[Çözüldü] ATI HD 4870 driver sorunu

Başlatan cengizhanhck, 03 Nisan 2015 - 10:49:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cengizhanhck

Öncelikle ATI 'nin sitesinden driverı indirdim. Ne yaptıysam kurulmadı. Sonra forumda bu konuyu buldum: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37653.0 .  Bir umut bunu da denedim olmadi.
Ekran kartim: ATI HD 4870:
İsletim sistemim: UBUNTU 14.04 x64
Yardimlariniz için şimdiden teşekkürler.

Edit : En başta konuyu yanliş anlamişim arkadaşlar  eğer sizde de ısınma problemi varsa şu linkleri  deneyin :
http://askubuntu.com/questions/324733/how-to-enable-the-radeon-dynamic-power-management-feature
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#Dynamic_power_management

Yardimı  geçen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

mendirec

Ati senin karta destek vermeyi kesti. Bağlantısını verdiğin konunun en üstünde koyu harfler ile güncel sistemlere destek kesildi diye not düşülmüş.

if

cengizhanhck

Farkındayim kesildiğini konuyu dikkatli okursan açik kaynak kodlu sürücünün nasil yükleneceğini anlatiyor.  Fakat oda yüklenmedi. Şu durumda başka bir yol olup olmadiğini ariyorum .

Cikti bu sekilde oldu :
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV770 LE [Radeon HD 4830]

cengizhanhck

İlk iki komutu atladim . Daha sonra sirayla :

sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon :

Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Package 'xserver-xorg-video-ati' is not installed, so not removed
Package 'xserver-xorg-video-radeon' is not installed, so not removed
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati:

Building dependency tree       
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
xserver-xorg-video-ati : Depends: xorg-video-abi-15
                          Depends: xserver-xorg-core (>= 2:1.14.99.902)
                          Depends: xserver-xorg-video-glamoregl but it is not going to be installed
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.

sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core:

Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
unity-control-center : Depends: libcheese-gtk23 (>= 3.4.0) but it is not going to be installed
                        Depends: libcheese7 (>= 3.0.1) but it is not going to be installed
E: Error, pkgProblemResolver::Resolve generated breaks, this may be caused by held packages.

sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup:

mv: cannot stat '/etc/X11/xorg.conf': No such file or directory

sudo rm -f /etc/ati:

Aldiğim hata bu değil galiba ama : $ E: Internal Error, No file name for libgl1-mesa-dri 
Yine de dediğinizi yükledim ve tekrar ayni şeyleri denedim ayni çiktilari aldim  sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx:amd64 libgl1-mesa-dri:amd64 libgl1-mesa-glx:i386 libgl1-mesa-dri:i386 xserver-xorg-core

if

cat /etc/lsb-release
dpkg -l | grep -v ^ii

cengizhanhck

cat /etc/lsb-release :

DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=14.04
DISTRIB_CODENAME=trusty
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 14.04.2 LTS"

dpkg -l | grep -v ^ii:

Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name                                                  Version                                             Architecture Description
+++-=====================================================-===================================================-============-===============================================================================
rc  eclipse-platform                                      3.8.1-5.1                                           amd64        Eclipse platform without development plug-ins
rc  libbonoboui2-0:amd64                                  2.24.5-0ubuntu3                                     amd64        The Bonobo UI library
rc  libdb5.3-java-jni:amd64                               5.3.28-3ubuntu3                                     amd64        Berkeley v5.3 Database Libraries for Java
rc  libglade2-0:amd64                                     1:2.6.4-2                                           amd64        library to load .glade files at runtime
rc  libgnomecanvas2-0:amd64                               2.30.3-2                                            amd64        powerful object-oriented display engine - runtime files
rc  libgnomeui-0:amd64                                    2.24.5-3                                            amd64        GNOME user interface library - runtime files
rc  libxml-commons-resolver1.1-java                       1.2-7build1                                         all          XML entity and URI resolver library

gecegezen

Hiç bir şey yapmadığının zaman zaten ubuntu açık kaynak kodlu sürücüler ile çalışmakta sen amd'nin sürücülerini kurmayı denedin ve olmadı sonra onları sildiğinde tekrar açık kaynak kodlu sürücülere dönmüş olmalısın. Son durum nedir ekrana görüntü mü gelmiyor?
Sistemde hangi driverlerin çalıştığını görmek için;
glxinfo | grep render

