ubuntu 13.10 dan 14.04 e geçişte ekran sorunu..

Başlatan ubuntea, 20 Nisan 2014 - 00:45:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntea

Merhaba,
Sistemi ubuntu 14.04 e yükseltince ekran görüntüsü uyumsuz oldu ve görüntü seçeneklerinde 'seçenek' yok!(mevcudun dışında)  başlangıçta ekran kipleri uyumsuz uyarısı çıkıyor..şu an bile dev bir ekranda yazıyorum..bu konuda yardıma ihtiyacım var..teşekkürler :(

heartsmagic

Grafik kartın neydi, sürücüleri kurulu muydu? Şu çıktıları aktar lütfen: ekrankomut
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ubuntea

Grafik kartım SIS Mirage 3 Graphics, sürücüsü 14.04 e uyumlu değil sanırım..verdiğiniz çıktıları aktarmaya çalışacağım ancak programcı değilim ve ubuntuyu 2 aydır kullanıyorum..Eğer başaramazsam 13.10 a dönebilir miyim?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Nisan 2014 - 17:41:55

Çıktıları aktardım ve jockey-common yerine /ubuntu-drivers-common seçiliyor. Gerek duyulmayan paketleri sudo apt-get autoremove
ile kaldır yazdı.Komutu kullandım ancak Kilit dosyası/var/lib/dpkg/lock açılamadı ve Yönetim dizini /var/lib/dpkg kilitlenemiyor,root kullanıcısımısın? çıktı.13.10 adönsem iyi olacak galiba  :'(

heartsmagic

Komut çıktıları için programlama bilmek gerekmiyor elbette :)

lspci | grep VGA
apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep render

çıktılarını buraya geç lütfen. İkincisine gerek yok, sadece ilkini ve sonuncusunu geçsen yeterli. 14.04 ile sürücüler uyumlu mudur uyumsuz mudur bilemiyorum, ancak öncesinde şunu sormam lazım kendin sürücü kurmayı falan denemiş miydin?

ubuntea

lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 771/671 PCIE VGA Display Adapter (rev 10) (çıktı)..
glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.4, 128 bits)
    GL_MESA_ycbcr_texture, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
(çıktı) İletide bu çıktıların nasıl code'lanacağını bilemedim.

Kendim sürücü kurmayı denemedim.13.10 kullanırken sorun yoktu.Ancak bilgisayarımda hem ubuntu hem windows kullanıyorum. İnternet kullanımı için Ubuntuyu tercih ediyorum.Yani açılışta hangisini kullanacaksam onu seçiyorum.Ekran sürücüsüne windows'tan bakmıştım.

Ubuntu özürlülüğüm için üzgün, sabır ve desteğinize müteşekkirim.

heartsmagic

Biraz bakındım da sanırım 14.04 ile gelen Xorg güncellemesi sorun yapmış olabilir. Forumda şu başlık var:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41650.0

Ancak o çözüm de iş görmeyebilir zira 12.04.1 üzerinde denenmiş en son. Oradaki son iletide verilen bağlantı şu:
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/sis

Fakat burada da çözümün 14.04 ile işe yaramayacağı yazıyor. Ne yazık ki kartın çok eski ve yeni teknolojilerle uyum sağlayamıyor. Öneri olarak ne sunabilirim cidden bilmiyorum. Mümkünse bizim forumdaki başlıktaki arkadaşımızın yaptığı gibi 12.04.1 kurup (dikkat 12.04.4 değil) Xorg güncellemelerini almadan hayatına devam edebilirsin. 12.04'ün desteğinin bitmesine henüz çok var, 2017'de sona erecek. 13.10 falan kurarsan desteği bir süre sonra kesilir.

ubuntea

Anladım. Öneri ve uyarılarınıza ayrıca teşekkürler..Bir süre sonra tamamen ubuntu kullanmaya geçiş yapacağım bu yüzden 12.04.1 öneriniz uygun göründü ama bu sürümü kurduktan sonra da yine bazı temel kurulumlar yapmak gerekiyor sanırım  :-\ o yüzden şimdilik 13.10'a devam edeceğim.
Son bir soru: Eski sürüme dönüşü; kaldırıp  yeniden yükleyerek yapmak gerekiyor değil mi?     ( Kayıtlı bazı dokümanlarım ve yüklediğim programlar için soruyorum.)

heartsmagic

Geri sürüm düşürme diye bir şey yok ne yazık ki, kısacası yeniden kurman gerekecektir. Eğer /home dizini ayrıysa uygulama ayarların ve başlangıç dizinindeki belgelerin korunur fakat kurulu uygulamalar korunmaz. /home bölümü ayrı değilse zaten böyle bir şansın da yok. Belgelerini ve eğer çok ince ayar yaptıysan uygulamalara ait yapılandırma dosyalarını yedekleyebilirsin. Bu dosya ve dizinler genelde ev dizininde olur. Örneğin tarayıcı dizinleri gibi. Bazıları da ev dizinindeki gizli config dizinindedir.

ubuntea