Debian için Grub kurulumu

Başlatan youngwe, 26 Kasım 2013 - 04:51:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

youngwe

Selamlar arkadaşlar, external diske Debian kurdum. Normal kurulum gerçekleştikten sonra Grub kurulumu geldi. Fakat onun kurmak istediği yer pc nin (windows yüklü) bootloader kısmıydı. Amacım taşınabilir bir işletim sistemi yapmak olduğu için boot disk dediğimde başlatılabilmesi için grub un external diske kurulması gerekiyor.

Fakat linux komutlarına yabancı kaldığım için bir türlü yapamadım. Live cd kullanarak grub u, external diske mi kuracağım? Böyle yapacaksam illa Debian live cd si mi kullanmak zorundayım? Ve tam olarak adımlar nelerdir?

Şimdiden çok teşekkür ediyorum herkese.

heartsmagic

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0

Üçüncü yöntem sende çalışmayabilir zira PPA ekleyemiyor olabilirsin. Ancak varsa o uygulamayı tutan depo onu kullanabilirsin belki. Üçüncü yöntemin haricinde diğer iki yöntemi uygulayabilirsin benzer şekilde. Elbette senin kuracağın disk harici bir disk olacağı için onu kullanman gerekecektir, sdb gibi. Grub'u bir diskin veya bölümün başına kurmak o diske zarar vermez, kısacası korkacağın fazlaca bir şey yok. Ancak yanlış diski seçersen haliyle Grub gelmeyecektir karşına.

Bu arada Debian kurulumunda yok muydu Grub için seçim yapılacak bir yer?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tefoski

Linux çalışan kurulan CD veya Linux işletim sisteminde ;

- Resimler ve komut " Linux Debian - Linux Pardus " root terminal  için,
- ubuntu ile terminalde komutun başlangıcına " sudo " eklenmelidir.

1 ) Uygulamalar - disk aracını aç ( resim1 )
2 ) disk tanımlamanı belirle ( sdb - sdc gibi ) - ( resim2 )
3 ) harici diski bilgisayara tak ( resim3 )
4 ) dosya gezgininde (nautilus) harici diski tıklayıp bağla
5 ) yolunu belirle ( " CTRL + L  ile /media/43ec459c-9042-4141-a3ae-ba70b7e62817 " gibi )
6 ) root terminali aç ( resim4 )
7 komutu gir ( " grub-setup -d /media/911567c1-379b-4e09-a3eb-5810f6f72364/boot/grub /dev/sdb " gibi )

komut sonucu biraz bekle - alt satıra geçince iş tamam.

Dikkat ; /media/xxxxxxxxxxxxxxxxxxx ve /dev/sdb  dizgileri örnektir .

- Harici diske kurulan Linux işletim sistemini,
- kurulum yapılanın dışında bilgisayarlarda,
- sağlıklı çalıştırmak için "gurub" yeniden düzenlenmeli ; http://ceplinux.web.tr/edergi/kur/gurub/gurub.html

Resim1

Resim2

Resim3

Resim4

BirDost

youngwe

Hocam çok teşekkürler adım adım yazmışsınız. Ben bunu görmeden evvel debian ı tekrar kurdum, kurulum ekranında disk seçerken şöyle bir ekran geldi;

Burada gördüğünüz gibi ext4 alana kurdum debianı. Bu da /dev/sdb2 adresli alan oluyor. Grub kurulum ekranında da bu adresi verdim. Fakat bios tan ayarlayıp, hdd den başlatma yapınca gene öylece kalıyor. Sebebi ne olabilir?

tefoski

- Gurubu gene yanlış yere kurmuşsun,
- İşletim sistemini SDB diskin 155.2 GB bölümüne kurdun - doğru,
- gurub^u sdb diskin başlangıcına kuracaksın,
- Açarsözü ; Gurub^u senin gönderdiğin resime göre,
- " ... sdb - 759*2 GB Seagate Portable " yazan yere - disk'e kurmalıydın ...

- Şimdi ne olacak dersen,
- yukarıdaki işlemi yaparsan ( Gurubu yeniden kur ),durum DÜZELEBİLİR .
- Başladığın yerdesin ...
BirDost

youngwe

Sanırım grub un disk başında olması gerektiği için öyle olmalı. Peki, debian ın kurulu olduğu bölümü disk başına alma gibi bir durum sözkonusu değil mi?

tefoski

- Şimdi ne olacak dersen,
- yukarıdaki işlemi yaparsan ( Gurubu yeniden kur ),durum DÜZELEBİLİR .
- Başladığın yerdesin ..

- Başladığın yerdesin,
- gurub'u yeniden kur,
- sana resimlerle anlattığım - verdiğim ilk cevabı uygula,
- düzelecektir ...
BirDost

acer

Alıntı yapılan: heartsmagic - 26 Kasım 2013 - 10:45:38
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0

Üçüncü yöntem sende çalışmayabilir zira PPA ekleyemiyor olabilirsin. Ancak varsa o uygulamayı tutan depo onu kullanabilirsin belki. Üçüncü yöntemin haricinde diğer iki yöntemi uygulayabilirsin benzer şekilde. Elbette senin kuracağın disk harici bir disk olacağı için onu kullanman gerekecektir, sdb gibi. Grub'u bir diskin veya bölümün başına kurmak o diske zarar vermez, kısacası korkacağın fazlaca bir şey yok. Ancak yanlış diski seçersen haliyle Grub gelmeyecektir karşına.

Bu arada Debian kurulumunda yok muydu Grub için seçim yapılacak bir yer?
Debianı bir defasında kurmuştum ama debian grubu kurmamıştı. Zaman zaman olabiliyor.

heartsmagic

@acer, belki bir sorundan ötürü olmuştur. Esasında sorum Grub kurulumu için değildi, seçim yapılabilecek bölüm içindi. Gördüğüm kadarıyla o da yapılabiliyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.