Dual-Boot Windows&Ubuntu&Mint kullanırken sadece Ubuntuya geçmek

Başlatan Ghazi1914, 24 Ekim 2013 - 21:24:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ghazi1914

Merhaba arkadaşlar,
Sistemimde Windows kuruluyken, Mint 15 sürümünü yüklemiştim. İkisini beraber kullanırken en son kalan boş alanımada Ubuntu kurmuştum. Birkaç günlük kullanım sonrasında yaptığım işlemler için Ubuntu'nun bana yeteceğine karar verdim ve diğerlerini silmek istedim. Biraz araştırma sonucunda GParted adlı yazılımla yapılacağını öğrendim. Ancak GParted ile diskleri silemedim. Ubuntunun kendi içinde olan "_Diskler"  yazılımıyla Windows'a ait olan NTFS bölümlerini ve Mint'e ait olan kısımı sildim. Sorun olmasın diye Grub güncellemesini de yaptım. Sonra bilgisayarı yeniden başlattım ve işletim sistemi seçme ekranı yine geldi. Seçeneklerde sadece Ubuntu olmasına rağmen. Gelelim sorularıma;

1) İşletim sistemi seçme ekranı gelsin istemiyorum. Ne yapmalıyım? Yani sadece Ubuntu kalınca otomatik açılır diye düşünmüştüm olmadı.
2) Diğer bölümlerden kalan miktarı Ubuntu'ya nasıl aktarabilirim. GParted ile yine denedim ancak Resize seçeneği seçilemiyordu.

Yardımcı olabilir diye bunlarda ekran görüntüleri;

Konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim. Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar.

burk

Merhaba @Ghazi1914,

Grubun açılışta görülmesini istemiyorsanız;
sudo gedit /etc/default/grub
ile açtığınız düzenliyiciden
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true satırını
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=false şeklinde değiştirin. Sonrasında
sudo update-grub ile güncelleyin. İşe yaramazsa
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 satırındaki diyez işaretini silin ve
GRUB_TIMEOUT=10 satırını da 0'a eşitleyin ve tekar
sudo update-grub  ile güncelleyin.

İkinci mevzu içinse bunu çalışan CD ile denediniz değil mi?

Ghazi1914

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Çalışan CD ile denedim ama şöyle bir sıkıntı oldu. Sanırım bazı bölümleri birbirine bağlamışım. Mintle Linux birbirine bağlı Windowsta ayrıymış. Bu sebeple genişletme yaptığımda Windows'a verdiğim alanı aktaramıyordum. Yeni format atmıştım zaten. Birkaç dosyamı yedekleyip sıfırdan kurulum yapmayı tercih ettim. Şimdi herşey istediğim gibi. Tekrar teşekkürler.

burk

Alıntı YapMintle Linux birbirine bağlı Windowsta ayrıymış.
Linux dediğiniz Ubuntu herhalde? Bağlı olma-ayrı olma durumundan kastınız da sanırım disk parçalarının biçimleri ile ilgili? Yoksa elbette her sistemin yeri ayrıdır.

Yeniden sistem kurulduğu için konuyu etiketlemiyoruz, sadece kapatıyoruz.

Ghazi1914

Alıntı yapılan: burk - 25 Ekim 2013 - 00:02:40
Linux dediğiniz Ubuntu herhalde? Bağlı olma-ayrı olma durumundan kastınız da sanırım disk parçalarının biçimleri ile ilgili? Yoksa elbette her sistemin yeri ayrıdır.

Yeniden sistem kurulduğu için konuyu etiketlemiyoruz, sadece kapatıyoruz.

Bağlı olmadan kastım şu resimde ki gibi. "Genişletilmiş bölüm 4", "Boş Alan 322 gb" ve "Boş Alan 1.1 mb" Linux Mint Genişletilmiş Bölüm 4 üzerinde kurulu görünüyordu. Ubuntu da aynı şekilde. Gparted ile Ubuntunun boyutunu arttırmak istediğimde sadece Genişletilmiş Bölüm 4 ün toplam boyutu kadar arttırabiliyordum. Yani bu şekilde bağlanmıştı birbirine. Yeniden kurulumdan başka çözümü olabileceğini düşünmedim. Sistemi yeniden kurarak en temiz çözümü yaptığımı düşündüğüm için Çözüldü etiketini kullanıyorum. Diğer sorunda zaten söylediğiniz şekilde çözülebilirdi. Denemeye gerek kalmadı bu şekilde ama yine de ilginiz ve alakanızdan ötürü teşekkürü borç bilirim. Saygılar :)