Free dos cihaza Ubuntu kurulabilir mi?

Başlatan fatihk., 03 Ağustos 2014 - 19:28:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fatihk.

Arkadaşlar Free dos bir notobook'a windows 7 kurulu bu cihaza ubuntu kurulabilir mi Free Doos Dual Boot'da sorun yaratırmı?

ahmedf.1

Evet Kurulabilir.Ve Sorun Oluşturmaz.Ben Şuan Dual Boot kullanıyorum.Yalnız Uefi Ayarlarını iyice Araştırmanı öneririm.Diğer türlü Windows Ubuntu işletim sistemini tanımayabilir. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu , Üzerinden inceleyebilirsin.
-------------------------------------------------------------------------------
2. 'si ise Ubuntu yu  veya Windows'u Kaldırmak istersen Live Cd üzerinde Os uninstaller üzerinden Silim yapmalısın.Diğer türlü(Windows üzerinden Disk silersen) Önyükleyici olmadığından Windows'a erişemezsin. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=OS-Uninstaller Üzerinden inceleyebilirsin.
Yalnız bu sayfada bir bilgi eksik verilmiş. Trusty versiyonunda
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair

sonra ek olarak şu kodu eklemesin
sudo sed 's/trusty/saucy/g' -i /etc/apt/sources.list.d/yannubuntu-boot-repair-trusty.list

fatihk.

ben şöyle yapacağım notobook free dos  750 gb diske sahip d 650 gb civarında 100 gb bölüp  o bölüme ubuntu kuracağım böyle yaparsam bir sorun olur mu silersem de zaten Windows kurarım tekrar ve bütün diski silerim.

ahmedf.1

Benim Bilgisayarım da 500 gb diske sahip.Ben  90 gb 'yi Ubuntu için ayırdım.Yani Sorun oluşturmaz.Aynı Zamanda ben de bilgisayarımı senin gibi freedos olarak aldım ;)

fatihk.

Free dos  cihazlar iyi oluyor da ben arkadaşımın cihazı ile çok uğraştım free dos olduğunu bana söylemedi windows 7 kurulumu yaptım anca windows 7 simgesinden sonra ilerlemedi  sonradan öğrendim ki mod lu dvd  orjinal kopya lazımmış dvd bulup  kurulum yaptım  beni bayağı uğraştırmıştı free dos.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Ağustos 2014 - 20:08:57

ubuntu yu silmek istersem linkte belirttiğin şekilde silme işlemi yapmam gerekiyor değil mi ubuntuyu kaldırmak istersem linkte ki gibi kaldırmam gerekiyor.

ahmedf.1

Evet Sana gösterdiğim şekilde silmelisin.Diğer türlü ya önyükleyici kendin onarmak zorunda kalırsın ya da temiz bir format atarsın.Bir de Yüklemeden önce Live Cd Üzerinden Ubuntu'yu bir kere dene.Bilgisayarın  ekran kartı hibrit(değiştirilebilir ya da harici ekran kartı barındırıyor) ise desteklemeyebilir yani açıldığında Düşük grafik modu ile karşılaşabilirsin.(Benim başıma geldi)Bu durumda Forumdan bu sorun ile ilgili şeyleri araştır. Sana benim Konumu atayım istersen Yardımcı olabilir.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=42445.0
Freedos bilgisayar ben de böyle bir sorun oluşturmadı :) 

fatihk.

anladım ben bu kurulumu arkadaşımın cihazına yapıcam yani ubuntuyu sürekli kullanmayacak birisi graphic card driver'ı sorun çıkarırsa monitörde çok sorn olur mu simgelerin büyümesi tarzında bir şey mi olur yoksa hiç kullanamaz mı?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Ağustos 2014 - 20:36:57

Alıntı yapılan: fatihk. - 03 Ağustos 2014 - 20:36:45
anladım ben bu kurulumu arkadaşımın cihazına yapıcam yani ubuntuyu sürekli kullanmayacak birisi graphic card driver'ı sorun çıkarırsa monitörde çok sorn olur mu simgelerin büyümesi tarzında bir şey mi olur yoksa hiç kullanamaz mı?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Ağustos 2014 - 20:38:54

graphic card harici tanıma ma gibi bir durum söz konusumu.

ahmedf.1

Ubuntu'yu terminal üzeri Kullanması gerekir.Ekran Kartı Hibrit değilse Sorun çıkaracağını pek zannetmiyorum.Eğer ki olursa da Sana Yazımdan Alıntı Yapayım.
"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Not: Benimle aynı sorunu(low graphic mod,Harici Ekran kartı) yaşayanlar için geçici  çözümleri yeniden hatırlatayım.
1.Eğer Windows ile birlikte kullanıyorsanız(ati kartına ihtiyaç varsa) Grub2 ekranından Recovery Mod'u seçip oradan Normal sürece geri dönmeniz bir açılışa mahsus Ubuntu'yu çalıştıracaktır.(Yani devamlı aynı yolu izlemek zorundasınız)
2.Yalnız Ubuntu kullanıyorsanız yine yukarıdaki yöntemi deneyebilir(Grub ekranı başlangıçta "shift" tuşuna basılı tutularak açılır) ya da(Ati'yi devre dışı bırakmak için)Son çare olarak Bios ayarlarından(Bende advanced Bölümünde idi) Switchable graphic kısmını Uma grafiğe dönüştürerek yine ubuntu'yu Kullanıma açabilirsiniz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Not.2:Farklı ekran kartına sahip olup benimle aynı sorunu yaşayanlar  bunları kullanabilirler.1.yöntem sizin daha çok işinize yarayacaktır.Çünkü 1.yöntemde Ekran kartı hala devrede olduğundan dolayı sistem onu algılıyor ve ekran kartına uygun driverleri rahatlıkla yüklersiniz.2. de ise harici ekran driver inide yükleyemezsiniz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Not.3:Kalıcı çözümleri(driver güncelleme vs.) Recovery mod üzerinden açtıktan sonra forumdan araştırabilirsiniz.Bu arada naçizane tavsiyem  ekran kartınız resmi olarak destekleniyor mu diye bir araştırın. https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver yadahttp://www.ubuntu.com/certification/catalog/ üzerinden bakabilirsiniz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"

fatihk.

teşekkür ederim yardımlarınız için diğer linux sürümlerinide kursam sorun çıkarmaz herhalde aynı cihaza.

heartsmagic

Melez kart olursa kesinlikle sorun çıkacak diye bir durum söz konusu değil tabi, çıktığı durumlar olabiliyor orası ayrı. Kurduktan sonra bakarsın o duruma, tabi melez kart varsa. 

Her dağıtımı kurabilirsin, özel bir sorun yaşanmazsa tabi. Ancak kişisel tavsiyem bir dağıtımda sabit kalıp deneme yapmak için sanal makine kullanman.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

fatihk.

anladım melez kart derken tam olarak anlayamadı.

bytan

@fatihk., @heartsmagic makinanda çift ekran kartı olup olmaması durumundan bahsediyor.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

fatihk.

bytan

Eğer imkanın varsa canlı cd/usb ile lspci çıktısını buraya aktarabilirsen daha belirli yorumlar alabilirsin. Ancak bizzat kurulum yapmadığın sürece üç aşağı beş yukarı çok farklı yorumlar olmayacak.  

lspci
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST