FTP ve SAMBA arasındaki fark

Başlatan WhereIsMyMind, 02 Eylül 2015 - 19:41:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

WhereIsMyMind

Samba server ve Ftp server arasındaki fark nedir ?
Ben eski bilgisayarıma sunucu kurmak istiyorum telefonumdan dosya yükleyip indirmek aynı zamanda modemime bağlı yazıcıyıda kontrol etmek istiyorum nasıl yapabilirim ? Telefon olması şart değil bu turbobit vs gibi ek olarak yazıcıya da eklemek istiyorum kendi kuracağım sunucuda.

Ubuntu ÖZGÜRLÜKÜTÜR

heartsmagic

İki farklı sistem bunlar, aralarındaki farklar saymakla bitmez. Biri dosya transfer protokolü, diğeri ise ağ sunucu uygulaması, servisi. Senin amaçların için Samba daha uygun olur, zira FTP ile hedeflediğin şeyi kolay kolay yapamazsın. İşin bir ayağında yazıcı var çünkü. Turbobit kısmını anlamadım, son soruyu da anlayamadım. Yazıcıya eklemek derken?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

WhereIsMyMind

Kelime hatası için özür dilerim yapmak istediğim şey ;
Evimde eski bir bilgisayar var bunu değerlendirmek için kendime özel ftp server kurmak istiyorum istediğim her an istediğim yerden dosya indirip yükleyebileceğim bir server ve uzaktan kontrol edebileceğim bir yazıcı. Yazıcı wifi ile modeme bağlı.
Samba bana uymuyor sanırım.
Upload sitelerine ek olarak yazıcı hizmeti gibi demek istedim cahilliğim için özür dilerim.

Ubuntu ÖZGÜRLÜKÜTÜR

heartsmagic

Özür dilenecek bir şey yok elbette, ben sadece anlamadığım için sordum.

Şimdi, istediğin şey için FTP veya Samba ile uğraşma bence. Uzaktan dosya falan yükleyebileyim diyorsan SSH sunucusunun kurulu olması yeterli. SCP ile dilediğin gibi dosya yükleyip alabilirsin. Modem tarafından 22 portunu sunucunun IP adresine yönlendirmen yeterli. SSH yapabilen her kullanıcı bu makineye bağlanabilecektir. FTP hem daha çetrefilli, hem de güvensiz. SSH ise en azından şifreli bağlantı sağlıyor.

Modem içinse CUPS'a bakacaksın. Eğer ağ destekli bir modeme sahipsen önce onun kurulumunu yap, ağın içinde çalışsın. Ardından sanırım 631 portunu yine modem tarafından bu makineye yönlendirmen yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Fakat ta dış dünyadan kendi ağındaki bir yazıcıyla çalışmak ne kadar makul ve verimli olur bilemiyorum. Hani etrafımda hiç yapanı görmedim. Mümkün mü onu da bilemiyorum cidden.

WhereIsMyMind

ilk adım sunucuyla dosya paylaşımı yapmak telefon tablet gibi yerlerden upload download yapabilmem lazım.
Windows içinde sanal makine oluşturdum eski bilgisayarın hemen hemen aynı özelliklerinde SSH kurdum masaüstü bağlantısı yaptım scp nedir nasıl oluyor biraz araştırmam lazım.

Ubuntu ÖZGÜRLÜKÜTÜR

parduscix

Bilgisayarını internet sitesi gibi kullanmak istiyorsan ftp
Dosya paylaşımı gibi kullanmak istiyorsan samba daha uygun olur. SSH iyi fikir fakat desteklemeyen cihazlar ne olacak?
ftp tüm cihazlardan erişilebilir fakat güvenliği biraz zayıf.
Samba telefın tabletten erişilemiyor diye biliyorum.
Amacın uzaktan kontrol ise en basiti Teamviewer ile dosya aktarımı yapabilirsin.

heartsmagic

SSH desteklemeyen derken? Samba destekleyeceği ne malum :)
Cihaz derken tablet, telefon diyorsam hemen hemen tüm ortamların SSH/SCP/FTP istemcisi var.

@WhereIsMyMind, kafanda tam bir dosya yönetimi varsa yönünü FTP,SCP veya Samba'ya çevirme. Madem her ortamdan rahat rahat erişmek istiyorsun bulut işlerine bak. Owncloud kurabilirsin sunucuya örneğin. Tek tük işler için SCP falan iş görür de istemcilerin hepsinin eli yüzü düzgün olmayabilir telefondaki sistemlerde.

WhereIsMyMind

Hocam owncloud  kurmaya çalışıyorum 12.04 de php 5.4 sürümü desteklenmiyor mu nasıl kuruluyor bilmiyorum ama bir şeyler yapıp yükledim(owncloud onu istiyotrdu çünkü).
http://askubuntu.com/questions/109404/how-do-i-install-latest-php-in-supported-ubuntu-versions-like-5-4-x-in-ubuntu-1 buradan php 5.5 olanı uyguladım
hatalar aldım apacheyi sildim yükledim tekrar.
Sonunda owncloud index sayfasına girdim bu seferde veri tabanı kullanıcı adı şifre hatırlamıyorum

sudo apt-get install mysql-server libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql

mysql-server zaten en yeni sürümde.
php5-mysql zaten en yeni sürümde.
Bazı paketler kurulamadı. Bu durum, olanaksız bir durum istemiş
olduğunuzu ya da kararsız (unstable) dağıtımı kullandığınızı ve
bazı paketlerin henüz oluşturulamamış  ya da oluşturulmakta
olduğunu gösterir.
Aşağıdaki bilgiler durumu çözmenize yardımcı olabilir:

Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
libapache2-mod-auth-mysql : Bağımlılıklar: apache2.2-common (>= 2.2.3-3) ama kurulmayacak
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.

hatası veriyor.

Ubuntu ÖZGÜRLÜKÜTÜR

heartsmagic

Konu çok dağıldı böyle olunca, Owncloud sorunlarına kadar geldik. Sen yeni bir başlık aç ve biraz daha sade anlatmaya çalış olayı. Şu an ben anlayamadım örneğin son durumu. Bir ara sorunları çözdüm ama kullanıcı adını hatırlamıyorum demişsin, son cümlelerinde ise paket kurulum sorunları görünüyor.