[Çözüldü] sendmail kurulum hatası

Başlatan ErkanKESKIN, 13 Mayıs 2014 - 11:44:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ErkanKESKIN

Merhaba arkadaşlar,

Php ile bir email gönderimi işlemim için sendmail kurmam gerekti. Terminalden ;

sudo apt-get install sendmail

ile kurulumunu yapmak istedim. Ancak kurulum bitmeye yakın "/etc/mail/sendmail.conf. Creating Database...."

gibi bir hata alıyorum ve burada kalıyor saatlerce bitmedi. Çıkış yapıp update denedim ancak dpkg kilitli dedi. Elle şu komutu çalıştırmamı istedi ;

sudo dpkg --configure -a

Bu kodu çalıştırtmadan hareket ettirmiyor beni ve çalıştırdığımda yine aynı hataya geri dönüyorum (  /etc/mail/sendmail.conf. Creating Database.... )

Böyle bir kısır döngü içinde dönüyorum. sudo rm /var/lib/dpkg/lock denedim. Cache içinde bunu yaptım ancak bir türlü çıkamadım işin içinden.

Yarım kalan sendmaili tamamen kaldırayım bitsin bu işkence diyorum ama yine olmuyor. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Life is coding..

heartsmagic

Dağıtım nedir?

Debian tarafı için bir böcek kaydı var:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=717951

Önce sendmail paketlerini listele:

dpkg -l | grep sendmail

Daha sonra bu paketleri kaldır.

sudo apt-get purge sendmail ikinci_paket üçüncü_paket ...

ile dene, olmazsa:

sudo dpkg -r sendmail ikinci_paket üçüncü_paket ...

ile dene. Olmazsa duruma tekrar bakarız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ErkanKESKIN

ubuntu 14.04 64 bit kullanıyorum.

listeleyince şu çıktıyı verdi

erknkeskin@erkan-linux:~$ dpkg -l | grep sendmail
ii  libmail-sendmail-perl                                       0.79.16-1                                            all          Send email from a perl script
ii  sendmail-base                                               8.14.4-2.1ubuntu4                                    all          powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
iF  sendmail-bin                                                8.14.4-2.1ubuntu4                                    amd64        powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
ii  sendmail-cf                                                 8.14.4-2.1ubuntu4                                    all          powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
iU  sendmail-doc                                                8.14.4-2.1ubuntu4                                    all          powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
erknkeskin@erkan-linux:~$

daha sonra ikincisini yani şunu çalıştırabildim ve sildi gibi göründü ;

sudo dpkg -r sendmail ikinci_paket üçüncü_paket ...

Ancak bendeki sorun dpkg bozulmuş. Her kurulum, güncelleme ya da kaldırma esnasında synaptics package manager da kullansam terminalde kullansam önce bunu düzeltmemi söylüyor. Şu şekilde diyor ;

sudo dpkg -configure -a

çalıştırdıktan sonra yine sendmaili kurmaya çalışıyor ve yine başa dönüyorum. Bu dpkg'yi onarmanın ya da eski haline döndürebilmenin bir yolu olsa vazgeçtim sendmailden falan zaten ancak yazılım kurup güncelleme yapamıyorum direkt sendmaili tamamlamamı istiyor. Ya da bana öyle geliyor ama dpkg kilitlenemiyor dedi. Configure et diyo komutu yazıp çalıştırdığımda da yine başa dönüyor. Ben bile anlatırken sürekli başa döndüm düşün :))
Life is coding..

heartsmagic

Paketleri kaldırdığına emin misin peki? Şöyle tekrar dener misin:

sudo dpkg --purge sendmail ikinci_paket üçüncü_paket

İlk seferde --purge kullansaydık keşke.

ErkanKESKIN

özür dilerim yanlış yazmışım ben zaten purge ile kaldırdım. Yani sendmaili kaldırıyorum ancak bir update yapıyorum dpkg yi configure et diyor. Edince de yine başa dönüyorum. Herşeyi denedim..

sudo dpkg --configure -a

yazmamı istiyor yazınca da sürekli sonsuz döngüye girdiği için ne terminalden ne de synaptic package manager dan kurabildiğim sendmaili kurmaya çalışıyor yine aynı noktaya geliyorum. Bu dpkg yi onarmanın bir yolu yokmu başka.
Life is coding..

heartsmagic

dpkg -l | grep sendmail

ne diyor şu anda?

ErkanKESKIN

ii  libmail-sendmail-perl                                       0.79.16-1                                            all          Send email from a perl script
ii  sendmail-base                                               8.14.4-2.1ubuntu4                                    all          powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
iF  sendmail-bin                                                8.14.4-2.1ubuntu4                                    amd64        powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
ii  sendmail-cf                                                 8.14.4-2.1ubuntu4                                    all          powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent
ii  sendmail-doc                                                8.14.4-2.1ubuntu4                                    all          powerful, efficient, and scalable Mail Transport Agent

bu çıktıyı veriyor..

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Mayıs 2014 - 16:06:19

Bu sorunu yaşayanlar ve daha sonra yaşayacaklar için bir not düşelim :) Ben problemi çözdüm. Ancak yanlış anlaşılmasın sakın. Sendmaili kuramadım ancak debianda sanırım böyle bir bug varmış en elle tutulur sonuç olarak buna ulaştım. Sendmail kurulumunu yapayım diye işin içine girip, afedersiniz lanet olsun kurmuyorum yeterki düzelt şu bilgisayarımı upgrade, update yapamıyorum vs diyenler için ;

$diff update_db update_db.orig
479,480c479,482
<               str=$(echo "$line" | head -n 1);
<               line=$(echo "$line" | tail -n +2);
---
>               str=$(echo "$line" | cut -d -f 1);
>               line=$(echo "$line" | cut -d -f 2-);

şu kodu /usr/share/sendmail/update_db

dosyasının içinde ilgili satırı arayıp bulup değiştirin. Bir while döngüsü içinde. daha sonra da ;

sudo dpgk-reconfigure -a

ardından ;

sudo dpgk --configure -a

komutunu çalıştırıp önce upgrade ve ardından update yapın. Sorununuz çözülmüş olur. Başka kim böyle salakça bir problem yaşayabilir bilmiyorum ama insanı çıldırtabilir. Ben çıldırdım siz çıldırmayın :)

Destek ve çabanız için ayrıca teşekkür ederim.
Life is coding..

if

Çözüldü etiketi alalım: cozuldukonusu