[Çözüldü] NTFS disklerdeki erişim sonunu ile ilgili iki belgenin birleştirilmesi

Başlatan hatas, 28 Temmuz 2013 - 10:34:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hatas

NTFS biçimli disklerde yaşanan bağlama sorunu ile ilgili Vikimizde iki belge vardı, bunlardan birini geliştirdik, diğerini silmemizin önünde bir engel kalmadı gibi. Ancak aynı konu hakkında bu belgelerde iki farklı komut kullanılmış. Birinci belgede;

sudo mount -o force /dev/sdb1 /media/sdb1

sileceğimiz belgede ise;

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/KullanıcıAdı -o force

kodu kullanılmış yani ikincisinde farklı olarak -t ntfs-3g ifadesi var. Bu iki kod arasındaki ayrım nedir bilemiyorum. Birinci belgeye bu konuda eklenmesi gereken bir bilgi var mıdır?


cagriemer

sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /media/KullanıcıAdı

Seklinde eklenirse iyi olur diye dusunuyorum.

arpia

Alıntı yapılan: hatas - 28 Temmuz 2013 - 10:34:56
kodu kullanılmış yani ikincisinde farklı olarak -t ntfs-3g ifadesi var. Bu iki kod arasındaki ayrım nedir bilemiyorum.

-t parametresi dosya tipini belirtmek için kullanılır.


mount -t vfat ....
mount -t ntfs-3g ...

gibi.

ntfs-3g programını kurmadan NTFS diske yazılmıyordu bir aralar, çok değişen bir şey yoksa diğer dağıtımlarda da durum aynıdır.


mount -t ntfs-3g /dev/sdbx /media/baglanacak_klasorun_adi

heartsmagic

Dosya sisteminde herhangi bir sıkıntı yoksa bizden -t parametresini istemiyor diye hatırlıyorum. Fakat maddenin kendisi sorunlu bir Windows olayını çözmek adına yazıldığı için konulabilir.
"force" parametresi de sanırım bu nedenle eklenmiş. Kalabilir bence kısacası.

Not: -t ile verilecek isim son sürümlerde ntfs midir ntfs-3g midir bilemiyorum, ancak salt mount komutunda ntfs, fstab dosyasına elle işlenirken ntfs-3g kullanıyor olabiliriz. Teyidini yapmak lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hatas

Belgede kaynak olarak yararlandığımız, PardusWiki'de 2009 yılında hazırlanmış olan belgede de şu komut kullanılmış:

mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/sda1 -o force

cagriemer

Force seceneginin artik bir etkisi yok. Bunun yerine recover ve norecover secenekleri var ve varsayilan olarak recover deneniyor. -t icin de Ubuntu'da ntfs de ntfs-3g de kullanilabilir. /sbin/mount.ntfs sembolik baglanti ile /sbin/mount.ntfs-3g ye baglanmis durumda.

hatas

Alıntı yapılan: cagriemer - 30 Temmuz 2013 - 00:07:33
Force seceneginin artik bir etkisi yok. Bunun yerine recover ve norecover secenekleri var ve varsayilan olarak recover deneniyor. -t icin de Ubuntu'da ntfs de ntfs-3g de kullanilabilir. /sbin/mount.ntfs sembolik baglanti ile /sbin/mount.ntfs-3g ye baglanmis durumda.

Yani sayfada mevcut şu kodu;

sudo mount -o force /dev/sdb1 /media/sdb1

alttakiyle değiştirmemiz uygun olur mu?

sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/sda1

Bir de sayfa içinde; yapılan bu işlemin diski bağlanmaya zorlamak olduğunu ve bu zorlama nedeniyle veri kaybı yaşanabileceğini yazmıştık, bu ifadeleri değiştirmemiz gerekir mi acaba? Unix komutlarını bilmem ama düz mantıkla "force" un çıkması zorlamayı ortadan kaldırmış olabilir gibi geldi bana.  :)

arpia

Bence verdiğin kullanım uygun. Normal şartlarda force kullanılmaz zaten. Orada ki ifadenin değişmesi de mantıklı zira bu durumda bağlamaması için bir sebep varsa dile gelecektir ve bağlamayacaktır :) her hangi bir kayıp söz konusu değil.


cagriemer

@hatas verdiginiz sekilde degisiklik yapilmasi bence de uygun. Yalniz veri kaybi olayini biraz aciklasak iyi olur diye dusunuyorum. Simdi artik force kullanilmiyor ama bunun yerine varsayilan olan recover kullaniliyor. Bu ne is yapiyor peki? Eger Windows tarafinda NTFS disk duzgun olarak kaldirilmadiysa(unmount), ntfs-3g bu diski Linux tarafinda baglamaya calisip da baglayamadiginda Windows log dosyasini siliyor. (recover secenegi varsayilan olarak kullanildigi icin) Fakat bu sildigi sadece bir metadata. Yani kullanicinin kendi olusturdugu verinin kaybolmasi soz konusu degil. Silinirse ne olur peki? Yine Windows tarafinda bazi tutarsiz davranislara yol acabilecegi soyleniyor. Eger boyle bir durumdan korkuluyorsa norecover secenegiyle denenmesi onemli. Veri kaybi wiki icin oldukca korkutucu bir laf. Burada isin ozunun aciklanmasi bence iyi olur.

hatas

Maddede gerekli değişiklikleri yaptım. Herkese teşekkürler...