Yeterli alan yok uyarısı

Başlatan semender44, 29 Nisan 2013 - 11:23:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

semender44

Arkadaşlar android rom geliştirme ile uğraşıyorum.
Hızla sistemler arası geçiş yapmam hem windows hem linux kullanmam gerekiyor. Windows XP + oracle virtualbox üzerinde ubuntu kullanıyorum.
bir img dosyasını (boyutu 635 MB) /mnt/system isimli klasöre mount ettim ve açtım. İçerisinde editleme çalışması yapacağım ancak mnt klasörüne çıktığımda boş alan 5,5 B iken mnt klasörünün içerisinde oluşturduğum system klasörünün içine gerdiğimde boş alan 420 kb olarak görünüyor. Ne kadar dosya silsemde bu boş alanı artıramıyorum. Yeni bir dosya eklemem mümkün olmuyor. Dahada kötüsü umonut ile çıkış yaptığımda açtığım img dosyasının ilk boyutu 635 MB iken içerisinden 100 MB civarında veri silmiş olmama rağmen hala boyutu 635 MB olarak görünüyor.

Yılların windowsçusu için akıl erdirilemiyecek bir durum. :D İşletim sistemi nasıl oluyorda birbirinin içerisinde bulunan iki ayrı klasörün boyutunu farklı hesaplıyor ve birinde hiç değişiklik olmuyor anlayamadım.

Bu durumun virtualbox kullandığım için  oluştuğunu zannetmiyorum ve hiçbir yerde aydınlatıcı bir bilgiye ulaşamadım.

Lafı dahada uzatmadan mount ettiğim imaj dosyasının içerisinde değişiklik yaptığım halde neden boyutunun değişmediğini dosya sildiğim halde neden klasör boş alanında değişme olmadığını ve bunun üstesinden nasıl gelebileceğimi açıklayabilirmisiniz.
Kısaca anlatsanız anlarım çabuk öğrenirim :D

heartsmagic

İşin boyut kısmını pek anlayamadım ancak son tahlilde olan şey normal. ISO dosyaları bağlanıp doğrudan değiştirilemezler zaten, doğasında bu yok. Eğer değişiklik yapmak istiyorsan farklı yöntemleri uygulaman gerekiyor. Artık bir yere kopyalar değiştirir tekrar mı ISO yaparsın ya da başka bir atlatma mı kullanırsın bilemiyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

semender44

Ama bağladığım img dosyası içerisinden bir dosya silip umount ile çıktıktan sonra tekrar aynı dosyayı bağladığımda sildiğim dosyanın yerinde olmadığını görüyorum. Yani değişiklik var aslında. Windowsta linux reader ile baktığımda bile görebiliyorum yaptığım değişiklikleri. Kaldıki bu boyutta bir android img dosyasını düzenlemenin başka hiçbir yolu yok. Boyutu küçük olsa idi unyaffs ile zaten halledilebilirdi. Normal bir windows img dosyası olsa idi zaten bir iso programı ile açıp gereğini yapabilirdik.

Bakalım yanlış anlamışmıyım. Diyorsunuzki bağladıktan sonra klasörün kopyasını al başka bir yerde dilediğin değişikliği yap sonra geri bağlı klasöre kopyala. Peki böyle yaptığımda umount dediğimde img dosyası yeni hali ile değişmiş olacakmı? Bunuda bir şekilde aştım diyelim. Hala 635 mb boyutunda olmasını nasıl izah edeceğiz bilemiyorum.

Şu df -h komutu ile boyut ayarlaması yapılabiliyormuş, son olarak bu df komutu ile nasıl boyut ayarlanır açıklayabilirmisiniz. Acaba bağlanan dosyalar için bir klasör alan boyutu ayarlamasımı yapmak gerekiyor?

heartsmagic

@semender44, ben olayı ISO diye anlamışım, burada IMG dosyasından bahsediliyormuş. Orada durum nasıl emin değilim. Şimdi, ISO olması durumunda benim önerim geri kopyalamak değil. O zaten işe yaramamalı zira okunabilir olarak bağlanıyor olması lazım "imaj" dediğimiz şeyin. ISO için böyle olmalı yani. İçeriği bir yere kopyalayıp, değişiklik yapıp o dizin üzerinden yeni bir ISO oluşturmayı önermiştim ben.

