Ubuntu ve Windows 7 Sıfırdan Yan Yana Kurulum

Başlatan KirliSinek, 03 Kasım 2013 - 13:37:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

KirliSinek

Merhaba arkadaşlar. 600GB HDD sahibiyim şimdi şöyle bir şey yapmak istiyorum. Ubuntu 12.04 Birincil işletim sistemi olacak, ikincil olarak da Windows 7 sistemi mevcut olacak kafam da şöyle bir şey var; 170GB kadar ubuntu'ya ayıracağım( swap, ext vs. dahil), 70GB kadar ise Windows 7'ye (sisteme ayrıldı bölümü dahil) ayrıca geriye geriye kalan 360GB lık bölümü öncelikli olarak windows 7'nin okuyabileceği tarz da çevirmek istiyorum bunun için ( NTFS ) gerekli sanırım bu bölümse YEDEK lerim olacak tamamiyle.. Ubuntu ile hardiski böleceğim şimdi bunu hangi sırayla, hangi formatlarda yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorum.

DoGuKaN

Benim tavsiyem Ubuntu veya Gparted uygulamasını kullanabileceğiniz herhangi bir dağıtım ile disk bölümlendirme işlemini yaptıktan sonra Ubuntu'yu kurmadan, önce Windows'u sonra Ubuntu'yu kurmanız yönünde. Böylece Grub'u tekrar yüklemek zorunda kalmadan Ubuntu kurulumunu bitirir bitirmez kullanmaya başlayabilirsiniz iki işletim sistemini de.

KirliSinek

şuan ubuntu 13.10 var gparted mevcut, sistemi kurarken sistemi komple biçimlendirip kurmuştum hiç bir şekilde bölme işlemi yapmadım. şimdi hangi sıraları izleyip dediklerinizi yapmalıyım?

ceddiguzel

Win 7 kuracaksan ki yanına ortak klasör ve dosyalar içinde bir bölüm olduğunu varsayarak üç bölüm orası götürür
Ubuntu için takas alanı home ve kök dizinler için üç ayrı bölüm hesaplarsan toplamda sabit diski 6 parça etmen gerekiyor

Linux illa birinci bölüm istemez senden
Bu nedenle ikincil bölüm oluşturup kök, home ve takas alanını oraya kurabilirsin

Ortak klasörler için oluşturacağın  bölümü bence yapabileceğin kadar büyük tut
Ubuntu için ise 20 GB kök ve 20 GB home yeter ki yeterince ram varsa takas alanı 1 GB yeter

tefoski

- Disk 4 e ayrılmalı,- Birinci bölüm Windows için ( NTFS ),
- ikinci bölüm Linux için ( EXT4 )
- Üçüncü bölüm " Depo " NTFS ),
- dördüncü bölüm " swap  ",
- Önce Windows yüklenecel,
- üstüne Linux işletim sistemi,
- " Depo " için bir işlem yok,
- her iki işletim sistemi " depo " yu  görebilir,işlem yapabilir,
- Depo, bir aksaklık durumunda,
- işletim sistemleri silinse dahi durumdan etkilenmez,
- Bilgisayarı Linux ağırlıklı kullanıyorsan,
- depo yu ext4 olarak formatlamak bazı avantajlar sağlıyor ...
BirDost

KirliSinek

Alıntı yapılan: ceddiguzel - 03 Kasım 2013 - 15:04:24
Win 7 kuracaksan ki yanına ortak klasör ve dosyalar içinde bir bölüm olduğunu varsayarak üç bölüm orası götürür
Ubuntu için takas alanı home ve kök dizinler için üç ayrı bölüm hesaplarsan toplamda sabit diski 6 parça etmen gerekiyor

Linux illa birinci bölüm istemez senden
Bu nedenle ikincil bölüm oluşturup kök, home ve takas alanını oraya kurabilirsin

Ortak klasörler için oluşturacağın  bölümü bence yapabileceğin kadar büyük tut
Ubuntu için ise 20 GB kök ve 20 GB home yeter ki yeterince ram varsa takas alanı 1 GB yeter

ram var hocam 6gb karacağım sistem asus n55sf serisi.

