Yüklü Yazılımlar Açılmıyor

Başlatan winehq, 07 Mayıs 2013 - 23:52:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

winehq

- Ek sürücüler ile Dil paketine tıkladığımda açılmıyorlar. yazılım merkezinden ek sürücüleri indirip tekrar kurdum ama tık yok.

- Firefoxu 4 ingilizce ben tr yapmak istiyorum ama nereden güncelleniyor bulamadım. mozillanın sitesinden türkçe firefox-20.0.tar.bz2 'yi indirdim. ama bunun windowsta olduğu gibi kurulumu yapılamıyor. sadece klasör içinden çalıştırabiliyorum. nasıl kurulumunu yapabilirim?

- K-Lite Codec Pack Full gibi bir yazılım ubuntu için var mı? tavsiyeniz ne?

heartsmagic

Ubuntu sürümün nedir? İlk soruyu buna göre irdeleriz fakat sistem güncel mi, değil mi, bahsi geçen uygulamaları uçbirimden açmayı denedin mi denemedin mi bilmemiz gerekiyor.

Genelde forumda tek başlıkta tek sorun konuşmaya çalışıyoruz. Fakat ilk başlığın olduğu için kabaca cevaplayalım. Firefox'un 20.x sürümü şu an depolarda var ve Türkçe olması lazım. Burada da senin Ubuntu sürümün ön plana çıkıyor.

K-Lite türü bir şey arıyorsan mevcut çözücüler var elbette. Fakat tek tek kurmak yerine çözücüler ve diğer kısıtlı ilaveleri kurmak için ubuntu-restricted-extras paketini kurmalısın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

winehq

- donanım eski olduğu için elimde hazır olan Ubuntu 11 versiyonu kurdum. güncellemelerin hepsini indirmedim (yanlış hatırlamıyorsam)sadece ses driver ve X server ati radeon driver vb. gibi bir şeyler vardı onları indirip kurdum. hoparlörden ses geliyor. yeni olduğum için komutları bilmediğimden uç birimi kullanmadım. sadece grub 2 yi güncellemek için uç birimi çalıştırdım, onda da başarılı olamadım.

- firefox 20 tr'yi depodan değil, direkt mozillanın sitesinden indirdim. tar.bz2 sıkıştırılmış dosyayı belgelerime açtım, klasör içinden çalışıyor ama bunun sisteme kurulması lazım. yani; her defasında klasör içinden mi çalıştıracam? üstteki firefox simgesine tıkladığımda bu türkçe firefox'un çalışmasını istiyorum.

cevaplarınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

heartsmagic

Donanımın eskiyse 11.x ile 12.x ve hatta 13.x arasında çok fark olmaz. Donanımın söylediğin kadar eskiyse güncel ama hafif bir masaüstüne sahip dağıtım kurmalısın. Örneğin Lubuntu, Xubuntu kurabilirsin. Böylece sistemin güncel kalmış olur, istediğin uygulamaların güncel sürümlerini depolardan rahat rahat kurabilirsin. Kaldı ki kullanmakta olduğun sürümlere bir süre sonra destek kesilecek. Eğer donanımın yeterliyse doğrudan Ubuntu'nun güncel bir sürümünü de kurabilirsin.

Göreceğin üzere konu donanımına varıyor esasında. Bilirsek ona göre yorum yaparız. İşlemci, bellek, grafik kartı gibi bilgileri geç lütfen buraya.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

winehq

donanım bilgilerim:
intel pentium 4 - 2.4 GHZ
kingston 768 MB ddr
(harici) ati radeon 9200 se 128 ddr

burada şunu da izninizle sormak istiyorum. amacım desktop masaüstü ubuntuyu kavradıktan sonra ubuntu server'ı kurup ona yoğunlaşmaktır. gerçekten özel/kamu kuruluşlarında kullanılan linux sürümü olarak ubuntuyu öğrenmem bana iş hayatında avantaj sağlar mı? yani; iş hayatında kullanılan linux sürümü ubuntu mu? yoksa Red Hat, Suse gibi şeyler mi. tabi bu gibi şeyler uzun vade de öğrenilecek (konuşulacak) şeyler ama şimdiden neye yoğunlaşmam gerektiğini öğrenmekte istiyorum. ona göre yöneleyim. saygılar.

heartsmagic

Düz Ubuntu belki biraz ağır kaçabilir bu sistem için, pek emin olamasam da 768MB bellek olması o yönde düşündürüyor beni. Bu nedenle Xubuntu, Lubuntu gibi hafif masaüstlerine sahip dağıtımlar deneyebilirsin.

Son sorunun doğrudan bir cevabı var mıdır bilemiyorum. İş hayatında dediğimiz yeri biraz tanımlamak lazım. Ubuntu'nun kullanıldığı yer vardır, kullanılmadığı, tercih edilmediği yer vardır. Örneğin Oracle koşacaksa üstünde bir dağıtımın bu genelde Redhat/Centos/Oracle Linux olur zira Debian tarafı ile biraz nazlı yanlış bilmiyorsam kendisi. Bu gibi kısıtlayıcı meseleler olmadıktan sonra nerede ne kullanılacağı tamamen orayı yöneten kişinin tercihi ve alışkanlıkları ile ilgili bir durum.