IMG dosyaları ve bağlama durumu nasıl pek fikrim yok ne yazık ki.

Şimdi, df dediğimiz şey boyut ayarlaması yapmaz. Sadece dosya sisteminde ne kadar boş yer kaldığını bildirir sana. İlk iletin biraz kafamı karıştırıyor benim. Dizinlerin boyutlarına nasıl bakıyorsun? Dizinler üzerinde boyutlara bakarsan o dizin için bildirim yapılabilir sana. Önce ön hazırlık bilgileri. diyelim ki dosyayı bağladın, önce şu komutu yürüt:

mount

Bu komut sonrasında sana bağlı olan ne varsa basılır. /mnt veya nereye bağladıysan img dosyasını bir bak bakalım ro bayrağı var mı? Eğer varsa sadece okunabilir demektir. Eğer yoksa ve yazıp çizebiliyorsan durum değişir.

Bir dosya sistemi için boyuta bakmak için df komutunu kullanabilirsin.

df -h
df -h .


gibi. Eğer dizin dizin bakacaksan boyuta du kullanabilirsin.

du -sh bakılacak_dizin
du -sh .


gibi. "Nokta" bulunuulan dizini gösterir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

semender44

df konusundaki açıklamaların için teşekkür ederim.

Benim kullandığım komut şudur.
sudo mount -o loop system.img /mnt/system

Böylece system.img dosyasını bağladım./mnt/system dizinine girdiğimde pencerenin altında bilgi olarak boş alan 420 kb olarak görülüyor. Sağ tıklayıp özelliklerden baktığımdada aynı. system klasöründen üst mnt klasörüne geçtiğimde ise bu sefer boş alan 5.5 gb görülüyor. Oysa system klasörüde orada ve hala 5.5 gb boş yer varken system klasörünün içine girdiğimde boş alan birden 420 kb oluveriyor. Büyük boyutlu bir dosyayı buraya kopyalayacak olsam yeterli alan yok uyarısı alıyorum, yer açmam için dosya silmem öneriliyor. 100 MB veri sildiğim halde genede boş alan 420 kb olarak görülüyor.

Burada boyut bir komutla ayarlanıyor sanırım. İşi bozan img dosyasının kendi yapısı. Yeni bilgilere ulaştım ancak yabancı forumlarda.
e2fsck ve resize2fs şeklinde komut mu yoksa dosyamı olduğunu bilmediğim birşeyler ile düzenleniyormuş. Artık deneye yanıla öğreneceğiz.
heartsmagic İlgin ve alakan için teşekkür ederim.

heartsmagic

/mnt tarafında bakıyorsan sana muhtemelen tüm kök sistemdeki boş alanı gösteriyordur. Özellikler kısmında muhtemelen / görünüyordur zaten. Fakat sistem dizinine girdiğinde bağlamış olduğun "imaj" dizininin boş alanını gösteriyor.

Boyut ayarlama dediğin nedir tam olarak? Senin söylediğin uygulamalar da boyut ayarlama için değiller. Mantık yine aynı olmalı, eğer salt okunur olarak bağlanıyorsa silsen de, silindi görünse de fayda etmemeli. 

Biraz bakındım ben, ne de olsa Android ile ileride başka sorular da gelebilir. Şurası sanırım senin yapacağın şeyi anlatıyor:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1081239

Kabaca adımlar şöyle.

1. img denilen sıkıştırılmış dosyayı önce yine img uzantılı bir dosya olacak şekilde açıyorsun.
2. Bu dosyayı bağlıyorsun.
3. Değişiklik yapıyorsun.
4. Yeniden paketliyorsun.

Anlatımı yapan ext4_utils aracının ext4 dosya sistemi üzerinde izinleri koruyamadığından falan bahsetmiş. İlgili uygulama için ek koymuş orada, sanırım kendisi bir değişikliğe gitmiş. Fakat konu 2011 senesinden, şu an durum belki düzelmiştir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

semender44

Maalesef simg2img ancak ext4 dosya tiplerinde işe yarıyor. Benim uğraştığım img dosyası ext4 değil.
Herne ise benim bir türlü anlatamadığım meseleyi resimle göstereyim dedim.
system.img isimli dosyayı mnt klasörünün altında oluşturduğum system isimli dizine bağladım, burası çok kolay, sonuç şöyle oldu.

Görüldüğü gibi 13,7 GB boş alanım var.
Artık bu system.img dosyası içerisindeki herşey açılabiliyor ve görülebiliyor. Tuhaflık şurada system klasörüne girince sadece 1,3 Mb boş yer olduğunu görüyorum.

Ne kadar dosya silersem sileyim, hatta system klasörünün içindeki herşeyi sileyim sonuç değişmiyor, boş alan 1,3 Mb.  ;D
Gülermisin ağlarmısın.
Çık çıkabilirsen işin içinden.

ekremsenturk

13,7 GB boş alan, Disk'indeki boş alan. 1,3 MB ise .img dosyasının içindeki boş alan. O .img dosyası tamamen boş dahi olsa, sisteminde, .img uzantılı o dosya için ayrılmış alan sabit.

semender44

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 01 Mayıs 2013 - 20:51:50
13,7 GB boş alan, Disk'indeki boş alan. 1,3 MB ise .img dosyasının içindeki boş alan. O .img dosyası tamamen boş dahi olsa, sisteminde, .img uzantılı o dosya için ayrılmış alan sabit.
Teoride ve pratikte imkansız bu dediğiniz.
1- system.img dosyası bir çeşit sıkıştırılmış dosya bir zip veya rar dosyası gibi yada iso dosyası gibi. Bu sebepten içerisinde bir boş alan olamaz.
2- Ubuntu sisteminin kendisi mnt klasörü için bir boş alan ayarlaması kendiliğinden yapmaz bende böyle bir komut vermiyorum.
3- Böyle bir sabit boş alan olsa bile system klasörünün içerisindeki 630 MB veriyi sildiğim halde bile nasıl olurda 1,3 mb boş alan kalır. Sildiğim 630 MB nerede öyleyse. Yada kedi buysa ciğer nerde, yok ciğer buysa kedi hani  :D

Velhasılı kelam bu linuxtan soğudum. Önceleri terminalden çalışmak hoş gelmişti DOS zamanlarını gençliğimi hatırlatmıştı ama artık hiç hoş gelmiyor.  :-\

agritux

@semender44 hangi telefon için rom yapmaya çalıştığını sorabilir miyim sakıncası yoksa? belki bir faydam dokunur.

Linuxden soğumayın. Sadece yenisiniz sanırım. Sizin yapmaya çalıştığınız işte en güzel ortam burası biliyorsunuz zaten.

semender44

Alıntı yapılan: agritux - 01 Mayıs 2013 - 21:00:34
@semender44 hangi telefon için rom yapmaya çalıştığını sorabilir miyim sakıncası yoksa? belki bir faydam dokunur.
Telefon değil tablet. Keşke telefon olsa idi. Cygwin üzerinden dsixda ile billah gözüm kapalı yapardım.
Benim uğraştığım codegen ultimix 77 tablet. Anladığım kadarı ile s3 gibi bazı tellerinde böyle img romları varmış. Ancak onu çözmek için simg2img diye bir program geliştirmişler, tabletin romunda buda işe yaramıyor.
CWM ile bir zip olarak yazmayı denedim ancak sonuç fiyasko.

