emacs derleme yapmak

Başlatan lordmacros, 24 Kasım 2013 - 12:35:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lordmacros

arkadaşlar linux te yeniyim. programcılığa adım atmak istiyorum. özelliklede c++'a. başlangıç olarak Geany'i tavsiye ettiler. ubuntu softwareden kurdum. artık eksikmi kurdu ne olduysa hello world komutunu falan kopyalayıp yapıştırıyorum derle diyorum hata veriyor.

başka bir arkadaşda emacs kullan dedi. indirdim açtım. ama bir türlü derle butonunu yada çalıştır komutunu bulamadım

kodu yazdıktan sonra neler yapmam gerek ingilizce olduğu için anlayamıyorumda. eğer komutla çalışıyorsa nereye ne yazacağımı, eğer butonla çalışıyorsa hangi sekmelerde olduğunu açıklarsanız sevinirim.

birde biraz visual basic 6 bilgim var. c++ için hangi eğitim setini kullanmalıyım. kimin videolarından yararlanmalıyım. siz ilk nasıl başladınız.

birde daha kolay anlaşabileceğim bir ide varsa onuda verebilirsiniz

ekremsenturk

Extradan herhang bir şey kurmana gerek yoktu. Metin düzenleyici ile (Gedit diğer adı) kaynak kodu yaz ve isim vererek kaydet (isme uzantısını eklemyi unutma)

Uçbirim'i aç (Gnome Terminal diğer adı) ve
g++ "dosya-adı.cpp" -o "yeni-dosya-adı"
şklinde derlersin. Kodlar, derlenmeden önce, bir dosyaya kayıt edilmelidir. sorunun oradan kaynaklanıyor.

lordmacros

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 24 Kasım 2013 - 15:04:02
Extradan herhang bir şey kurmana gerek yoktu. Metin düzenleyici ile (Gedit diğer adı) kaynak kodu yaz ve isim vererek kaydet (isme uzantısını eklemyi unutma)

Uçbirim'i aç (Gnome Terminal diğer adı) ve
g++ "dosya-adı.cpp" -o "yeni-dosya-adı"
şklinde derlersin. Kodlar, derlenmeden önce, bir dosyaya kayıt edilmelidir. sorunun oradan kaynaklanıyor.

abi gedite hello world komutunu yazdım desktopa helloworld.cpp olarak kaydettim ancak uçbirime yazdığımız kodu anlayamadım. g++ "helloworld.cpp"-o "yeni-dosya-adı" yazdım herhangi bişe olmadı
devamını anlatırsanız sevinirim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Kasım 2013 - 16:24:56

birde geany ye denemek için şu kodu yazdığımda #include <iostream>

using namespace std;

main(){

int i;

cout << 'Hello World ' Merhaba Dünya' ;

cin >> i;

}

bu hatayı veriyor

Alıntı Yapg++ -Wall -o "cagdas" "cagdas.cpp" (/home/cagdas/Masaüstü dizininde)
cagdas.cpp:9:9: warning: character constant too long for its type [enabled by default]
cagdas.cpp:9:1: error: stray '\303' in program
cagdas.cpp:9:1: error: stray '\274' in program
cagdas.cpp:9:38: warning: missing terminating ' character [enabled by default]
cagdas.cpp:9:1: error: missing terminating ' character
cagdas.cpp:13:1: error: stray '#' in program
cagdas.cpp:21:9: warning: character constant too long for its type [enabled by default]
cagdas.cpp:21:1: error: stray '\303' in program
cagdas.cpp:21:1: error: stray '\274' in program
cagdas.cpp:21:38: warning: missing terminating ' character [enabled by default]
cagdas.cpp:21:1: error: missing terminating ' character
cagdas.cpp:5:6: warning: ISO C++ forbids declaration of 'main' with no type [-Wreturn-type]
cagdas.cpp: In function 'int main()':
cagdas.cpp:9:24: error: expected ';' before 'Merhaba'
cagdas.cpp:7:5: warning: unused variable 'i' [-Wunused-variable]
cagdas.cpp: At global scope:
cagdas.cpp:13:3: error: 'include' does not name a type
cagdas.cpp:17:6: warning: ISO C++ forbids declaration of 'main' with no type [-Wreturn-type]
cagdas.cpp: In function 'int main()':
cagdas.cpp:17:1: error: redefinition of 'int main()'
cagdas.cpp:5:1: error: 'int main()' previously defined here
cagdas.cpp:21:24: error: expected ';' before 'Merhaba'
cagdas.cpp:19:5: warning: unused variable 'i' [-Wunused-variable]
Derleme hatalı.

kodmu hatalı geany mi delirdi anlamadım yardımcı olurmusunuz

ekremsenturk

g++ helloworld.cpp -o hellowrld
(-o = eksi ve küçük o harfi )
Kayıt ettiğin dosya kullanıcı dizinide olmalı. Dosya Masaüstü'ndeyse, önce
cd Masaüstü
komutu ile Masaüstü'ne geçmen gerekiyor (yada dosyayı kullanıcı disinine kopyalaman) gerekiyor.)