İleride sistem yönetimi veya ona benzer meseleleri yürütmek istiyorsan belirli bir dağıtımdan önce "mantığı" anlaman lazım. Temel *nix mantığını öğrenip anladıktan sonra zaten elinin altındaki sistemi ne olarak kullanacaksan o yönde okuman, araştırman gerekmekte. Temel hepsinde aynı ya da benzer, alt yapıyı anladıktan sonra üst yapıyı anlamak sana ve ayıracağın zamana bakıyor. Örneğin Linux da kullanmazsın BSD kullanırsın bazı sistemlerin için, örneğin güvenlik duvarı. Öyle ki tüm sunucularını takip etmek için bir uygulamaya ihtiyaç duyarsın, yolun Nagios'a düşer onu kurcalaman, öğrenmen gerekir. Kendisinin herhangi bir X sisteme kurulması meselesini ise işte ilk zamanlarda atmış olduğun temelin sağlar. Linux tarafında hangi dağıtımsa onun sağladığı imkânları kullanırsın. BSD ise onun dağıtımları arasındaki yolları kullanırsın, en nihayetinde uygulama bir şekilde kurulur. Fakat orada esas mesele Nagios'u yapılandırmaktır ki o da senin okumana, araştırmana bakıyor.

Sunucu için biraz biraz el alışkanlığı kazanmalısın ilk zamanlarda. Kullanacağın sistem her neyse (Linux veya BSD) önce kendisini tanımayla başlamalısın. İşleyişi nasıldır, dosya sistemi yapısı nasıldır, kullanıcı yönetimi nasıldır gibi. Daha sonra uçbirimden nasıl iş görülür, dosya/dizin yönetimi nasıldır, kabuğun sağladığı araçlar nelerdir? Bu ve benzeri meseleleri yavaş yavaş öğrendikten sonra esas yönün nereyse oraya doğru kaymaya başlarsın artık. 

Uzattım konuyu son sorunun en kısa cevabı ile bağlayayım, nereden başlarsan başla hemen başla :) Kur bir Linux dağıtımı sistemine uygun hafifinden, kullanmaya, okumaya, kurcalamaya, bozabiliyorsan bozmaya başla.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

winehq

cevabınız için çok teşekkür ederim. doyurucu da olmuş, sağ olun. ben ubuntuyu kurup öğrenmek istiyorum. forumlarda onca kişinin çok mesajlarını okudum. 15 farklı dağıtım kurup sonra linuxtan sıkılıp bırakanları gördüm. ben bir sistem üzerine yoğunlaşıp, onun üzerinden linux sistemini kavramak istiyorum. program kurar gibi dağıtımlarla uğraşmak istemiyorum. çünkü; bu aşama da bana faydası yok, zararı var.

ubuntu'nun desktop sistemi kolay ve türkçe olduğundan dolayı sunucu sisteminde kolay olacağını düşünüp, ubuntu server 12.04 ü indirdim. redhat/centos vs. sanırım ingilizce ve kullanımı acemiler için zor. neyse ubuntu server 12.04 ü usb'ye boot ettirerek yazdırdım. usb boot ettim ama kurulum aşamasına gelince cd-rom da cd yok hata verdi. ama usb den kuruyorum niye CD-rom istedi anlamadım. mecburen cd olmayınca kuramadım. bir cd alıp yazıp kuracam. ama netten araştırdığıma göre linux dağıtımların serverları, windows serverlardan kurulumu ve ayarı zor. ben windows server 2003 çok rahat kurdum. çok fazla ayar yapmam istenmedi. ama ubuntu server da çok ayar yapmam lazım.

son olarak; server mantığını kavramak için kitap vs. bir kaynak tavsiyeniz var mı? ve windows server ve linux içinde tavsiyeniz varsa alırsam memnun olurum. saygılar.

heartsmagic

İlk paragraf için yorum yapayım, doğrusunu yapıyorsun. Amacın sunucu tarafına eğilmekse dağıtım değiştirmek senin amacının uzağından yakınından geçmez zaten. Bir dağıtım seçip onun üzerinde temel meselelerin hepsini deneyebilirsin. Temel meseleler dağıtımdan dağıtıma göre değişmez. Dosya yapısı, kullanıcılar/gruplar, dosya/dizin izinleri, temel uygulamaların yapılandırma dosyaları vs. hep aynıdır. Belki uygulamalarda ufak tefek farklar olur ancak onu da işin mantığını anladıktan sonra bulmak çok zor değil. Meseleyi öğrendikten sonra yarın bir gün X dağıtımından Y dağıtımına geçtiğinde yol yordam azıcık değişebilir fakat sen artık bunu çözebilecek duruma gelmiş olursun.

