[Çözüldü] Volumouse benzeri bir program?

Başlatan empax, 23 Mayıs 2013 - 02:07:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

empax

Merhabalar, Volumouse yazılımının alternatifini arıyorum. Ne işe yarıyor derseniz, fare tekerleği ile ses kontrolü yapılmasını sağlıyordu. Tabi farklı özellikleri de mevcut ama en çok bu özelliği işime yarıyor. Fareyi ekranın dört köşesinden herhangi birine getirip fare tekerleği ile yukarı aşağı çevirince  sesi kontrol ediyordum.

Daha önce compiz'e "amixer -c 0 sset PCM,0 20+ ... -" bu komutu ekleyerek aynı şekilde kullanabiliyordum ama artık XFCE kullanıyorum. XFCE+Compiz olayına da hiç bulaşmak istemiyorum.

Xdotool 'u biraz araştırdım ama sanırım imkansız gibi duruyor(?)

Sizin tavsiyeleriniz var mı? Teşekkürler
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

Yedionbir

http://alternativeto.net/software/volumouse/ bu adresten birçok alternatif bulabilirsiniz, yazılım hakkında detaylı bilgim olmadığı için ordaki alternatiflerin işe yarayacağı hakkında fikrim yok umarım yardımcı olur

empax

Maalesef @Yedionbir, oraya bakmıştım. Benim istediğim fareyi ekranın bir köşesine götürüp fare tekerleğini çevirerek ses kontrolü yapmak.
بسم الله الرحمن الرحيم

empax

Bash Script ile bunu yapabilecek basit bir script yazılabilir mi?
بسم الله الرحمن الرحيم

if

@empax, volti gibi bir uygulama kullanabilirsiniz. Sistem tepsisine yerleşir ve fare tekerleği ile sesi açıp kısabilirsiniz.

https://code.google.com/p/volti/

empax

Teşekkürler @if, fare tekerleği ile sesi açıp kapatma sadece kendi ikonu üzerindeyken gerçekleşiyor. Benim istediğim ekranın  dört köşesinden birindeyken fare tekerleği ile ses kontrolü, anacak bu isteğe bağlı ekranın her yerinden de yapılabiliyor.
Program tanıtımı;
http://cnettv.cnet.com/control-volume-mouse-scroll/9742-1_53-50127991.html
بسم الله الرحمن الرحيم

if

@empax, XFCE'de ekran kenarlarını yönetme var mı? Yoksa herhangi bir uygulamanın bunu yapabileceğini sanmıyorum. Öbür türlü pencere yöneticisini işini devralmış gibi olur.

Xbindkeys'le olabilir:
https://balau82.wordpress.com/2011/07/12/changing-amixer-volume-with-mouse-buttons/
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xbindkeys

empax

@if, XFCE'de ekran kenarlarını yönetme yok sanırım, pencere yönetim seçenekleri var ama compiz kadar detaylı değil.

xbindkeys, xdotool ve adını şuan hatırlayamıyorum bunlara benzer bir uygulama daha vardı hepsinde denedim tam manasıyla işlerini yerine getiremiyorlardı. Şöyle ki, ya klavye veya fare kısayolunu çok geç algılıyorlar o da 10-15 defa kısayolu çalıştırdıktan sonra ya da hiç algılamıyorlar. xbindkeys'i verdiğiniz kaynaklardan tekrar uygulayacağım eğer olmazsa volumouse geliştiricilerine Linux versiyonu için yazarım.  Aslında Manjaro XFCE versiyonu ile compiz iyi anlaşıyor demişti forumdan biri, en son onu deneyebilirim. :)
Tekrar teşekkürler.
بسم الله الرحمن الرحيم

if

Bir şey değil @empax. Uygulamanın alternafine bakmadım açıkçası. Ama ona da bakayım.

Maalesef, benzer bir uygulama bulamadım.

empax

Alıntı yapılan: if - 07 Haziran 2013 - 01:30:20
Bir şey değil @empax. Uygulamanın alternafine bakmadım açıkçası. Ama ona da bakayım.

Maalesef, benzer bir uygulama bulamadım.