Ve tabii kod'larını düzgün yazman gerkli. Ne kadar düzgün oldukları konusunda bir şey söyleyemem. Hiç C++ denemedim şimdiye kadar. Noktasında, virgülünde eksiği veya fazlası yada yanlışı olmamalı.

Bulduğun örnekler İnternet'ten, forumlardan değil, Kitaplardan olsun. Forumlarda herkes bir şeyler yazıyor ve çiziyor.

travego0403

main'in başında int olacak.
ü,ğ,ş gibi Türkçe karakterler kullanma.
Çift tırnak arasında yaz mesajını.

Ayrıca kişisel tavsiyem Geany'yi kullanamadıysan Emacs'den uzak dur. Geany bir IDE, Emacs ise bir metin düzenleyicidir. Bildiğimiz metin düzenleyicilerden farklıdır. Önce bir dilin temellerini öğren ardından Emacs kullanmayı öğrenirsin. ;)
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

Erdem

Emacs kurulumu konsoldan basitçe şu komutla yapabilirsiniz.

$ sudo apt-get install emacs

Emacs kurulduktan sonra çalıştırmak için Alt-F2 tuşlarına basıp emacs yazmanız yeterli.

Emacs ilk açıldığında sizi bu şekilde bir ekran karşılayacak.

Ama ev dizinimizde oluşturduğumuz .emacs isimli bir dosya ile hem Emacs'ın görünümünü değiştirebilir hem de kod düzenleme ile ilgili yeteneklerini arttırabiliriz.

Bunu yapmak için aşağıdaki bağlantıdaki .emacs dosyasını indirdikten sonra ev dizininize kopyalayın.

http://zayifakim.org/emacs/.emacs

Bunu da uç birimden şu komutla yapabilirsiniz.

$ cd ~/
$ wget http://zayıf.akim.org/emacs/.emacs

Yukardaki programı yazın. Daha sonra dunya1.cpp ismiyle kaydetmek için C-x C-s tuşlarına basın.

Burada C tuşu kontrol tuşu anlamına geliyor.  Yani kaydetmek için bir kere aynı anda Ctrl-x tuşuna, daha sonra Ctrl-s tuşuna bas demek.

Programı derlemek için iki tane yöntem var. Bunlardan bir tanesi M-x tuşuna basıp compile yazmak. (Gene burada M-x, Alt tuşu ile x tuşuna aynı anda bas demek)

Diğer bir yöntem ise C-c c tuşlarına bastığınız zaman hızlıca derleyebilirsiniz.

Derleme komutu ("compile command") yazan yerede de bu komutları yazın.

Programı çalıştırmak için komut satırından ./dunya yazabileceğiniz gibi Emacs kabuğundan da çalıştırabilirsiniz.

Emacs kabuğunu açmak için M-x eshell yazmanız yeterli. Pencereler arasında dolaşmak için C-x b tuşuna bastıktan sonra Enter tuşuna basıyoruz.

Burada belki bazı arkadaşlar bir zamanlar  Lapis ekibi vardı. O zamanlar yazdığım Emacs'la ilgili bir belgeyi bir arkadaş pdf'e çevirmiş.

Emacs'ı kullanmaya başlayalım yazan yerden sonraki kısmı okuyabilirsiniz. (İlk bölüm aradan uzun yıllar geçtiği için güncellenmesi gerekecek  ;) )

Emacs kullanımına giriş

C++ konusunda eskiden güzel Türkçe kitap yoktu. Burada güzel derken C++'yi doğru bir şekilde öğreten, doğru programlama alışkanlıkları kazandıran anlamında diyorum. Yabancı dilde çok güzel kaynaklar var. Şimdi durum nasıldır bilmiyorum.

O yüzden bu konuyu ceviz forumlarında sorabilirsiniz.
Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik