Çıkarılabilir SD/MMC karta linux kurulumu

Başlatan canferman, 05 Mart 2014 - 02:20:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

canferman

Öncelikle merhabalar,

Bios'dan boot seçeneklerinde gözükmemesine rağmen SD/MMC kart üzerine linux kurulumu yaptım. (Live CD ile kurulumu yaparken SD kartı seçtim [16GB], ve bu kart üzerine kurulum yaptım.) Fakat bootable olmadığı için doğal olarak açılışta grub rescue hatası verdi. Daha sonra grub-repair cd 'si ile grub'u sda harddiske kurmayı denedim. Fakat olmadı.

Bunlar benim amatörce yaptığım şeyler tabi, iç mekanizmalarını bilmediğim için ayrıntılara giremiyorum.

Kısacası yapmak istediğim şu:
Bilgisayarımda bir adet ssd [120gb] var, bu diskte windows 8 kurulu, ben bunun yanında kart yuvasına taktığım 16Gb 'lık  SD kartta linux kullanmak istiyorum [kubuntu13.10]

Bunu yapmak istememin sebebi'de, zaten az olan harddisk kapasitemi linux'a bölüm ayırmadan efektif bir biçimde kullanmak.

Ayrıca bilgisayarımın ram'i 32 GB, bu denli çok ram varken swap alanını ne kadar seçmeliyim ve nerede bulundurmalıyım?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

heartsmagic

Makine o karttan açamıyorsa sistemi Linux bir şey yapamaz ki bu durumda. Senin istediğin şey Linux'tan ziyade makine ile ilgili. Tamam, belki Grub'u başka bir yere kurarsın da, Grub kök sistemi görmek ister.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

canferman

Teşekkür ederim cevabınız için.

Sanırım istediğim şey mümkün değil, internette direk böyle bir soru bulamadığım için kendim araştırayım dedim ancak vasat bilgimle mümkün olup olamayacağına karar veremedim.

Peki swap alanını ne kadar ayırmamı önerirsiniz?
Eskiden var olan ram miktarının aşşağı yukarı iki katı kadar swap alanı ayırırdım. Daha önce en fazla 2Gb ila 4Gb ramli bir bilgisayarım olduğu için en fazla 4gb swap ayırarak yoluma devam etmiştim.
Bazı kaynaklarda, raminiz çok yüksekse swap alanını büyük tutmanıza gerek yok denmiş, bazı kaynaklarda ise 0.5 katı ile 1.5 katı arasında bir swap alanı oluşturmanız gerekli denmiş. Bu koşullarda benim SD karta kurulum yapmama zaten imkan yok, uyku moduna izin vermek için 1.5 katı gerektiği yazılmış bir yerde, benim o zaman 48gb'lık bir swap alanı oluşturmam gerekecek demektir. Bu durumda windows'a zaten pek yer kalmıyor, 120GB 'ın tamamı işletim sistemi ile dolmuş oluyor, (48swap, 20sci-linux, 50windows[after effects-premiere cs6=30gb, windows15gb])

Muhtemelen benim  linux'u falan, (sadece veri depolamak istediğim) HDD'ye kurmam gerekecek.

HDD'ye, (veri deposu olmasının yanında) işletim sistemi kurmak zorunda kalmak, bana bir fikir daha ürettirdi: Os X Maverick performansı HDD'ler de nasıl olur acaba? Eğer HDD'me linux kuracaksam yanına muhakkak bir de Os X kuracağım. İşletim sistemlerini hangi sıra ile kurmam daha mantıklı olur sizce? Benim araştırmam şu yönde: önce OsX sonra Windows (öyle anlatılmış), daha sonra da linux... Sizin tecrübe ve işletim sistemleri konusundaki bilgilerinize gerçekten ihtiyacım var.
(işletim sistemi açlığı çektiğimi düşünmeyin, Video edit işi yaptığım için windows platformuna ihtiyacım var, cern ile ortak çalışma yürütebilmem için de scientific linux'a ihtiyacım var, Os X'deki video edit programlarını imkanım olursa kullanmak istiyorum. )

