[Çözüldü] Ubuntu 12.04 Sistem Temizligi

Başlatan tyrael5, 21 Temmuz 2012 - 04:55:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tyrael5

Birçok başlık buldum konuyla alakalı ama 12.04 sürümü için bulamadım açıkçası. Bazı sistem dosyaları farklı. Yanlış bir şey yapmak istemediğimden 12.04 için önerilerinizi alabilir miyim ?

Düzenleme Notu: Lütfen yazım kurallarına uyunuz.

furkankalkan

İlk başta yapabileceklerin
*Başlangıç uygulamalarından gereksiz servisleri kaldırmak (forumda araştırırırsanız bulacağınıza eminim.)
*Daha hafif programlar kullanmak (işlemci ve belleğinizi fazla tükettiğini düşündüğünüz programları daha hafif bir muadiliyle değiştirin.
*Başka hafif masaüstü ortamlarını deneyin. (sudo apt-get install / remove xubuntu-desktop / lubuntu desktop) (Oturum açarken yandaki düşmeye basarak bunlardan birini seçebilirsiniz.)
Eğer ikisinden birini severseniz yedek alıp dağıtım versiyonunu kurabilirsiniz.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

tyrael5

Örnek olarak vermem gerekirse bu metnin hemen hemen aynısını turkce Türkçe ve yabancı forumlarda çok sık gördüm. Bu ayarları 12.04'te yaparken biraz daha farklı ve açıkçası emin olmadan düzenlemeye bu tarz puf noktaları var mıdır?

Aşağıda Ubuntu'yu hızlandırmak için yapabileceklerinizi bulabilirsiniz:

Alıntı Yap1.IPv6'yı Etkisiz Kılın:

/etc/modprobe.d/aliases dosyasını yönetici yetkisiyle açın:

alias net-pf-10 ipv6
satırını
alias net-pf-10 off #ipv6
olarak değiştirin
2. Açılış süreçlerini (boot processes) eşzamanlı hale getirin:

/etc/init.d/rc dosyasını yönetici yetkisi ile açın:

CONCURRENCY=none
satırını

CONCURRENCY=shell
olarak değiştirin

3. Sunucu ismini localhost'a tanıtın:

/etc/hosts dosyasını yönetici yetkisi ile açıp ilk iki satırı şu şekilde değiştirin:

127.0.0.1 localhost sunucu_isminiz127.0.1.1 sunucu_isminiz

4. Ön Yükleme:

Preload kullanıcıların çalıştırdığı yazılımları gösteren bir uygulamadır. Bu uygulama kullanıcıların hangi yazılımları çalıştırıcağını kestirir ve bu uygulamaların ikili dosalarını RAM içerisine ekleyerek hızlı çalışmalarını sağlar. Bu uygulamayı kurmak için şu komut yeterli olacaktır:

sudo apt-get install preload

5. Swappiness

Swap belleği daha az sıklıkta kullanılır bir hale getirelim, böylece uygulamalar arasındaki geçişler hızlanır.

sudo sysctl vm.swappiness=10

Komutu bu işi tek başına yapacaktır.

Ardından /etc/sysctl.conf yönetici yetkisi ile açın ve bu yaptıklarımızın sistem açılışında da yapılması için şu satırı dosya içerisine ekleyin:

vm.swappiness=10

6. Grub Profili:

Grub cap sistem başlangıcınızın profilini çıkartır, bu bir nevi herhangi bir dsoyadaki içerik bilgisi gibidir, ilk çalışma sırasında içerik bilgileri oluşturulur ve sonraki açılışlar hep bu bilgiye göre yapılır. Böylece içerikteki kayıtlı uygulamalar daha hızlı kullanılır hale gelir.

/boot/grub/menu.lst dosyanızı yönetici yetkisi ile açın ve ardından "kernel /vlminuz..." gördüğünüz her satırın sonuna "profile" satırını ekleyin.

7. Sabit Diskinizi Hızlandırın:

İlk olarak hdparm progrmını

sudo apt-get install hdparm
komutu ile kuralım.

ardından 32bit IO ve UDMA'yı daha önceden etkin hale getirilmemişse etkin halde getirin:

hdparm -c3 -d1 /dev/aygıt_ismi
komutu yeterli olacaktır. Burada /dev/aygıt_ismi sabit diskinizdir.