Sizin gönderdiğiniz konuyu tekrar inceledim Aslında o konu eski bir konu yükarıdaki uyrarı sonradan eklendi konu artık güncel değil lütfen denemeyin şekilnde bir uyarı, galiba siz onu yanlış anladınız. Aslında o ppa'nın sizin sisteminize bir zarar vermez diye düşünüyorum ama sizin durum nedir önce onu bir görelim.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

cengizhanhck

Galiba haklisiniz konuyu yanliş anlamışım   :)
glxinfo | grep render:

direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RV770
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,

Ekran karti gereksiz yere isiniyor ve sanki oyun oynuyormuşçasina fandan ses geliyor. Sensor 80.5  derece gösteriyor boştayken.

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:        +80.5°C

Bunun nedeni driver olabilir mi?

Normalde Windowsta boştayken asla bu kadar sıcak değil . Yani tozlanmadan kaynaklanmiyor bence.

gecegezen

Gördüğüm kadarı ile sisteminizde su anda açık kaynak kodlu sürücüler çalışıyor. Bazi sistemlerde ısınma sorunu yapabiliyordu eskiden açık kaynak kodlu sürücüler ama malesef şu an amad desteğini kestiği için başka bir şeçeneğiniz yok. Ama güç yönetimi ile bazi sistemlerde bu sorunu düzeltebiliyordu.
Ondan önce sisteminize eklediğiniz ppa silelim ve gördüğüm kadarı ile paketleme sisteminde bir hata oluşmuş onları düzeltemi ve bir ihtimale karşı ati sahipli sürücülerinin dosyalarını silelim.
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/makson96-ubuntu-fglrx-*
sudo apt-get update
sudo dpkg --configure -a
sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx_* fglrx-amdcccle* fglrx-dev*
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo rm -rf /etc/ati
sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core

Daha sonra ısı düşürmek için şu komutu denermisin;
sudo echo battery > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_state

kaynak; https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#Dynamic_power_management

cengizhanhck

Dediklerinizi uyguladim. Sıcaklıkta ve fan hızında bir değişiklik olmadi fakat hızında değişiklik oldu. Sicaklik 80.5 derece şu an.
Ancak bunu yazdiğimda :

cat /sys/kernel/debug/dri/64/radeon_pm_info:

default engine clock: 575000 kHz
current engine clock: 499120 kHz
default memory clock: 900000 kHz
current memory clock: 899250 kHz
voltage: 1158 mV
PCIE lanes: 16

Çıktıya göre hizi düşmüş görünüyor,  fakat sıcaklik ve fan hizi ayni. Bu arada Windows' da da ayni hızlarda boştayken 63 derece ile 70 derece arasi gidip geliyor sicaklik.

gecegezen

Malesef aklıma başka bir şey gelmiyor.

if

Yükseltme yaparak mı 14.04'e geçtiniz? PPA eklediniz mi sisteme?

apt-cachw show xserver-xorg-core

Güç yönetimi için; dpm 3.13 çekirdeğiyle beraber öntanımlı olarak etkin durumdaymış ve R600 ve üzeri serilerde kullanılabilirmiş. Sizin kart R600 serisinden olduğu için kullanabilirsiniz.

modinfo -p radeon

çıktısından hangi güç yönetimi seçeneğinin kullanıldığını elde edebiliriz. @gecegezen'in önerisi işe yaramazsa sudo su
echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_dpm_force_performance_level
deneyebiliriz.

cengizhanhck

Sorunum çözüldü. Birçok şey denedim ama galiba

( /etc/default/grub  dosyasina )

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet radeon.dpm=1"

bu satiri ekleyince sorunum çözüldü. Yardimlariniz çok teşekkür ederim .