Maalesef ben de uzun zamandır arıyorum @if. Bash script ile uğraşan arkadaşlar konuya uğrarlarsa en azında olabilirliği varsa yardımcı olurlarsa sevinirim. :)
بسم الله الرحمن الرحيم

guopx

@empax
Bash ile olacak is değil ama python tkinter ile küçük bir kod yazdım muhtemelen işini görür  :)
Öncelikle tkinter'i yüklemen gerekli
sudo apt-get install python-tk
Python betiği bu:
#!/usr/bin/env python
#-*-coding:utf-8-*-
import Tkinter as tk
import os
from Tkinter import *
def sesiac():
    os.system("Sesi yükseltmek için kullandığın bash komutu & pid=$!") #buraya cift tirnaklarin arasina sesi açmak icin kullandiginiz bash komutunu yazin

def sesikis():
    os.system("Sesi düşürmek için kullandığın bash komutu & pid=$!") #buraya cift tirnaklarin arasina sesi kismak icin kullandiginiz bash komutunu yazin

def sagustkose():
    root = tk.Tk()
    #pencere olusturmayi devre disi biraktik
    root.overrideredirect(1)
    root.geometry("10x10+1356+0")
    #komutlar
    def yukselt(event):
        sesiac()
    def dusur(event):
        sesikis()
    root.bind("<Button-4>", yukselt)
    root.bind("<Button-5>", dusur)
    sagaltkose()
    root.mainloop()

def sagaltkose():
    root = tk.Tk()
    root.overrideredirect(1)
    root.geometry("10x10+1356+758")
    #komutlar
    def yukselt(event):
        sesiac()
    def dusur(event):
        sesikis()
    solustkose()
    root.mainloop()

def solustkose():
    root = tk.Tk()
    root.overrideredirect(1)
    root.geometry("10x10+0+0")
    #komutlar
    def yukselt(event):
        sesiac()
    def dusur(event):
        sesikis()
    solaltkose()
    root.mainloop()

def solaltkose():
    root = tk.Tk()
    root.overrideredirect(1)
    root.geometry("10x10+0+758")
    #komutlar
    def yukselt(event):
        sesiac()
    def dusur(event):
        sesikis()
    root.mainloop()

sagustkose()

yalnız bunu kendine göre düzenlemen gerek. Özellikle kendi ekran çözünürlüğüne göre. Aslında mantığı basit betik 4 tane 10x10 kare şeklinde küçük pencere oluşturuyor ve bu pencerelerin herhangi biri içinde fare tekerleği hareketlerini algılayıp sesi yönetiyor.
Yalnız sana düşen iş bu kareleri ekranın tam köşelerine yerleştirmen

sagustkose
sagaltkose
solustkose
solaltkose
şeklinde 4 pencere tanımlı ve her birinin kaçxkaç olacağını ve ekrandaki koordinatlarını
root.geometry("kaçxkaç+x+y") bölümlerinden ayarlayabilirsin.
Tkinter pencerelerini şeffaf yapmayı bilmiyorum o yüzden 10x10 pencereler çirkin duruyor. Koordinatlarını ayarladıktan sonra 1x1 yap hepsini ekranda görünmüyor bile.
Ayrıca   os.system("Sesi yükseltip düşürmek için kullandığın bash komutu & pid=$!") kısmını da kendi bilgisayarına göre ayarla. os.system("amixer -c 0 sset PCM,0 20+  & pid=$!") Yapabilirsin ilk iletinde bahsettiğin gibi.
Çok ahım şahım bir şey değil ama python bilen arkadaşlar ekleme yaparlarsa güzel olur. Benim python bilgim bu kadar :)
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

empax

Allah razı olsun @guopx, istediğim tam olarak buydu. Bash script ile dökümanlardan yararlanıp bir kaç deneme yapmıştım ama donanıma çok yükleniyordu, sizin yaptığınız sistemi hiç zorlamıyor ve tebrik ederim yapılabilecek en sade şekilde yapmışsınız.  :) Python'cu arkadaşlar Volumouse'yi inceleyip bunu geliştirilerse çok güzel bir proje çıkacağını düşünüyorum. Tekrar teşekkürler @guopx.  :)

