[Çözüldü] Terminal Dersleri

Başlatan İskender, 13 Ekim 2012 - 12:14:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İskender

Ubuntu terminal üzerinde işlemler oluyor ve her işlemi buraya yansıtmakta zor oluyor bazen internette buluyorum bazende bulamıyorum.. Terminalle yaşadığım tek sorun bu bunu gidermek için varsa ubuntu terminali için ders almak istiyordum ancak kaynak bulamadım... Nasıl temin edebilirim ?

apocuk

Kaynaktan bol bir şey yok ancak çoğunlukla ingilizce, benim elimde var bir kaynak
umarım işine yarar, kolay gelsin
https://docs.google.com/file/d/0BwIc1WhIsf5ETWM1Q2ljYi1aNFE/edit
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/

İskender

çat çut ingilizceyle bu yaşıma geldim ama 1 yıl uğraşsam anca çeviririm be hocam.. tabi yanlış çevirmezsem  :-[

bunun dışında Türkçe kaynak yok mudur acaba?

apocuk

http://www.belgeler.org/howto/kitapcik-tuslar.html şöyle temel bir kaynak var, ancak daha fazlasını
"linux teminal komutları" yazarak bulabilirsin
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/

heartsmagic

"terminal" dediğin şey kabuk kısacası. O da haliyle çok geniş bir kavram. Sorunda tam olarak ihtiyacın olan şeyin ne olduğu anlaşılmıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

İskender

teoman4@ubuntu:~$ sudo apt-get install python3.3
[sudo] password for teoman4:
E: /var/lib/dpkg/lock kilit alınamadı - open (11: Özkaynak geçici olarak kullanılamaz durumda)
E: (/var/lib/dpkg/) yönetim dizinini kilitlenemiyor, başka bir işlem tarafından kullanılıyor olmasın?

mesela bu kodda başka bir program tarafından kullanılıyor diyor ancak o programı nasıl bulacağım ?

Bazı çıktılarda N bazılarında da E şeklinde veri çıktısı veriyor bunun manası ne ?

Yani daha çok çıktıları anlamak istiyorum... @ heartmagic

travego0403

Bazı şeyler yazılı bir kural ya da bilgi değildir ama çoğu insan bilir. Örneğin sol şeridin en hızlı akan şerit olduğunu ben Trafik kitaplarında okumadım ama herkes bunu bilir. Bunları yaşayarak, tecrübe ederek veya konuşma arasından seçerek öğrenebilirsin.

Verdiğin çıktıdaki hatada sanırım apt-get'in (dpkg) başka bir program tarafından kullanılıyor olmasından kaynaklanıyordur. Bu komutu çalıştırmaya çalıştığın an da Yazılım yöneticisi veya Güncelleme yöneticisi açık mıydı? 'E' harfide muhtemelen "Error'dan" geliyordur.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

İskender

anladığım kadarıyla kaynak yok kendin öğreneceksin diyorsun.. öylemi ?

ve bu başlığı açma sebebim de yukarıdaki koddur.. Bir şeyler yüklemeye veya güncellemeye (mesela az önce sürüm yükseltilecekti olmadı hata verdi) bu hatayı alıyordum ve sistemi yeniden başlattığım halde bu hata düzelmedi..

travego0403

Hayır kaynak çok ama hazır lokma yok. Bir kitap okuyayım her şeyi öğreneyim durumu yok. sürekli bir araştırma, öğrenme içerisinde olman gerekiyor. Örneğin forumumuz da bulunan Türkçe kaynaklar bölümündeki kitapları deneyebilirsin. Mesela ben "Kim korkar Linuxtan" adlı kitabı okuyarak başlamıştım. Biraz eski ama temel konular mevcut içerisinde. Başka kitaplar bulabilirsin. Wiki sayfalarında gezinebilirsin. İngilizce varsa zaten bir başladı mı oradan oraya gezmeye zamanın nasıl geçtiğini anlamazsın.

Dediğim gibi kimse önüne al bu kitabı oku, bitirince kralsın demez sana. Öğrenmek istediğin şeyde çok geniş bir konu. Örneğin temel komutlar bir kitaba zor sığar. Bash programlama başlı başına bir konu al sana bir kitapta bu. Vim(Uç birim tabanlı metin düzenleyici) öğreneceğim dersin al  sana bir kitap daha. Yok ben sunucu işlerine gireceğim dersen al sana bir kitap daha.

Sorunun önemli ise ilgili başlıkta bir konu açabilirsin.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

İskender

*tamam dediğin gibi en iyisi kaynak kaynak okumak olacak.. öneriler içinde teşekkürler en kısa zamanda kitapları edinmeye çalışacağım.