[Çözüldü] Linux'un yanına windows kurmak?

Başlatan reprezalio, 06 Mayıs 2014 - 22:20:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

reprezalio

merhaba arkadaşlar herkese kolay gelsin, ben ubuntu'nun oyun problemlerinden ve steam'de her sevdiğim oyunun windows'ta bulunması gibi bir faktör olduğundan linux'un yanına windows kurup oyunları windowsta diğer işlemlerimi linux'ta devam ettirmeyi düşünüyorum. bu işin açıklama kısmıydı.

Araştırdığıma göre direkt linux'un yanına windows kurulamıyormuş, ben de o yüzden ilk önce linux'u tamamen kaldırıp windows kuracağım (7 veya 8 ) sonra linux'un 14.04 sürümünü yanına kuracağım (şuan 12.04 sürümünü kullanıyorum 14.04'e yükseltecektim zaten). 1 tb harddiskin 250 gb kısmına windows 750 gb kısmına ise linux kurmayı planlıyorum. bu da işin teknik kısmıydı. ilk defa böyle bir şey yapacağım dolayısıyla ters bir şey yapmayayım diye size teyit ettirmek istedim. eğer mantık hatası veya yanlış yaptığım bir yer varsa lütfen bilgilendirir misiniz.

bu arada bu disk bölümlendirmeyi nasıl yapacağım şuan tam olarak ne ile karşılacağımı bilmiyorum onu da açıklarsanız sevinirim. tekrar teşekkür ederim.

ubuntuki lilith

Forumumuzun sağ üst köşesindeki arama motorumuzu kullanmayı denemiş miydiniz? Ben denedim ve karşıma onlarca benzer konu ve altında verilen yanıtlar çıktı. Konu başlığınızı aratmanızı öneririm.

reprezalio

evet baktım fakat ben 'teyit' ettirmek istedim. yani böyle böyle yapacağım doğru mu yaptıklarım yanlış bir şey yapmayayım dedim, araştırdığımı da yazdım zaten şu konudan dolayı: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40524.0
linux'un yanına windows kurulamayacağını anladım o konuda diski nasıl bölümlendirebileceğimizi anlatmış fakat nasıl yapacağımı anlayamadım. sorunum bu benim, oradaki çıkan konuların hiç biri benim soruma cevap veremez çünkü ben soru sormadım

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Mayıs 2014 - 23:21:07

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Windows%27un_yan%C4%B1na_Ubuntu_kurmak

buradaki 1. yöntemi kullanırsam benim için yeterli olur sanırım, 2. yöntem çok yoracak gibi:)

heartsmagic

İlk yöntemi kullanacaksan dikkatli ol, son zamanlarda UEFI meseleleri yüzünden karışıklık yaşanabiliyor. İkinci yöntem karışık değildir, "Başka bir şey" diyerek diskini bölümleyebilirsin. Forumda emin ol onlarca örneği vardır.

750GB Linux için, Linux'u geçtim bir işletim sistemi için çok gereksiz bir alan. Linux'a (madem oyun da kurmayacaksın) 20GB yeter. Gerisini yedek, depo vs. gibi bir alan olarak kullanabilirsin. NTFS olarak biçimlendirirsen hem Linux, hem Windows görür böylece.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

reprezalio

tamam şuan gayet kolay gözüktü gözüme;
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Dosya:Geli%C5%9Fmi%C5%9F_disk_b%C3%B6l%C3%BCmlendirme_01.png
şu resimdeki gibi yapsam olabilir mi?

-15 gb takas alanı
-150 gb windows(ntfs)
-35 gb linux
-800 gb ntfs

böyle yapabilir miyim? başka bir şeye gerek var mı? oyunların tümü windowsta olacak 150 gb yeter diye düşünüyorum, resme benzetmeye çalıştım

heartsmagic

15GB takas alanına gerek yok normalde. Makinedeki bellek boyutun nedir bilemiyorum ancak bellek boyutu kadar bile gerekmeyebilir. Eskiden askıya alma, uyutma gibi meseleler için öneriliyordu fakat bunu yapmayıp askıya alma işlemini yapanlar da mevcut. Diskimde yer çok yine de ayırmak istiyorum diyorsan bilemem.

Önerim, dört adet bölüm olacağı için birini uzatılmış yapıp altına bölümleri açman. Örnek:

sda1 -> 150GB Windows
sda2 -> 35GB Linux
sda3 -> 15GB Takas
sda4 -> Uzatılmış bölüm
        sda5 -> 800GB NTFS

MBR yapılı bir diskte en fazla dört adet birincil bölüm olabiliyor. Eğer uzatılmış alan yapmadan sda4'ü ntfs yaparsan, yarın bir gün oradan başka bir bölüm açmak istediğinde yapamayacaksın. Bu nedenle sda4 uzatılmış olsun, altında sda5 olsun.

reprezalio

bilmiyordum, çok mantıklı. tamamdır böyle yapacağım yardımınız için çok teşekkür ederim

reprezalio

dün windows kurdum, inanın hiç özlememişim :D ama oyunlar için mecbur kullanıyorum bilgisayarıda bayağı yavaşlattı ubuntudan sonra :D. neyse, şuan tam istediğim gibi devam ediyor fakat şu kafama takıldı, ben 50 gb windows, 50 gb ubuntu, 830 gb ntfs ortak disk açsam windowsta tüm yüklediğim oyunları ortak diske yüklesem bir sorun olur mu? yani sistem çökerse eğer her şeyi kurtarmak için, böyle bir şey yapabilir miyim?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Mayıs 2014 - 22:18:15

arkadaşlar bu forumda heartmagic'ten başka başlıklara cevap yazabilecek en azında yardım edebilecek birisi yok mu?

plazma

ubuntu 50gb yukarıdaki gibi bölümlerseniz yeterde win7-8 için az geleblir heartsmagicin dediği boyutlarda bölümleyin daha sonra tekar alan kalmadı yetmedi diyip tüm diski silip tekrar 2 işletim sistemi kurmak istemiyorsanız. bu kurduğunuz oyun programlarada bağlı.

siberoloji

830 gb ortak diske windows oyunlarının normalde C:/ProgramFiles klasörüne kurulan dosyalarını kurabilirsiniz ancak sistem de problem olursa .dll gibi farklı klasörlerden başka yere kurulamayan dosyalar sebebiyle bu hiç bir işe yaramaz.
Muhtemelen biliyorsunuz ancak böyle anladığım için söyleyeyim. Ortak alana kurduğunuz windows oyunlarını Ubuntuda çalıştıramazsınız.

Alıntı Yaparkadaşlar bu forumda heartmagic'ten başka başlıklara cevap yazabilecek en azında yardım edebilecek birisi yok mu?
Evet var.

meda

Alıntı yapılan: reprezalio - 12 Mayıs 2014 - 17:56:24
arkadaşlar bu forumda heartmagic'ten başka başlıklara cevap yazabilecek en azında yardım edebilecek birisi yok mu?
Ehil bir insan cevap yazmış oturup tavsiye edilen şeye uymak yerine şikayet hiç olmamış amaç muhabbetse başka tabi.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Alıntı yapılan: reprezalio - 12 Mayıs 2014 - 17:56:24

Yazdığın sorunun üzerinden bir gün bile geçmemişken cevap beklemek, bunu da geçiyoruz "Şundan bundan başka cevap yazacak yok mu diye" sormak ne yazık ki ne hoş bir tutum ne de doğru. Forumlar gönüllü insanlar üzerine kuruluyorsa kimsenin şikayet etme hakkı yoktur.