Bu işlevi kararlı kılmak için /etc/hdparm.conf dosyasını düzenlemeli ve her sistem açılışında etkin hale getirmelisiniz. Bunun için Sistem >> Yönetim >> Servisler menüsü altından"Hard disk tuning (hdparm)" bölümünü etkinleştirmeniz gerekir.

ratesden

Konuyla alakalı olduğu için yeni başlık açmak istemedim. Ben şunu sormak istiyorum, heryerde xubuntu ve lubuntu'nun ubuntu'dan daha hızlı olduğu yazıyor. Peki bunu sağlayan ne? Sonuçta hepsi ubuntu üzerinde çalışıyor sadece masaüstü ortamları farklı. Yani xdfce, gnome-unity'den daha mı hızlı?

krwlng

@ratesden, iki otomobil düşünün, ikisinde de aynı motor olsun, ama birine kullandığınız kaporta diğerinden daha ağır bir malzeme ile yapılsın, lastikler daha ağır olsun ama güzel görünsün, üstüne bir sürü ek eleman monte edin, sonuçta motorlar aynı ama bir araç diğerinden çok daha ağır oldu.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

ratesden

Alıntı yapılan: krwlng - 21 Temmuz 2012 - 19:54:41
@ratesden, iki otomobil düşünün, ikisinde de aynı motor olsun, ama birine kullandığınız kaporta diğerinden daha ağır bir malzeme ile yapılsın, lastikler daha ağır olsun ama güzel görünsün, üstüne bir sürü ek eleman monte edin, sonuçta motorlar aynı ama bir araç diğerinden çok daha ağır oldu.

anladım @krwing. asıl sormak istediğim şuydu, hızlılığı sağlayan masaüstü ortamları mı yoksa başka bir şey mi? anladığım kadarıyla masaüstü ortamları... bazı program seçimlerinde de fark var ama ondan kaynaklı bir şey değil demekki.

Luna

Alıntı yapılan: tyrael5 - 21 Temmuz 2012 - 14:01:48
Örnek olarak vermem gerekirse bu metnin hemen hemen aynısını turkce Türkçe ve yabancı forumlarda çok sık gördüm. Bu ayarları 12.04'te yaparken biraz daha farklı ve açıkçası emin olmadan düzenlemeye bu tarz puf noktaları var mıdır?

Aşağıda Ubuntu'yu hızlandırmak için yapabileceklerinizi bulabilirsiniz:

Alıntı Yap1.IPv6'yı Etkisiz Kılın:

/etc/modprobe.d/aliases dosyasını yönetici yetkisiyle açın:

alias net-pf-10 ipv6
satırını
alias net-pf-10 off #ipv6
olarak değiştirin
2. Açılış süreçlerini (boot processes) eşzamanlı hale getirin:

/etc/init.d/rc dosyasını yönetici yetkisi ile açın:

CONCURRENCY=none
satırını

CONCURRENCY=shell
olarak değiştirin

3. Sunucu ismini localhost'a tanıtın:

/etc/hosts dosyasını yönetici yetkisi ile açıp ilk iki satırı şu şekilde değiştirin:

127.0.0.1 localhost sunucu_isminiz127.0.1.1 sunucu_isminiz

4. Ön Yükleme:

Preload kullanıcıların çalıştırdığı yazılımları gösteren bir uygulamadır. Bu uygulama kullanıcıların hangi yazılımları çalıştırıcağını kestirir ve bu uygulamaların ikili dosalarını RAM içerisine ekleyerek hızlı çalışmalarını sağlar. Bu uygulamayı kurmak için şu komut yeterli olacaktır:

sudo apt-get install preload

5. Swappiness

Swap belleği daha az sıklıkta kullanılır bir hale getirelim, böylece uygulamalar arasındaki geçişler hızlanır.

sudo sysctl vm.swappiness=10

Komutu bu işi tek başına yapacaktır.

Ardından /etc/sysctl.conf yönetici yetkisi ile açın ve bu yaptıklarımızın sistem açılışında da yapılması için şu satırı dosya içerisine ekleyin:

vm.swappiness=10

6. Grub Profili:

Grub cap sistem başlangıcınızın profilini çıkartır, bu bir nevi herhangi bir dsoyadaki içerik bilgisi gibidir, ilk çalışma sırasında içerik bilgileri oluşturulur ve sonraki açılışlar hep bu bilgiye göre yapılır. Böylece içerikteki kayıtlı uygulamalar daha hızlı kullanılır hale gelir.

/boot/grub/menu.lst dosyanızı yönetici yetkisi ile açın ve ardından "kernel /vlminuz..." gördüğünüz her satırın sonuna "profile" satırını ekleyin.

7. Sabit Diskinizi Hızlandırın:

İlk olarak hdparm progrmını

sudo apt-get install hdparm
komutu ile kuralım.

ardından 32bit IO ve UDMA'yı daha önceden etkin hale getirilmemişse etkin halde getirin:

hdparm -c3 -d1 /dev/aygıt_ismi
komutu yeterli olacaktır. Burada /dev/aygıt_ismi sabit diskinizdir.

