kopyalamayı denersin veyahut izin işlemlerini grafik arayüz yerine yine komut sistemiyle halledersin. Bu örnekler bunun gibi çoğaltılabilir, öğrenmek istiyorsan kullanacaksın çünkü ezberlemeye kalkarsan ki o kadar çok komut var ezberleyemezsin.
Linux dünyası o kadar geniştir ki, her gün yeni şeyler öğrenebilirsin şuan bizim bildiklerimiz denizde bir damla kadar ancadır. Bugün herşeyi her komutu çok iyi bildiğini iddaa eden birinin bile bilmedeği bir şey ortaya çıkabilir.

siberoloji

Öncelikle Ubuntu komutları ifadesini değiştirmeliyiz bence.
Linux komutları olabilir veya shell (kabuk) komutları daha doğru olacaktır.
1. Temel Komutlar
2. Diğer komutlar
şeklinde iki gruba ayırıp bakmalısınız konuya.
Temel komutlar, zaten mantıklı düşününce kendiliğinden listelenir. Kopyala, yapıştır, sil, değiştir, oluştur, böl, parçala, birleştir vb. komutlardır.
Bu komutların kendileri başlangıçta basit gibi görünse de parametre ve seçenekleri ilave edilince ortaya yüzlerce ihtimal çıkar ve bunları ezberlemek hem gereksiz hem de anlamsız olur.
2. Diğer komutlar.
Lütfen madde bire dönün. Madde 1 çözüldüğünde bu madde anlamsız kalacaktır.

TAVSİYE: Yapmak istediğinizi, komut satırı ile yapmaya çalışın. Nette araştırın veya bu forumda "Şöyle bir işlemi komut ile nasıl yapabilirim?" diye sorabilirsiniz?

alorak

En mantıklısı kullana kullana artık alışılıyor. Kullanırken kopyala-yapıştır yapmak yerine okumak ve yazmak ise bu süreci hızlandırıyor.
özgürlük için

Robinson_Crusoe

"man"

Komutunu deneyeceğim arkadaşlar, mesela msdos komutlarının çoğuna hakimim aradan yıllar geçmesine rağmen unutmadım, biraz msdos kullansam tüm komutları hatırlarım, ben ubuntuyu dizüstü bilgisayarım da kullanıyorum. Ama artık onda kullanmayacağım evdeki masaüstü bilgisayarıma kurup sürekli olarak ubuntu kullanacağım,

dj_psk

Komutları ezberledikten sonra ne yapacaksın peki? Kendine çizdiğin yol nedir?
İnadına değil daha iyi olduğu için Linux!

ekremsenturk

Alıntı yapılan: Robinson_Crusoe - 18 Eylül 2015 - 15:16:45
"man"

Komutunu deneyeceğim arkadaşlar, mesela msdos komutlarının çoğuna hakimim aradan yıllar geçmesine rağmen unutmadım, biraz msdos kullansam tüm komutları hatırlarım, ben ubuntuyu dizüstü bilgisayarım da kullanıyorum. Ama artık onda kullanmayacağım evdeki masaüstü bilgisayarıma kurup sürekli olarak ubuntu kullanacağım,

Dos'ta toplam 50 komut var. Dos çok sınırlı kapasiye sahip bir işletim sistemiydi. Disk üzerinde yönergelerden ibaretti. Linux'ta veya Windows'ta kullanabileceğin komutlar, bu kadarı le sınırlı kalmaz. Linux'ta yada diğer modern sistemlerde uygulamaların komutları var ve kurulu olan uygulamalar arttıkça, kullanılabilir komutların sayısıda artar. Kolay gelsin diyeyim.

parduscix

Komutların çoğu  /bin/ dizininde bulunur.
Ayrıca /usb/bin/içindede komutlar vardır(/bin/ tümünde ortak komutları içerir.)
cd ile bu dizine gelip ls yapıp bakabilirsin sonra man ... ile kullanımını öğrenirsin.

hitokiri

Ezberlemezsin :) Not alırsın, veya yardım belgelerini okursun. Mesela a noktasından b noktasına 10 saniyede gitmek istiyorsan, bunu araştırırsın metroyla gidildiğini öğrenirsin. Metro bir alternatif olarak aklında durur ve sen otobüsle gidersin. Daha sonra 10 saniyede gitmek zorundasındır ve metroda bunu nasıl yapabileceğini öğrenmen gerekir. Metro "sleep" komutu olsun diyelim.
Uçbirimden;
sleep --help
man sleep

veya
otobüs --help
man otobüs

veya
Nasıl metroyla b ye gidilir?
ya da How to going to The B Place with metro :D diye google'a danışırısın ve bir dahaki sefere artık metroya binme alışkanlığını edinmişsindir. :)
for x in `seq 0 1 10`; do  echo -n "$x> --"; sleep 1 ; done ; echo -e "\n\nB'ye Hoşgeldin"
Not: Alışmış kudurmuştan beterdir :D :P

mozhan

http://www.ondererdem.com/linux-komutlarini-kolay-yoldan-ogrenme/ bu yazıyı incelemenizi kesinlikle tavsiye ederim eğer help in çıktılarını türkçe yaptıysanız tahminim bu da Türkçe olabilir
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan