evde linux server

Başlatan yesilgöz, 21 Temmuz 2013 - 01:03:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yesilgöz

Herkese iyi forumlar. Evde bir linux server kurmak istiyorum bundaki amacım site veya ticaret değil, Linux server öğrenmek. Sizce hangi dağıtımı kullanıyım başarabilir miyim ? Bilgisayarım da o  kadar üstün bir şey değil celeron 1 gb ram 32 mb ekran kartı, dediğim gibi sadece Linux server öğrenmek amacım sizce başarabilir miyim ?

burk

Ubuntu 12.04 sunucu versiyonu ile başlayabilirsiniz. Kullanıcı ara yüzü koymazsanız zaten çok fazla güce ihtiyaç duymazsınız. Bu arada tam olarak ne öğrenmek istiyorsunuz?

yesilgöz

uzakdan baglanma mysql phpmyadmin vb seyleri yapmak istiyorum. Host acma kapama kısaca serverde ne yapılıyorsa ogrenmek için verimli olmasına gerek yok :)

heartsmagic

İkinci bir makineye mi kuracaksın sunucuyu? Eğer öyleyse kurarsın sunucu sürümünü söylendiği üzere denemeleri yapmaya başlarsın. Ancak hiç Linux tecrüben yoksa öncelikle temel meseleleri öğrenmen lazım, aksi takdirde boğulursun sunucu meseleleri üzerinde.

Şöyle ki, sunucu için falanca uygulamanın kurulumuna bakacaksın, sana şu dizine git, şu komutu ver, şu dosyayı vim/nano vb. ile aç gibi şeyler söylenecek. Bu türde yönergeler sana bir anlam ifade etmiyorsa hemen her adımı bir yerlerde sormak durumunda kalacaksın ki bu hem seni hem karşı tarafı sıkar. Fakat arama yaparak sorunlarımı bulurum diyorsan hemen de başlayabilirsin elbette.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yesilgöz

evde kullanmadıgım bir bilgisayara kuracagım arastırmayı severim 2 yıldan beri ilk olarak pardus sonra ubuntu kullanarak azda olsa bi tecrübem var ama server kurmak istediğim için en cok merak ettiğim sey evde bilgisayarım acıkken mesela bilgisayarımda ki dosya yada bir web sitesine ulasım yaparken sıkıntı yasarmıyım ? adsl ile basarabilirmiyim dedgım sekılde verim almak yada ticaret dusunmuyorum sadece bir merak ve hobi olarak

siberoloji

#5
@yesilgöz;
Şöyle düşünün, siz diğer bilgisayarları kullanarak sunucudan bir şey isteyeceksiniz, O da sunacak.
Bana E-posta hizmeti sunsun isterseniz bir mail sunucusu kurmanız gerekecek makineye.
Bana www protokolü ile web sitesi göstersin isterseniz LAMP gibi bir sistem kuracaksınız aynı makineye
vs. Dosya paylaşımı, Yedek alanı vs.

Sunucunun bu hizmetleri vermesi için kurulum, ayarlama ve bakım yapacaksınız. Olay böyle bir şey.

1. Bu konuda Ubuntu Server, User Guide 12.04 oldukça açıklayıcı ve iyi fakat ingilizce.
2. Bu konuda bir çok kaynak ingilizce. Dil probleminiz varsa biraz sabır gerekebilir.
3. Çok arzuluysanız hemen başlayın. Çünkü başlarsanız öğrenirsiniz.

AYRICA sıkıntı yaşar mıyım sorusuna cevap olarak;
evet / hayır : Tamir edebiliyorsanız, yeniden yükleyebiliyorsanız problem yok. ADSL modeminizden elle bir IP numarası vereceksiniz o sunucuya o kadar ;) Bunun diğer bilgisayarların dışarıya bağlantısı ile bir alakası yok. Tabii işler böyle benim dediğim gibi olmuyor. Takılıyorsunuz bir yerde ve uğraşıyorsunuz, böylece öğrenmiş oluyorsunuz zaten.

Kurduğunuz sunucunun evdeki ağın dışına (Modemin dışına) hizmet vermesini isterseniz o zaman işin içine Telekom giriyor. Uzun hikaye.

BENCE bir proje etrafında çalışın. Oradan oraya, php'den MySQL'ye, Webminden phpMyAdmine sürüklenmek istemiyorsanız. Örneğin; Bilgisayara www hizmeti verdireceğim ve bir Joomla veya SMF Forum sitesi kuracağım diye bir hedefe yönelik araştırmalısınız, denemelisiniz, bilgisayar hata vermeli, siz arayıp hatayı düzeltmelisiniz, sonra "bu başıma önceden de gelmişti" demeye başlıyorsunuz ve öğreniyorsunuz.

Umarım biraz canlanmıştır hayalinizde....



heartsmagic

Esasında dışarıya açmak için Telekom'un işin içine girmesi şart değil :) Sanırım sabit IP adresi meselesi için böyle söyledin @korucu77. Sabit IP olmadan da bu iş yapılabilir, eğer modemi ben yeniden başlatmam ya da Telekom bana kazık atmaz bu konuda deniliyorsa doğrudan IP adresi ezberlenerek bile dışarıya açılabilir sistem. Fakat çok güzel bir çözüm değil elbette, bu nedenle noip.com gibi çözümler kullanılabilir. Geriye sadece ne kullanılacaksa onun için modemden bir port yönlendirmesi kalıyor. Apache için 80, SSH için 22 gibi.

@yesilgöz, bu konuda @korucu77'nin son yorumlarına katılıyorum. Hedeflere göre yürüt işlerini. Örneğin ilk hedefin sunucuyu kurup, üzerine ssh sunucusu kurarak dışarıdan bağlanmak olsun.
Ardından LAMPP için (ki son P gerekli olmayabilir bile, tercih sebebidir) hazırlık yapar ve kurarsın. Kısacası Apache+Php+Mysql üçlüsü ile çalışıp basit bir forum, günlük vs. kurarsın. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yesilgöz

verdiğiniz bilgiler için teşekür ediyorum. Şuan Ubuntu Server  kurup denemelere başlayacagım. Yabancı dil konusunda azda olsa bir bilgim var. Kafamda kurguladıkdan sonra sabırlı olmam  gerektiğni ve hemen olmayacagını anlamıs durumdayım dediğiniz gibi server sıkıntı verecek ben o şekilde ögrencem :) Bilgileriniz için teşekkürler :)

siberoloji

@heartsmagic;
Alıntı YapSanırım sabit IP adresi meselesi için böyle söyledin
Evet, aynen öyle. O konuyu şimdiden açıp konuyu dağıtmamak maksadıyla söyledim.

furkankalkan

noip ile bir dinamik alanadı alarak xDSL üzerinden çok rahat bir şekilde uzak bağlantı yapabilirsiniz servera(sunucuya). Yalnız size önerim Ubuntu server yerine Lubuntu gibi hafif ama grafiksel bir sistem kullanmanız. Böylece sistemi anasistem olarak da kullanabilirsiniz.

Bazı uyarılar:
1-) Lubuntu'da LAMP, WAMP,FTP,OpenSSH,Postfix gibi server programları hazır bulunmaz. Bunları elle kurmanız gerekmektedir.
2-) Sunucunuz internete bağlandığı için saldırılara açık hale gelecektir. Serverın güvenliğini üst seviyede tutun.
3-) Makina sürekli çalışacaksa kesintisiz güç kaynağı şart.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

jomateix

Merhaba,
Bu konu için şöyle bir bağlantı dikkatimi çekti: http://www.evdelinuxsunucu.com
İyi çalışmalar diliyorum.