Bu işte en güzel değilde mecburi ortam diyelim. Maalesef androidi linux üzerinde geliştiriyorlar.

agritux

android kitchenden bahsediyorsunuz. Ben windowsda android kitchen ile düzenlediğim romlarda sürekli saçma hatalar alıyordum cygwin üzerinde. Ama aynı hatalar aynı düzenlemeler ile linux üzerinde hiç hata vermiyordu. Neyse bu alt bilgi.

Ben size neden img dosyasını düzenlemeye çalıştığınızı sorsam işinize karışmış olur muyum?
CWM yada TWRP atılamıyor mu tabletinize? oradan nandroid alsanız sizin için daha kolay olmaz mı? (gerçi img dosyasını başarı ile bağlamışsınız. içeriği görebiliyorsunuz. buna bile gerek yok)

Romlar (aosp ve bu tarz olan romlar) zaten .img içeriğindedir. Firmalar bunu farklı kalıplara oturtur. Mesela LG firmasında kdz olarak tüm img dosyalarını tek dosya altında tutmakta.

Ama aosp yi direk kullanan Nexus larda bunu zip dosyası ve img dosyaları şeklinde direk görebiliyoruz.

Nandroid işe yaramıyorsa ki bu işlere kalkıştığınıza göre cwm atılamıyor cihaza, ya da şu an atmış biri yok (ki atılabileceğini düşünüyorum)
img dosyasını bir klasöre çıkartsanız, onda çalışıp sonra tekrar img haline getirseniz sizin için daha iyi olmaz mı?

romun içeriğini direk ben paylaştığınız ekran görüntüsünden görebiliyorum. sorun olmaz diye düşünüyorum?

semender44

Alıntı yapılan: agritux - 01 Mayıs 2013 - 21:10:31
android kitchenden bahsediyorsunuz. Ben windowsda android kitchen ile düzenlediğim romlarda sürekli saçma hatalar alıyordum cygwin üzerinde. Ama aynı hatalar aynı düzenlemeler ile linux üzerinde hiç hata vermiyordu. Neyse bu alt bilgi.

Ben size neden img dosyasını düzenlemeye çalıştığınızı sorsam işinize karışmış olur muyum?
CWM yada TWRP atılamıyor mu tabletinize? oradan nandroid alsanız sizin için daha kolay olmaz mı? (gerçi img dosyasını başarı ile bağlamışsınız. içeriği görebiliyorsunuz. buna bile gerek yok)

Romlar (aosp ve bu tarz olan romlar) zaten .img içeriğindedir. Firmalar bunu farklı kalıplara oturtur. Mesela LG firmasında kdz olarak tüm img dosyalarını tek dosya altında tutmakta.

Ama aosp yi direk kullanan Nexus larda bunu zip dosyası ve img dosyaları şeklinde direk görebiliyoruz.

Nandroid işe yaramıyorsa ki bu işlere kalkıştığınıza göre cwm atılamıyor cihaza, ya da şu an atmış biri yok (ki atılabileceğini düşünüyorum)
img dosyasını bir klasöre çıkartsanız, onda çalışıp sonra tekrar img haline getirseniz sizin için daha iyi olmaz mı?

romun içeriğini direk ben paylaştığınız ekran görüntüsünden görebiliyorum. sorun olmaz diye düşünüyorum?
Cygwin ile gayet rahat çalışıyorum. Tersine bende windows+cygwin ile hiç sorun yaşamadım. Ancak cygwini full kurdum öyle üç beş paket değil.

Tabletin orjinal firmwaresi boot, misc, recovery, kernel ve system isimli beş img dosyasının tek bir img olarak derlenmiş şekilde. Bir toolkit buldum ve bu beş img dosyasını ayırıp çıkarabiliyorum.
Sizin içeriğini gördüğünüz ise system.img.
Bir değil iki ayrı CWM buldum, hem 5 hemde 6 versiyonları çalışıyor. Her ikiside tar dosyası olarak sıkıştırılmış yedekler alıyorlar ve tahmin ettiğiniz gibi birde ayrı md5 var. Şimdi ben bu backup üzerinden çalışsam açıkcası windowsta bütün dosya öznitelikleri değişeceğinden hiçbir şeye yaramaz. Kaldıki bir zip veya tar dosyasını md5 yapabilirim ama backuptaki gibi ayrı bir md5 dosyasını nasıl yapacağımıda bilmiyorum.

Bağladığım system.img dosyasının içeriğini bir başka yere taşıyıp çalışsam bile eğer /mnt/system klasörünün içeriğini boşaltmışsam zaten 1,3 mb boş yer kadığı için geri yapıştıramıyorum. Üzerine kopyalamaya kalksam hangi dosyası sildim hangisini silmedim karmakarışık oluyor. Farklı bir klasörde yeniden nasıl img olarak derlenir onu hiç bilmiyorum.

Ama sanırım bütün hata wirtual box kullanmamdan kaynaklanıyor. Çünkü system.img dosyasını bağlayarak mk808 türü android cihazların romları çok rahat editleniyor, benim gibi bir sorun yaşayan yok. VirtualBox'un vpi mi vdh mi kuracağımı esnekmi yoksa sabit alan üzerinemi kuracağımı bilemedim. vpi ve esnek olarak kurdum olmadı. Bu sefer 20 GB disk alanı ayırdım sabit yaptım gene olmadı. Ama sonuca adım adım yaklaşıyorum. :D Sizinde ilginize teşekkür ediyorum.

agritux

semender44 tabletin sadece sistem partitionunda mı değişiklik yapacaksınız? sizi bilgisayardan kurtarabilirim eğer öyleyse. Herşeyi tablet üzerinden yaparsınız. %100 garantili bir yöntem. Acemilik zamanlarımda kendim kendime buldum :)

semender44

Alıntı yapılan: agritux - 01 Mayıs 2013 - 21:35:22
semender44 tabletin sadece sistem partitionunda mı değişiklik yapacaksınız? sizi bilgisayardan kurtarabilirim eğer öyleyse. Herşeyi tablet üzerinden yaparsınız. %100 garantili bir yöntem. Acemilik zamanlarımda kendim kendime buldum :)
Elbette sadece system için uğraşıyorum. CWM recoveryi firmwareyi açıp eski recovery ile değiştirerek hallediyorum zaten.
Herşeyi tablet üzerinden yapmak nasıl iş acep.  :D

agritux

#15
Olayı kendi yaşadığımı anlatarak tarif edersem daha iyi anlaşılır sanıyorum.

LG marka bir telefonum varken, gb kullanıyorduk. LG ics rom yayınladığında bize bir sürpriz ile geldi.  Uzun süre yayınladığı kdz formatındaki dosyadan img dosyalarını ayıramadık. Bootloader kilidini kıramadık. Çok uğraştık. Bende kendi başıma bu romu nasıl düzenlerim diyerek kendi "çakal" yöntemimi buldum :)

İlk olarak yapacaklarımın listesini yazdım.
Örneğin;
apk klasöründen x.apk sil y.apk ekle
media/notifications dosyasına şu zil seslerini ekle
build.prop dosyasını kendininkiyle (tweak edilmiş) değiştir
framework içindeki framework-res dosyasını kendi temaladığın dosyayla değiştir
falan filan

sonra klasörler oluşturdum
Değişiklik klasörüne app, framework, media klasörleri oluşturdum. Değişiklik içerisine benim yer değiştireceğim dosyaları dizinlerine göre koydum kısacası.

Sonra amarulz adında bir geliştiricinin bir uygulaması var. Aroma file manager. Onu indirdim.
İndirdiğim ve değişiklik yapacağım bütün bu dosyaları hafıza kartına attım. Cwm üzerinden aroma file manager ile hepsini yaptım.

Bu file managerin güzelliği, cwm üzerinde çalışıyor. Aklına gelebilecek herşeyi yapabiliyorsun. Onu kullanarak listemi bir bir gerçekleştirdim.
Rom ile birlikte gelen gereksiz uygulamaları silmek, temaladığım frameworku koymak, build.prop dosyasını yer değiştirmek vs vs

Onun üzerinden yapamayacağın şeyi, bilgisayar üzerinden yapıp, dosyayı komple yer değiştirebilirsin.
Mesela framework-res'i apk tool ile smalilere ayırıp modlayıp geri paketleyip aroma file manager ile yerine yapıştırmak yeter.

Eğer kaynak koddan rom derlemek değilse niyetiniz, ve kendi romunuzu yayınlayıp insanların kullanması değilse amacınız, bu işlem yüzde yüz işe yarıyor.

Eğer yapacaksanız dikkat etmeniz gereken iki nokta var.

Aroma file manager ilk çalıştığında system data ve cache dizinlerini otomatik bağlamaz. Çalıştırmadan önce cwm üzerinden mounts and storage sekmesinden elle bağlamanız gerekiyor. Yoksa klasörler boş gibi görürsünüz. Daha kolay yöntemi ise, aroma file managerin ayarlarına girdiğinizde auto mount partitions seçeneğini işaretlemeniz ve aroma file manageri yeniden başlatmanız yeterli olur.

İkinci dikkat etmeniz gereken nokta, tek örnek ile açıklayacak olursam, diyelim build.prop dosyasını kendi yaptığınız ile yer değiştireceksiniz. Değiştirmeden önce build.prop dosyasının yetkilerine bakın. Yerine koyacağınızın yetkilerini de aynısı yapın. Genelde sistem dosyalarının yetkileri rw- r- r- şeklinde. Ama bazı dosyalar değişiklik gösterebiliyor.

Bir püf nokta da, değişiklikleri yaptıktan sonra nandroid alırsanız, her daim kurabileceğiniz bir rom kalıbınız da olur :) hatta onu bilgisayara  yedeklersiniz, içerisine bir not defteri oluşturup yaptığınız değişiklikleri yazarsınız. Böylece düzenlemek istediğinizde ne yapmıştınız ne yapmamıştınız şıp diye hatırlarsınız.

Bu olaylara kod, dil bilmeden çok kafa yordum. Takıldığınız yerde danışabilirsiniz. Belki çoğu şey hakkında bilgi sahibi olmayabilirim ama belki bir çıkar yol üzerinde yardımcı olabilirim.

İyi şanslar.


Bu arada nandroid üzerinden değişiklik yaptığınızda md5'i nandroid'in anlayacağı şekilde oluşturmayı bilmiyorsanız, md5mismatch hatası alırsınız. Düzenlediğiniz nandroid işe yaramaz.

Ek bilgi.

semender44

Yöntem güzel. :D Mantıklı. Ne anlatmak istediğinizi tam olarak anladım.

Mecburen deniyeceğim. Gerçi ben CWM yüklenmiş ve istediğim değişiklikleri yapmış olduğum böyle bir yedeğe zaten sahiptim.
Rom yapabilseydim çok daha güzel olacaktı. Ama olacak gibi görünmüyor.

agritux

Kitchen img kalıbını da kabul ediyordu diye hatırlıyorum?
Çıkartıp düzenleme imkanı sunuyordu.
Tekrar paketlediğinde kurulup kurulmadığını bir kontrol edin, kitchen de işinizi görebilir.
Tek sıkıntının updater-script den doğabileceğini düşünüyorum.
Eğer bu tablet için yapılmış dünya üzerinde bir yerde başka bir rom varsa, onun updater-scriptini aynen kullanıp kendi romunuzu da yapabilirsiniz.