Kareleri 1x1 şeklinde yaptım, nokta şeklinde görünüyor hiç sorun değil.  :)

Düzenleme; Daha düzgün bir ses komutu bulursam iyi olacak, çünkü bu komut, sesi %30 civarlarından sonra kısmıyor nedense.
بسم الله الرحمن الرحيم

guopx

@empax
Rica ederim işe yaradığına sevindim. Aslına eksikleri çok, Şeffaf yapmak içim birkaç yol var ama nedense beceremedim. hem şeffaf olsa bile küçük pencerelerin yerleştiği pikseller işgal edildiği için sağ sol tıklama yapılamıyor.
Aslında python xlib ile yapılması gerekli ama onu da ben bilmiyorum  :)
Bu arada
amixer -q sset Master 3%- komutu  iş görüyor bende. Sesi 3'er 3'er azaltıp artırıyor mesela.

empax

@guopx, şeffaflık için biraz araştırdım ama ben de beceremedim.  :)

Alttaki komut sanırım her uygulandığında sesin yüzde 3'lük kısmını düşüyor. Sonlara yaklaştıkça kısılan miktar her defasında azalarak %30 civarlarına gelindiğinde durup daha fazla düşmüyor. Aslında çok dert değil bu haliyle bile mükemmel benim için. :) Umuyorum ki Python'cu arkadaşların ilgisini çeker bu konu. :)
amixer -q sset Master 3%-
بسم الله الرحمن الرحيم

guopx

@empax
Aslında ses konrolü için bash komutları kullanmaya gerek yok. Python'un illa ki bir modülü vardır biraz araştırırsam bash'a gerek kalmadan halledebiliriz belki.

empax

Çok teşekkürler @guopx.  :)

Düzenleme:
alsaaudio kütüphanesi varmış buraya not düşelim yarın deneriz. :)
http://pyalsaaudio.sourceforge.net/libalsaaudio.html#mixer-objects
بسم الله الرحمن الرحيم

guopx

Demin farkettim de aynı sorun bende de var. ses tamamen kısılıyor ama ses göstergesi hala % 10 20 civarı bir değeri gösteriyor.
sudo apt-get install python-alsaaudio
ile alsa modülünü yükledikten sonra
#!/usr/bin/env python
#-*-coding:utf-8-*-
import alsaaudio
s = alsaaudio.Mixer()
s.setvolume(0)
vol = s.getvolume()
print vol
ile sesi tamamen kısabiliyor musunuz yoksa hala %30'luk bir kısım açık mı kalıyor?

empax

Aynı şekilde %30luk kısım açık kaldı @guopx. Sanırım python da belli bir kısma kadar kısıyor sizde(?)
بسم الله الرحمن الرحيم

guopx

Evet bende de açık kalıyor birazı. O zaman modülle uğraşmaya gerek yok bence.
Fn tuşları çalışıyor mu sizde?
xdotool key XF86AudioRaiseVolume
ile sesi açıp
xdotool key XF86AudioLowerVolume
ile kısabiliyor musunuz?
Eğer çalışıyorsa bu komutları kullanabiliriz.

empax

Bir ara Fn tuşlarıyla da uğraştım ama ne yaptıysam ses kontrol tuşları çalışmadı(Fn+F3, F4). Yalnız Xdotool ile çalışıyor,
Düzeltme; Dalgınlığıma geldi kusura bakmayın, ses tuşları çalışıyor, ekran parlaklık ayarlama tuşlarım çalışmıyordu. Burayı es geçelim.  :D
os.system("xdotool key XF86AudioRaiseVolume & pid=$!")
şeklinde yapınca sesi tam açıp kapatıyor.  :)
Teşekkürler @guopx. Kendi çapımda bir ayar bölümü ve farklı fare tuşu kombinasyonları oluşturmayı deneyeceğim. Verdiğiniz bilgiler belge niteliğini taşıyor resmen.  :)
بسم الله الرحمن الرحيم

burk

@guopx'e ben de gayreti için teşekkür ederek konuyu kapatıyorum.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.