Eğer gereksiz yazı yazdıysam affedin. (şu an bir de lisanslı aldığım windows 8 pro'yu bios zamazingosunu değiştirmeden kuramayacağımı öğrendim, iyice moralim bozuldu. Zira laptop'a varolan windows sürümü gömülü mü geliyormuş neymiş... Ürün anahtarı problemi oluştu,eskisini de silmiş bulundum ve DVD'den yüklemek mümkün değil ve benim 8gb'lık usb belleğim şu an yok. Ne yazık ki kendi içime göçtüm) (Büyük başın derdi de büyük oluyormuş gerçekten. Para biriktirip laptop ve SSD aldım ama yeterince biriktirememişim demekki ):

meda

#3
1.Ram için geliştiriciler sahip olduğun RAM miktarının 2 katını tavsiye ediyor.Bence 4GB ve üstü RAM varsa takas(swap) alanı oluşturmana gerek yok 64 bit dahi olsa.Zaten Linux tabanlı sistemler bilirsin ki çok az RAM kullanır.
2.OS X sistemine uyum sağlıyor mu ? Bu soruyu kendine sorup konuyu iyice araştırmanı tavsiye ederim.Ama genelde sürücülerde sorun yaşatır; ya wifi,ses kartı,ekran kartı problemleriyle sorun yaşaman muhtemel.Büyük ihtimalle Optimus ekran kartlı sisteme sahipsin Linux'ta Bumblebee ile bir şekilde çözülüyor ama OS X'te yok BİOS ayarlarıyla 2.ekran kartı kapat-aç uğraştırır.BİOS'tan ekran kartını kapatamıyorsan uğraş dur. ;D
3.HDD performansı ile ilgili olarak da  Win,OS X,Linux sistemlerde değişen olmaz.3 sisteminde ayrı ayrı dosya sistemleri mevcut olup asıl okuma-yazma gibi durumlarda bu farklılığı hissedersin.Bir diğer husus 3 işletim sistemi  birbirleriyle ne kadar uyumlu olarak çalışır sana tavsiyem depolama olarak kullanmayı düşündüğün alanın dosya sistemi ext4,ntfs,mac iyi seçmen.Sonra benim gibi baş ağrıtmaman.

Şöyle bir şey paylaşıyım.1 yıl önce deneme amaçlı Ubuntu ile Win. 8 kullanıyordum.Bir gün Win. 8-Ubuntu geçiş yaptım.Ubuntu depolama olarak kullandığım alanı ne yaptıysam okumadı.Win. ile denedim formatlayım mı ? diyordu.Bu durum Win 8 hızlı-açılma kandımacasından kaynaklanıyormuş.Olan benim dosyalarıma oldu.Depolama olarak kullandığım alanın sistem biçimi Ntfs idi.Çözüm noktasında şöyle bir çözüm buldum.Windows ve dosya sistemini bilgisayarımdan gönderdim.3 hafta önce de Win 8.1 deneyim dedim ama 2 gün durabildim.Sebebi ise 2.gün makine yeniden başlattıktan sonra ekran bana baktı  bense ona yan baktım.Sonuç sistemde sadece Ubuntu yüklü.

Faydalı olması dileğiyle.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Bellek/takas alanı meselesi için eskiden iki katı olması yönünde öneri yapılırdı. Günümüzdeki bellek boyutlarıyla artık o öneri geride kaldı zannımca. Askıya alma meselesi için 1,5 değil de aynı boyutta olması söyleniyor ara ara. Fakat forumda örnekleri mevcut, hiç takas alanı olmadan da askıya alma meselesini kullanabilenler var.

Windows 8 meselesi için bir şey diyemiyorum, normal kurulu olanlarda bile UEFI sıkıntısı yaşanabiliyor. Kendin bir şekilde kuracaksan bari UEFI olmadan kurmaya çalış bence. Sıralama konusu doğru olabilir, genelde Linux hepsini görüp açabildiği için en son kendisi kurulabilir. Gerçi MacOSX konusunda emin değilim, belki o da yapıyordur bu işi. O konuda tecrübeli olanlar yorum yapacaklardır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pars bilisim

son güncelleştirmelerle beraber" swap" alanına gerek kalmadan "askıya alma"" işlemi sorunsuz çalışıyor.En azından benim makinada(5 GB RAM)

emrebahis

Merhaba,

Pek emin değilim ama USB'den bağlanan bir Sd kart okuyucusu ile sisteminizi USB'den boot edebilirsiniz gibi geliyor bana. Böyle bir şey denemedim ama bir sorun olacağını sanmıyorum.

Swap alanı yavaş okuma yazma hızı olan depolama çözümlerinde pek mantıklı olmuyor. Ben 16 GB. belleğime destek olarak SSD üzerinde 4 GB. kadar bir yer ayırdım çok ihtiyaç olmuyor ama GIMP ile büyük boyutta çalışmalar yaptığımda swap alanına da yazdığı durumlar oluyor.

Bir de belki işinize yarayacak bir önerim olacak. Ben her zaman yanımda bir bellekte Knoppix'in DVD sürümünü taşıyorum. Çok kullanışlı. Yüksek RAM'lı bir sistemde "toram" özelliği ile boot ettiğimde inanılmaz hızlı çalışıyor. Bir deneyin derim.

Knoppix açılış parametrelerini incelemek isterseniz adres :

http://ftp.linux.org.tr/knoppix/knoppix-cheatcodes.txt