[2013-10] Manjaro Linux Resimli Kurulum Rehberi

Başlatan cumali, 24 Ekim 2013 - 15:09:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cumali



Manjaro Linux resimli kurulum rehberi

Arch tabanlı linux dağıtımı olan Manjaro Linux  kurulumu için öncelikle  tercih ettiginiz (KDE,GNOME,XFCE,MATE, LXDE,E17) iso kalıbını indirip kurulum için hazır hale getirin.Kurulumu dvd yada usb flash diskinizle yapabilirsiniz.CD/DVD yi disket sürücünüze taktıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Uyarı: Kurulumu usb ( Flash disk ) ile yapmak isterseniz bilgisayarınızı usb bellekten başlayacak şekilde ayarlamanız gerekir. Yine usb bellek ile kurulum yapacaksanız Unetbootin programını kullanmayınız. Zira hata vermektedir. Bunun yerine USB Transfer programı veya dengi bir uygulama kullanabilirsiniz.



Aynı zamanda live ( canlı ) olarak kullanabileceginiz Manjaro Linux'un açılması için kısa süre bekleyin. Masaüstü açılıp kullanıma hazır hale gelecektir. Kurulumdan önce menüler arasında gezinebilir fikir shibi olabilirsiniz. Firefox tarayıcısı ile internette sörf yapabilirsiniz. Kurulum için iki seçenek sunulmuştur. Deneyimli kullanıcılar için Manjaro CLI , yeni kullanıcılara yönelik thus adı verilen grafiksel yükleyici.  Kuruluma hazırsanız masaüstündeki Install Manjaro Linux CLI ( Yükleme aracı ) veya Install Manjaro Linux simgesine tıklayıp açın.



Manjaro Linux Türkçe kurulumu için önce klavyenizden F2 tuşuna basın.



Manjaro Linux farklı dil seçenekleri sunmaktadır. Klavyenizin yön tuşlarını kullanarak Türkçe üzerine geldikten sonra enter tuşuna basın.



Resmimde görüldügü gibi boot ekranında çeşitli seçenekler sunulmuştur. Bu seçeneklerden biride kullanılacak sürücüler içindir. Öntanımlı olarak açık kaynak sürücüler yüklenmektedir. Eger kapalı kaynak kodlu sürücüleri tercih ediyorsanız ikinci seçenekle başalatınız. Açık kaynak kodlu sürücüleri kullanacaksanız Start Manjaro Linux seçili durumda iken enter tuşuna basın.



Türkçe dil tercihinizi yaptıktan sonra ileri butonuna basarak bir sonraki adıma geçin.



Ülke seçimi  yaptıktan sonra ileri butonuna basarak bir sonraki adıma geçin.



Bilgilendirme mesajını okuduktan sonra  ileri butonuna basarak bir sonraki adıma geçin.



Diskinizde farklı işletim sistemleri varsa  3 seçenekli bir görünüm meydana gelir.



Disklerinizde bölümlendirme yapılmamışsa iki seçenek sunulur.

Bu aşamada mevcut disk veya diskleriniz taranıp tesbit edilir. Ekranda görülecegi gibi yükleme tipinde çeşitli seçenekler sunulmuştur. Disk ve diskleri silebileceginiz gibi dilediginiz şekilde bölümlendirme yapabilirsiniz. Tercihinizi yapıp ileri butonuna basarak bir sonraki adıma geçin.



Disk bölümleme önemli bir adımdır. Yanlış atılacak bir adım verilerin silinmesine kaybolmasına neden olabilir.Dikkatli olunmalıdır. Anlatım senaryosunda bilgisayarda tek disk bulunmaktadır. Buda sistem tarafından  /dev/sda olarak belirlenmiştir. Sizin bilgisayarınızda birden çok disk veya disk bölümü olabilir. Varsa ekranda görünür. Silebilir,yeni bölüm oluşturabilir veya önceden hazırladığınız bölümü kullanabilirsiniz. Bu kısa bilgiden sonra ham ve kullanılmamış disk seçili durumda iken sağ alt tarafta görünen yeni bölüm tablosu butonuna tıklayın.



Açılan küçük pencerde bölüm tablosunu belirledikten sonra tamam deyin. Bilmiyorsanız degişiklik yapmayın.



Resimde görüldügü gibi yeni bölüm oluştu. Boş alan seçili duruma getirip ekle butonuna tıklayın. Önce swap ( takas ) alanı için bölüm oluşturun.



