[Çözüldü] dd komutu ile yedeklemelerde MBR sorun olur mu?

Başlatan guopx, 14 Ağustos 2012 - 20:44:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

guopx

durumu anlatayım önce:
sda4 bölümü; sda5 ve sda6 olmak üzere 2 mantıksal birime ayrılmış ve sda5 te ext4 olarak ubuntu kurulu, sda6 da ise swap'ım var.
dd if=/dev/sda5 of=/media/yedek/backup.img diyerek ubuntu kurulu kısmı komple windowstaki  d sürücüsüne yedekledim. şimdi
dd if=/media/yedek/backup.img of=/dev/sda5 ile yedeği tekrar yüklediğimde mbr ile ilgili bir sorun yaşar mıyım? ubuntu düzgün açılır mı?
http://www.debianhelp.co.uk/ddcommand.htm şurada bişeyler buldum ama anlayamadım :(
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

furkankalkan

dd aracıyla yedek almanızı önermiyorum. Bunun belli başlı sebepleri şunlar:

• Yedek boyutu yüksektir ve sıkıştırılamaz (Yedek Boyutu=Yedek aldığınız disk bölümü boyutudur ve binary dosya halinde olduğu için sıkıştırılamaz.)
  • Yavaştır (Flash belleğime 8 GB lık bir kalıp yazdırmaya çalışmıştım ve 1.5 saat sürdü.)
  • Boot,Boyut ve Dosya Sistemi sorunları çıkarabilir.
  • Özelleştirilemez. (Sadece belirli dosyaların veya temel sistemin yedeğini/imajını alamazsınız. )
  • Yedek için özel prosedürleri yoktur. (dd ile o an diskinizdeki herşeyi yazdırır. [/tmp /proc dizinleri dahil.])
  • Her işletim sisteminin imajını alamazsınız. (Windows bootloader için ayrı bi disk bölümü kullanıyor diye biliyorum. Bu durumda bootloader / sistem uyumsuzluğu çıkabilir

Benim tavsiyem sistem yedeklemek için özel yazılımlar kullanmanız.Böylece bu sorunları yaşamazsınız.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

guopx

@dewilman cevap için teşekkürler
anlaşılan o ki çok sağlıklı değil dd ile yedekleme.
ama yine de deneyeceğim. şunu da merak ettim 1. sebepte sıkıştırılamaz demişsiniz fakat ben oluşturulan backup.img dosyasını tar.gz ile sıkıştırdım. 26 gb dosya 13 gb ye indi acaba yapısı mı bozuldu? tar dan çıkardığımda eski backup.img dosyasını elde edemez miyim?

sem

@guopx; Edebilirsiniz.

@dewilman, ikilik dosya neden sıkıştırılamıyor. Örneğin bir mp3 dosyası ziplenemez mi yani?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

guopx

backup.img dosyasını tardan çıkardım ve dd if=/media/yedek/backup.img of=/dev/sda5 dedim yaklaşık 1 buçuk saat sonra dd işlemi tamamladı. ardından yeniden başlattım ve grub aynen açıldı ubuntuyu seçtim mor ekrana geldi bozuk kısımlar var düzeltmek için f ye basın ve  /tmp bağlanamadı diye birşeyler çıktı f ye bastım bilgisayarı yeniden başlattı ve sonra sorunsuzca masaüstüne ulaştım şu an ubuntudan yazıyorum yedekleme başarılı oldu galiba :)
sudo fdisk -l çıktısı Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, toplam 625142448 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x1ff4b2e2

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *        2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          206848   307701759   153747456    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       307701760   563695615   127996928    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4       563695616   625139711    30722048    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5       563697664   614897663    25600000   83  Linux
/dev/sda6       614899712   623091711     4096000   82  Linux takas / Solaris
mnrl@mnrl-SWH:~$

nuked

dd ile alınan ham disk dosyaları sıkıştırabilir olabilecek mbr sorunların önüne geçmek için mbr kısmınında yedeği alınmalı

dd pek tavsiye edilmez onun yerine clonezilla kullanın daha kullanışlıdır uğraştırmaz ve dd ile yedek alma desteği de var.

daha detaylı bilgi için : https://help.ubuntu.com/community/DriveImaging

heartsmagic

@guopx, şu an için sorun var mı sistemde? dd ile gördüğüm en büyük sıkıntı işlemin cidden uzun sürmesi ve geri yedekleme yaparken bazen bölümlerin boyutlarının karışmasıydı. Düzeltmek için biraz gayret gerekebiliyor. Sen yedeği geri bastın fakat Grub'u değiştirmediysen açtığın Ubuntu eski bölümde kurulu Ubuntu olmasın? Zira eğer Grub üzerinde bölüm değişikliği yapmadıysan yeni bölümdeki sistemi nasıl açabildin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

guopx

@heartsmagic
yedeklemeden sonraki ubuntunun önceki ubuntu olduğunu pek sanmıyorum çünkü yedklemeden önce birkaç dosya silmiş ve birkaç ayarı değiştirmiştim yedeklemeden sonra o dosyalar ve eski ayarlarım geri geldi. hem dd komutunun affı yoktur diye biliyorum yani bulaştığı disk bölümünü illa değiştirir. işlem bittiğinde şu şu kadar dosya girdi çıktı kopyalandı şu kadar sn. diye çıktı aldım ve işlem sırasında uçbirimden herhangi bir hata almadım.
grubu değiştirmedim dediğim gibi sadece kök dizinimin bulunduğu (/) sda5 bölümünü (partition'unu) dd ile backup.img şeklinde kopyaladım ve yedeği geri bastım dediğiniz gibi sonuçta dd aynen her şeyi yerine koyduysa neden sorun çıksın bu işlem sonucunda bölümün uuid si falan değişir mi?

heartsmagic

UUID değişme ihtimali var, fakat sen yedeği aynı bölüme mi bastın?

guopx

evet aynı bölüme bastım. ilk iletime bakarsanız sda5 bölümü ubuntunun kurulu olduğu bölüm dd if=/dev/sda5 of=/media/yedek/backup.img ile bölümü kopyaladım sonra dd if=/media/yedek/backup.img of=/dev/sda5 ile geri yükledim zaten dikkat ederseniz komutlar birbirinin tam tersi.
bu arada geri yüklenen ubuntunun eski ubuntu olmadığına adım gibi eminim çünkü emin olak için sistemi bayağı bir karıştırdım birsürü program kaldırdım yükledim hatta sistemi açılmaz hale getirdim :D sonra canlı cd ile /media/yedek içindeki ilk aldığım backup img dosyasını sda5 e bastım ve 1 saat sonra her şey yerli yerindeydi. grub'da sıkıntı yok (mbr sorun çıkarsaydı grub düzgün açılmazdı diye düşünüyorum) sistem düzgün çalışıyor. biraz uzun sürse de sadece 2 komutla komple sistem yedeği alıyoruz bence gayet pratik ve uygulanabilir

heartsmagic

Tamam, ben durumu yanlış anlamışım. Aynı bölüme basıyorsan yedeği zaten haliyle benim söylediğim şey geçerli değil. Aynı bölüm için kullanışlı olabilir dd. FArklı bir bölüme sistem taşımak için söylenen sorunlar göz önünde bulundurulabilir ama.

guopx

soru cevaplanmıştır öyleyse :) demek ki aynı bölümlerde yedek almak mbr için bir sorun teşkil etmiyor. çözülmüştür teşekkür ederim