Ubuntu 12.04 Sistem belleğini arttırmak

Başlatan Kaanx, 25 Ocak 2015 - 18:16:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kaanx

Merhaba arkadaslar. Ben windows ile Ubuntu yu aynı anda kullanıyorum. D diskini ikiye bölüp Ubuntu için 75 gb ayırmıstım. suan yaklasık ubuntu için 10 gb alanım kaldı. D diski için ayırdıgım 75 gb den 10 gb kadar ubuntu için ayırdıgım diske eklemek istiyorum. Gparted ile deneme yaptım fakat basarılı olamadım. 1 gb lık bir yer ayırdım D diskinden onu da ubuntu sistemi olan kısma eklemeye calıstım ekleyemedim. sonra tekrar o 1 gb ı D diskine eklim dedim bu kez onada ekleyemedim ortada da 1 gb lık kaybım oldu  ;D . Bu 2 konu için yardımcı olursanız cok sevinirim.

kötükurt

Kalan 10 gb ye yazılım kurmayacaksan alan eklemeye ne gerek var?
"Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir." İlber Ortaylı

Kaanx

yazılım kurucam + gelen güncellemelerle cok hızlı dolucak zaten 1 2 ay sonra kullanılmaz hale gelicek PC

ekremsenturk

Bu kadar hızlı dolmaması lazım. Tabii video, mp3 gibi dosyalar indirmediysen. Güvenli kip'te sistemi başlatıp, diski bir denetlet (Fsck v.s.)

Disk alanını genişletmek için, önce Windows sitemini başlat ve gerekli bakımlarını (disk birleştirme, disk temizleme v.s.) yap ki, var olan dosyalar üzerinde işlem yapılmasın. Windows, dosyaları disk üzerinde dağınık kayıt eder.

Sonra Bilgisayarı kurulum Dvd'sinden, veya kurulumu flash bellekten yapmışsan, flash bellekten başlat ve disler üzerindeki değişiklikleri birer işlem şeklinde yapıp, kayıt et. Birrden fazla işlemi aynı anda, ard arda yapma. Kaza olasılığı yükselir.

Bilgisayarı yeniden başlattığında, ilk olarakta, Windows'u başlat ki, yeni değişiklikleri kayıt etsin. Çünkü artık son kapanışta kayıtlı olanından farklı bir alana sahip.

kötükurt

Uğraşmana gerek yok diye söyledim, işlem uzun süsrer. Bence kafana takma ortak kullandığın dosyaları öbür bölümlerde tut. Benim durumum senden daha kötü zamanında 14 Gb'lik bölüme kurdum. Uzun zamandır 2Gb boş alan görmedim, bir şeyler indirmeden önce yer açmayı unuttuğum için bütün indirmeler yarıda kalıyor. :)

Kaanx

@ekremsenturk ; hocam ilginiz teşekkür ederim

Bu olay biraz zahmetli geldi bana. Yeni alan mount etmek bu kadar zor olmaz sanıyordum :)

heartsmagic

Normal şartlarda Ubuntu'da 65GB görmemen lazım. Ne yer kaplıyor o kadar? Ek dosyaları da mı tutuyorsun ev dizininde?
Yeni bölüm eklemek bu kadar zor değil ancak malum neyi nasıl yapacağını bilmen lazım. Disk bölümlemeni görmediğimiz için de yorum yapamıyoruz haliyle. Kaç bölüm var? Uzatılmış bölüm var mı yok mu? Bunları bilmeden yardımcı olmamız zor.
sudo fdisk -l
çıktısı bize fikir verecektir. Ancak, söylediğimiz gibi 65GB dolması hiç normal değil, o konuyu konuşalım bence önce.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ekremsenturk

Alıntı yapılan: kötükurt - 25 Ocak 2015 - 22:14:13
Uğraşmana gerek yok diye söyledim, işlem uzun süsrer. Bence kafana takma ortak kullandığın dosyaları öbür bölümlerde tut. Benim durumum senden daha kötü zamanında 14 Gb'lik bölüme kurdum. Uzun zamandır 2Gb boş alan görmedim, bir şeyler indirmeden önce yer açmayı unuttuğum için bütün indirmeler yarıda kalıyor. :)

Bu konu ile ilgisi yok ama, indirmeler yarıda kalıyorsa, bunun nedeni Firefox ayarlarından olabilir. Firefox ayarlarından  "/Tercihler/Gelişmiş/Ağ/Önbeleğe alınmış web içeriği" kısmında boş kutucuğu işaretle ve orada aktif olarak görünecek MB değerindeki rakamı yükselt.

kötükurt

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 26 Ocak 2015 - 20:36:45
Alıntı yapılan: kötükurt - 25 Ocak 2015 - 22:14:13

Bu konu ile ilgisi yok ama, indirmeler yarıda kalıyorsa, bunun nedeni Firefox ayarlarından olabilir. Firefox ayarlarından  "/Tercihler/Gelişmiş/Ağ/Önbeleğe alınmış web içeriği" kısmında boş kutucuğu işaretle ve orada aktif olarak görünecek MB değerindeki rakamı yükselt.
İlginiz için teşekkürler. Kesilmeler büyük boyutlu dosyaları indirirken yer olmadığı için oluyor, yer açıyorum sorun kalmıyor.