(Çözüldü) Genel olarak diğer Os'lar 2-4 Gb iken Linux (Ubuntu) neden 800 Mb?

Başlatan iskendermusaoglu, 21 Aralık 2014 - 22:20:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

iskendermusaoglu

Merhabalar, aslında başlıkta sormak istediğim sorunun özeti var. Geçenlerde eşimin makinesine Windows 7 kurarken fark ettim bu os yaklaşık 3 gb. Bendeki Yosemite de yaklaşık olarak 3.5 gb. Oysa bu yazıyı yazdığım Ubuntu (14.04.1) Libre ofisi çıkarırsak yaklaşık olarak 800 mb filan. Bunun sebebi nedir? Çok merak ettim. Basitçe anlatan olursa çok sevinirim.

mozhan

ben aklıma gelen bir sebebi söyleyeyim tabiki başka sebepler de vardır.Linux dağıtımlarında kullanılan dosyalama sistemi ve program boyutları windows dan farklıdır. Yani Windows ta aynı uygulamanın boyutu çok yğksek iken Linux da bu daha azdır. Dolaylı olarak Kurulumla gelen uygulamalar da iso dosyasında olduğu için bu iso dosyasının boyutu azalmış olur.
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

furkankalkan

İşletim sistemleri sadece çekirdekten ve kullanıcı arayüzünden ibaret sistemler değildir. Yanında ek bazı sürücüler,programlar,özellikler ve dosyalar ile beraber gelirler. Bütün bunlar tabi ki boyutu ister istemez etkiler. Fakat buradan boyutu düşük olduğu için Ubuntu çok kötü sonucunu çıkartamayız. Çünkü 3 platform da gerek sistem gerekse uygulama konusunda farklı standartlara ve özelliklere sahiptir. Ki burada 3 platformu da ele alırsak yarı boyutuna diğer sistemlerde hemen hemen yapabildiğimiz herşeyi Ubuntu'da da yapabiliyor olmamız hatta ofis,ileri derece resim düzenleme,torrent ve diğer bazı ek yazılımlara da standart olarak sahip olmamız Ubuntu'yu daha ileri bir boyuta taşımaz mı ? Ayrıca bu yerden tasarruf anlayışı istisnasız bütün Linux dağıtımlarında mevcuttur. Çünkü Linux çekirdeği profesyonel bir şekilde yazıldığından* çok ama çok az yer kaplar. Örnek verecek olursak Disket'e (1.44 MB) sığan Linux bile var  8)  :o **
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Burada kapalı kaynak çekirdeklerin ne kadar kararlı olduklarını ve ne kadar iyi yazıldıklarını bilemesek de çok kısıtlı bir ticari destek almasına rağmen Linux'un binlerce geliştirici/beyin tarafından gözden geçirilerek ve güzelleştirilerek mükemmele doğru ilerlemekte olduğunu görüyoruz.
**http://www.youtube.com/watch?v=WQHtnI6GSSw
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

ekremsenturk

Diğer sistemlerde çöp oranı fazla. bu da boyutu artırıyor ve de donanım kullanımını verimsizleştiryor. Her yeni çıkan bir Windows sürümü, bir öncekinin 2 katı Ram ve disk alanı gerektiriyor. Bunun nedeni çöp içeriğinin daha da artmasından kaynaklanıyor.

Çöp oluşumu, işin kolayına kaçılmasından kaynaklanıyor. Tabii asıl neden maliyeti düşürmek. Ne kadar az çalışma saati, o kadar az geliştirici ücreti.

Kendi bilgisayarımda bir zamanlar Windows XP kurulu olduğu zamanlardan bir örnek vereyim. Recuva ile bir silmiş olduğum dosyayı ararken, Win95 zamanına geri giden, ancak kurtarılamayacak kadar bozuk dosya izlerine rastladım. O günlerde buna bir anlam veremedim. Sandım ki, geriye dönük destek nedeniyle öyle gerekiyor.

Çöp oluşumu şöyle gelişiyor: Var olan programın yeni bir sürümünü geliştiriyorsanız, eski programdan işinize yarayan bölümleri alırsınız ve yeni bölümleri, eski programınıza eklersiniz. Eski programın kullanılmayacak bölümlerinide, devredışı bırakırsınız.

Böyle yapmanın sağladığı avantaj: Daha az iş ile daha çok sonuç. Ve bir de, denemelerde kolaylık.

Sonuç: Sıfırdan başlanan bir uygulamaya kıyasla, daha büyük dosya boyutları ve dosya boyutundan kaynaklanan ve donanımın gereksiz meşgul edilmesini sağlayan çöp kalıntılar nedeniyle, daha az verim.

iskendermusaoglu


heartsmagic

Elma elmadır, armut armuttur :)
@iskendermusaoglu, tamamen sistemlerin farklı olmasından kaynaklanıyor kısacası. Yapısı, meseleleri ele alış farklılıkları vs. Eğer konu senin için çözüldüyse lütfen: cozuldukonusu
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

travego0403

Boyut farklılıklarının olmasının bir nedeni kullanılan kütüphanelerden kaynaklanmaktadır. Windows ta bir program kurduğunuz zaman program kendisi için gerekli olan kütüphanelerle beraber kurulur. Aynı kütüphaneyi belki farklı iki program kullanıyorsa aynı kütüphane iki defa kurulabilir. Tabi bazı istisnalar vardır. .NET gibi. Linux ta ise sistemde olan kütüphaneler hepsi bir yerde durur. Yeni kurulan program kendisinin ihtiyacı olan kütüphaneyi gider kütüphanelerin arasında arar, bulabilirse eksiksiz bir biçimde çalışır. Bulamazsa çalışmaz. Böyle söyleyince sanki kötü bir şeymiş gibi duruyor ama çalışmaz dediğime bakmayın. Kurulan programın bağımlı olduğu kütüphaneler sistemde yoksa, paket yöneticisi sizin yerinize bu kütüphaneleri sisteme kurar. Bazen bu yöntemin sıkıntıları olabiliyor. Kütüphane versiyonlarından kaynaklanabiliyor.

(Dinamik bağlama, statik bağlama durumları)
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman