Read only file system ve açılış sorunu

Başlatan med_cezir91, 20 Şubat 2013 - 19:05:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

med_cezir91

Bilgisayarı açarken bazen "disk drive for /temp is not ready..." şeklinde hata mesajı alıyordum ardından F to fix S to skip gibi seçenekler sunup seçim yapmamı istiyordu, F dediğimde bilgisayar sorunsuz başlıyordu. Dün yine oldu, F dedim bilgisayar yeniden başladı bu sefer de alttaki hata mesajını aldım.
      Yine F e bastım  bilgisayar açıldı bu sefer update managerda uyarı simgesi vardı onu tıkladım sanırım paket listesini güncellerken hata verdi sonunda, anladığım kadarıyla  "read only file system" hatası yüzünden  ayarları yapamıyordu. Sonra herhangi bir programı açmayı deneyincede
Configuration file "/home/arda/.kde/share/config/konsolerc" not writable.Please contact your system administrator
şeklinde hatalar alıyorum dosya sistemi kendini korumaya aldı sanırım. Sorunun çözümü hakkında önerileriniz nedir, zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir (yeterlidir)."

M.K.Atatürk

decent

Sistemi CD DVD ile başlatın,

sudo blkid

komutunu yürütün.

Hata aldığımız kurulu sistemin bulunduğu bölümü tıklayıp bağlayın.

Yönetici hakları ile hata veren bölümün /etc/fstab dosyasını açın ve yapılandırmayı yukarıdaki blkid çıktısı ile karşılaştırın.

Sistem için doğru olan blkid komutunun çıktısıdır.

med_cezir91

Hocam çok ilginçtir sistemi usb sürücü ile açmaya çalışırken sistem an error acoured while mounting /run uyarısı veriyor. Hard diskte sorun yok windows çalışıyor düzgün, usb image de sağlam.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Şubat 2013 - 00:17:37

Yeni bir imaj indirip DVD ye yazdim sorun kalipdaymis boot oldu sistem.

sudo blkid
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/sdb1: UUID="b4c5c584-d589-4fe6-9afc-c2878d288232" TYPE="ext4"
/dev/sdb3: LABEL="Depo" UUID="18637DA04C8B5744" TYPE="ntfs"
/dev/sdb4: UUID="C046DB2E46DB2446" TYPE="ntfs"
/dev/sdb5: UUID="94b0e1a8-475b-4dc1-99df-59f6873da625" TYPE="swap"
/dev/sr0: LABEL="Linux Mint 14 KDE 64-bit" TYPE="iso9660"

proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
UUID=b4c5c584-d589-4fe6-9afc-c2878d288232 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
UUID=94b0e1a8-475b-4dc1-99df-59f6873da625 none            swap    sw              0       0
UUID=18637DA04C8B5744 /media/Depo ntfs-3g defaults,utf8 0 0

Ciktilarda UUID degerleri de uyusuyor ama...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Şubat 2013 - 01:07:53

Paketlerde arıza olduğu için sistem kendini sadece okunabilir hale getiriyordu anladığım kadarıyla. Araştırırken bütün paket ve güncelleme yöneticilerini kapatım aşşagıdaki kodları çalıştırarak paketlerdeki sorunu halledebileciğimi anlatan bir yazıya denk geldim.

sudo rm /var/lib/dpkg/status
sudo cp /var/lib/dpkg/status-old /var/lib/dpkg/status
sudo rm -rf /var/lib/apt/lists/*
sudo dpkg --configure -a
sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade
sudo aptitude install -f

kodları yanlış yazmıştım insanların işine yarıyabilir düzelttim şimdi

Bu işlemleri uyguladıktan sonra sistemi yeniden başlattım paketlerdeki ve uygulama açılışlarındaki hata iletilerinden kurtuldum ancak sistem yüklenirken yine disk drive for / is not ready gibi hatalar almaya devam ediyorum. Başlangıçta disk kontrol edilmesini engellemek için fstab dosyasındaki 1 olan ayarı 0 yaptım bu şekilde olunca sorunsuz gibi açılıyor ve tıkır tıkır işliyor gibi sistem ama geçici bir çözüm oldu gibi konuyla ilgili tavsiyelriniz nelerdir.
"Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir (yeterlidir)."

M.K.Atatürk

heartsmagic

Bir başka benzer konu daha var aslında forumda. Sorun yapan yer sende son olarak / bölüm müydü yoksa /tmp miydi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

med_cezir91

her seferinde aynı bölümden sorun vermiyor ama genelde /tmp oluyor arada / oluyor başka bölümden sorun verdiği de oldu. Peki açılışta disk check yapmadan geçmenin olası zararları nelerdir.

M.K.Atatürk

heartsmagic

Olası zararları elbete disk üzerindeki bir hatayı sistemin fark edemeyecek olmasıdır. Bu durumda elle denetim yapman gerekebilir zaman zaman. Aslında bu sorunu böyle dolambaçlı bir yoldan çözmek içime sinmiyor. Fakat diğer başlık için biraz bakınırken etrafta çok farklı öneriler ve çok farklı nedenler görmüştüm. Haliyle anlayamamıştım sorunun tam olarak ne olduğunu.

med_cezir91

Benimde içime sinmiyor bu şekilde çözmek yaklaşık olarak 8 defa ubuntu kurulumu yapmışımdır bilgisayarıma ama er yada geç bu sorunu alıyordum sorunun donanımsal olarak hard diskten, yada windows 8 le beraber kullanmamdan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorum, forumda ve diğer sitelerde konuyla ilgili anlatılanları denedim ama kalıcı bir çözüme kavuşamamıştım, önerileriniz var ise denemek isterim bu yözden çözüldü olarak işaretlemedim konuyu.

M.K.Atatürk

heartsmagic

Yani bu sorun hemen ilk kurulumdan sonra mı oluyor her şekilde?

med_cezir91

İlk kurulumdan hemen sonra gerçekleşmiyor bir hafta kadar kullandıktan sonra bu tarz sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Aklıma alternatif olarak fstab la d sürücüsünü bağlamam soruna neden olabilmiştir diye geldi o eklediğim girdiyi silerek denediğimde de diskcheck hata veriyor. Bazen skip diyerek geçtiğimde sorunsuz açılıyor bazende read only olarak sistem açılıyor ama açılıştaki diskcheck iptalken ortada sorun filan yokmuş gibi enterasan bir durum var ortada.

M.K.Atatürk

heartsmagic

Elle fstab dosyasına bölüm işlemenin bir zararı olmaz. İlk kurulumda olmayıp da bir hafta sonra oluşan bir sorun? Arada ne oluyor da bu durum oluyor acaba.. Açıkçası aklıma bir neden gelmiyor.

med_cezir91

Neyse sagolun bir yereden patlak verene kadar boyle devam edecegim artik.

M.K.Atatürk