İkinci paragraf için konuşalım. Gerçi bu konularda konuşacak kişiler arasında kaçıncı sırada yer alırım bilemiyorum fakat cevap verilmediği için kıra döke ben söyleyeyim bir şeyler. Kurulumda neden CD-Rom istemiş bilemiyorum, normal şartlar altında istememesi lazım. Gerçi uzun süredir sunucu sürümü kurmuyorum yerel makineye, belki USB üzerinden kurulumda bir böcek vardır. Evet, şurada konuşulmuş bir şeyler:
http://askubuntu.com/questions/127398/usb-drive-install-of-ubuntu-12-04-server-fails-cant-find-components-from-cd-r

Araştırmaların neye göreydi bilemiyorum ancak kolaylık/zoruluk alışkanlıklarına, tecrübene göre belirlenir. Meselâ bana "Windows sunucu kurup bunun üzerinden Web hizmeti yapacaksın" deseler afallarım önce, zira yapmadığım, bilmediğim bir şey. Fakat bir Linux sunucusunu örnek olarak da Ubuntu'yu kurup, üzerine LAMP yapmak hızlı bir diskle muhtemelen 10dk. sürer. Kısacası kolaylık bildiklerimiz kadar bence. Ayrıca, "sunucu" kavramı çok geniş bir şey. Web sunucusu bu işin en kolay örneği. Elindeki makine neye hizmet edecek, ne sunacak örneğin? Yapacağın şeye göre zorluk değişir, okuman, anlaman, hazmetmen gerekir yapacaklarını.

Son olarak, kitap tavsiyem doğrudan yok ne yazık ki. Ancak İngilizce sorunu yoksa ilk durumda şuna bakılabilir belki: https://help.ubuntu.com/13.04/serverguide/index.html
Basılı bir kitap diyorsan onun için ayrıca tavsiyeler verilebilir şunun gibi: http://www.amazon.com/dp/0137081332
Türkçe kitaplar ne yazık ki biraz eski oluyorlar, son baktığımda böyleydi.

Son sorunu anlayamadım ne yazık ki? Ne tavsiyesi?

Her şeyden önce, yani sunucuya falan doğrudan bulaşmadan önce sen masaüstünde Linux'u tanımalısın. Dosya yapısı nasıldır, örneğin /usr altında, /etc altında, /boot altında neler vardır, neye hizmet eder? /etc/fstab, /boot/grub/grub.cfg, /etc/passwd gibi dosyalar nedir, basit uçbirim komutları (cd,ls,cat,echo...) nelerdir ne iş görür, dosyaları uçbirimden nasıl ve hangi düzenleyicilerle değiştirebilirim, okuyabilirim (vim,nano,less), sistemi nasıl gözlemleyebilirim, disktir, bellektir nasıl görebilirim (df,uptime,top,free)  gibi çok ama çok temel meseleleri öğrenmen lazım. Öteki türlü sunucu tarafında boğulup gidersin, işin içinden çıkamadığın için de sıkılırsın.

Örneğin temel meseleleri anlamadan şöyle bir belge okuduğumuzda neler olur görelim :)
https://blog.cagriemer.net/2013/05/postfix-dovecot-ve-mysql-ile-sanal-kullanici-ve-alan-adlari-icin-e-posta-yapilandirilmasi/
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

winehq

tek kelime ağzına sağlık. o biçim güzel anlatmışsınız. çok teşekkür ederim. linux'taki amacım sunucu tarafına yoğunlaşmaktır. peki; sunucu ile ilgili ne biliyorsun, alt yapın ne?? derseniz, koca bir hiç.. niyetim şu; sunucuyu kurayım, en azından kabaca sistemi öğrenmiş olur, güven ve şevk alırım diye düşündüm. bir değerli abim olarak yazdıklarınızdan anladığım hatalı yolladayım. bu yüzden sunucu sisteminden ziyade dediğiniz şeylerin üzerine araştırıp, yoğunlaşacağım.

sorduğum her şeyin cevabını fazlasıyla vermişsiniz, başka diyeceğim yok.(bırakmamışsınız yani :) ) Allah(cc) razı olsun, işinizde kolaylıklar dilerim. selamlarımla.

heartsmagic

Güzel sözlerin için teşekkürler @winehq, kendi adıma rica ederim. Yolun hatalı değil elbette, fakat erken ve biraz uğraştırıcı. Önce normal sistemi kurup günlük kullanımında yer ver, bu arada da bol bol oku. Sunucu kurup kullanma işini istediğin her an yapabilirsin. Hatta bu iş için öncelikle sanal makine kullan, kur sunucuyu kurcala. En kötü silip geçersin.

Başlıkta asıl konudan biraz kaydık ancak ilk soruların için gelişme oldu mu? Hani başlığı kapatıp kapatmama durumu için soruyorum :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.