403 Forbidden Hatası

Başlatan DevPlus, 01 Aralık 2012 - 13:16:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DevPlus

Merhaba,
LAMPP kurulumu yaptım ve Apache2'nin dizinini /home/syntax/Localhost olarak ayarladım. Ardından http://localhost/ olarak girmeye çalıştığımda 403 Forbidden hatası alıyorum. Anladığım kadarıyla izinlerle ilgili bir sorun var. Siz sormadan ben cevaplayayım

• /home/syntax/Localhost dizini doğru ve Localhost adında bir dizin bulunmakta.
  • /home/syntax/Localhost dizini chmod 755 izni verildi.
  • Apache2 available site kısmından mysite isminde sanal bir site oluşturuldu ve default pasifleştirilip mysite aktifleştirildi.
  • Varsayılan olan /var/www klasörü ile kullanınca bir sorun yok fakat sık sık dosya yüklemek için sudo nautilus kullanmam gerekiyor. Bunu da çözmek için Chown ile kendime yetki verebilirim fakat güvenlik sorunu yaratıyor. Bu yüzden çok acil bir sorun değil şimdilik /var/www ile kullanıyorum.

kingpin

/var/www dizinine attığında çalışıyor mu bende o da çalışmıyor :/
yoksulluk korkusuyla ömrü servet peşinde harcayanda gördüm fakirliğin özünü...

DevPlus

chown syntax /var/www yaparsanız /var/www dosyasının sahibi olursunuz. Konuda da belirttiğim gibi güvenlik açığı yaratır fakat pek fazla önemli değil.

heartsmagic

Cevaplamışsın ancak şu çıktıyı yine de biz bir görelim lütfen:

ls -ld /home/syntax/Localhost
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DevPlus

drwxr-xr-x 2 syntax syntax 4096 Ara  1 13:04 /home/syntax/Localhost

heartsmagic

Evet, dizinin erişim hakları normal görünmekte. Peki içerideki dosyaların durumu da böyle mi? www-data kullanıcısı okuyabiliyor mu acaba bu dosyaları?

DevPlus

Deneme amaçlı index.html dosyası bulunmakta ve onun da izinleri şu şekilde gözüküyor.
-rwxrwxrwx 1 syntax syntax 13 Ara  1 13:04 /home/syntax/Localhost/index.html

Ayrıca apache2 'yi yeniden başlatırken şu uyarıyı alıyorum pek önemli gözükmüyor
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
... waiting apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName
                                                                         [ OK

heartsmagic

Evet, o hatanın senin sorununla ilgisi yok. Hata da sayılmaz aslında. Şu saatten sonra çıkmak zorundayım ancak sanal site ayarlarına bir bakılabilir.

DevPlus

Teşekkürler ilgilendiğiniz için zaten acil bir şey değil kullanabiliyorum :)

cagriemer

index.html dosyasinin 777 izinlerine sahip olup olmamasi aslinda onemli degil. Apache kullanicisi olan www-data o dizine kadar gitmek zorunda. (calistirma biti - x) Fakat ev dizininiz muhtemelen 700'dur. Soyle orneklersem daha rahat anlasilacaktir. Diyelim guest-yTQcFL diye bir kullanici var. O kullanici ile ev dizini nasil gorunecek bakalim.

guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ ls -l
drwx------ 100 cagriemer    cagriemer    28672 Dec  5 14:33 cagriemer
drwx------   2 guest-yTQcFL guest-yTQcFL  4096 Dec  5 15:16 guest

Simdi bu guest dizini icerisinde www dizini olsun. Bu dizin altinda da index.html dosyamiz olsun. www dizini 755, index.html de 777 izinlerine sahip olsun.

guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ ls -l guest/
drwxr-xr-x 2 guest-yTQcFL guest-yTQcFL 4096 Dec  5 15:18 www
guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ ls -l /home/guest/www/
-rwxrwxrwx 1 guest-yTQcFL guest-yTQcFL 9 Dec  5 15:19 index.html
guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ cat /home/guest/www/index.html
it works

Simdi baska bir kullaniciya gecelim ve index.html dosyasini okumaya calisalim. Izinlerinin 777 olduguna dikkat cekerim tekrar.

guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ exit
exit
cagriemer@023ae91b97:/home$ cat /home/guest/www/index.html
cat: /home/guest/www/index.html: Permission denied

Gordugunuz gibi erisemedik. Cunku www dosyasina kadar gidemiyoruz. Simdi guest dizinine 711 verelim. Boylece herkes calistirma izini almis olsun.

cagriemer@023ae91b97:/home$ sudo su guest-yTQcFL
guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ chmod 711 guest/
guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ ls -l /home
drwx--x--x   3 guest-yTQcFL guest-yTQcFL  4096 Dec  5 15:18 guest
guest-yTQcFL@023ae91b97:/home$ exit
exit

Simdi tekrar index.html dosyasini diger kullanicimizla okumayi deneyelim.

cagriemer@023ae91b97:/home$ ls /home/guest/www/
index.html
cagriemer@023ae91b97:/home$ cat /home/guest/www/index.html
it works

Gordugunuz gibi aslinda dosyadaki izinin 777 olmasi diger kullanici acisindan ust dizinlerin izinleri farkli oldugu icin hicbir etki yaratmadi. Ne zaman ki ana dizine calistirma yetkilerini verdik o zaman diger kullanici bu 777'li dosyayi okuyabilir. Sizin durumunuz da buna cok benzer. Ev dizininizi 701 yapip deneyebilirsiniz.

DevPlus

Tamam teşekkürler anladım üst dizinlerin de yetkisini vermeliyim :)

if

@DevPlus, sorunu çözdünüz mü?