Ubuntu Disk Alanını Nasıl Genişletirim ?

Başlatan Codseus, 03 Mart 2014 - 19:57:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Codseus

Arkadaşlar ben ubuntu kurarken 50 gb yer ayırmıştım şimdi o dolmuş açılırken 0mb yer kaldı uyarısı veriyor gparted diye bi program buldum ama yapamıyorum hata veriyor :

sağ tıklayınca ubuntunun kurulu olduğu yere sadece şunlara tıklanabiliyor : Yeni , Bayrakları Yöner , Bilgi

bu arada ntfs alanında bişey yok windows falan yok pc'de sadece ubuntu var ben kurarken böyle abidik gubidik yerler ayırdım sanırım ondan fazla alan var her neyse nasıl yaparım yardım lütfen

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Mart 2014 - 19:59:17

Bide pc açılmıyor roottan açtım root üretmeseydim pc yi hiç açamıcaktım neyse yardım ederseniz süper olur up :/

if

@Codeseus, Gparted kullanımı burda[1]. Yapacağınız, Ubuntu'yu canlı usb/cd'den başlatmak, Gparted'ı çalıştırmak ve Ubuntu'nun yüklü olduğu alana sağ tıklayıp yeniden boyutlandır deyin.

Diğer sorun için yeni konu açın. Aslıdan onun çözümü mevcuttur forumda.

[1] http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=GParted_kullan%C4%B1m%C4%B1

Codseus

Elimde kurulum belleği yok işte sorun o ya :S yüklicek yerde yok :D

if

@Codseus, bağlı bölümleri boyutlandırabilen uygulamalar varmış. Bunlardan biri reseize2fs. Kullanım klavuzunda
Alıntı YapIf the filesystem is mounted, it can be used to expand the size of the mounted filesystem, assuming the kernel supports on-line resizing.  (As of this writing, the Linux 2.6 kernel supports on-line resize for filesystems mounted using ext3 and ext4.).
diyor. Fakat, önermiyorum. Birincisi bağlı bir bölümü bağını kaldırmadan boyutlandırmak böümdeki dosyalara zarar verebilir. Sonra dosya kurtarmakla uğraşmak durumunda kalacaksınız. İkincisi karmaşık gelebilir size. Yanlış bir işlem yapabilirsiniz. Bu yüzden tekrar boyutlandırmak yerine hangi dosyaların çok yer kapladığını öğrenip onları farklı bir bölüme taşımak en iyi yöntem şimdilik. Disk Kullanımı Çözümleyici uygulamasını açın, linux yazan ve altında / işareti olana tıklayın. Böylece dizinlerin ne kadar yer kapladığını göreceksiniz. Sizi ilgilendiren kısım /home dizini. Küçük oka basarak genişletin onu. Sonra kullanıcı adınızı göreceksiniz. Onun üzerine tıklayın. Sağ taraftaki grafikten neyin ne kadar yer kapladığını göreceksiniz.

Codseus

böylede hata gelmeye falan başladı elimde kurulum cd side yok tek çare bi kurulum cd si bulup disk bölmek diyorsunuz yani

if

Yukarıda anlattım işte diğer çözüm yolunu.

sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremove
komutlarını yürütün. du -sh /boot çıktısını geçin.

gecegezen

İsterseniz genişletmek yerine ev dizinini yeni bir ext4 bölümüne taşıyarak çözebilirsiniz.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

Codseus

Arkadaslar simdide durumum daha kotu oldu arkadastan windows cd si alip kurdum ama orda genisletemedim kurulumda yapilmiyodu silmek lazimdi illa her neyse kurdum suan ubuntuya ulasamiyorum yardim lutfen arkadaslar

if

@Codseus, yazım kurallarına uyun lütfen. Neyi kurduğunuzu anlamadım.

Codseus

Lutfen biri baksin yardim

"Windows kurdum baslarken secme ekrani gelmiyor ubuntuyu acamiyorum if "

if

Windows'un önyükleyicisini kullanacaksanız, Windows'un kullandığı önyükleyiciye Ubuntu'yu tanıttırmanız gerek ki bunun yolu bu forumun ilgi alanı dışında. Bunun yerine yeniden grub2 kurulumu yaparsanız Ubuntu da Windows da tanınır.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Grub_%C3%B6ny%C3%BCkleyicisini_onarmak

heartsmagic

50GB'lık bir bölümün kolay kolay dolmasının bir yolu yok, ne oldu da doldu diye bakabilirdik. Fakat sen Windows kurmuşsun. Windows'u hangi bölüme kurdun ve Ubuntu'yu kaldırmadığına emin misin? Bundan emin olmak için de elinde bir kurulum medyası olması lazım. Gerçi Windows üzerinden diske bakarsan tanınmayan ilk bölüm muhtemelen Ubuntu bölümü olacaktır.

Bölüm daha doğrusu Ubuntu yerli yerinde duruyorsa yine bir başlatma medyası olması lazım elinde. En azından canlı şekilde açıp neymiş yer kaplayan diye bakarız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Codseus

Silmedigime eminim ama elimde ubuntu kurulumu yok iste + windows kurdum ama internete giremiyorum laptopun wifi'si driver yuklemeden acilmiyor ve ben elimdeki driver diskinide kaybettim telefondan yaziyorum suan

heartsmagic

Elinde herhangi bir şekilde medya yoksa Linux tarafı için yardım edemeyiz ne yazık ki sana, edinmen lazım bir şekilde.
Windows önyükleyicisine de ekleyebilirsin Linux'u, onun için de Windows forumlarına bakılabilir. Gerçi konu Linux'u ucundan ilgilendirdiği için burada da konuşulabilir, fakat benim kişisel olarak tecrübem yok örneğin. Yapacağım şey, senin yapacağın şeyle aynı olacak: Google'da aramak. Bunu sen yap, güncel önerileri bul ve kafana takılan bir şey olursa yine burada sorunu sor. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plazma

Alıntı yapılan: Codseus - 05 Mart 2014 - 12:51:50
Silmedigime eminim ama elimde ubuntu kurulumu yok iste + windows kurdum ama internete giremiyorum laptopun wifi'si driver yuklemeden acilmiyor ve ben elimdeki driver diskinide kaybettim telefondan yaziyorum suan

Yerel ağ sürücüsünü demi tanımadı? Genelde tanır eğer tanıdıysa ethernet kablosu ile bağlayıp sürücüleri indirebilirsin, sonrada Ubuntu indirebiilrsin.