[Çözüldü] Ubuntu üzerinde GParted ile d diski oluşturma

Başlatan BLoodin, 05 Haziran 2015 - 23:26:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BLoodin

Arkadaşlar ben ubuntu yüklemesi yaparken bu diskim tamamen gereksiz şeylerle doluydu ve bende tamamını biçimlendir ve yükle seçeneği ile kurulum yaptım şimdi ise windowstaki gibi :d :f diskleri oluşurmak istiyorum eğer forumda varsa hatam affola ben baktım göremedim mümkünse nasıl yapıldığı konusunda yardımınızı eksik etmeyin lütfen iyi akşamlar

ata1

turkerataturk

Birimleri sil sonra, Bölüm oluştur ayıracan bölümlerin dosya formatlarını seç, boyutlarını gir bu kadar .
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

BLoodin

Usta sıkıntı şu ki ben tek diske sahip olunca bölümlemek istersem

Bu bölümde çubuk gram oynamıyor yani dokunamıyorum

turkerataturk

Sen birim küçültmeye çalışıyorsun oluşturulmuş bir birimi küçültüyorsun oraya küçültme rakamı girip küçülteceksin

siberoloji

@BLoodin;
Sizin diskiniz tek bölüm ve İşletim Sisteminiz açık olduğundan bu disk bölümü kullanımda (mounted) dolayısıyla biçimlendirme yapamamanız normal.
1.Bilgisayarı Ubuntu kurulum CD/USB ile açıp DENE seçeneği ile USB Ubuntu İşletim sistemini başlatın. Bu işletim sistemi diskinizdeki işletim sistemi olmadığından sda tek bölüm olan diskiniz şu anda kullanımda olmayacaktır.
2.Canlı işletim sisteminden gparted uygulamasına girin.
3.Boyutlandırmayı oradan deneyin.
4.Öncelikle resimde görünene göre, en sağ taraftan boyutu sola doğru yeterli miktar kalacak kadar küçültün.
5.Mesela /dev/sda1 i 50 GB a küçültün.
6.Sonra onun hemen yanına swap alan oluşturmayı da düşünebilirsiniz.
7.Kalan 100 GB alanı istediğiniz gibi bölebilirsiniz.

ata1

yada mavi çerçeveyi fare ile tutup çekerek .
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=9270.0
ama buradaki işlem kullanılmalı belirtmiştim

BLoodin

Yorum yazan tüm arkadaşlar teşekkürler.Siberolojinin dediği gibi usb ile deneme olarak başlattım ve küçülttüm swap alanı vs ayarladım ve şuan kullanabiliyorum.İyi akşamlar dilerim

BLoodin

Arkadaşlar bi önceki denememde batırdığım için sorma kararı aldım henüz acemiyim

Şu durumda ayrılmamış alanı nasıl ayarlarsam ve nasıl bağlarsam d diski şeklinde kullanabilirim ext 4 mü yapmalıyım?

turkerataturk

Ext4 ubuntunun dosya formatidir, fakat windows var ise surucuyu görmez ntfs yapman gerekir.ama ext4 daha iyi bir dosya formatidir.

ata1

BLoodin

Yok bu arkadaş biraz daha değişik bişey istemiş benim istediğim şey diski ubuntu üstünde 2 ye bölüp kullanmak.İlk önce diski gparted ile direk bölmeyi düşündüm olmadı tek diskti.Sonra bi arkadaş cd ile başlatıp ordan böl dedi bu sefer böldüm disk hatalar vermeye başladı sonuçta sistemi böldüm.Şimdi format atıp baştan bıraktım bu alanı :D Zaten diskimde sadece ubuntu yüklü yani sanırım ext4 kullanmam gerekiyor.Bu alanda dosyalarımı yedekliycem ve şifrelenmesi gereken verilerimi şifreliycem :)

ata1

lıve olarak cd den çalıştırıp diski bölümler ext4 yapıp  bırakırsın o zaman
farklı olarak istediğin nedir daha açıklayıcı olurmusun

heartsmagic

@BLoodin, kapatılan konularını açtırma isteğinde bulunabilirsin. Başlığın altında kilit açtırma seçeneğini görüyor olmalısın. Konuları birleştirdim.

