[Nasıl] e4rat Açılış Zamanınızı İndirin

Başlatan Ninoslayer, 02 Aralık 2013 - 23:00:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ninoslayer

Arkadaşlar merhaba. Yeni keşfettiğim ve çok yararlı bulduğum bir programı sizinle paylaşmak istiyorum. e4rat açılış zamanımı 1 dakikanın biraz üstünden 34 saniyeye indirdi. Program açılışın ilk 2 dakikasında ne olduğunu kaydedip, kullanılan bu programları birleştirip hafıza üstünde bir yere topluyor ve açılış zamanını çok büyük bir oranda düşürüyor.

İlk önce otomatik yüklü gelen programları kaldıralım,
sudo dpkg --purge ureadahead ubuntu-minimal
komutu ile e4rat'ın verimli çalışabilmesi için bu programlı kaldırıyoruz.
Daha sonra bağımlılıkları yüklüyoruz,
sudo apt-get install libblkid1 e2fslibs

Şimdi bu adresten e4rat'in 0.2.3 sürümü  indirip kurucaz, hem 32 bit hem 64 bit için mevcut.
http://sourceforge.net/projects/e4rat/files/
İndirdikten sonra çift tıklayp kurabilirsiniz.
Kurduktan sonra;
sudo gedit /etc/default/grub
ile grub'u ayarlıyacağız

"GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" satırına  "init=/sbin/e4rat-preload" ifadesini tırnaklar hariç ekliyoruz. Şuna benzer bir şey *olacak;

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash init=/sbin/e4rat-preload"
quiet ve splash değişebilir önemli olan sonuna init=/sbin/e4rat-preload eklemeniz.
Eğer grub açılma ekranı gelmiyorsa;
GRUB_TIMEOUT=10 gibi bir sayıya ayarlıyoruz (10 saniye sonra ilk seçeneği açar)
Bu değişikliği yaptıktan sonra;
sudo update-grub
ile grub'u güncelliyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.
Grub ekranı geldiğinde "e" tuşana basarak grub açılış parametrelerini değiştiriyoruz. Açılış parametresinde şuna benzer bir satır *olacak
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/bf1d191b-0f0d-4961-bd67-4d023a2e5873 ro init=/sbin/e4rat-preload
burada preload'ı silip yerine
collect
yazıcaz. Yani son hali
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/bf1d191b-0f0d-4961-bd67-4d023a2e5873 ro init=/sbin/e4rat-collect
Ctrl+x'e bastığımızda bilgisayarımız normal bir şekilde açılıcak.
Bilgisayar yeniden başladığında, açılış sonrası sıklıkla yaptığımız işlemleri yapıyoruz mesela mozilla firefox'u açmak gibi, dosyları açmak gibi her ne yapıyorsanız. Bilgisayar açıldıktan 2 dakika sonra
ls /var/lib/e4rat/
komutu ile log dosyasının oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz. Çıktısı;
startup.log
*olacak. Bu çıktıyı gördükten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz ve yine grub ekranında "e" ye basarak grub parametrelerine giriyoruz.
Bu sefer daha önce bahsettiğimiz satırdaki
init=/sbin/e4rat-collect
silip yerine;
single
yazıyoruz ve Ctrl+x ile çıkıyoruz. Bilgisayarınız direk olarak komut satırına açılacaktır ve ilk başta size root şifresini soracaktır. Root şifremizi girdikten sonra;
e4rat-realloc /var/lib/e4rat/startup.log
kodunu çalıştırıyoruz. Bu kodu bir kağıda yazıp bu işlemi yaparsanız daha iyi olur çünkü kullanıcı ara yüzü olmıyacaktır. Bu işlem 1-2 dk kadar sürebilir işlem bitip yine karışımıza
#kullanıcı_adı@...
geldikten sonra
sudo reboot
komutu ile bilgisayarı yeniden başlatırıyoruz. Bu sefer grub satırında herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur.
Bilgisayarın eskisine göre çok daha hızlı bir şekilde açılması gerekmektedir. Eğer kronometre tutup burada paylaşırsanız güzel olabilir. Benim açılış zamanım 1 dk nin biraz üstünden 34 saniyeye düştü.

