Ubuntu'da Ücretli Yazılım

Başlatan CodErode, 08 Eylül 2013 - 11:11:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CodErode

Merhabalar;

Ubuntunun yazılım merkezinde bazen ücretli yazılımlara rastlıyorum, haliyle ubuntu hatırı sayılır şekilde kullanıcısı var ki bu yazılımlar bazen rağbet görüp satabiliyor. Benim merak ettiğim forumumuzda bu şekilde uygulama geliştirip emeğinin karşılığını alan var mı?

Bu kişilerden veya en azından ubuntu(veya diğer platformlar) üzerinden para kazanan kişiler bizlere deneyimlerini bilgilerini aktarabilir mi? Uygulama geliştirirken hangi dili kullanıyorlar(python vs)

Yazılım değil de başka şekilde de linux dünyasından para kazanan arkadaşlar var mı?

Not: Ücretsiz uygulama geliştirip bunun hizmetini ücretli olarak verme konusu değil de başka şekil yöntemler üzerine yoğunlaşmak daha uygun olur.

ekremsenturk

Ücretli yazılımlar kişiler tarafından değil, kuruluşlar tarafından üretiliyor ve pazarlanıyor. Bu, sorunun ilk kısmının cevabı. İkinci kısmına gelirsek, Aramızda yazılımdan gelirini sağlayan biri varsa bile, bir kuruluşta çalışıyordur.

guopx

@ekremsenturk genel olarak haklı ama ücretli yazılımlar bireysel olarak da ubuntu yazılım merkezine konulabiliyor. Örneğin python ile basit bir uygumama ve arayüz tasarladınız bunu ubuntu software center aracılığı ile bireysel olarak satabilirsiniz ama yanılmıyorsam ubuntu satıştan sizden %20 komisyon alıyor http://developer.ubuntu.com/publish/
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

91011

Bu işlemlerde vergi alınıyor mu ? eğer varsa özel olarak bir yazılım vergisi gibi bir şey mi  var yoksa KDV ile mi işliyor?

Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

guopx

@91011
Herhangi bir vergi alınmıyor. Paypal üzerinden o ay yapılan satışın %80'i size ödeniyor %20 ubuntu komisyon alıyor. Bu kullanıcı ile sizin aranızdaki bir durum mesela sahibinden.com'dan bir şey sattığınızda sizden devlet vergi almıyor (en azından benim bilgim bu yönde). Vergi dairesi oturup sizin paypal hesabınızı da gözetlemeyeceğine göre sorun yok.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

ekremsenturk

#5
Vergiye tabii olan gelir ve vergi dışı gelir var. Ücretli çalışanlarda sanırım aylık 300-350 civarında gelir vergiden muhaf tutluyor. Faiz gelirlerinde bu muhafiyet 6 bin küsür TL oluyor. Daha detaylı bilgi için bir Muhasebeciye sormalısınız. Benim aklımdaki rakamlar eskimiş olabilir.(Bu rakamlar her yıl yeniden belirlenirler) Muhafiyetin üzerinde olan her gelir, beyan edilmek zorunluğundadır. Ticari hukuk çok kapsamlıdır ve kişisel alışveriş ile ticari alışveriş, ayrı değerlendirilir. Ticari işlemler için kullandığınız Banka hesabınız bile Banka'lar tarafından ayrı işletilir. Vergi denetimleri ise, bildiğim kadar rastgele yapılır veya ihbar üzerine. Yatırım hesapları ile Ticari hesapların 3 aylık dekontlarında, vergiye tabii meblağlar için ayrı bir ek bölüm bulunuyor.

Uluslar arası Ticarette ise vergilerin hangi ülkede ödeneceği, ülkeler arası anlaşmalar bağlıdır. Bazı (diplomatik ilişkilerimiz bulunmayan) ülkeler ile yapılan Ticari işlemlerde çift vergi ödeme riski olabilir. Genel olarak, prensipte her tür gelir vergiye tabii'dir. Denetim mekânizması yetersiz ülkelerde ise, genelde yakalanan vergi öder. Şu an ülkemiz denetlenebilen ülkeler arasına geçiş döneminde.


Gelir vergisi mutlaktır, ancak KDV ürüne göre değişen oranları olan bir ek vergidir ve bunun gibi birde öTV var. Ve bir sürü, genelde Ticari kaydı olanları ilgilendiren ek vergiler var.

Sahibinden.com üzerinden yapılan satışlardada, ürüne göre vergi ödeniyor. Örnek olarak bir vasıta aldık diyelim. Kişisel bir alışverişte, sadece alım satım vergisini ödüyoruz. Plaka değişecekse, ek bir vergi daha ödüyoruz. Araç'ı bize satan şahıs bir galeri işletiyorsa, o şahıs ayrıyetten, tüm gelirleri ile birlikte, o satıştanda gelir vergisi ödüyor.

Aynı yıl içinde, bir den fazla araç alım satımı yapanlar ise, Vergi Dairesi tarafından gözetime alınıyor ve bu işi ticari olarak yaptığı kanaatine varılırsa, şahıs'ta bu sefer gelir vergisi ödemek zorunda.

Bu kadar Vergi hakkında genel olarak.

Yazılımlar ile ilgili durumu ise doğrudan Vergi dairesine danışabilirsiniz (yardımcı olurlar) veya bir Ticari hukuk uzmanına sormalısınız. Çünkü bu durum bir uzmanlık konusu ve bu Forumda bu konuya bir açıklık getirilebileceğini sanmıyorum.

Kişisel tavsiyem: Dereyi görmeden paçayı sıvamayın. Önce öğrenin, sonra geliriniz olsun, sonra vergisi varmı ? ve nasıl ödeyeceğinizi araştırısınız. Diğer türlü ise, önce gözünüzü korkutmuş, ve sonra caymış olursunuz.


Ek olarak belirteyim. Yurtiçindeki, ayrı hesap tutulması için yeterli bir gelir düzeyi olmayan ve düzensiz ödenen meblağlardan, ödeyen taraf stopaj keser ve kendi vergileri ile birlikte ödemeyi yapar. (Belki artık kaldırılmış olabilir) Halk arasında götürü vergi olarak bilinir.

guopx

@ekremsenturk bilgilendirdiğiniz için teşekkürler :) Bu kadar ayrıntılı araştırmamıştım ben demek ki bir sormak gerekli.
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

CodErode

@ekremsenturk, @guopx in dediği gibi bireysel olarak da satışların yapılması gerekiyor sadece kuruluşlara özel olmaması gerek. Apple, Microsoft, Google gibi firmalar nasıl bu imkanı veriyorsa Ubuntu'da da olması gerek. Ayrıca %20 komisyon gayet uygun sorun yok. Bu şekilde göreceğimiz bir uygulama var mı kurum değil de bireysel olarak verilen uygulama?