[Çözüldü] Forumun öntanımlı yazı tipini Ubuntu yaparbilir misiniz?

Başlatan betseg, 10 Haziran 2013 - 18:31:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

betseg

Sitedeki yazı tipini "Ubuntu" yaparsanız daha iyi olabilir :)

empax

Şuanki görünüm;
http://oi41.tinypic.com/5nosrc.jpg

Ubuntu font gürünümü;
http://oi41.tinypic.com/k1thu9.jpg

Bu şekilde denemiş miydiniz?
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

if

Felâsife

Normalde forumda gezerken görünüm @empax 'ın 1. resminde ki gibi oluyor, yani Ubuntu font görünümü olmuyor.

Fakat BSD de ~/.font dizinine Ubuntu font dosyalarını atarsam (sadece atıyorum sistemde, tarayıcıda vs. de kullanmıyorum) forum da 2. resimde ki gibi Ubuntu font görünümü oluyor.

Bunun böyle olması normal midir?
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

Linux

Şimdi durum şöyle, eğer forumun varsayılan fontu birincil olarak Ubuntu ayarlıysa ve ikincil olarak atıyorum Helvetica olarak ayarlıysa, sistemimiz de Ubuntu fontu mevcut ise, ilk olarak font Ubuntu olarak görünecektir. Ancak sistemimiz de Ubuntu fontu yüklü değil ise Helvetica olarak görünecektir. Ancak farklı bir uygulama uygulanıp (google font) gibi font tipi web üzerinde çektirilirse, sisteminde Ubuntu fontu olsun veya olmasın, varsayılan olarak Ubuntu fontu olarak gösterilmesi mümkün.

Felâsife

Teşekkür ederim @Linux, merak ettiğim cevabı vermişsiniz tamda tahmin ettiğim gibiymiş yani, teyit etmiş oldunuz.

Aslında dediğiniz olayı az/çok biliyorum diyebilirim, Wordpress bir site için Ubuntu font'u varsayılan olarak istedi arkadaşlar, illa bu olsun dediler :)
Fakat google font'tan çekince tr karakter hatası veriyor, eğer kişinin sisteminde yüklü ise tr karakter hatası vermiyor, bu da tam bir çözüm olmuyor tabii, herkesten bu fontu yüklemesini isteyemezsiniz.
Neyse zar zor Ubuntu yazı tipini siteye gömdüm gibi, daha testlerimiz bitmedi.

Tuhaf işmiş gerçekten helede google fontun tr desteği rüya gibi  ;D varolan tr desteğini bile mahvedebiliyor sanki.  >:(

Linux

Alıntı yapılan: Felâsife - 24 Ekim 2013 - 20:23:11
Teşekkür ederim @Linux, merak ettiğim cevabı vermişsiniz tamda tahmin ettiğim gibiymiş yani, teyit etmiş oldunuz.

Aslında dediğiniz olayı az/çok biliyorum diyebilirim, Wordpress bir site için Ubuntu font'u varsayılan olarak istedi arkadaşlar, illa bu olsun dediler :)
Fakat google font'tan çekince tr karakter hatası veriyor, eğer kişinin sisteminde yüklü ise tr karakter hatası vermiyor, bu da tam bir çözüm olmuyor tabii, herkesten bu fontu yüklemesini isteyemezsiniz.
Neyse zar zor Ubuntu yazı tipini siteye gömdüm gibi, daha testlerimiz bitmedi.

Tuhaf işmiş gerçekten helede google fontun tr desteği rüya gibi  ;D varolan tr desteğini bile mahvedebiliyor sanki.  >:(

Google fontda neredeyse tüm fontların Türkçe desteği mevcut ancak, sisteme entegre ederken script kısmını, "Latin" yerine "Latin Extended (latin-ext)" olarak ayarlanması gerekiyor.

Örneğin elle eklerken,

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Ubuntu' rel='stylesheet' type='text/css'>

yerine ;

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Ubuntu&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>

olarak eklersek, Türkçe karakter sorunu ortadan kalkacaktır. (bazı nadir fontlar hariç)

Felâsife

Hımm.. birde böyle bakayım, gerçi kullandığım temada (müthiş bir tema) google font seçim ayarları vs.ler var ama dediğin yeri anladım, bakalım ne olacak?
Tema biraz karışıkta labirent gibi, zorluyor biraz.  :)

Linux

harici bir eklenti ile sorunu halledebilirsin örneğin ; http://wordpress.org/plugins/wp-google-fonts/

yine de halledemezsen yardımcı olabilirim.

Felâsife

Temada font seçim ayarları var eklentiye gerek yokta, bu işte bir tuhaflık var gerçekten, mesela linux.net.tr ye giriyorum, bir düzgün oluyor, bir tr karakterlerde sorun oluyor..
portala ilk girişte soru yok, örn. manjaro rehberine girip geri anasayfaya gelince portalda tr karakterler puff oluyor..

Aynı şey benim yapmaya çalıştığım sitede oluyordu, belki çerezlerle filan ilgili bir durumdur diyeceğim ama ben en iyisi google fontu devreden çıkartayım-ki zaten çıkarttım gibide-hiç google web fontuyla uğraşmamayayım.

Serzeniş:
Bu Türkçe karakterler web işlerinde hep mi sorun olur, başka bir CMS ye göç edersin, tr karakterler problem olur, PhpMyAdmin içe/dışa aktar edersin problem olur vs. vs.
Ömrümüz bu karakter sorunlarıyla geçecek valla.

Linux

Aslında bu sorun bazı tarayıcılardan da kaynaklı olabiliyor. Özellikle güncel olmayan ve artık desteklenmeyen eski sürüm tarayıcılar google web font ve Türkçe karakterler de sıkıntı yaratıyor. linux.net.tr de şuan için güncel tarayıcılarda sıkıntı yok mesela bana da hiç denk gelmedi, ancak bir kaç takipçi (Internet Explorer ve eski sürüm Mozilla Firefox  kullanan) 'den Türkçe karakterlerin düzgün görüntülenemediğine dair geri bildirim aldım. Windows gibi, I.Explorer zaten başlı başına bir sorun zaten, diğer tarayıcılar güncel olduğu zaman Türkçe karakterlerde bir sıkıntı yaşanmıyor. Tema seçim ayarlarında ki google fontlar "Latin" ön tanımlı olarak geldiği için Türkçe karakter sıkıntısı yaşatıyor, tema fontlarının çalışmasını pasif konuma getirip bir önceki postumda belirttiğim eklentiyi kullanırsan muhtemelen sorunun çözülecektir.

if

Varsayılan temamız olan Ubuntu teması Ubuntu fontunu kullandığı için bu konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.