Fazla paketler

Başlatan TayfunBasoglu, 23 Şubat 2015 - 16:10:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TayfunBasoglu

Selamlar. Ben birbiriyle bağlantılı birkaç soru soracaktım. xubuntu kullanıyorum , orta-yeni kullanıcılardanım o yüzden kafama takılan bazı şeyler var.

Örneğin "x" adında bir paketi kurduk fakat bu kurulum sırasında 1-2 paket daha gerektiğini söyledi onları da yan yana kurdu. Şimdi ben purge ile sildiğimde ya da yazılım merkezi ile sildiğimde bu yanda kurulan 1-2 dosya da kesin olarak gidiyor mu ?

Ya da başka bir örnek olarak ben x paketini kurdum gene yanında 1-2 paket daha kurdu. Ben silerken zorlandım bazı aksaklıklar oldu. Tekrardan sil komutu verdiğimde böyle paket yok diyor ama paketten ve yan paketlerden kalanlar var. Onlar için ne yapmalıyım ?

BleachBit gibi temizleyiciler bu tür paketlere etki eder mi ?

Ve son olarak default paketlerin üzerine kurduğum kendi paketlerimin bir listesini görebilir miyim ?

Az çok çoğu kullanıcının aklında bence böyle takılan ufak tefek sorular vardır. Dün boş alan 65gb iken 1-2 paket kurdum kaldırdım sistemi temizledim bütün boş alan neredeyse 63 olmuş. Başka bir yerden nedeni de olabilir fakat en azından şu üstteki soruların cevapları beni bayağı rahatlatacak ^^
My name is Lucifer, please take my hand.

matrax_41

Başka bir program ile kurulan bağımlılıklar bazen o programı kaldırsan da otomatik olarak kalkmaz. Bu durumda o bağımlıkları purge ile kaldırabilirsin.

Reverser

Bağımlılıkları kaldırırken dikkatli olunmalı bunu da not alalım.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

TayfunBasoglu

Teşekkürler. Paket belirleme,kaldırma,düzen ortamında biraz karışıklık var. Kalanlara bakınca hangisi lazım hangisi değil seçmenin zorluğu var. Bakalım ileride yavaş yavaş çözerim diye düşünüyorum.

siberoloji

sudo apt-get autoremove
komutu ile sistemdeki kullanılmayan bütün bağımlılıklar kaldırılır.
sudo apt-get -s autoremove
komutuyla kaldırmaya aday paketler görüntülenir ancak kaldırılmaz. İçlerinden kaldırmak istemedikleriniz varsa onları hariç tutup
sudo apt-get purge <paket adlarını aralarında boşluk bırakarak tek tek yazmak gerek>
Unutmayın purge hem yazdığınız programları hem de ayarlarını kaldırır.
Programı tekrar kurduğunuzda eski ayarlarınız görünsün (hala duruyor olsun isterseniz)
sudo apt-get remove <paket adlarını aralarında boşluk bırakarak tek tek yazmak gerek>
komutunu kullanabilirsiniz.
Hem remove ile program kalksın (ama ayarlar dursun) hem de bu programlara ait bağımlılıklar kalksın derseniz
sudo apt-get remove --auto-remove <paket adlarını aralarında boşluk bırakarak tek tek yazmak gerek>
--auto-remove parametresi var ancak bu parametre sadece kaldırdığınız programa ait bağımlılıkları değil sistemdeki bütün gereksiz bağımlılıkları kaldırır. (Bunun bir mantık hatası olduğunu söylüyorlar)
Yani
sudo apt-get autoremove
komutu ile aynı işi yapar.

2. Bleachbit içerisindeki APT başlığı altında autoclean ve autoremove işaretlerseniz temizlik esnasında sisteminizdeki gereksiz tüm paketler, bağımlılıklar temizlenecektir.

Ben de yeni bir şeyler öğrenmiş oldum bu cevabı yazarken.

TayfunBasoglu

@siberoloji çok teşekkürler. Böyle bir arada topluca yazılması çok güzel olmuş. Her kullanıcı grubu için faydalı.

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

TayfunBasoglu

@meda böylece son eksik parça da bulunmuş oldu.  Teşekkürler.

heartsmagic

Alıntı yapılan: TayfunBasoglu - 23 Şubat 2015 - 16:10:51
Örneğin "x" adında bir paketi kurduk fakat bu kurulum sırasında 1-2 paket daha gerektiğini söyledi onları da yan yana kurdu. Şimdi ben purge ile sildiğimde ya da yazılım merkezi ile sildiğimde bu yanda kurulan 1-2 dosya da kesin olarak gidiyor mu ?

Kesin olarak gitmez, yani kaldırılmaz. İki ihtimal var burada:

1. Bu bir iki yan uygulama başka bir uygulama için de bağımlılık halini almıştır. Örneğin sen x uygulamasından sonra on gün sonra y uygulamasını kurmuşsundur ve bu y uygulaması da bu bir iki pakete bağımlıdır. Bu durumda sistem sana bir şey söylemez.

2. Bu bir iki yan uygulama başka bir uygulama için bağımlılık değildir. Sistemi seni bir şekilde uyarır, örneğin uçbirimde "Şöyle böyle kullanılmayan paketler mevcut, kaldırmak için sudo apt-get autoremove komutunu yürütün" diyerekten. O konuyu da @siberoloji açıklamış sağ olsun güzelce.

Alıntı Yap
Ya da başka bir örnek olarak ben x paketini kurdum gene yanında 1-2 paket daha kurdu. Ben silerken zorlandım bazı aksaklıklar oldu. Tekrardan sil komutu verdiğimde böyle paket yok diyor ama paketten ve yan paketlerden kalanlar var. Onlar için ne yapmalıyım ?

Bir şey yapmana yok anlatıldığı üzere, sistem seni uyarır. Yok illa ben şansımı denemek istiyorum dersen kaldırırken gözlemlemen lazım. İhtiyacın olan bir şeyi kaldırıyor mu kaldırmıyor mu diye bakmalısın yani.

Alıntı Yap
Ve son olarak default paketlerin üzerine kurduğum kendi paketlerimin bir listesini görebilir miyim ?

Şıp diye görmek biraz zor:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=45307.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=37622.0

Önerileri denemedim, sağlıklı sonuçlar veriyor mu bilmiyorum.

Eğer kafandaki sorular cevaplandıysa lütfen: cozuldukonusu
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.