disk bölümleri ve sorular

Başlatan sinan54, 19 Nisan 2015 - 22:59:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sinan54

selam...500 gb diskimi şu sekilde böldüm.
sda1 /boot/efi
sda2 / (linux kurulu 21 gb boyutunda)
sda5 /media/sinan/media (420 gb boyutunda disk boş oldugu halde 6.78 gb boyutunda veri gözüküyor.silip yeniden formatladım değişe birşey olmadı)
sda4 /media/sinan/820b1755-0868-4f43-b0b1-ce737e7937f6 (20 gb boyutunda buraya deneme amaçlı linux kuracagım.boş uldugu halde 1 gb veri görünüyor)
sda3  swap alanı (3.86 gb boyutunda)
ayrılmamış 1 MİB boyutunda (Diskin en sonunda boşluk nasıl oldu bilmiyorum)
yardım1:boş disklerimin bir bölümü(sda5-sda4) dolu görünüyor. sebeb ne ne yapabilirim?
yardım2:sda4'e linux kurarsam birincil bölüm yapabilirmiyim.diske veri kaydetme iznim yok erişim haklarını kurulumdan önce ayarlarsam sorun olurmu?
yardım3:sda2-sda4 disk böümlerine isim verebilirmiyim.sistem yüklü olması sorun olurmu?
sda5 bölümünü video-resim-belgelerim için kullanacagım.disk bölümlerinin hepsi ext4 dosya sisteminde ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

muhammetasari

Alıntı yapılan: sinan54 - 19 Nisan 2015 - 22:59:20
selam...500 gb diskimi şu sekilde böldüm.
sda1 /boot/efi
sda2 / (linux kurulu 21 gb boyutunda)
sda5 /media/sinan/media (420 gb boyutunda disk boş oldugu halde 6.78 gb boyutunda veri gözüküyor.silip yeniden formatladım değişe * bir şey olmadı)
sda4 /media/sinan/820b1755-0868-4f43-b0b1-ce737e7937f6 (20 gb boyutunda buraya deneme amaçlı linux kuracagım.boş uldugu halde 1 gb veri görünüyor)
sda3  swap alanı (3.86 gb boyutunda)
ayrılmamış 1 MİB boyutunda (Diskin en sonunda boşluk nasıl oldu bilmiyorum)
yardım1:boş disklerimin bir bölümü(sda5-sda4) dolu görünüyor. sebeb ne ne yapabilirim?
yardım2:sda4'e linux kurarsam birincil bölüm yapabilirmiyim.diske veri kaydetme iznim yok erişim haklarını kurulumdan önce ayarlarsam sorun olurmu?
yardım3:sda2-sda4 disk böümlerine isim verebilirmiyim.sistem yüklü olması sorun olurmu?
sda5 bölümünü video-resim-belgelerim için kullanacagım.disk bölümlerinin hepsi ext4 dosya sisteminde ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Genel olarak soruyorum acaba diskinizde işinize yarayan herhangi bir bilgi dosya klasor veri vb. birşey varmı ?
Yani formatlayabilirmisiniz ?

sinan54

sadece sda2 de ubuntu kurulu sda5 e format attım önce sil dedim sonra yeni deyip dosyayı ext4 yaptım birşey degişmedi.

heartsmagic

Alıntı yapılan: sinan54yardım1:boş disklerimin bir bölümü(sda5-sda4) dolu görünüyor. sebeb ne ne yapabilirim?

Dosya sistemleri bölümlerin belirli bir kısmını kendilerine ayırırlar. ext* sistemlerde bu %5'tir. İlk bölüm için daha az ayrılmış nasıl olmuşsa ancak 20GB'lık bölümde hesap tutuyor. Bunu azaltmanın yolları mevcut ancak bence öyle aman aman bir yere ihtiyacın yoksa dokunma.

Alıntı Yap

Soruyu anlayamadım. Birincil bölüm yapmaya gerek yok ama, Linux kuracaksan oraya kendisi güzel güzel kurulur ve kullanılır. Disk dediğin yer bu bölümse kurulu olan dağıtım üzerinde veri yazma hakkının olmasına gerek yok. Neticede orası biçimlenecek ve diğer dağıtım tarafından kullanılacak.

Alıntı Yap
Verebilirsin, sorun olmaz. Gerçi kök bölüme kendi sistemi üzerinden etiket vermeyi denemedim daha önce ancak sorun olacağını da sanmıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sinan54

heartsmagic  çok teşekürler sorularıma cevap aldım şimdi hemen elementary kurucağım.ntfs  hakkındaki sorumuda cevaplarsan sevinirim.

heartsmagic

Rica ederiz. NTFS sorusunu göremedim :) Son soruyu tam anlayamamıştım, media dediğin bölüm ntfs mi? Bölümün NTFS olması sorun olmaz tabi, ancak makinede Windows olmayacaksa veya NTFS bölüm bir Windows tarafından kullanılmayacaksa ext4 olmasında fayda var.

Bu bölüme yazma çizme konusunda sıkıntı yaşıyorsan fstab dosyası ile halledilir ancak görsel olarak da depodan "NTFS yapılandırma aracı" denen şeyi kurarak da yapabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.