[Nasıl]Dizin Düzenleme Betiği

Başlatan med_cezir91, 06 Nisan 2013 - 21:24:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

med_cezir91

Benim gibi düzen takıntısı olan arkadaşların eminim ki çok hoşuna gidicektir. İndirilen klasörünü ele alıcak olursak internetten indirdiğimiz her dosya buraya kaydedilir ve bir zaman sonra burası önceden indirdiğiniz dosyalarınızı bulamadığınız bir çöplük haline alır. Oysaki dosyalarınızı sınıflandırırsanız hem aradığınızı bulmanız kolaylaşacak hem de o çirkin görüntüden kurtalacaksınız.

Peki nasıl onca dosyayı otomatik olarak uzantısına göre istediğimiz dizine taşıyacağız.

Bunun için bir komut listesi hazırlayacağız.

Örnek olarak benim hazırlamış olduğum listeyi paylaşıyorum.

mv *.pdf *.gif *.jpg *.otp *.doc *.docx *.ppt *.xls  Documents/
mv *.exe *.deb *.tar.gz *.iso Programs/
mv *.mp4 *.mkv *.flv Video/
mv *.mp3 *.ogg *.flv Music/
mv *.zip *.rar Compressed/
mv *.torrent Torrent/tfiles

Boş bir metin belgesini bu şekilde kaydettikten sonra, dosyayı sağ tıklıyarak çalıştırılabilir dosya olmasına izin veriyor ve ardından uzantısı ".sh" olacak biçimde kaydediyoruz.

Bunu yaptıktan sonra programcığımızı çift tıklamamız yeterli olacak.
                    pdf,gif,doc uzantılı dosyalar Documents klasörüne
                    exe,deb,iso uzantılı dosyalar Programs klasörüne vs  şeklinde devam edicek

Sizde kendinize göre bir liste hazırlıyarak amacınıza daha uygun bir düzenleyici elde edebilirsiniz. Aşşağıdaki resimde olay zaten oldukça açık, iki tık ile * her şey yerli yerine gidiyor.

------------------------organizer.sh dosyasını çift tıkladıktan sonra------------------------------------
"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir (yeterlidir)."

M.K.Atatürk

burk

@med_cezir91 pratik bir yöntem olmuş, tebrikler :) Başlıktaki programcık yerine de betik kelimesi daha uygun olur görüşündeyim.

med_cezir91

Görüşünüz için teşekkürler, başlığı da düzelttim.  :)
"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir (yeterlidir)."

M.K.Atatürk