semender44

#18
Sanırım işi çözdüm. En azından bir kısmını daha çözdüm.
Bu virtualbox unmu yoksa linuxunmu hatası bilemiyorum ama img dosyasını bağlayıp sistemi resetledim ve ubuntunun alanı yanlış hesapladığını gördüm, bu sefer boş alan 140 MB idi ve her değişikliği yaptım.  Permission ayarlarını tek tek yaptım. bağladığım img yi sistemden ayırdım. İlginçtir hala boyutu ilkiyle aynı. Halbuki en az 100 mb eksik olmalı idi. Şimdi windowsta linux reader ile açacağım bakalım değişiklikler gerçekten olmuşmu?
-----------------------------------------------------------------------
Yeryüzünde bundan daha saçma hiçbir şey olamaz.  >:(
Değişiklikler tamam ancak onca dosya sildim genede img dosyası ilk hali ile aynı büyüklükte.
Üstüne üstlük birde  .Trash-0 diye bir dosya eklenmiş. Linux system klasörünü sürücü olarak gördü ve otomatikman içine çöpkutusu yerleştirdi.  :P
Tamam anlaşıldı. Vazgeçiyorum. Sevgili windowsuma geri döneceğim.

agritux

Çöp kutusuna taşı demişsiniz sanırım o yüzden bu sorun. Direk sil seçeneğini seçseydiniz keşke :)

heartsmagic

Alıntı yapılan: heartsmagic - 29 Nisan 2013 - 22:26:26
/mnt tarafında bakıyorsan sana muhtemelen tüm kök sistemdeki boş alanı gösteriyordur. Özellikler kısmında muhtemelen / görünüyordur zaten. Fakat sistem dizinine girdiğinde bağlamış olduğun "imaj" dizininin boş alanını gösteriyor.

Belirtmiştim halbuki. @ekremsenturk'ün anlatmak istediği de bu esasında.

Diğer sorunlar hakkında haliyle tecrübem yok. Fakat Android, Linux çatalı olduğu için elbette Linux üzerinde daha güzel geliştirilecektir. Öteki türlü bir şey söylenemez ki zaten? Başka bir işletim sistemi bu iş için idealse, insanları bu ideal ortamdan daha iyi bir mobil işletim sistemi çıkartmaya geri koyan bahane nedir ki? Konu uzar gider. Odaklanabiliyorsak çözüm üzerine odaklanalım.

Benim geçtiğim yerde insanlar bu işin olurunu geçmişler. Elindeki .img dosyası farklı bir şeyse bunu belirtmeliydin en başta. Gerçi sanırım vazgeçilmiş olaydan fakat ayrıntıları geçebilirsen gördüğün üzere tecrübesi olan insanlar yardım etmeye çalışırlar sana.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

semender44

#21
Yani bir imaj dosyasının içerisinde boş alan olabilir diyorsunuz.
Tamam var kabul edelim, peki ben buradan dosyaları sildiğim halde neden bu boş alan artmıyor, işte tam olarak anlamadığım bu. Öyle ya üzerine ekleme yapacağım zaman eğer 1,3 ten küçükse ekliyor ve ardından 430 kb yer kaldığını hemencecik hesaplıyorda sildiğim zaman neden ortaya çıkması gereken boş alanı hesaplıyamıyor?

Bence sırf virtualbox dynamic alan kullandığım için oluyordur diyordum ama, başka klasörlerde olmaması ilginç.
Sanırım bilmediğimiz bir komut veya dosya kullanılıyor. Bir örneği burada var. Bir şekilde umount etmeden img nin boyutu ayarlanıyor.
sudo ./make_ext4fs -s -l 512M -a system new.img sys/
sudo umount sys rm -fr sys


Burada make_ext4fs dosyası kullanılmış ancak bu 512 M nedir anlayabilmiş değilim.


if

@semender44, komut ve çıktıları için kod etiketi kullanın lütfen. ./make_ext4fs --help ile söz konusu parametrenin ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz. Dosya boyutu olsa gerek.