[Çözüldü] Taşınabilir Hdd Ext4 Biçimlendirme

Başlatan ethem578, 29 Aralık 2014 - 15:42:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ethem578

Merhaba,
Western Digital marka 1 tb boyutunda taşınabilir harddiskim var. Fabrika çıkışlı ntfs formatlı. 180 gb kadarını kullanmaktayım gerisi boşta. Ara ara kullandığım bazı yazılımlardan dolayı windows a döndüğümde harici diski bağlayınca hata bulundu tarzında ileti alıyordum. 2 defa felan hataları bul düzeltmeye çalış dedim sorun kalmadı. Ancak anlamadığım bir sebepten dolayı dün linuxta iken klasörün birini boş gösterdi. Beynimden vurulmuşa döndüm desem yeridir. Çünkü yıllardır biriktirdiğim fotoğraflarım o klasördeydi. Hemen windows u geri kurdum. Diski takınca yine dosya sistemi hatası bulundu tarzında bir pencere açıldı. Düzelt dedim hdd deki bahsettiğim klasörü açtım. Neyse ki resimlerim sağ salim duruyordu. Bir disk birleştirme aracı yükleyip diski analiz ettirdim. 84 gb lık veri parçalanmış olarak görünüyordu. Şimdi sorum şu: Linux un ntfs bölümlere yazma ile ilgili sorunları mı var ? Neden bu tarz hatalar alıyorum. Bu hdd yi ext4 veya kullanışlı herhangi başka bir dosya sistemi ile biçimlendirsem güvenli ve performanslı bir hdd ye kavuşur muyum ? Kafamda hddyi komple ext4 ile biçimlendirsem mi acaba diye bir soru dolaşıp duruyor. Hdd de hiç ölü sektör yok sadece dosya sistemi hatalarıyla karşılaşıyorum. Önerilerinizi bekliyorum dostlar.

meda

Bu tür sorunlar forumda konuşulmuştu. Sorunları en aza indirmek için USB aygıtı güvenle kaldır dedikten 4-5 saniye sonra cihazın bağlantı kablosunu çıkarın.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ethem578

Güvenli kaldırma işlemini sürekli yapıyorum. Yani şuan diski yeniden formatlamama gerek yok öyle mi ?

meda

Windows tarafında taşınabilir HDD, NTFS dosya sistemini onar burada Google yardım edecektir. Ext4 ise 1TB başka makinelere yani Linux olmayan makinelere takınca direk kullanamayacağın için dosya sistemi NTFS kalsın. Bu kadar önemli dosyalar vs varsa yedeğin yedeğini al HDD bozulma riski her zaman vardır.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ethem578

Hocam bu ntfs beni sinir etti. Windows bazı dosyaları silmiş diskin içinde found.000 - found.001 gibi klasörler oluşturmuş dosyaları file0001.chk file0002.chk gibi isimlendirip oraya taşımış. Geri kopyalayayım desem nereden çoğunun nereden silindiği belli değil. Sadece ben kullanıyorum diski o kadar dikkat etmeme rağmen bu tarz sorunlar oluyor. Bunu komple ext4 ile biçimlendirip dosyaları tekrardan hdd ye atsam windows tarafında görememe dışında sıkıntı yaşar mıyım ? Varsın windows tarafında da görülmesin ya dün geceden beri uğraşıyorum daral geldi vallahi  :(

meda

Belirttiğin isimdeki dosyalar tarama-düzeltme yapma sonucunda oluşmuş dosyalara benziyor. Windows, Ext4 sistemini okur aslında çözümünü Google ile bulabilirsin. Ext4 birçok konuda NTFS sistemden daha üstün ve sağlam bir yapıya sahip en basiti sunucularda %94 gibi bir oranda Linux kullanılması bunu ispatlar nitelikte. Gparted uygulaması ile msdos türünde bölümlendirme tablosu oluştur sonra da Ext4 olarak bölüm oluştur. 2 dakikanı bile almaz. Aman yedeğini almayı unutma bu işlem geri alınamayacağı için bütün bilgiler gider.

ethem578

Karar verdim ext4 ile formatlayacağım. Zaten windows kullanımım ayda 1 saati bulmuyor. Şu an yedek alıyorum. Yalnız gparted yüzeysel biçimlendirme yapıyor diye hatırlıyorum. Sanırım iki dk gibi kısa bir sürede bitmesinin sebebi de o. Bunun dezavantajı olmaz mı ? Yavaş formatlama işlemi yapabilmem için ne yapmam gerekir ?

meda

Emin olun Windows üzerinde kullanılan birçok yazılım ve Windows'un biçimlendiremediği, okumadığı ... USB disk ve normal diski okuyup formatlıyabiliyor. İçiniz rahat olsun emin olmak istiyorsanızdda bir kez daha formatlayın. ;D

heartsmagic

Linux'un NTFS'yi okuması veya yazması bir soruna neden olmaz, en azından olmamalı. Zira belirli ve kesin sorunlar olsaydı senelerdir illa ki ortaya çıkardı. Sendeki sorun bence donanımsal. Disk kaç senelik bilmiyorum ancak yaşadığın sorunlar iyi sinyallere işaret değil. Dosya sisteminden bağımsız olarak sorunlar yaşıyor da olabilirsin. Demem o ki ext4 gibi bir dosya sistemi de diski kurtarmayabilir. Çok hayati olan verilerini yedeksiz olarak bu diskte tutmamanı öneriyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ethem578

@heartsmagic şu an gnome disk utility ile ext4 disk formatlama işlemini tamamladım. Diski bilgisayara bağladığımda sürücü ile herhangi bir işlem yapmamama rağmen hdd nin ışıkları işlem yapıyormuş gibi yanıp sönüyordu. biraz araştırınca ext4 lazy initialization isimli bir arka plan işleminin ilk kurulumda çalıştığını öğrendim. tam olarak nedir ne işe yarar ve ne kadar sürer bi bilginiz var mı acaba ? probleme yol açabilir diye dosya da atamadım henüz.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 30 Aralık 2014 - 00:54:08

Ne olduğunu anlayamadığım o işlem de tamamlandı ve hdd sorunsuz çalışıyor  :)  0 ölü  sektör 983 gb boş alan gösteriliyor. Ntfs de 22 mb/sn olan yazma hızı Ext4 ile 40 mb/sn oldu. Sorun çözülmüştür. Yardımlarınız için teşekkürler.

heartsmagic

Etiketleyelim mi o zaman :) cozuldukonusu
Açıkçası sorunu da sen kendin çözdün, geri bildirim için biz teşekkür ederiz. Fakat yine de çok hayati bilgilerin mutlaka yedeği olsun bence elinde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.