Bu işlevi kararlı kılmak için /etc/hdparm.conf dosyasını düzenlemeli ve her sistem açılışında etkin hale getirmelisiniz. Bunun için Sistem >> Yönetim >> Servisler menüsü altından"Hard disk tuning (hdparm)" bölümünü etkinleştirmeniz gerekir.

Peki bunları yönetici olarak nasıl açabiliyoruz?
İşlemci : İntel i5 750 2.66Ghz LGA 1156
Ekran kartı : GIGABYTE GTX 470 Super Overclock 1280 MB GDDR5 320 Bit
Ana Kart    : BIOSTAR H55 HD LGA1156 DDR3-1600
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue (WD3200AAJS) 3.5inç 320GB
RAM : G.SKILL Ripjaws 2 GB DDR3 1333Hz CL9 + 4 GB Team Elite 1333 Mhz
Kasa : Aerocool X Strike Mid Tower
PSU    : XILENCE Eco Series 550W

heartsmagic

@tyrael5 ve @Luna, ikinize beraber sorayım. Şu an 12.04 size ağır mı geliyor? Alıntı yapılan şeyler yapılsa bile öyle büyük başarım artışları beklemeyin. Hele bazı işlemlerin hiç etkisi bile olmayabilir. Tam olarak aradığınız nedir?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tyrael5

Acikcasi benim islemcim %12 yii bile gecmiyor calisirken yani hizla alakali hicbir sorunum yok ama aliskanlik diyebilirm bir isletim sistemi kurdugum gun butun hizlandirma ayarlarinida yapmak maksimum hiza ulasmak falan :)

Luna

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Temmuz 2012 - 01:21:30
@tyrael5 ve @Luna, ikinize beraber sorayım. Şu an 12.04 size ağır mı geliyor? Alıntı yapılan şeyler yapılsa bile öyle büyük başarım artışları beklemeyin. Hele bazı işlemlerin hiç etkisi bile olmayabilir. Tam olarak aradığınız nedir?

Ağır geldiği 1 nokta var,
Açılışta şifre girerken gereğinden fazla bekletiyor. Gnome 3 te de böyle Ubuntu Unity de de.
Yeniden kurulum yapmayı düşünüyorum.
LTS sürüm için fazla yüzeysel geldi kararlılığı. Başka makinaya da kurdum, farklı usb ve farklı iso kalıpları ile yine aynı.

Unity nin çökmesi nedir Allah aşkına? Bilinçsiz kullanıcı da değilim ki. Kurcalayıp da bozsam.

Tamam, şimdiden diyeceklerinizi duyar  gibi oluyorum;

"Sizde sorun çıkması,bu dağıtımı sorunlu kılmaz" gibisinden. Evet genel kullanıcının verdiği  tepki önemli ama, ben gereksiz yere hata alıp ya da bekleyeceksem ister "Windows 9 For Luna" için olsun gözümde olmaz.
Ubuntu benim için sadece bot ekranındaki bir alternatif olarak kalacaktır.

Evet ara sıra sörf amaçlı Ubuntu ya  geçiş yapıyorum, windowsu kapayıp. Yine  de göz zevkimden ötürü açıyorum. Yoksa GNU Paint programından ctrl z, işlevsel değil, unity de kendinden sapıtıyorsa ara sıra halini hatrını sormaya gelirim ubuntu.

tyrael5

acikcasi bende yeniyim ama 3-4 gundur nerdeyse yazili butun makalelere goz attim acikcasi windowsta harcadigim zamana yazik dedim neden diceksin en basitinden vlc kurcam sudo apt-get install vlc yaziyorum son surumunu saniyeler icinde indirip kuruyo, gorsel olarak zaten asiri begendim birazda duzenledim ucbirim siz acikcasi ubuntunun windowsa cok rakip olacagini dusunmuyorum sonucta 15 yildan fazla windows kullanmis biri olarak klasorlerin yerini ezbere biliyorum windowsta ama su ucbirim yokmu ucbirim aldi beni benden :) sana tavsiyem biraz daha sabir goster hiz sorununu da cozersen ki ubuntu hiz konusunda windows'un cok ustunde web'de dolasmaktan fazlasini yaparsin linuxte

alquirel

Alıntı yapılan: Luna - 22 Temmuz 2012 - 07:40:26
Unity nin çökmesi nedir Allah aşkına? Bilinçsiz kullanıcı da değilim ki. Kurcalayıp da bozsam.

Tamam, şimdiden diyeceklerinizi duyar  gibi oluyorum;

"Sizde sorun çıkması,bu dağıtımı sorunlu kılmaz" gibisinden. Evet genel kullanıcının verdiği  tepki önemli ama, ben gereksiz yere hata alıp ya da bekleyeceksem ...

