usb boot kontrolü yapılabilir mi?

Başlatan V-K, 13 Eylül 2015 - 21:47:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

V-K

Merhaba arkadaşlar, usbye boot yapmadan önce indirdigimiz iso dosyasının md5sum kodu dogrulansa dahi usbye boot işlemi hatalı olabiliyor, bu hatayı ancak kurulum veya kurulumdan sonra anlayabiliyoruz, bizler için sıkıcı olan bu problem hiç bilmeyenler için ise sorunun kaynagını bilmediklerinden sorunu linux'a bağlayıp sogumalarına ve hatta kaçmalarına neden oluyor. Usbye boot işlemini dogrulayan bir program bir kod veya herhangi bir işlem varsa paylaşalım, eger yoksa çok önemli oldugunu düşündügüm bu sorunu çözmek için yapıcı fikirler üretelim, kolay gelsin arkadaşlar...
Ubuntu, sevgi ve bilginin çocugudur...

decent

MD5, SHA1 gibi doğrulamaları yaptıktan sonra Windows veya Linux tarafında uygun bir araçla, sağlam bir USB belleğe ISO yazdırma işini yaparsak;
Olası sorunların neredeyse tümünü devre dışı bırakmış oluruz.

* Konuyu uygun bölüme alıyorum.

V-K

Sayın üstadım, asıl sorunun noktası da tam burasıdır.
Windows ve linux'da yüksek yüzdeyle boot eden bir program henüz yok, iso dogrulama sonucu olumlu olsa dahi bu defa da usb boot programlarının akibetine ugruyor. Başka deyişle, bu programlar her zaman ve her bilgisayarda aynı performansı göstermeyebiliyor. Örnegin geçen forumda da paylaşılan böyle bir problem ile arkadaşımız beş gün ugraşmış ve bildigimiz bütün usb boot programlarını denemesine ragmen beş günlük ugraştan sonra ancak bir tanesi tutmuş. Aynı veya benzer durumlarla ben de sık karşılaşıyorum. Dolayısıyla sizin yönergeniz günümüz şartlarında olması gereken en dogru bir yönergedir, ancak ve maalesef olası hataları azaltmaktan öteye gitmeyen kesin çözüm değildir.

ata1

https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM

şimdiye kadar hiç bana hata vermedi ,
Uçbirim de komutu ile flas belleğinzin sdX olduğunu öğrenin

fdisk -l

flash bellege format atmak için

mkdosfs -F 32 -I /dev/sdb

iso yazdırmak için iso kalıbunın bulunduğu bölümde terminali açın root olarak sdX olan X yerinede sizin flash adını yazn genel de sdb olur

dd if=iso_kalibinin_ismi.iso of=/dev/sdX bs=4M

V-K

Sayın eral, çok teşekkür ederim. Benim amacım sadece kendi sorunum değil, özellikle linux ile ilk defa tanışacak olan veya henüz bu konuların üstesinden gelemeyecek kadar acemi olanlardır. Çözüm veya çözümler özellikle bu kesimler düşünülerek üretilmeli. Çünkü linux tanıtımı ve kullanıcı sayısını arttırmanın yollarından biri de insanların ilk işlerle minimum hatayla karşılaşmaları oldugunu düşünüyorum. Ayrıca linux sever olarak kendimi bir görevli gibi hissediyorum. Kişisel sorunlardan ziyade genel sorunları ele almam belki de bundan kaynaklanıyor.

ata1

@V-K öncelikle linux ile ilk tanışacak olanlar zaten öncelikle windows üzerinde işlemlere başlayacaklar .md5  kontrolü windows'da http://www.nullriver.com/downloads/Install-winMd5Sum.exe
aracı ile yapılıyor . ayrıca rufus ile enaz hata ile yapabilirler .Veri bütünlüğü özetlerinin elde edilmesi için örneğin Furius ISO Mount isimli programı kurup kullanabilirsiniz. hayırlı forumlar

V-K

Yukarıda da degindigim gibi bu çözümler arabayı iterek çalıştırmaktan öteye gitmeyen malum çözümlerdir, ayrıca sadece ilk kullanıcı değil, aynı zamanda acemiler de aynı kategoride yer alır. Oysa benim bahsettigim, usb boot dogrulaması gibi bir eksikligi daha pratik ve daha az hatayla nasıl çözümleriz.

heartsmagic

Kurulum denenmeden bunu teyit edebilecek bir mekanizma nasıl olur bilemiyorum. Sanal makineye doğru gider olay, fakat sırf denemek için de sanal makine veya benzeri bir sistemi denetebilir miyiz insanlara bilemiyorum. Hadi ortam Linux olsa neyse ancak Windows üzerinde bu daha da zor olur. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

V-K

Sayın üstadım, konuyu anladıgınız ve bir fikirde bulundugunuz için size çok teşekkür ederim, insanlarla olan ilginizi çok takdir ettigim için sizden de bunu beklerdim.
Bu sorunun çözümü belki de arz-talep meselesi sonucu çözülecek gibi dursa da konuyla ilgilenen ve bu gibi işlerden anlayan zeki arkadaşların bu sorunu çözeceklerini en azından umut ediyorum.

heartsmagic

Olursa böyle bir şey güzel olur tabi. Dediğim gibi Linux tarafı bu iş için daha esnek ama Windows tarafı pek değil muhtemelen. Sanal makine haricinde bir yöntem varsa ve birileri fikir belirtirse güzel olur tabi. Linux tarafı esnek dediğimden kasıt da esasında sanal makine olayına dayanır. Sadece daha hafif sanallaştırma çözümleriyle halledilebilir.

V-K

Usb boot kontrolü için  bir program varmış, adı ve sürüm kodu "MobaLiveCD_v2.1". Yine Sayın üstadımın belirttigi gibi sanal olayına dayanıyor.
Bu program kurulumsuz portable olarak çalışıyormuş. Videoda izledigim kadarıyla hafif ve pratik.
Bu adresten indirilebiliyor ve vidoulu gösterimi var.
http://howtogeeking.blogspot.com.tr/2014/09/how-to-test-usb-drivependrive-is.html

Bu da arayüzü.

heartsmagic

Ön denetim için güzel olabilir tabi. Gerçi sanalda çalışan şey ilk iletinde söylediğin gibi makinenin kendisinde çalışmayabilir. Kullanıcıya denemek kalıyor sanırım sadece geriye :)

V-K

Dünden beri bu programı deniyorum, hiç yanlış bilgi vermedi, kullanmak isteyenlere pratik bir yol...