Linux kullanmak istiyorum

Başlatan abdullahaydin, 27 Ağustos 2012 - 22:27:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

abdullahaydin

Benim yapmak istediğim şu o adımları geçip pacman -S gnome komutu verip kullanmak. 07.09.2012 kalıbını usb ye yazdırdım ve bilgisayarı başlattığımda hata verdi. En basitinden reboot bile çalışmıyordu. Bilgisayarımla mı uyuşmuyor acaba ?

if


abdullahaydin

Ezberimde tutamadım bilgisayarı açtığım zaman olduğu için resim alma ihtimalim yok. Acaba 64 bit mi indirmeliyim belki driverlerim 64 bittir bu yüzden kurulmuyordur olabilir mi ?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Eylül 2012 - 23:29:49

5 kadar hata verdi sanırım dosyaları okurken archiso_pxe lerin altında çıktı hatalar.

if

Bilgisayarın 64 bit mimariyi desteklemesinden kaynaklanmıyordur. Hatanın ne olduğunu bilmeden bir şey yapamayız.

abdullahaydin

[ 4.851371] sd 6:0:0:0: [sdb] No caching mode page present
[ 4.851404] sd 6:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache:write through

Code içine aldığım kısımda [4.851371] kısmı değişik 2 tane daha aynı şekil tekrarlıyor yazıyı. sonrada şu yazıyor.
Error 'dev/disk/by-label' device did not show up after 30 seconds..
Falling back to interactive prompt
You can try to fix the problem manually, log out when you are finished.,sh: Can't access tty: jop control turned off.


Evet hata bu.

Aequitas

@abdullahaydın, naçizane birkaç tavsiyem olacak.
Öncelikle eğer Archlinux kullanmak istiyorsanız bu ve benzeri sorunları kendi bilgilerinizle ya da google'a sormak yoluyla tam hatırlayamadığınız yöntemleri hatırlayarak kendi kendinize çözebiliyor olmanız gerekir. Zira henüz incelemediyseniz Archlinux wiki'de bulunan The Arch Way makalesini incelemenizi öneririm.
Yine de Archlinux kullanmak istiyorum diyorsanız görsel olarak kurulum yapılabilen çok güzel arch tabanlı dağıtımlar mevcut. Kısa bir araştırma ile bunları da bulabilirsiniz. Bir tanesini ipucu olarak veriyorum: Chakra
Onun dışında "Linux kullanmak istiyorum" şeklinde bir başlık açmışsınız, niçin Ubuntu kullanmak istemiyorsunuz. Kendisi GNU/Linux dağıtımları içerisinde en kullanıcı dostu olan dağıtımlardan biridir. Bunu sadece ben söylemiyorum. Ben dahil pek çok GNU/Linux kullanıcısının denediği veya kullandığı ilk dağıtımlardan biri Ubuntu'dur. Diğer dağıtımlar ile yapılıp Ubuntu ile yapılamayan pek bir şey yoktur neticede. Buradaki kullanıcıların da Ubuntu ile olan tecrübelerini de hesaba katarsak (sadece yöneticilerin değil, ben dahil diğer kullanıcıların) herhangi bir sorun karşısında çok daha kolay çözüm yolu bulabilirsiniz.
Uzun oldu ama dediğim gibi naçizane bir kaç öneri..


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

abdullahaydin

Öneriniz için teşekkürler. Şu anda ubuntu var bilgisayarımda.

"Arch Linux kullanıcıları kendi başlarına tüm sistemi düzenleyebilirler." The Arch Way belgesinden bir alıntı.

Araştırmam devam ediyor ve kendi istediğim gibi bir sistem kurmak istiyordum hatta önceki mesajlarda kendi dağıtımımı yapmak istediğimi söyledim. Gentoo pek benlik birşey değildi ama Arch Linux biraz daha basit olduğu için onu kurmak istiyorum. Soruna gelince usb kilitlimi diye kontrol ettim fakat kilitli değildi sorun başka olmalı. Bilgisayarımın bazı driverlerini tanımıyor olabilir mi ?



cumali

Alıntı yapılan: abdullahaydin - 24 Eylül 2012 - 23:23:57
Benim yapmak istediğim şu o adımları geçip pacman -S gnome komutu verip kullanmak. 07.09.2012 kalıbını usb ye yazdırdım ve bilgisayarı başlattığımda hata verdi. En basitinden reboot bile çalışmıyordu. Bilgisayarımla mı uyuşmuyor acaba ?

Arch linux iso kalıbını usb bellege hangi aracı kullanarak yazdırdınız? Örnegin; UNetbootin, USB Transfer  yada uçbirimden komut ile. Arch kurulumunun UNetbootin ile yapılmasının sorunlu olduğunu biliyoruz. Denemediyseniz birde USB Transfer uygulamasını öneririm. Ubuntu üzerinde deb paketini kurarak usb bellege Arch linux'u yazdırabilirsiniz.

