El ile ya da Network Manager ile statik IP atama farklılığı

Başlatan sem, 31 Ağustos 2012 - 21:22:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sem

Başlığı yeterince açık yazmaya çalıştım. Statik ipler ile ilgili başlıklar görsem de benzer bir konu göremedim...

Bu konuda sanırım seri halde sorularım ve başlıklarım olacak...

Öncelikli olarak anlamadığım konu şu [aşağıdaki sorunlaru 12.04 ve 11.04 ile yaşıyorum];

Benim bildiğim Linux'da tüm ayarlar metin tabanlı dosyalarda tutuluyor. Buraya kadar tamam. Ben de Google'a doğrudan konuyu belirttim ve; "set static ip on ubuntu" dedim ve yaklaşık olarak sanıyorum ki tüm arama sonuçlarına göz gezdirdim ve tümünde anlatılan yol şu;

nano /etc/network/interfaces

ile ilgili dosya açılır ve ethernet için aşağıdaki satırlar eklenir;

auto eth0
iface eth0 inet static
        address 192.168.2.100
        netmask 255.255.255.0
        broadcast 192.168.2.255
        gateway 192.168.2.254

Çok hoş ve kolay gerçekten... Daha sonra sistemin ağ servisleri yeniden başlatılır ve sistemi yeniden başlatmaya gerek dahi kalmadan router'dan (Türkçesini bilmiyorum bilen arkadaş düzeltsin, ayrıca başlıktaki network manager uygulaması Türkçe'ye çevriliyor mu emin olamadım uygulama ismi olduğu için o nedenle o şekilde belirttim.) mis gibi istenilen ip adresi alınır.

Çok güzel...

Parameterler çok az ve doğrudan kablosuza da uygulanacak şekilde... O nedenle de hemen uyguluyorum;

auto wlan0
iface wlan0 inet static
        address 192.168.2.101
        netmask 255.255.255.0
        broadcast 192.168.2.255
        gateway 192.168.2.254

Sadece aynı ipyi vermemeye dikkat ederek, salt eth0 -> wlan0 dönüşümü ile ilgili arayüzü de kablosuz için de oluşturuyorum. Ve aynı şekilde gerekli sistemleri yeniden başlatıyorum... Ve sihir gibi mi desem =) kolaylıkla her iki bağlantı (kablolu(wired) ve kablosuz (wireless)) istediğim IP adresini alıyor... Zaten bu kadar kolay bir şeyi başarırsam en az iki gün başım ağrıyor...

Ve sonra ne olur ne olmaz testlerine geçiyoruz ve sistemi yeniden başlatıyoruz. Evet... Ethernet bağlantısında sorun yok ama maalesef ki kablosuzun dhcp ile adres aldığını görüyoruz. =)=) En azından benim denediğim her iki sistemde (iki sistem de farklı dağıtımlar bulunuyor)  de bu sorun oldu.

Şimdi Linux dağıtımlarında çare tükenmez... Hemen farklı bir yola gidiyoruz ve aşağıdaki yolu izliyoruz;

Network Connections -> Wireless -> semetey (static ip vereceğiniz kablosuz ağ için SSID). Tıklayıp edit/düzenle diyoruz ve ayarları ekteki resimdeki gibi yapıyoruz.

Madem birisi bu yolla oldu diyoruz ve diğerini de aynı şekilde yapıyoruz. Bu isteğe bağlı tabii =)=)) Yani madem kablosuz bu yöntem ile yaptım ethernete aynı işlemi uygulayayım diyorum ve uyguluyorum... Ve /etc/network/interfaces dosyasındaki değişiklikeri geri alarak aşağıdaki hale geri getiriyorum;

auto lo
iface lo inet loopback

İster gerekli servisleri ister sistemi yeniden başlatayım... Daima static ip aldığını görüyorum... Ama anlamadığım nokta şu; statik iplerim çok güzel alınıyor tamam deyip geçeceğim, benim yapmadığım bir ayar daha yapıyor network manager diyeceğim ama;

Durum nedir diye /etc/network/interfaces dosyasına girdiğim zaman network manager tarafından eklenmiş bir nokta dahi görmüyorum...

Şu anda bu kadar soruyu yazmamın amacı şu; farz edelim ki masa üstü yönetici kullanmıyorum... Bu ayarı nasıl yapacağım terminal ile??? Network Manager el ile ayar yapılan /etc/network/interfaces dosyasını güncellemiyorsa bu işlemi nereden hallediyor? Bu işlemin yapılabileceği diğer yöntem nedir???

Sorularım şu anda bunlar. ŞİMDİLİK diye büyükcene belirteyim =)

[eklenti yönetici tarafından silindi]
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

arpia

Merhaba @sem0900, :)

Router için Yönlendirici,
Network için, Ağ
Network Manager için Ağ Yöneticisi,
Gateway için de Ağ Geçidi terimlerini kullanmak uygun olabilir sanırım.

