Tek takas bölümünü birden fazla dağıtıma bağlamak

Başlatan calmo, 01 Temmuz 2014 - 12:08:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

calmo

Merhaba. Bilgisayarımda bulunan iki dağıtımdan birine sonradan 1gb boyutunda dosya üzerinden bir swap alanı açtım ve şimdi diğer dağıtımı da bu swap alanına bağlamak istiyorum. Bunun yolu ubuntu wiki'de anlatılmış ancak bende tam karşılığı olmadı.  Ayrıca olduysa da nasıl sağlamasını yapacağımı bilmiyorum.

Takıldığım yer; anlatımda değişiklik yapın denilen kısım bende görünmüyor.

Alıntı Yap# Entry for /dev/sda7 :
UUID=48d8ef2c-a88e-409d-a5fa-b6ae33fde1bd none swap sw 0 0
satırını aşağıdaki dosyadaki gibi  none swap sw 0 0 değişikliği yaparak fstab dosyanıza eklemelisiniz. Sonuç olarak fstab dosyanız aşağıdakine benzer olmalıdır.

Benim fstab dosyanın içeriği aşağıdaki gibi. Nerede nasıl bir değişiklik yapmalıyım ve sonuç olarak yine cat /proc/swaps ile mi sağlama yapacağım?

blkid

fstab

if

@calmo, Swap alanı görünmüyor. sudo fdisk -l çıktısına bakayım bir de.

calmo

Swap alanını diğer dağıtımda, dosya üzerinden oluşturmuştuk. Heartsmagic disk üzerinde  -bölüm halinde-  görünmeyeceğini söyledi.   Ayrıca swap kontrol çıksıtı da şöyle:

calmo@calmo:~$ cat /proc/swaps
Filename Type Size Used Priority
/swapdosya                              file 1023996 0 -1
calmo@calmo:~$

Bu da istediğin çıktı:

calmo@calmo:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for calmo:

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
224 heads, 19 sectors/track, 459004 cylinders, total 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x64e965f4

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   976564547   488281250    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2      1027758080  1074262015    23251968   83  Linux
/dev/sda3      1074262016  1953523711   439630848   83  Linux
/dev/sda4       976566272  1027757678    25595703+  83  Linux

Partition table entries are not in disk order

heartsmagic

Öncelikle, ikinci dağıtım her neyse onun üzerinden bu takas dosyasını oluşturduğun Ubuntu'yu bağlamış olman lazım. Kısacası sistem açıldığında Ubuntu'nun dosya sisteminin bağlanmış olması lazım. Diyelim ki bu ayarlamayı /media/ubuntu şeklinde yaptın. Yeni dağıtımda fstab girişi şu şekilde olacak:

/media/ubuntu/swapdosya               swap                    swap    defaults        0 0

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

calmo

İkinci dağıtım Deepin ve bu işlemleri onda çalışıyorum.  Ubuntu'nun olduğu bölümü bağladım fakat yine aynı (yukarıdaki) çıktıları alıyorum.

Ubuntu bölümü:

if

Ubuntu'nun UUOD'nisi al sudo blkid komutu ile. Ona göre aşağıdaki gibi düzenle.

UUID="b0b96810-22b7-4d10-84d2-2324bf3a11c8" /media/calmo/ubuntu ext4 defaults,relatime,data=ordered 0 1
/media/ubuntu/swapdosya               swap                    swap    defaults        0 0

calmo

If, dediğiniz gibi yaptım. Peki sağlamasını nasıl yaparız?

Son hali şöyle oldu: (kendi UUID'imle)

if

calmo

Buyur:

calmo@calmo:~$ mount
/dev/sda4 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
/dev/sda2 on /media/calmo/ubuntu type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)

heartsmagic

Etkin değil, zira Ubuntu bölümünün bağlandığı yerle takas dosyasını gösteren yer farklı. Sen Ubuntu'yu /media/calmo/ubuntu altına bağlamış, takas alanı için /media/ubuntu demişsin. @calmo, mantık çok basit esasında :) Bir disk bölümünü sistem üzerinde bir dizine bağlıyoruz. Artık o bölüm bu dizin altına bağlanmış oluyor. Haliyle, takas dosyası da orada bulunuyor. Senin fstab dosyanda o dizini kullanman lazım. Kısacası, bizim burada yaptırdığımız şeyler belirli bir mantık silsilesi ile oluyor, fazladan tecrübemiz ile değil yani :)

fstab dosyandaki takas bölümü yolunu düzeltebilirsin, şöyle olacak yani

/media/calmo/ubuntu/swapdosya               swap                    swap    defaults        0 0
Ardından:
sudo swapon -a

calmo

Şimdi durum nedir? ::)

calmo@calmo:~$ mount
/dev/sda4 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
/dev/sda2 on /media/calmo/ubuntu type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
/media/calmo/ubuntu/swapdosya           file 1023996 0 -1

heartsmagic

/media/calmo/ubuntu/swapdosya           file 1023996 0 -1

çıktısını aldığına göre? :)

calmo

Tamamdır. If, heartsmagic, teşekkürler. Sorun Çözülmüştür.