Denemek isterseniz verilen bağlantıdan zip dosyasını indirin. İndirilen zip dosyasında deb paketi bulunmaktadır. Kurulumu yapıp kullanın.

http://blog.oguzkirat.com/usb-aktarici/

USB Aktarıcı zip: http://usbaktarici.googlecode.com/files/USBTransfer3.0.0Beta.zip

if

Ben de buraya not düşeyim, Arch Linux'un yerel sitesi de mevcut. Bu bizlerin yardım etmeyeceği anlamına gelmez ama aklınızda da bulunsun.

http://archtr.org/forum/

abdullahaydin

#59
Aslında o foruma yazıcaktım. Ama bu forum kadar ilgili olmayabilirler düşüncesiyle burdan devam ettim.

Evet unetbootinden attım. Şimdi sizden aldığımı deneyeceğim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Eylül 2012 - 22:07:15

Ne yazık ki .iso dosyasını seçtiğimde uygulama çöküyor kopyalama işlemini gerçekleştiremiyorum.


cumali

Bu konuda size yardımcı olma adına ilk mesajı yazdığımda önceki mesajları okumamıştım. Mesajları okuduktan sonra nasıl bir dağıtım istediginiz yönünde farklı fikirler oluşmaya başladı. Bir önceki mesajımda USB Transfer uygulamasını önermiştim. Zira Arch linux için test edilmiş durumdaydı. Oysa son mesajınızda uygulamanın çöktügünü yazmışsınız. Uygulama halen beta aşamasında olduğundan bir şey demiyecegim. Ancak UNetbootin ile usb bellege aktarabileceginiz ve öyle sanıyorum ki aradığınız kriterlere uygun, %100 Arch tabanlı, kurulum aracı olan Bridge linux dağıtımı var. Forumda arama yaparsanız resimli anlatımıda var.

Bir başka Arch tabanlı ve kendi depolarını kullanan Manjaro linux dağıtımıda var. Canlı olarak kullanmak ve daha sonra dilerseniz hardiske kurulum aracı yardımıyla kurabilirsiniz. Bir başka deyişle kurulum esnasında komut satırı ile uğraşmamış olusunuz. Resimli anlatımı Archtr.org forumunda bulabilirsiniz.

abdullahaydin

#62
Ben kişiselleştirme istiyorum yoksa tercihimi Ubuntu olarak kullanırdım. Şimdi konsoldan usb belleğe atma işini halletmeye çalışıyorum. Aslında kodlarla kurulum yapanlar komutların neye yaradığını yazsalar belki oradan 3 5 komutla kurulabilir Arch Linux. Ama açıklama yok.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Eylül 2012 - 22:59:11

Aslında Linux'u bana göre çekici kılan kod kullanımı. Birde öğrenebilseydim :). Yoksa Windows'tan pek bir farkı yok ve normal kullanımda windows tercih ediyorum. Kodları bilmediğim için orada kodları yazıyorlar bende deniyorum bazen olmuyor. Aslen programcılık altyapım biraz olduğu için ve programlamadan hoşlandığım için belkide kodla yönetim hoşuma gitti. Ve Arch Linux tam istediğim gibi hiçbirşey kurulu değil tamamen kendinize göre ayarlıyorsunuz. Görsellik istersem kde hız istersem lxde kurarım. Paketlerini ayarlarım.

ibrahim@ibrahim-N56VM:~$ sudo su
[sudo] password for ibrahim:
root@ibrahim-N56VM:/home/ibrahim# mount -o loop /home/ibrahim/Masaüstü/archlinux-2012.09.07-dual.iso
mount: /home/ibrahim/Masaüstü/archlinux-2012.09.07-dual.iso  /etc/fstab ya da /etc/mtab içinde bulunamıyor
root@ibrahim-N56VM:/home/ibrahim# ^C
root@ibrahim-N56VM:/home/ibrahim#


Böyle bir hata alıyorum.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Eylül 2012 - 23:04:36

root@ibrahim-N56VM:/home/ibrahim/Masaüstü# mount -o loop /home/ibrahim/Masaüstü/archlinux-2012.09.07-dual.iso
[mntent]: 1 satırı /etc/fstab dosyasında hatalı; dosyanın kalanı yoksayıldı
mount: optmap.c:199: mnt_optmap_get_entry: Assertion `namelen' failed.
İptal edildi (core dumped)


cp komutuyla belirtilen 2 yerede kopyaladım ve yeniden mount etmek istedim. Fakat sonuç bu sefer şöyle

if

@abdullahadin, Ubuntu ya da benzer dağıtımlarda kişiselleştirmenin olmadığı kanaatine nerden vardınız?

