Sunucu kurulumu

Başlatan posinetti2000, 05 Ekim 2012 - 03:45:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

posinetti2000

oncelikle herkesden özür dilerim ben tamamen acemi bir linux kullanıcısıyım ve son zamanlarda ilgimi çekmeye başlayan bu server olayı gittikçe içimi kemirmekte yapmak istediğim kendi makineme ubuntu yada tavsiye edeceğiniz başka bir linux üzerine web server kurmak birde mail olacak tabi ikisinin bir arada oması mümkünmü yada doğrumu bilmiyorum benim bir adet www.xxxx.gen.tr şeklinde bir adresim var bunu kendi makinemde barındırmak ve daha başka isimlerde tabi bir kaç yazı okudum ama tamamen acemi olduğumdan kafam karıştı öncelikle ilk olarak disk bölümlendirmesini nasıl yapıcaz yada oto yapma yontemi varmı web server için cpanel plesk gibi ücretli programlar varmış bunların yaptığını yapan ücretsiz yazılım varmı varsa nasıl kurulur ve ayarlanır güvenliği nasıl sağlanır ve barınan isimlerim mail server ı nasıl olur yani belirtmiş olduğum ismin mail alıp göndermesi giden maillerin spam olmadan tabi spam olarak gidiyormuş galiba sanırım yapmak istediğimi anlatabilmişimdir . bu konuda kendimi nasıl geliştirir ve yol kat ederim tavsiyeleriniz nedir ve kurulumları nasıl yaparım konuyu yanlış yerde açtıysam yada mevcutsa kusuruma bakmayım bilmemezlik kadar kötü bir şey yok şimdiden yardımda bulunan herkese teşekkurler.

unutmadan makinemin özelliği p4 3.0  1gb ram 750 disk bunlar yeterlimidir sizce

cagriemer

Bu sorularin hepsinin cevabi su anda konunuzun icinde bulundugu Sunucular kategorisinde mevcut. Hatta istediginizi gerceklestirmenizi saglayacak adim adim anlatimlar bile var. Yine de kisaca cevaplayayim.

Web ve posta sunucuyu ayni makinede barindirabilir miyiz? Evet.

Kurulumda otomatik disk bicimlendirme secenegi var mi? Evet.

Sunucuyu yonetmek icin panele ihtiyac var mi? Yonetim icin illa panele ihtiyac yok.

Ucretsiz paneller var mi? Ucretsiz ve ozgur yazilimlar mevcut.

Postalar spam olarak mi gider? Karalisteye dusmediginiz surece hayir. Tabii bir de servis saglayiciniz posta icin kullanacaginiz portun kullanimina izin vermeli.

Kendinizi nasil gelistirirsiniz? Ilginizi ceken her belgeyi okuyup yerelinizde kurdugunuz 2-3 sanal makineden olusan ag uzerinde denemeler yaparak.

Aaron

Kontrol paneli için Webmin kullanabilirsin.

posinetti2000

peki ubuntu nun hangi sürümünü tavsiye edersiniz 10 sürümü var elimde uygunmudur

heartsmagic

@posinetti2000, yazılarını yazarken mümkün mertebe Türkçe kullanımına özen gösterirsen seviniriz. Zira noktalama işaretleri olmadan, cümle geçişlerini belirtmeden yazılan cümleleri okumamız ve anlamamız cidden çok güç oluyor.

Elinde sürüm tam olarak hangisi? 10 serisinden iki sürüm vardır: 10.04 ve 10.10. 10.04 uzun süreli desteğe sahiptir ve bu destek hâlâ devam etmekte. Fakat 10.10'un desteği bitti. Haliyle 10.04 varsa elinde kurabilirsin fakat şu an güncel sürüm 12.04 ve beş senelik desteğe sahip. Kısacası indirip yeni sürümü denemek senin yararına olur.

Bu arada, henüz Linux'u hiç tanımıyorsan bunların hepsini bir anda yapmaya çalışman senin için hem zor hem de hata olur. Zira bir süre sonra yapamadığını düşünerek vazgeçme ihtimalin var. Haliyle, önce işletim sistemi olarak Linux'u, Ubuntu'yu kur ve tanımaya çalış. Ardından biraz zaman geçtikten sonra istediklerini yapmaya çalışırsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

posinetti2000

peki bu 10.04 sürümündeki anlatılanları, şuanda mevcut olan sürümle kurulum yapmak istesem bir problem oluşur mu?

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28233.0   bu link altında anlatılan konu.

Aaron

Alıntı yapılan: posinetti2000 - 06 Ekim 2012 - 13:01:30
peki bu 10.04 sürümündeki anlatılanları, şuanda mevcut olan sürümle kurulum yapmak istesem bir problem oluşur mu?

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28233.0   bu *bağlantı altında anlatılan konu.

12.04 daha gelişmiş kurulum arayüzüne sahip. 10.04'ten daha kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Özellikle dikkat etmeniz gereken kısım -eğer ikinci bir işletim sistemi kullanıyorsanız- disk biçimlendirme kısmı. Onun haricinde geri kalan hepsi rutin ayarlar.

Düzenleme: Bu arada size Ubuntu'nun masaüstü değil de server sürümününü kurmak istiyorsunuz değil mi?

posinetti2000

evet. server sürümü web ve mail server yapmak istiyorum.

heartsmagic

Alıntı yapılan: posinetti2000 - 06 Ekim 2012 - 13:01:30

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28233.0   bu *bağlantı altında anlatılan konu.

Hemen hemen aynı olacaktır. Tabi arada değişen şeyler olabilir, o da senin tecrübene ve bu işe yatkınlığına bakacak. Dediğim gibi, henüz Linux'yu hiç görmeden, günlük olarak kullanmadan sunucu işine girişmen inan senin için çok ama çok zor olacaktır. Bu işler de ha deyince olacak şeyler değil, biri anlatsın ben yapayım hemencecik diye bir şey yok. Eğer öyle olsaydı etrafa milyonlarca sunucu dolaşıyor olurdu.

Olmaz değil, fakat önce biraz Linux kullanırsın ne neymiş anlarsın. Bazı şeyleri hazmettikten sonra tutar sunucu işine girersin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.