Eğer grub ekranını otomatik olarak geçmek istiyorsanız
sudo gedit /etc/default/grub
dosyasını açıp
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=2 (Bir aksilik durumda grub ekranını getirebilmek için açılışta herhangi bir tuşa bu süre içinde basarsanız grub ekranı gelir)
gibi bir sayı yapın. GRUB_HIDDEN_TIMEOUT 'un başındaki #'yi kaldırın.
sudo update-grub
ile güncellemeyide unutmayın.

Notlar:
1-Bazı durumlarda single parametresi ile giriş yapıldığında komut satırı otomatik olarak karşımıza gelmemektedir. Crtrl+f7 ile basit bir şekilde komut satırı getirilebilir. (1'den 8'e kadar deniyebilirsiniz.)
2-Kernel güncellemelerinde "kernel panic" hatası verebiliyor (benim başıma gelmedi ancak bir forumda okumuştum) durumu düzelletmek için sadece bir kereleğine grub'taki init=/sbin/e4rat-preload silerek açılıp güncelleme yapıldıktan sonra yine eski ayarına getirilebilir.

Kaynaklar:
1-http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=108464
2-http://lifehacker.com/5790311/e4rat-cuts-your-linux-pcs-boot-time-in-half-with-a-few-simple-commands

burk

@Ninoslayer güzel bir yazılma benziyor, incelelim bakalım :)

Ninoslayer

Ozellikle masaüstü ortamının açılış hızını baya bir arttırıyor. Denemekte fayda var

berkayaslan

Evet gerçekten bayağı hızlandı. Şu sondaki not için ne yaptıysam kernel uyarısından kurtulamadım . signal ile başlatamadım. Böyle bir sorun yaşarsanız ubuntuyu normal olarak başlatın ve daha şifreyi sormadan

ctrl + alt + F1

Tuşlarına basın. Kullanıcı adı ve şifreyi girdikten sonra:

e4rat-realloc /var/lib/e4rat/startup.log

Komutunu yazabilirsiniz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Burg kullananlar ise aynı işlemleri burg üzerinden yapmalıdırlar. dosyalar zaten tamamen aynı yapılması gereken:

sudo update-burg

ile burgu güncellemek.  ve init=/sbin/e4rat-collect satırını yazarken dosyayı sudo gedit /etc/default/grub olarak değilde:

sudo gedit /etc/default/burg

olarak açıp düzenlemek.

Gerisi tamamen aynı.

Gerçekten yarıya kadar indi açılış. Gerçekten teşekkür ederim..
İf you wanna be the best, You must SMURF something. :)

meda

Fark yaratmadı.  :(
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

alikemal0162

startup.log olusmuyor bende .e4rat-collect paratmetresi ile boot ediyorum olusmuyor birtürlü.yardımcı olabilirmisiniz

Ninoslayer

grub dosyasını değiştirdek sonra
sudo update-grub
komutunu çalıştırıyor musun?

alikemal0162

Evet dedikleriniz tamam en basta zaten diyor 120 saniye felan diye.ama nihayetinde startup.log olusmuyor.

http://askubuntu.com/questions/260858/help-setting-up-e4rat-no-startup-log-after-e4rat-collect

arkadasın sordugu sorun var sanırım.uyguladım yine olmadı.ext3 dosya sistemi kullanıyorum ondan mı acaba

if

Alıntı yapılan: alikemal0162 - 18 Mayıs 2014 - 23:51:58
ext3 dosya sistemi kullanıyorum ondan mı acaba

Alıntı Yape4rat is based on the online defragmentation ioctl EXT4_IOC_MOVE_EXT from the Ext4 filesystem, which was introduced in Linux Kernel 2.6.31. Other filesystem types and/or earlier versions of extended filesystems are not supported.
[1]
e4rat kullanmak için ext4 kullanmak gerek.

[1] http://e4rat.sourceforge.net/