DHCP'den ip den almaması ilginç yöntemlere başvurmuşlar, dhcp-client ı kaldıranlar var :)

sudo apt-get remove dhcp-client

Fakat daha önce önerdiğim Network-Manager'ı silmek yada devre dışı bırakmanın yeterli olması lazım ama olmamış demek ki :)
Network-Manager kesin kendi ayar dosyalarına kayıt ediyor ve oradan okuyor, yoksa /etc/network/interfaces doğru yol olmalı.

Aslında dediğin gibi yol çok.
rc.local e okutabiliriz açılışta

ifconfig wlan1 192.168.2.4 netmask 255.255.255.0
route add default gw 192.168.2.1

gibi

sem

Selamlar =)

Türkçe karşılıklar için teşekkürler...

Yani kendi ayar dosyasına kaydetmiş olsa da sisteme bildirmeli bunları =) Nerede bildiriyor ki acaba kök dizine

grep "192.169.2.100" -iR /

versem çıkar mı acaba merak ettim şimdi bir vereyim bakayım root kullanıcısı ile...

Sisteme nerede bildirdiğini gerçekten merak ediyorum...

En son komut ayar dosyasına yazmadan doğrudan uçbirimden vererek statik ip almamıza mı yarıyor?

Eğer öyle ise önce route del da uygulaması gerekecek değil mi? Aksi halde bir kart için (bunu ne şekilde ifade etmeliyim ağ jargonunda ethernet kartı kablosuz kartı bunlar arayüz olarak mı geçiyor =)) ikişer tane ağ geçici (gateway) olacak değil mi?

Şu an mevcut sistemde (kendi makinemde deniyorum) her ikisi de aynı yere bağlanıyor. Yani ethernet ile de kablosuz ile de aynı yönlendiriciye (router) bağlanıyorum

route -n

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         192.168.2.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     1000   0        0 eth0
192.168.2.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     1      0        0 eth0
192.169.2.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     2      0        0 wlan0

Ya da route change default gibi bir komut varsa onu da veriyor olabilir tabii... Değil mi?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

andirinli

Network Manager elle yapılandırmaları
/etc/NetworkManager/system-connections/
dizini altında kaydediyor
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

sem

Çok teşekkürler... Gerçekten çok merak konusuydu benim için ve pek araştırma zamanım olmadı...

Şifrelerin de alenen belirtilmesini varsayılan sistem uygulamasında görünce şaşırdım açıkcası.

O zaman bunlar açılış sırasında yürütülen komutlar ile oluyor diye düşünüyorum şu anda.

Yaptığım ayarları şu şekilde saklamış;

[ipv4]
method=manual
dns=192.168.2.1;
addresses1=192.169.2.101;24;192.168.2.1;

Bunları hangi aşamada yürüttüğünü bulabilme imkanımız var mı acaba kaynak kodu incelemeye gerek olmadan.

Örneğin Ağ Yöneticisi uygulamasının yanın Wicd kurduk diyelim ve her iki uygulama da kullanımda olsun yani ikisi de sistemde kalsın... Kablosuz için birisinden X birisinden Y ip adreslerini statik olarak atatık diyelim... Bu durumda sistem son çalışan kazanır politikası mı izliyor acaba?

Her ikisi de çalışır konumda olduktan sonra ikisi de komutları belirli aşamada yürütmek zorunda...

Ya da sisteme /etc/NetworkManager/system-connections altındaki ayarları oku mu diyor acaba... Bu çok anlamlı değil gibi duruyor pratikte.

? ? ?

Soru işareti ile bitireyim de =) soru sorduğum belli olsun.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Eylül 2012 - 01:22:39

EK: Bu arada interfaces neden geçerli olmuyor wireless için acaba? Bir fikir yürütebilen var mı?
Burası dünya?

hitokiri

@sem bazı şeyleri python'a port etmişler bu dosyalardaki ayarlar farklı bir dosyada pek fazla yorucu değil işlemler incelemek için,
belki burda bir yerlerdedir aradığın yani yine de söylediğin üzere kaynak kod incelemeye doğru adım adım gidiyorsun gibi XD
/etc/init/network-manager.conf
/etc/init.d/network-manager
/usr/share/app-install/desktop/network-manager-gnome:nm-applet.desktop
/usr/share/apport/package-hooks/source_network-manager-applet.py
/usr/share/apport/package-hooks/source_network-manager.py

sem

Çok sağ ol @hitokiri. Aynen dediğin gibi adım adım çözülüyor sayenizde...

İki sorum vardı zaten... Birisi ayarları nerede tuttuğu... Onu öğrenmiş olduk yukarıda... Daha sonra bu ayarların ne ara sisteme uygulandığını araştırmak gerekti... Sanırım senin belirttiğin yollardaki dosyalar ile bu da çözülecek.

Yanılmıyorsam /etc/init altında yeniden başlama (boot) süresince çalıştırılacak olan upstart scriptleri bulunuyordu. upstart'ın söz dizimi (syntax) ilginçmiş... Ne Python ne BASH'e benziyor...

/etc/init.d altında da servisler bulunuyordu...