Anlatım için 1000 MB ( 1GB) kullandım. Siz mevcut ram miktarını esas alıp 2 veya 3 GB ayırabilirsiniz. Bir sıkıntı olmaz. Burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bölümlendirme türü olarak birincil  ( En fazla 4 bölüm ) yapabileceginiz gibi uzatılmış olarakda ayarlayabilirsiniz.



Işlem bittikten sonra tamam butonuna tıklayın.



Swap bölümü oluşturduktan sonra aynı yöntemi kullanarak boş alan üzerine tıklayın.  Sistemin çalışacağı kök alan için bölüm oluşturun. Bu tercihe göre 10,20, 30 GB. veya daha fazla olabilir. Dosya türü olarak ext4 belirleyin. Bağlama noktasını / kök olarak belirleyin. Işleminiz bittikten sonra tamam deyin.



Yeni oluşturduğumuz bölümler sistem tarafından algılanacak ve görüntülenecektir.



Bir hatırlatma yapalım. Hatalı bölüm oluşturduysanız degiştirebilirsiniz. Bunun için hangi bölümü düzenleme yapacaksanız seçili durumda iken degiştir butonuna tıklayın. Işleminizi yapın ve tamam deyin.



Yapılan düzenlemeler resimde görülmektedir. Bölümlendirme işlemi bittikten sonra kuruluma geçmeden ön yükleyicinin veya grubun nereye kurulacağına karar verin. Bunun için alt kısımda bulunan panelde disk/disklerden seçim yapabilirsiniz. Burada dikkatli olun ve doğru disk seçimi yapın. Tercihinizi yaptıktan sonra şimdi yükle butonuna tıklayın.



Bu aşamada uyarı ve bilgilendirme penceresi açılır. Tamam deyin ve sonraki aşamaya geçin.



Bölgenizi belirleyin. Bunun için bölge kısmındaki seçeneklerden Istanbul seçiminiz olmalıdır.



Yapılan düzenleme resimde gösterilmektedir. Ileri butonuna tıklayın.



Bu aşamada klavye düzeni için çeşitli seçenekler sunulmuştur. Türkiye seçimi ve klavye düzenini belirledikten sonra ileri butonuna tıklayın.



Bu bölümde kullanıcı adı ve şifre/parola belirlenmelidir. Işleminizi yapın ve ileri butonuna tıklayın.



Artık kurulum başlamıştır. Donanıma bağlı olarak 3-15 dk. sürmektedir.







Kurulum sırasında ekranda hangi işlemlerin yapıldığını izleyebilirsiniz. Kurulum bitmek üzere.









Kurulum işlemi tamamlanmıştır. Canlı olarak denemeye devam edebilirsiniz. Tercihinizi yapın ve sistemi yeniden başlatın. Kurulum medyasını ( DVD/USB ) çıkarmayı unutmayın.



Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra grub ekranından tercihinizi yapın ve klavyeden enter tuşuna basın.



Parolanızı girin.



Manjaro Linux Gnome 3.10 masaüstü.



Elimden geldikçe ve dilim döndükçe anlatmaya çalıştım. Eksik veya hatalı olan yerleri lütfen forumda uygun başlıklarda  yazmaktan çekinmeyin. Güle güle kullanın. Saygılarımla :)


Kaynak:  http://manjaro-tr.org/forum/viewtopic.php?f=38&t=647#p4206

meda

Harika bir anlatım olmuş ellerine sağlık.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Linux

Katkıda bulunabilmek namına burada ben de haberi paylaştım, umarım bir sakıncası yoktur.

cumali

Alıntı yapılan: shadow. - 24 Ekim 2013 - 18:31:00
Harika bir anlatım olmuş ellerine sağlık.

Teşekkür ederim @shadow. :)

Alıntı yapılan: Linux - 24 Ekim 2013 - 18:50:11
Katkıda bulunabilmek namına burada ben de haberi paylaştım, umarım bir sakıncası yoktur.

Yayınlamanızda bir sakınca yok. Baktım zaten kaynak göstermişsin. Umarım bir çok kullanıcıya faydası olur. Duyarlı davranışın ve katkı için teşekkür ederim. :)

heartsmagic

@cumali, eline sağlık. Naçizane bir önerim olacak. Anlatımları [Yeni] olarak sınıflandırmak yerine bence tarihle etiketle. Böylece aramalarda karşısında bulanlar için doğrudan tarih göze çarpar. Hem bir sonraki anlatım [Çok Yeni] olmamış olur böylece :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cumali

Teşekkür ederim @heartsmagic. Aynı sıkıntı bendede oluşmuştu. Yoğunluktan düşünemedim. Konu başlığını düzenledim. :)

heartsmagic

Çok da düzel olmuş, tekrar eline sağlık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.