Şu an tam olarak ne istediğini anlamış değilim. İlk iletinden anladığım Ubuntu'nun yanına bir yedek bölüm istediğin. Bunu basitçe kurulum yapmadan halledebilirdin. Ancak son paylaştığın görselde ayrı olarak kullanmasan da olacak bir bölümü ayırdığını görüyorum: /usr

Son kullanıcının böyle bir bölüme ihtiyacı olmaz. Ha, kullanmak istiyorum diyen elbette kullanır fakat senin bunu istemediğini biliyorum. Bu sebepten ötürü eğer Windows ile ortak kullanılacak bir bölüm olmayacaksa ihtiyacın olan şey üç bölümden ibaret:

1. Kök bölüm: Ubuntu kurulacak
2. Takas alanı.
3. Yedek bölüm.

Lütfen şu başlıkları incele:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=12927.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=17050.0

Bölümler farklı olsa da isteğin çok benzer. Üç bölüm oluşturacak birine Ubuntu kuracaksın, diğeri yedek bölüm olacak.
Sorunu çözdükten sonra başlığı tekrar kapatırız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

BLoodin

/usr a ben denemek amacli baglamistim ama istediğim olmadi hani acaba valoxs klasorune bağlanir ve yedeğemi düşer diye fakat öyle değilmiş 90 gb kadardi bende onu live cd den daralttim bu yuzden anlamadiniz heralde :) Ilk denememdeki batirmamda su sekilde olmusu bilgisayari kapatip actiktan sonra problem yoktu foruma girdim cozuldu diye degistirdim basliği bikac dakika sonra kendini yeniden baslatti diskte hata var falan dedi.Hatam affola forumda daha acemiyim dediğiniz gibi inceliyorum kesin sonucuda yazar oyle kapatirim konuyu :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Haziran 2015 - 20:19:53

Sorunum çözüldü sağolun.Eğer benim gibi windowstan yeni geçiş yapıpta anlamayan arkadaş olursa diye nasıl yaptığımı anlatayım

Öncelikle bu konuyu okuduktan sonra  aklımdaki soru işaretleri cevap buldu basit bi dille anlatmış:

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=17050.0

Kısaca benim işime yarayan kısım şu oldu

Ham alanı bu şekilde biçimlendirdim burda önemli olan /media/VLX kısmını etiketlemekmiş ben bunu yapmıyodum baştan beri.VLX kısmına istediğinizi yazın örneğin; /media/AHMET gibi.Dosya sisteminİ fat32 olarak seçtim neden bilmiyorum windowstan kalma bi alışkanlık gibi düşünün :) Diğerleriyle sonuç aynı olurmu bilemiyorum ama benim uyguladığım dosya sistemiyle yani fat32 olarak seçerek istediğimi aldım ve sonuç ;

İyi akşamlar.

heartsmagic

Konuyu kapatmadan önce çok geç olmadan fat32 kısmını yeniden biçimle bence :) Çok geride kaldı artık o dosya sistemi. Tamam üzerine bazı yeniliklerin geldiği exFat falan çıktı ama artık modern dosya sistemleri varken gerek yok.

1. Windows hiç olmayacaksa bu sistemde kesinlikle ext4 yap.
2. Windows olacaksa NTFS olsun.

Anladığım kadarıyla Windows olmayacak, bu durumda hiç gerek yok fat'e, ntfs'e falan. Kaldı ki sendeki bölüm exFat bile değildir, fat32 görünüyor. fat32'deki dosya boyutu sınırı 4GB kadardır. Bundan büyük dosyaları barındıramazsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

BLoodin

Tamamdır usta dediğini dikkate aldım ve ext4 olarak değiştirdim :D