Son bir soruyla bağlayalım isterseniz. Dosya olarak oluşturulmuş swap alanıyla  disk bölümü şeklinde oluşturulmuş swap alanı arasında teknik olarak  bir fark var mı?  +/-?

heartsmagic

Teknik olarak fark var da, +/- meselesi ayrı bir şey tabi. Sen getirisi, götürüsü nedir diye soruyorsun. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok :)

http://serverfault.com/questions/25653/swap-partition-vs-file-for-performance
http://unix.stackexchange.com/questions/2207/why-does-linux-use-a-swap-partition-rather-than-a-file

Uzun uzun okumak istemiyorum diyorsan güzel güzel kullan takas dosyanı, hiç düşünmeye gerek yok. Kaldı ki 2.6 çekirdek sürümü ile artık arada fark yok demiş birisi. Güveniriz, güvenmeyiz ancak emin ol kafaya takacak bir durum değil. Aynı kişinin şu yorumuna sonuna kadar katılıyorum: Takas dediğimiz şey yavaştır. Sistem sık sık takas alanına fazlaca yükleniyorsa ya artık kullandığın işletim sistemi için bellek miktarın az gelmeye başlamıştır ya da belleği sömürüp takasa yüklenen uygulamaların vardır, örneğin sanal makineler gibi.

calmo

Heartsmagic, merakımın nedeni, bilgisayar biraz eski (2gb ram) olduğu için acaba disk bölümü şeklinde swap ayırsaydım daha az takılma sorunu yaşar mıydım, diye düşünmemdir.  Zira, Ubuntu kullandığım zaman sık sık bilgisayar kilitleniyordu. O dönemde swap alanı yoktu tabi.  Gerçi, şu da var ki sistemin kilitlenme nedeni gerçekten swap alanı ihtiyacı mı başka bir şey mi onu da net olarak kestiremiyorum. 

Bir de sistemin takas alanını kullanıp kullanmadığını/ ihtiyaç duyup duymadığını bilemiyorum. Bunu nasıl anlıyoruz?

heartsmagic

Donmaların nedeninin takas alanı olacağını sanmıyorum, hele hele disk/dosya takas alanı farklılığı olacağını hiç sanmıyorum. Makine eski olsa da 2GB belleğin Ubuntu için az olduğunu söyleyemeyiz. Çok kısa bir süre öncesine kadar o boyuta sahip bir makine ile mutlu mesut, hiç sorun yaşamadan kullanıyordum Ubuntu'yu.

Takas alanının kullanılıp kullanılmadığını şu şekilde anlayabilirsin:

free -m

Bu komut hem bellek hem de takas alanı kullanımını gösterir. Ayrıca, Sistem Gözlemcisi uygulamasında da arayüz üzerinden bakabilirsin. Eğer, belleğin tamamı kullanılmışsa takas alanına sıçrama olabilir. Takas alanı ne kadar çok kullanılırsa (belleğin de tüketilmesiyle beraber) sistemde bariz bir yavaşlık hissedilir. Bu sıkıntı donma ile neticelenmez ama, uygulamalar kapatılınca sistem yavaş yavaş eski haline döner.

plazma

tam alakası varmı bilmiyorum bu donma olayı ile ilgili swap kısmındaki bir ayarı 60 tan 10 a düşürmüşler bu makalede [1] acaba @calmo nun durumunda işe yarar mı sağlıklı bir şey midir bu ayar @heartsmagic ?

1. https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/mint-cinnamon-first#TOC-Decrease-the-swap-use-important-

ubuntu olanıda varmış geç gördüm biraz kusura bakmayın : https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/speed#TOC-The-absolute-number-1:-decrease-swap-use

calmo

Swap alanına dokunmamış bile. Birkaç sekme açıp denedim yine böyle.
calmo@calmo:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          2008       1847        160          0         91       1057
-/+ buffers/cache:        698       1309
Swap:          999          0        999

Sistemin bir süre donup sonra açılması gibi durumlar genellikle Firefox'ta art arda 3-5 ağır site açınca oluyordu. Şimdi eskisi kadar değil gibi. 

heartsmagic

@plazma, bizim forumda da işlenmişti o konu eskiden: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=1395.0
@calmo'nun durumunu tam bilmiyoruz, sistem donmaya yakınken eğer bellek dolmuş ve takasa da sıçramışsa yukarıdaki işlem yapılarak takasa daha zor sıçraması sağlanabilir. Fakat donmanın kaynağının takas alanı olacağını sanmıyorum pek.

@calmo, Flash ağırlıklı siteler miydi onlar? Gerçi bence bu konuyu etiketleyip başka bir başlıktan devam edelim. Orada verirsin ayrıntıları.

calmo

Vay arkadaş. Ne yaptıysam sistemi donduramadım. Lazım olunca böyle oluyor herhalde.  :)

Ama bayağı bir yüklendim, farklı programlar , yeni sekmeler açtım. Zorla swap'tan biraz kullandı.  Ram 2gb ancak sistem 1gb'ın üstünde neredeyse hiç ihtiyaç duymadı. Ne zaman 1gb'ın üstüne çıktı işte o zaman swap'tan yemeye başladı. Ama sonuç itibarıyla ne ram ne de swap tamamıyla kullanılmadı. Yeterli gibilerdi. Sadece işlemci belli durumlarda %100'e dayandı. O kadar.

İçerik olarak yüklü mb sitelerle denedim. heartsmagicgibi

[eklenti yönetici tarafından silindi]

heartsmagic

Tamamdır o zaman, ne zaman tekrar donma yaşarsan yeni bir başlık açar, nasıl olduğunu anlatırsın.

calmo

Sistem bazen, oluşturduğumuz swap alanının yarısından fazlasını kullanabiliyor. Sanırım, swap yokken sistemin sık sık  donmasının nedeni  buydu.  (yanlşsam düzeltin)

heartsmagic

Ben olmaz, olmaz diyorum ama kesin konuşmamak lazım. Takas alanın tamamen dolması o esnada belleğin de ağır biçimde kullanılması ile mümkün. O aşamada sistem çok ağırlaşabilir, ancak tamamen donması için sistemi zorlayan sürecin ciddi bir tıkanma yaşatması lazım sisteme.