[Çözüldü] Arch Kurulumu Hakkında

Başlatan freeman, 04 Aralık 2013 - 14:41:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

freeman

Merhaba arkadaşlar,

Arch Linux 'u bir kuramadım. Sorun zor kurulmasından değil. Her türlü yüklerim artık.  Arch, yükleme yaparken internet üzerinden indiriyor dosyaları bildiğiniz gibi. Benim kullandığım ağ ise gizli(açık hale getiremiyorum interneti.) Gizli olduğu için, bir türlü gösteremedim ağı.
Arch 'ı, gizli ağ üzerinden kurmanın bir yolu yok mu ya da Arch 'ın dvd/cd ile dağıtılan sürümleri yok mu?
İnternet üzerinde araştırma yaptım, bazı sonuçlara da ulaştım ama yine de tecrübeli birilerinden de cevap alsam iyi olur diye düşündüm.

Bir de üniversite ağından bağlanıp indiremez miyim? Üniversite ağı şöyle; zaten IE den başka tarayıcı ile giremiyorsun ağa. Ie yi açtıktan sonra, üniversitenin giriş sayfası geliyor. Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıp, ancak internete bağlanıyorsunuz. Yoksa bağlanmıyor. Bu işlemleri, Arch 'ı kurarken, konsoldan yapamam herhalde.

Saygılarımla...
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

Deadpool

Şimdilerde kullanılan wifi-menu ile değilde wpa_supplicant ile gizli ağlara bağlanabilirsiniz sanırım.

iceboy

Bende üniversite ağı kullandım 2 yıl önce arch ile.

Bizimkide gizliydi fakat o zamanlar arch ta ''netcfg'' diye bir şey kullanılıyordu ağ için,artık bu dosyayı kullanımdan kaldırdılar sanırım.

Geçen bende arch kurmayı denedim,baktım kurulumun %80 ini değiştirmişler,vazgeçtim.

Bence sizde 500 küsür mb olan kurulum dosyasını indirin,ondan base ve base-devel paketlerinin kurulumu yapılıyordu internet olmadan.

Sonra https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=156074 linki okuyun,burada bahsettiğim netcfg yi anlamışlar 3. yada 4. mesajda.

Eğer netcfg yi çalıştırmayı başarabilirseniz hem çok kolay,hemde çok kullanışlı bir pakettir kendisi ve mutlaka çözecektir sorununuzu diye düşünüyorum
I'm tired, boss. Tired of being on the road, lonely as a sparrow in the rain. I'm tired of never having a buddy to be with, to tell me where we's going to, coming from or why. Mostly, I'm tired of people being ugly to each other. I'm tired of all the pain I feel and hear in the world every day. There's too much of it...

cumali

Arch Linux zaten kurulum için cd/dvd kalıbı sunmaktadır. Live halinde ve yapılandırması yapılmış Arch iso kalıbı arıyorsanız bu biraz zor. Alternatif olarak Manjaro Linux öneririm. Dilediginiz masaüstü ortamını kurup kullanmanız mümkün. Açıkçası bilgisayarımda hem Arch,hemde Manjaro Linux kullanıyorum. Fark da göremiyorum. Zaten Manjaro Linux Arch paketlerini kullanmaktadır. Dilediginiz şekilde özelleştirin. http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41414.msg489192#msg489192

freeman

@Deadpool;
@iceboy;
Dediğiniz konuları araştırmaya başladım. Teşekkür ederim.

@cumali;
Manjaro Linux 'u daha önce kurdum, 1-2 gün kullandım.
Arch 'ı daha çok, Linux 'u öğrenmek için kurmak istiyorum. Geçenlerde bilgisayara Slackware 'yi de kurdum. Bir de Arch kurayım dedim. :)
Manjaro 'yu; daha çok Linux 'u öğrenmek, programlama çalışmaları gibi işler yapacak biri için önerir misiniz?

Bu arada, şunu da söyliyim; Devamlı kullanacağım tek bir dağıtım arıyorum. Yani artık başka dağıtımlara geçmeden, onun üzerinde tecrübe kazanacağım bir adğıtım.  BU yüzden bilgisayarıma, Debian, Slackware, Ubuntu ve Mint KDE yüklü. Bir de Arch 'ı yüklemek istiyorum.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

cumali

@KaganIsmail, sakın yanlış anlamayın. Ben Arch kullanmanıza karşı degilim. Sizin istediginiz şekilde live olarak kullanabileceginiz bir Arch iso kalıbı yok. Onun içinde Manjaro Linux'u önerdim. Önceden dedigim gibi Manjaro Arch tabanlı bir Linux dağıtımıdır ve Arch paketlerini kullanır. Dilediginiz gibi kullanın ve özelleştirin. Sürekli kendini yenileyen ( Rolling release ) bir Linux dağıtımı ve zengin paket çeşitlerine sahiptir. Açıkçası Manjaro çıktığından kısa süre sonra artık başka Linux dağıtımı arama ihtiyacı hissetmedim.

İllaki hazır masaüstü ortamı kullanmak zorunda da degilsiniz. Net-edition iso kalıbı ile istediginiz masaüstünü kendiniz kurabilirsiniz. http://sourceforge.net/projects/manjarolinux/files/release/0.8.8/ Bu deneyimli kullanıcılara hitap eder. Nasıl kurarım, nasıl yapılandırırım gibi sorular eşliginde sizi araştırmaya ögrenmeye yöneltir. Yani tecrübe kazanırsınız. Sizin internet yada ağ sorununuz  olmasaydı elbette Arch kurup kullanmaya başlayın derdim.

freeman

@cumali;
İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Vereceğiniz her tür bilgiye açığım. Yanlış anlama gibi bir durum olmaz.
Sizin tavsiyeniz üzerine, Manjaro 'yu bir daha kuracağım.
Bu arada, Arch kurduktan sonra da ne yapacağıma dair en ufak bir fikrim yok.  Yanlış bilmiyorsam hazır masaüstü ile gelmiyor. Ama yine de Arch belgelerini okumaya başladım.

cumali

Arch kurmadan önce bol bol makalelere gözatıp inceleyin. Resimli Kurulum Anlatımı ve Kurulum sonrası yapılandırma başlıklı konuyu iyice okuduktan sonra mümkünse önce virtualbox üzerinde deneyin. Sonra ana makina üzerine kurulum yapın.

Ayrıca çıktı alıp faydalanabileceginiz bir anlatıma gözatmanız faydanızadır. http://archtr.org/forum/viewtopic.php?f=66&t=839#p7949

freeman

Teşekkür ediyorum. archtr belgeleri zaten ilk başvurulacak kaynaklar. Ama yetmiyor onlarda. Aslında Arch belgelerinii Türkçeleştirmek güzel olurdu ama hatalı çeviririm diye gözüm yemiyor. :)

Kurulum hakkında gerekli bilgileri öğrendikten sonra, [Çözüldü] olarak işaretleyebilirim herhalde. :D