Arch .iso'sunu neden bağlamaya çalışıyorsunuz? mount komutunu eksik yürütüyorsunuz. mount -o seçenek /bağlanacak/medya /nereye/bağlanacağı

abdullahaydin

Verdiğiniz linkteki komutları bir bir çalıştırıyordum o yüzden. Arch Linuxta başlangıçtan itibaren bir kişişelleştirme var yani istediğim paketi kurar veya kaldırırım. Aslında kodla linux kullanmak istiyorum ama bazı konularda mesela film izlemek gibi işlerde grafiksel arayüz gerekiyor ne yazık ki.

if

@abdullahaydin, o yöntem eski kurulum medyası için. Güncel bir anlatım için: https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_Installation_Media

Gördüğünüz komutları gözü kapalı uyguladığınıza dair bir kanaat olutştu bende, umarım yanlıştır.

abdullahaydin

Komutları pek bilmiyorum kopyala yapıştır yapıyorum bazende --help ekleyerek nedir nasıldır ona bakıyorum. Bu iş hem beni hem sizleri yorucak anlaşılan şu komutları öğrenecek bir e kitap bulmalıyım. Daha sonra kendi başıma tekrar denerim.

travego0403

Naçizane tavsiyem ilk olarak Ubuntu, Linux Mint gibi dağıtımlar kullanmanız.  :) Bu yapmaya çalıştığınız yüzme bilmeden okyanusa atlamaya benziyor. Önce kıyıda yüzme öğrenmeyi ardından havuza, denize, okyanusa açılmanız. Böylece uç birim ve komutlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Türkçe kaynak olarak forumda bulunan kitaplara bakabilirsiniz. Örneğin "Kim Korkar Linuxtan" belki kitap farklı eski bir dağıtım üzerine olabilir ama sizin öğrenmek istediğiniz Uç birime hakim olmanıza yardımı olur. Bunlardan öğrenecekleriniz belki Arch Linux kurulumu için gereksiz olabilir ama sizi bazı şeylere hazırlar, alt yapı oluşturur.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=245.0


"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

Aequitas

Şunu tavsiye edeyim ben de. Ubuntuyu kişiselleştirin. Bozmaktan korkmayın. Mesela Unity nasıl kaldırılır araştırın, ardından Unity'yi tamamen kaldırın. Ardından LXDE'yi kurun. Sonra onu kaldırın başka bir şey deneyin. Tabi bu söylediklerimi yaparken bir sürü sorun yaşayacaksınız. Google en yakın arkadaşınız.
Ama yine de en nihai tavsiyem sabırlı olun, önce uçbirimin ne olduğunu, tam olarak ne işe yaradığını, ne işe yaramadığını anlamaya çalışın. Emin olun hiç kimse bilgisayarını kodlarla kullanmıyor. Çok farazi konuşuyoruz bazı noktalarda. Şimdilik bol bol belge okuyun, zamanla bazı şeyleri fark edeceksiniz.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

abdullahaydin

Ubuntu coktu :) Debian internetten kurulum cd'sinde driverim oldugu halde yukleyemiyorum. Atheros AR9485 wireless kart var ve driveri ath9k. Ama desteklemiyor neden acaba bunu nasil asabilirim kimse bu soruna dusmedigi icin cevabinida bulamadim. Sanirim kernel tanimiyor boyleyse ne yapabilirim cdnin icine biseyler atsam duzelir mi ?

Su an ubuntu live cd uzerinden yaziyorum :)

Aequitas

1. Sürücünün desteklenmediği fikrine nereden kapıldınız?
2. Ubuntu çöktü ifadesi çok havada kalmış, ne yaparken ne oldu?
3. Sürücü yüklemeden kastınız nedir, zira bu dağıtımlar donanımları kendiliğinden algılayıp ona göre size bir şey bırakmadan gerekli sürücüleri yükler. jockey-text -l çıktısını aktarır mısın?


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

abdullahaydin

1. Sürücü yazılımını seçtiğim halde farketmediği için.
2. Sadece internet tarayıcı kalıcak şekilde herşeyi sildim bir daha açmadı :)
3. Algılayamadı olanlardan sürücümü seçtim ve kurmadı. Kurulum kısmında onu nereye yazabilirim ? Ağdan kurulum olduğu için onu deneyemiyorum ve ethernet kartını tanımadığı içinde ilerleyemiyorum bu nedenle debian yüklenemiyor. Debian internet kurulum cd tam bana göre. Sadece gerekli yazılımları yüklüyor ve kararlılık noktasında çok iddialı bir dağıtım.

Birde midori internet tarayıcıyı çok beğendim. Flash videoları desteklemiyor sanırım ?

heartsmagic

Bu başlığı artık kapatıyoruz ne yazık ki. Zira başlık ilk amacından çoktan şaşmış durumda, açık kaldıkça da farklı alanlara kayıyor.

@abdullahaydin, sorunların için yeni bir başlık açıp gerekli olacak çıktıları aktarabilirsin. Ayrıca senden daha fazla tecrübeli olanları dinlemediğin sürece boz/yap şeklinde sistemi öğrenemezsin. Biraz neyin ne olduğunu kavrayıp daha sonra diğer meselelere geçmen lazım. Henüz sistemi tanımadan ne var ne yok silmeye kalkarsan sorunların altından kalkamazsın. Fakat bunu başlıkta beş defa söylemişizdir, sanırım elli beş defa daha söylesek de bir şey fark etmeyecek.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.