Yani bunları kazıdığımda "/etc/NetworkManager altında saklanan ayarlar sistem açılırken init altındaki scriptler ile sisteme uygulanıyor, daha sonra görevi init.d altındaki servis devralıyor" gibi bir sonuç çıkacak sanıyorum...

upstart'a bakmış mıydın hiç, okuyabilecek kadar en azından =) Diğer satırlar başlangıç ve bitiş noktalarını belirtiyor gibi duruyor. Ama

expect fork
respawn

Tam kestiremedim. expect fork ile büyük ihtimalle "beni yeni bir süreç/process olarak başlat" dediğini tahmin ediyorum. respawn komutunu kesemedim yani bir çağrışım yapmadı.
Burası dünya?

arpia

andirinli

@sem0900

/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

dosyasına bir gözatmanı öneririm
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

sem

@andirinli oradan bir şey çıkartamadım açıkcası.

rcX.d altındaki scriptlerin hiç birisinde bulamadım Ağ Yöneticisinin scriptlerini. Çünkü kendisi birisi login olmadan scriptleri yürütmüyormuş.

Bu durumda en başa dönmüş oluyorum... yani interface ile wlan1 için yapılan neden geçerli olmadığını ve dhcp ile adres aldığını araştırmam ve öğrenmem gerek.

Konu ile ilgili önerisi olan var mı acaba. Yani wlan neden interface'te tanımlı olduğu halde DHCP ile adres alır?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Eylül 2012 - 14:59:35

Acana açılma tamamlanmadan interface işe yarıyordu ama sonradan Ağ Yöneticisi mi eziyordu?

Ama o zaman eth0'ı neden ezmiyordu sorusu var...
Burası dünya?

heartsmagic

Konu karışık gibi ancak önce şurayı bir okumakta fayda var gibi :)
/usr/share/doc/network-manager/README.Debian
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cagriemer

Alıntı yapılan: sem0900 - 31 Ağustos 2012 - 21:22:58
Şu anda bu kadar soruyu yazmamın amacı şu; farz edelim ki masa üstü yönetici kullanmıyorum... Bu ayarı nasıl yapacağım terminal ile??? Network Manager el ile ayar yapılan /etc/network/interfaces dosyasını güncellemiyorsa bu işlemi nereden hallediyor? Bu işlemin yapılabileceği diğer yöntem nedir???

Ag Yoneticisi sunucu kurulumlarinda yuklu gelmiyor diye biliyorum. Yani masaustu yoksa ag yoneticisi de yoktur. O yuzden /etc/network/interfaces altindaki ayarlar ornegin bir sunucuda ezilmemeli. Yanlis mi biliyorum acaba? Bir de mesela Debian /etc/network/interfaces altinda tanimli aygit varsa Ag yoneticisi onlari kontrol etmez demis.[1] Fakat bu Semetey'in gozledigi ile uyusmuyor.

[1] http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ch05.en.html#_gui_network_configuration_tools

arpia

Ubuntu masaüstünde tam tersi mi geçerli acaba, kuralları ezdiği için sanırım,

sudo update-rc.d -f NetworkManager remove

önerilmiş.

sem

Alıntı yapılan: cagriemer - 03 Eylül 2012 - 06:09:56
Alıntı yapılan: sem0900 - 31 Ağustos 2012 - 21:22:58

Ag Yoneticisi sunucu kurulumlarinda yuklu gelmiyor diye biliyorum. Yani masaustu yoksa ag yoneticisi de yoktur. O yuzden /etc/network/interfaces altindaki ayarlar ornegin bir sunucuda ezilmemeli. Yanlis mi biliyorum acaba? Bir de mesela Debian /etc/network/interfaces altinda tanimli aygit varsa Ag yoneticisi onlari kontrol etmez demis.[1] Fakat bu Semetey'in gozledigi ile uyusmuyor.

[1] http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ch05.en.html#_gui_network_configuration_tools

*/etc/network/interfaces'te listelenmeyenler

*  "auto ...", "allow-hotplug ..." ve "iface ... inet dhcp" şeklinde tanımlanlayanlar NM tarafından yönetilir diyor.

Ben auto olarak tanımlamıştım. yalnız hem etherneti hem wireless'ı tanımlamıştım. Ama ethernet istediğim ip yi aldığı halde wireless bozuluyordu sadece. Bu durumu araştırmam gerekecek gerçekten.

Alıntı yapılan: arpia - 03 Eylül 2012 - 08:19:11
Ubuntu masaüstünde tam tersi mi geçerli acaba, kuralları ezdiği için sanırım,

sudo update-rc.d -f NetworkManager remove

önerilmiş.

rc.d içerisinde olup olmadığını sorgulamak için bir komut var mı acaba bilinen, ya da bu işlemin tersini yapan bir komut. =) Çünkü iş görmediği takdirde işlemi geri uygulamam (rollback) gerekecek =)
Burası dünya?

heartsmagic

update-rc.d için:
http://manpages.ubuntu.com/manpages/hardy/man8/update-rc.d.8.html
:)

Benim verdiğim dosya ile @cagriemer'in verdiği bağlantı aynı mı? Sanki değil gibi. Dün şöyle bir bakabilmiştim, hepsini okuyamadım. Orada var mıdır acaba bir şeyler?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.