Alıntı yapılan: tefoski - 03 Kasım 2013 - 15:08:49

- Disk 4 e ayrılmalı,- Birinci bölüm Windows için ( NTFS ),
- ikinci bölüm Linux için ( EXT4 )
- Üçüncü bölüm " Depo " NTFS ),
- dördüncü bölüm " swap  ",
- Önce Windows yüklenecel,
- üstüne Linux işletim sistemi,
- " Depo " için bir işlem yok,
- her iki işletim sistemi " depo " yu  görebilir,işlem yapabilir,
- Depo, bir aksaklık durumunda,
- işletim sistemleri silinse dahi durumdan etkilenmez,
- Bilgisayarı Linux ağırlıklı kullanıyorsan,
- depo yu ext4 olarak formatlamak bazı avantajlar sağlıyor ...

peki şunu soracağım hocam ilk olarak w7'yi kurduktan (C:\) sonra ubuntu kurulumuna geçtiğim vakit w7'nin ayrıma işlemi ile ayırdığım bölümü (D:\) direkt olarak algılayacak mı ubuntu yani ( ubuntu sana bu bölümü ayırdım buraya kurulacaksın ) :) dediğim de kendi alanını mı görecek (D:\)  yoksa komple hardisk i mi? bir ara aynı bu şekilde bir işlem yapmıştım linux mint ayırdığım bölümü görmeyip direkt olarak komple hardiski görüyordu diyelim ki gördü bu işlemden sonra (D:\) bölümüne direkt kur dediğim de otamatik olarak swap vs. bölümlerini kendi oluşturur mu. w7 nin sisteme ayrılan bölümü ile ubuntunun kendi sisteme ayrılan bölümü sıralaması önemlimidir önemli ise bir problem olursa bölümlerin sırasını değiştirmek mümkün mü? :) çok karışık yazdım hocam ama kusura bakmayın cevaplarınızı bekliyorum. :)

ceddiguzel

Sabit diskin uzatılmış bölümünü senin ayarlaman gerekiyor kurulum anında
Fakat bildiğim kadarıyla boş alanı otomatik bölümlendirip kurma seçeneği var
Ben yine de tercih etmezdim o yöntemi

Allah muhafaza tek bir hata bütün verilerini uçurur

Ortak klasörler için ayırdığın bölümü görecektir Ubuntu
En fazla ntfs-config kurar ve yazma yetkisi verirsin

tefoski

- Diski 4  e ayırdığında,- Windows kurulumunda,
- win NTFS dışındaki bölümleri görmeyecek,
- kurman için iki bölümden birini seçmeni isteyecek,
- 1 Win için ayırdığın ( NTFS bölümü ) 2 Depo için ayıtdığın ( NTFS bölümü )
- hangi bölüme kuracağını büyüklüklerinden seç - kur...
- Ubuntu kurulum ekranında, " başka bir şey " ile ilerle...
( bak ;  http://ceplinux.web.tr/edergi/Ubuntu/usbkur/resim5.html )

- Orada Linux için ayırdığın ext4 bölümü göreceksin,
( bak ; http://ceplinux.web.tr/edergi/Ubuntu/usbkur/resim6.html )

- Üst bağlantılardan izleyeceğin resimler sana gerisi için yardım eder,
- Önemle DİKKAT et Gurub'u sda diskine kur. 
- Swap olarak ayırdığın bölümle ilgili bir şey yapmana gerek yok ...

:)  Kolay Gelsin
BirDost

heartsmagic

Çok öneri çok kafa karışıklığı demektir :) Başlamadan önce bilmen gereken önemli mevzu: Eğer disk MBR olacaksa en fazla dört adet birincil bölüm olabilir, bu nedenle uzatılmış bölüm açman hayati burada söylendiği üzere. Ben kafamdaki en kolay öneriyi sunuyorum.

1. Windows kurulur tüm diske. Disk yönetiminden istediğin alana kadar (Windows için) küçültür, geriye kalan bölümü biçimlendirmeden bırakırsın.
2. Ubuntu CD'si ile sistemi açar veya kuruluma geçer, disk bölümleme esnasında "Başka bir şey" der ve bölümleri elle düzenleme yoluna gidersin. Eğer sistemi açarsan Gparted ile yaparsın anlatacağım şeyi.
3. İkinci bir bölüm açar ve bunu yedek olarak düşünürsün. Boyutunu sen ayarlayacaksın artık. NTFS olarak biçimlersin.
4. Bir adet uzatılmış bölüm yapar altına bir tane kök bölüm (ext4) bir tane de takas (swap) alanı açar kuruluma geçersin.
5. Kurulumda ilk bölümü  /media/windows, ikinci bölümü /media/yedek, üçüncü bölümü /, dördüncü bölümü takas alanı olarak bağlarsın.

Evet, yine kafan karışacak :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.