Bilgisayarı yeniden başlatmak ile kapatıp yeniden açmak arasındaki fark nedir?

Başlatan bugra9, 09 Ağustos 2014 - 01:31:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bugra9

Bilgisayarımda Arch Linux ve Windows 7 olmak üzere iki işletim sistemi bulunuyor.

İlk önce linux işletim sistemini açıyorum. Ses ile ilgili herhangi bir sorun bulunmuyor. Daha sonra kulaklık takıyorum ve kulaklık ile de herhangi bir sorun görünmüyor.
Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatıyorum ve windows'u açıyorum. Ses ile yine bir sıkıntı görünmüyor. Daha sonra kulaklığı takıyorum ama kulaklıktan ses gelmiyor.

Eğer windows'u,  bilgisayarı yeniden başlatarak değil de kapattıktan sonra açarsam, kulaklıklı veya kulaklıksız, ses ile ilgili hiçbir sorun bulunmuyor.

Konuyu açmamdaki amaç, bu olayın nasıl meydana gelebileceği hakkında fikir sahibi olmak. Ne kadar düşünürsem düşüneyim bu olay o kadar mantıksız geliyor ki başkası bana söylemiş olsa deli olduğunu düşünürdüm :D

Bilgisayarı kapatmak ile yeniden başlatmak arasında nasıl bir fark olabilir ki bir işletim sistemi diğer işletim sistemini etkisi altında tutabilsin.

NOT: LG A510-U.AE13T, UEFI desteği bulunmuyor.

neynefes

Yorumum çok teknik olmamakla birlikte yeniden başlat dediğinizde sistem kendini tam kapatmıyor bu sırada başka işletim sistemine geçtiğinizde önceki sistem yarım kapandığı için sorunlar çıkartıyor.

delice_doluca

Sorununuzla ilişkilendirmeyi başaramadım, ancak yeniden başlatmak ile kapatmak arasında bazı farklar olabilir (işletim sistemine, bilgisayarın UEFI desteğine ve kullanıcının yaptığı ayarlara bağlı olarak).

Şöyle ki; yeniden başlatma söz konusu olduğu zaman kaydedilmiş olan herşey kaydedilir, kaydedilmemiş olan herşey iptal edlilir ve tüm sistem halleri "kapatılıp" daha sonra tanımlı ayarlar çerçevesinde bütün işletim sistemi baştan yüklenir. Yani en çok şeyin sıfırlandığı (kullanıcı hissetmese bile en azından tamamen bellekten silinip ana hafızadan tekrar yüklendiği ve yeniden başlatıldığı) hal yeniden başlatma halidir (bu yüzden Windows'taki kasılmaların çoğunun kolay çözümü budur).

"Kapatma" ise duruma göre "uyku" modunun kendisi ya da özelleştirilmiş bir hali olabilir. Örneğin Windows 8 ve 8.1'de RAM bellek miktarınızın en az %75'i kadar bir alan ana hafızada ayrılmıştır. Bilgisayarı kapat komutu verdiğiniz zaman işletim sisteminin son hali/ayarları ve gerekli bileşenlerinin daha önceden o bölgede yaratılmış (ve sık sık güncellenen, bu sayede hep son halinde kalan) bir kopyası üzerine en son değişiklikler yazılır ve cihaz kapanır. Daha sonra açmak istediğinizde Windows klasörü içindeki bilgiler kullanılarak sıfırdan yükleme yapılmaz, son haliyle RAM belleğe yüklenmesi gereken işletim sistemi parçaları bu, ana hafızanın ayrılmış ve kolay ulaşılabilir bölümünden hemen RAM belleğe yüklenir ve cihaz olması gerekenden hızlı başlar.

Bir de eğer BIOS'un UEFI desteği varsa bu hızlı başlama belleğinin içine donanım sürücülerinin önemli detayları da eklenir ve BIOS'un, bilgisayar açılışındaki bütün donanımları tarama davranışı devre dışı kalır. Gerekli sürücüler doğrudan RAM belleğe yüklenir (Windows açılınca yeni donanım taraması arka planda yapılır).

Gördüğünüz gibi, yeniden başlatma temiz bir yükleme anlamına gelebilirken kapatıp açma; sadece gerekli bilgilerin hızlı ulaşılabilen bir kopyasının üretilip daha sonra o kopya üzerinden başlatılması anlamına gelebilir. Böyle bir durum söz konusuysa, o an işletim sisteminde bulunan bir hata da olduğu gibi kopyalanacağı için "geri açılma" sırasında hata da ortaya çıkmaya devam edecektir.

Bunun gibi bir kaç "uyku/kapatma" melezi kapatıp açma şekilleri var.


Yukarıda anlattığım, kapatıp açma sonrası donanım taramalarından dolayı "Windows kapatıp Windows açtığınız" hallerde ses sürücünüzün gerekli bileşenleri yeniden yükleniyor ve sorun çözülüyor olabilir (sadece bir tahmin).

bugra9

neynefes;
Benim bildiğim, windows 8 ve üst sürümleri dışındaki tüm windows ve linux sistemleri, bilgisayarı kapatırken veya yeniden başlatırken, kendilerini tamamen kapatıyorlar.

delice_doluca;
Bilgisayarda UEFI desteği bulunmuyor. Konuda Windows 7'nin yüklü olduğunu yazmıştım. Bu sistem kendini uyku moduna almıyor, direk kapatıyor.
Arch linux'unde kendini uyku moduna aldığını zannetmiyorum ama 3sn içinde kapanabildiği için de tam emin olamıyorum.


Bu olayı iki aşamada inceliyorum.
1) Windows işletim sisteminde hoparlörden ses gelirken kulaklıktan nasıl ses gelmez. (Kulaklık veya giriş yeri bozuk değil.)
2) Linux'den Windows'a bilgisayarı kapatarak geçmekle yeniden başlatarak geçmek arasında nasıl bir fark var ki kapatarak geçince kulaklıktan ses gelsin, yeniden başlatarak geçince kulaklıktan ses gelmesin. (Her iki durumda da hoparlörden ses geliyor. )

heartsmagic

Burada da konuşmuştuk benzer konuları, yalnız değilsin yani. Dışarıdan şu kaynakları verebiliriz:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=146773
http://askubuntu.com/questions/260889/headphones-not-working-on-windows-after-installing-ubuntu
http://askubuntu.com/questions/249439/headphones-not-working-on-windows-after-installing-kubuntu-12-10
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2022151
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1873738
gibi.

Asus'lar için çözüm önerisi var:
echo "options snd-hda-intel model=asus" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Fakat senin makine lg olduğuna göre lg ile denenrise ne olur bilemiyorum?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.