Windows kullanıcılarını çekmek için tavsiyeler

Başlatan bijehr, 29 Ekim 2013 - 11:58:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bijehr

Bu aşağıda ki yazıyı Windows'u Gömmeliyiz başlığı için yazmıştım ama ben yazana kadar kilitlenmiş konu :) Olduğu gibi aşağıya kopyalıyorum. Değindiklerim hakkında elinizden gelen * bir şey var ise çözümleri/önerileri Ubuntu-tr anasayfasında Linux'u araştıranların gözüne sokmak için en üstte konulması gerektiği kanaatindeyim( Güzel bir yazıyla sunulduğu zaman biz kullanıcılarda facebook,twitter gibi platformlarda paylaşım yaparak reklamını yaparız. ) Wiki yeterince iş görüyor gibi ama Unity sıkıntısı işte :)

Alıntı Yap

Unity olduğu müddetçe aksine Windows, Linux'u gömer (Genelde internette ki tavsiyeler Ubuntu üzerine olduğu için Unity'den bahsettim. Tek satırlar değiştiriliyor diyebilirsiniz ama genel olarak windows kullanıcıları için korkutucu gelir araştırıp uğraşmak istemez) :) Güzel konulara değinmişsiniz ama benim gibi Medya kullanıcıları(haberleri sadece haberleri okuyan, video izleyen indiren vs..) için çok fazla anlam ifade etmez. Şöyle ki 1 seneden fazla bilgisayar kullanıp format atmayan tanıdıklarımda var. Hız derseniz eğer arkadaşıma 2 gün önce 12.04 LTS kurdum, rezil oldum. O kadar yavaş açılıyordu ki... belli bir çözümü de yok, bir tane kullanıcı kaybettik :) (Zaman içinde tekrar ayartırım onu:p )

Teknik konulara özelliklere genel olarak girmeyeceğim bildiğim konular değil, sadece Medya Kullanıcısı olarak gözlemlerimi aktaracağım. (Yaklaşık 4-5 senedir Ubuntu kullanıyorum.)

Windows'un bu kadar yaygın olmasını nedenlerini yazmamıza gerek yok. Okullarda vs... heryerde windows var ve çocuklar bilgisayarlar windowsla tanışıyor. Doğal olarak çocuklar başka bir işletim sistemi ihtiyacı duymuyor. Çünkü çoğu benim gibi medya kullanıcısı.(oyun konusuna değinmiyorum)

Yine de Linux'a geçiş yaptırılabilir, bunun için Linux'a ilk girenler için şunlar çok önemli diye düşünüyorum :

1 - Fake bir yenile tuşu yapılabilir. Windows kullananların çoğunda bu alışkanlıktır, bir sağ tuş/yenile yapılır ekran saliselik titrer. Bu kullanıcıyı yeterince tatmin eder.

2 - Tema olayı çok önemli. Sizin fikriniz nedir bilmiyorum ama benim alışabildiğim tek tema Gnome Classic.(buna temamı deniyor bilmiyorum yanlışsam kusura bakmayın siz anlamışsınızdır. ) Unity ile bu iş kesinlikle olmaz. Ubuntunun turuncusu güzel ama çok kişinin sevmediğine dikkat ettim, renklere biraz daha dikkat etmeleri lazım.(indirip kursunlar/değiştirsinler diyebilirsiniz ama dediğim gibi windows kullanıcıları uğraşmak istemez.)

3 - Kurulum tamamlandıktan sonra  Mint gibi tüm programlar/kodekler iyi kötü kurulu olacak ekstra bir yazılama ihtiyaç duymayacaklar.

4 - İnternetten araştıranlar için sorun olmayan * bir şey ama malumunuz araştırmacı bir toplum değiliz, ya kurulumdan sonra masaüstünde ya da yazılım merkezlerinin giriş sayfalarında windowsda olan programlarının alternatiflerinin yazdığı bir liste olmalı. (örn: Winamp - audacious vs...)

5 - Ubuntunun kurulumu basit olduğu için kurulum konusuna değinmek istemedim ama yinede windows kullanıcılarının dikkat ettiği başka bir noktada bu.



Bu 5 noktaya dikkat edildiği vakit özel olarak oyun meraklısı veya Photoshop benzeri bir programla uğraşmayan(ki çoğunluk bunlardır) herkesi rahatlıkla Linux'a geçirebilirsiniz ve birkaç gün içinde alışırlar. Alıştıktan sonrada bir daha windowsa kolay kolay döneceklerini sanmıyorum.

Birine tanıtırken hızlı açılmasından bahsetmeyin, kesinlikle öyle * bir şey yok. Dünden beri 3. dağıtım kuruşum ve hala arayış içerisindeyim. Gözle farkedilir şekilde hızlı açılış olduğuna inanmıyorum. Linux yaygınlaştıkça virüsler,trojanlar ortaya çıkabilir ama o zamana kadar en büyük kozumuz bu sanırım. "Virüs derdin yok" :) Kim ne derse desin Linux'un bir havası var. Kullanıyorum dediğin zaman gelen bir gurur var. Çok kişi geçmek ister ama bu 5 nokta kritik derecede önemlidir.

Benim Linux'a geçmemin en büyük nedenlerinden biri windowsdan yediğim kazıktır. Biri sorduğu zaman "neden linux ? " diye aklıma gelen ilk cümle "ülkemiz milyonlarca dolar yükten kurtulur"dur.

Dipnot : Sadece Medya Kullanıcısı olarak bu yorumları yaptım.


heartsmagic

Bu yazının veya benzerinin etrafta paylaşılması gerektiğini cidden düşünüyor musun? Yazı baştan sona "kişisel" bir yazı.

Sen Unity'yi beğenmezsin de ben "devrim" olarak görürüm. Nerede ve ne şekilde buluşacağız seninle?
Senin sistemin hızlı açılmaz da benim sistemim tuşuna bastıktan 20 saniye sonra karşımda olur? Ben şimdi "hızlı açılıyor" veya "hızlı açılmıyor" diye mi önereceğim etrafıma Linux'u?

Kısacası @bijehr iyi niyetlisin biliyorum ancak düşüncelerin ve yöntemin yanlış. Linux'a geçecek insanın bence önce "kafa yapısını" değiştirmesi lazım. Bu konudaki önerime seni de katıyorum, umarım yanlış anlamazsın. Zira senin kafa yapında hâlâ kısıtlı bir dünya var. Linux'u ve etrafındaki dünyanın genişliğini anlayamadığımız sürece bir tarafımız hep eksik kalacaktır: Eleştirebilme.

Başlık da şu an Öneri ve İstekler bölümünde. Nereye taşısam bilemedim açıkçası. Fakat burada durmaması gerektiği aşikar. Başlık da bence içeriği ile ne yazık ki örtüşmüyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

akifguzen

Hız konusunda bende katılmıyorum. Win 7 starter kurulu makineye sırf denemesi için ubuntu kurdum. Sonuç olarak arkadaş ubuntunun açılış ve kapanış hızını görünce windows tan vazgeçti. 5 saniyede makine kapanıyor. Daha ne olsun. ;)

Linux bir çok kişi için ayın karanlık yüzü gibi. Fakat sürekli olarak kendini geliştiriyor ve yeniliyor. Yıllar önce denemiş kullammamayı becerememiştim. Yakın bir zamamda ki takribi foruma üye olduğum dönemlerde iş ile alakalı tekrar haşır neşir olmam gerekti ki şuan kişisel bilgisayarımda dahi ubuntu var ve iş yerinde ki bilgisayarıma da bir şekilde entegre etmeye çalışıyorum.

Bu arada @bijehr yazınca farkettim. Daha bugün bile defalarca sağ tıklayıp yenile menüsünü aradım :)
Ben beni bilirim de sen seni bilirmisin? Ben beni bilmesem de sen seni bil..!
Kan Grubu: B Rh+

bijehr

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Ekim 2013 - 18:08:38
Bu yazının veya benzerinin etrafta paylaşılması gerektiğini cidden düşünüyor musun? Yazı baştan sona "kişisel" bir yazı.

Sen Unity'yi beğenmezsin de ben "devrim" olarak görürüm. Nerede ve ne şekilde buluşacağız seninle?
Senin sistemin hızlı açılmaz da benim sistemim tuşuna bastıktan 20 saniye sonra karşımda olur? Ben şimdi "hızlı açılıyor" veya "hızlı açılmıyor" diye mi önereceğim etrafıma Linux'u?

Kısacası @bijehr iyi niyetlisin biliyorum ancak düşüncelerin ve yöntemin yanlış. Linux'a geçecek insanın bence önce "kafa yapısını" değiştirmesi lazım. Bu konudaki önerime seni de katıyorum, umarım yanlış anlamazsın. Zira senin kafa yapında hâlâ kısıtlı bir dünya var. Linux'u ve etrafındaki dünyanın genişliğini anlayamadığımız sürece bir tarafımız hep eksik kalacaktır: Eleştirebilme.

Başlık da şu an Öneri ve İstekler bölümünde. Nereye taşısam bilemedim açıkçası. Fakat burada durmaması gerektiği aşikar. Başlık da bence içeriği ile ne yazık ki örtüşmüyor.

Bu yazı veya benzeri değil değindiğim konuların çözümüyle alakalı yazı paylaşılması gerektiği düşünüyorum. Çevresinde hiç linux kullanıcısı olmayan bir kullanıcının geçişini kolaylaştıracağını düşünüyorum.  Kişisel olduğu kanaatinde değilim. Bu yazdıklarım genel itibariyle Medya Kullanıcıları için geçerliydi. Eğer çevrenizde benim gibi kullanıcılar varsa ise kurulum yaparak deneyebilirsiniz hearts. Ben çevremde kurulum yaptığım 3,4 kişide aynı şeyleri gözlemledim ki aynılarını ben de yaşadım. Hearts siz Linux'u iyi bilen birisisiniz profesyonel kullanıcısınız. Bazı şeylere çok çabuk adapte olabilirsiniz alışabilirsiniz. Bilgisayarla yeni tanışan birini direk Unity ile tanıştırsak o da adapte olur belki de classic'i sevmez bile doğrudur.  Bahsettiğim hedef kullanıcıları "windowsla bilgisayara başlamış,alışmış medya kullanıcıları" ve inanın Unity'e alışacak kişi sayısı, alışamayacak olanların yanında istisna kalır.

Hız konusu için sadece 12.04 LTS 64 bit için söyledim. Bundan öncekiler için hızlı diyordum zaten. O zaman kurulum esnasında yanlış yaptığım birşey olduğunu varsayıyorum. Üşenmedim az önce süre tuttum :) 47.74 saniyede açıldı (şifre girerek giriş yapıyorum, birkaç saniye fark edebilir.) Aynı süre arkadaşımın bilgisayarındada oluyor ki bilgisayarı yeni. Dediğim gibi uzmanı olmadığım için kurulum esnasında bir yanlış yaptığımı varsayıyorum o zaman, şimdi bu konu hakkında yazıları okumaya karar verdim.

akifguzen, evet tam 5 saniye sürüyormuş :)

Eğer ki yazdıklarımın çok yanlış olduğunu veya tamamen kişisel olduğunu düşünüyorsanız silebilirsiniz. (böyle birşey de incinmem veya haksızlık yapıldığını düşünmem)

canosayan

Yaşı yetenler hatırlar. Bir zamanlar türk insanı messenger listesindeki arkadaş sayısını neredeyse kartvizitine yazdıracak kafadaydı.

Çıkışta potaların orada kavga etmeye adam mı topluyoruz? Windows kullanıcılarını çekmek için bir şey yapmaya gerek yok. Bazılarımız hala nitelik ile niceliğin farkını çözebilmiş değil. Bir kaç çoluk çocuk gelsin ubuntu kursun diye uğraşmaya gerek yok. Sanki olanlar çok mu işe yarıyor. Şurada sayım yapsak kim en ubuntucu yarışında birbirini yiyenler olur. Ama ne acıdır ki wikinin madde sayısı 1159. 

İnsanları acaba ne hinlik yaparızda ubuntuya çekeriz diye düşünene kadar, işe yarar bir şey yazmalı. Oturup bir programın anlatımını yazmalı. 

Eğer cidden ubuntu kullanımını yaygınlaştırmak istiyorsak, açıkçası bir şey yaptım sanıp aynı yazıları 3500 bloga kopyalamanın, acaba windows kullanıcısına nasıl tanıtırım diye debelenmenin bir manası yok. Onun yerine bir şeyleri cidden üretmeli.
Chmod bizim işimiz.

heartsmagic

Alıntı yapılan: bijehr - 31 Ekim 2013 - 14:38:25
Bu yazı veya benzeri değil değindiğim konuların çözümüyle alakalı yazı paylaşılması gerektiği düşünüyorum. Çevresinde hiç linux kullanıcısı olmayan bir kullanıcının geçişini kolaylaştıracağını düşünüyorum. 

Bu hepimizin elinde. En iyi neyi biliyorsak onu yazabiliriz. @canosayan örnek vermiş, Wiki var, forum var, başka ortamlar var. Amaç yeter ki üretmek olsun.

Alıntı Yap
Kişisel olduğu kanaatinde değilim. Bu yazdıklarım genel itibariyle Medya Kullanıcıları için geçerliydi.

Nasıl kişisel olmasın? Unity'yi sevmediğinden bahsediyorsun. Ben seviyorum. Nasıl genelleyeceğiz bu durumu peki? Bütün o fikirler kişiseldir. Kişisel olması da çok normaldir. Elbette Unity'yi sevmeyebilir, kullanmayabilirsin. Ancak Linux kullanacak insanlar için de "Unity ile olmaz" dememen lazım. Kişisellik burada giriyor devreye.

Alıntı Yap
Eğer çevrenizde benim gibi kullanıcılar varsa ise kurulum yaparak deneyebilirsiniz hearts. Ben çevremde kurulum yaptığım 3,4 kişide aynı şeyleri gözlemledim ki aynılarını ben de yaşadım. Hearts siz Linux'u iyi bilen birisisiniz profesyonel kullanıcısınız. Bazı şeylere çok çabuk adapte olabilirsiniz alışabilirsiniz. Bilgisayarla yeni tanışan birini direk Unity ile tanıştırsak o da adapte olur belki de classic'i sevmez bile doğrudur.  Bahsettiğim hedef kullanıcıları "windowsla bilgisayara başlamış,alışmış medya kullanıcıları" ve inanın Unity'e alışacak kişi sayısı, alışamayacak olanların yanında istisna kalır.

Denemediğimi nereden biliyorsun :) Etrafımdaki insanlara Linux kurdursam bile bunu ulu orta söyleme ihtiyacı hissetmiyorum. Başlıklarda bir soruna denk gelirsem belki örneklemek açısından söylerim bu kadar. Bunun fazlasını yapmak gerektiğini düşünmüyorum. Zamanla çok tecrübe edindim, zorla bir şeyleri yaptırmak işe yaramıyor. Biz anlatacağız, neyin ne olduğunu izah edeceğiz, eksilerini artılarını yazacağız karşı taraf kendisi isterse kuracağız Linux'u. Olay bundan ibaret bence. Hiçbir şeyin fanatiği olmaya gerek yok.

Kaldı ki benim Linux'u biraz biliyor olmam demek günlerimi sürekli uçbirimde geçiriyorum anlamına mı gelir? Ben de senin tabirinle bir "medya" kullanıcısıyım ve emin ol gayet de iyi bir kullanıcıyım.

Alıntı Yap
Hız konusu için sadece 12.04 LTS 64 bit için söyledim. Bundan öncekiler için hızlı diyordum zaten. O zaman kurulum esnasında yanlış yaptığım * bir şey olduğunu varsayıyorum. Üşenmedim az önce süre tuttum :) 47.74 saniyede açıldı (şifre girerek giriş yapıyorum, birkaç saniye fark edebilir.) Aynı süre arkadaşımın bilgisayarındada oluyor ki bilgisayarı yeni. Dediğim gibi uzmanı olmadığım için kurulum esnasında bir yanlış yaptığımı varsayıyorum o zaman, şimdi bu konu hakkında yazıları okumaya karar verdim.

Bir sorun vardır, yolunda gitmiyordur bir şeyler vs. Hepsi olabilir. Sorununu çözme yoluna gidebilirsin.


Alıntı Yap
Eğer ki yazdıklarımın çok yanlış olduğunu veya tamamen kişisel olduğunu düşünüyorsanız silebilirsiniz. (böyle * bir şey de incinmem veya haksızlık yapıldığını düşünmem)

Forumda yanlış şeylerin yazıldığını düşünsek dahi silmemizi gerektiren bir durum yok ortada. Karşılıklı konuşuyor, tartışıyor, sohbet ediyoruz bu şekilde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.