[Çözüldü]Kullanıcı türümü değiştirdim artık sudo komutu kullanamıyorum, root olamıyorum?

Başlatan sezginhand, 01 Haziran 2013 - 02:24:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sezginhand

Selam,
Ubuntu 13.04 yüklü sistemim sorunsuz çalışırken bir yanlışlık yaptım ve düzeltemiyorum,
araştırdım forumda benzer sorunlar ve çözümleri var ama benim sorunuma çare olmadı.

Sorun şu:
Ubuntu"yu sisteme kurarken bir kullanıcı adı istiyor ve kurulum bittikten sonra bu kullanıcı tipi yönetici konumunda oluyor ve "sudo su" komutu ile kullanıcı şifresini yazarak root olunabiliyor. Buraya kadar bir sorun yok..

Ben bu tek kullanıcıyı  "Sistem Ayarları>Kullanıcı Hesapları" bölümünden "Account Type" yazan yerdeki "Yönetici" yazan yeri "Standart" olarak değiştirdim. Böyle bir hata yaptım.
Kullandığım hesap tipini yöneticiden standard a çevirdiğim için artık  hiçbir şekilde düzeltemiyorum kullanıcı şifremle sadece kullanıcıya login olabiliyorum  ama root olamıyorum.
sudo ile başlıyan tüm komutlarda aynı hatayı alıyorum.

Denediğim komutlar ve cevapları

ceren@linus:~$ sudo su
[sudo] password for ceren:
ceren is not in the sudoers file.  This incident will be reported.
ceren@linus:~$

ceren@linus:~$ sudo -i

ceren@linus:~$ sudo passwd root

ceren@linus:~$ groups ceren
ceren : ceren adm cdrom dip plugdev lpadmin sambashare

ceren@linus:~$ less /etc/group

backup:x:34:
operator:x:37:
list:x:38:
irc:x:39:
src:x:40:
gnats:x:41:
shadow:x:42:
utmp:x:43:
video:x:44:
sasl:x:45:
plugdev:x:46:ceren
staff:x:50:
games:x:60:
users:x:100:
nogroup:x:65534:
libuuid:x:101:
crontab:x:102:
syslog:x:103:
fuse:x:104:
messagebus:x:105:
avahi-autoipd:x:106:
ssl-cert:x:107:
lpadmin:x:108:ceren
netdev:x:109:
whoopsie:x:110:
mlocate:x:111:
ssh:x:112:
utempter:x:113:
rtkit:x:114:
bluetooth:x:115:
lightdm:x:116:
nopasswdlogin:x:117:
avahi:x:118:
scanner:x:119:
colord:x:120:
pulse:x:121:
pulse-access:x:122:
saned:x:123:
ceren:x:1000:ceren
sambashare:x:124:ceren
(END)

sudoers dosyasıyla ilgili bir sorun var ama onu düzenlemeye yetkim yok root olamadığım için
bu arada ubuntu başlarken esc ye basıp recovery modda başlatıp ordaki seçeneklerden root terminalindende editliyemiyorum.

Sorunu nasıl çözerim bir öneriniz varmı?

gecegezen

standart kullanıcının zaten root olma yetkisi yok uç birimi aç su komutu ile root olmayı dene bu komut sudo gibi çalışmaz ama grafiksel şeyler açamazsın bu şekilde root olduğun zaman. "adduser" ile yeni bir kullanıcı ekle sonra sonra bu kullanıcı ile giriş yap ve buradan diğer kullanıcının yetkilerini eski haline getirebilirsin. sonra eklediğin kullanıcıyı istersen silebilirsin.
Eğer su komutu ile root 'ta düşemezsen bilgisayarı recovery mod'a aç ve ilk olarak aşağıdaki komutu gir sonra adduser ile yeni bir kullanıcı ekle
mount -o remount,rw /
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

sezginhand

su komutuna izin vermiyor Yetkilendirme hatası diyor.

mount -o remount,rw /

komutu ile dediğiniz gibi adduser ile yeni kullanıcı ekledim fakat yeni oluşturduğum kullanıcıda "standart" yetkilere sahip çıktı

adduser kullanıcı_adı

komutu ile oluşturdum yeni kullanıcıyı

speakerXXL

Sistemi çalışan CD/DVD/USB ile açınız.
Aşağıdaki kod ile sisteminizin kurulu olduğu disk bölümünü tespit ediniz (Bunun için disk aracını da kullanabilirsiniz).

sudo fdisk -l

Aşağıdaki kod ile bu sistemin kurulu olduğu disk bölümünü bağlayınız (koddaki xy yerine kendi diskinizin harflerini yazacaksınız).

sudo mount /dev/sdxy /mnt

sistemin kurulu olduğu disk bölümü /dev/sda2 ise kod aşağıdaki şekilde olacak. Siz kodu kendi sisteminize göre düzenleyin.

sudo mount /dev/sda2 /mnt

Aşağıdaki kod ile chroot haklarıyla sistem bölümüne erişin.

sudo chroot /mnt

Şimdi aşağıdaki kod ile kullanıcınızı sudo grubuna eklemeyi deneyin.

sudo adduser Kullanıcı_Adı sudo

Verdiğiniz çıktılar kullanıcı adınızın ceren olduğunu varsayarsak kod aşağıdaki şekilde olacak.

sudo adduser ceren sudo

Bu tip durumlarda sıkıntı yaşamamak için aşağıdaki kod ile kullanıcı için root haklarını etkinleştirebilirsiniz. Böylece bu tip durumlar için su komutunu kullanma imkanınız olacaktır.

sudo passwd root

Root haklarını pasifleştirmek için aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.

sudo passwd -l root

sezginhand

Sorun çözüldü,
@speakerXXL  Anlatım tarzınız için ayrıca teşekkür ederim, yazdığın kodların  açıklamasını ve mantığını yazarak yardım etmeniz çok güzel.
Verilen kodlarla sayenizde ceren kullanıcı adı tekrar yönetici haklarına sahip oldu ve her şey eski haline döndü.

if