Niye "çöktüğünü" bilmiyorsak eğer, bu yaptığınız yargısız infaz olur. En bilinçsiz kullanıcıda bile çökmezken sizde çöküyorsa mutlaka oturup üzerinde bi düşünmek gerekmez mi? Ya da tek faktör kullanıcı mıdır? Hepimiz aynı donanıma sahip tek tip bilgisayarlar mı kullanıyoruz? Hepimiz sistemimize aynı uygulamaları mı kuruyoruz? Hepimiz aynı ayarlarla mı kullanıyoruz Ubuntu'yu?

Alıntı Yap
LTS sürüm için fazla yüzeysel geldi kararlılığı.

Bende Ubuntu'nun yanında XP de kurulu. Ne zaman XP'yi açsam açılışta hatrı sayılır bir süre bekliyorum. Ve bazen öyle noktalarda donup kalıyor ki, çileden çıkıp bilgisayarı düğmesinden kapatıyorum. 10 yıldır üzerinde binlerce mühendisin çalıştığı XP'de bile sizin 3 aylık sistemde aldığınız hatalar olabiliyorsa, hataların üzerine gitmek yerine 3 aylık sistemin ipini hemen kesmek mi gerekiyor?

bytan

Bilinçli olup olmamak göreceli bir kavramdır. Kim kime göre bilinçli, kriterleri nelerdir iyi tanımlamak lazım. Sağını solunu kurcalamamak da bilinçlilik olmaz. Bir sistemde birden fazla nadiren bulunan sorun varsa, akla donanım ve/veya kullanıcı gelir. O kadar paket kurup kaldırırım, yükselte yükselte geldiğim çorba gözüyle baktığım sistemde bile bir kere şu unity çökmesini beceremedim.

Bu sürümden memnun olunmayabilir. Hatta bu işletim sisteminden memnun olunmayabilir. Her işletim sistemi ve sürüm herkesi memnun edecek diye bir hedef yok. MS'i örnek alırsak, kimi araştırmalara göre piyasanın %99'una yayılmış. Ben o memnun olmayan %1 içerisindeyim. Ya da farklı bakış açısıyla, %99'un içerisinde olanların hepsinin halinden memnun olduklarını da beklemek yanlış olur.

Her sisteme hal hatır sormaya gelip gidenler vardır. Sistem ise gelişerek yoluna devam eder.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Luna

Defalarca 10.04,10.10, 11.04 11.10, 12.04 kurdum.

12.04 bence tam oturmadı, haksız etmek istemiyorum; ama didik didik ettiğim w7 gıgını çıkarmıyorsa aynısını ubuntu dan da beklerim ki, w7 kadar kurcalamadım bile.

bytan

Eğer birden fazla sürüm memnun etmiyorsa, ya sistemden beklentiler (kullanıcı etmeni) ya da üreticinin sisteme verdiği destek (donanım etmeni) devreye girer. Donanım üreticisi windows için sağladığı sürücü desteğini linux tarafına sunmuyorsa; değil 12.04, 15.04 bile çıksa değişen bir şey olmaz; elmayla da armut karıştırılır ve filanca sistem yetersiz olur.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

Luna

Alıntı yapılan: bytan - 22 Temmuz 2012 - 19:23:45
Eğer birden fazla sürüm memnun etmiyorsa, ya sistemden beklentiler (kullanıcı etmeni) ya da üreticinin sisteme verdiği destek (donanım etmeni) devreye girer. Donanım üreticisi windows için sağladığı sürücü desteğini linux tarafına sunmuyorsa; değil 12.04, 15.04 bile çıksa değişen bir şey olmaz; elmayla da armut karıştırılır ve filanca sistem yetersiz olur.

Benim eleştirim Ubuntu ya değil, 12.04 sürümüne 11.04 tü sanırım; *kararlı olmamasına rağmen tam tarihte çıkma kaygısından ötürü 15 gün boyunca güncelleştirme beklemiştik.
Tamam ara sürümde normal derim de aynı donanıma kaç kez Ubuntu kurdum ama LTS sürümü bunu yapmamalıydı bana kalırsa.

Yani 10.04 candı, kararlılık konusunda.

bytan

Alıntı yapılan: Luna - 22 Temmuz 2012 - 20:02:57
Benim eleştirim Ubuntu ya değil

Daha önceki iletilerini alıntılayarak anlatmak istemiyorum. Şu paragrafının devamı bile bu söylediğini çürütüyor. Ama mesele zaten bu değil. Ubuntu'yu, Canonical'ı eleştirebiliriz, eleştirilemez diye bir kural yok. Bilinçli kullanıcıysak, elmayla armutu karıştırmayıp getirilen eleştirilerin ubuntuyla ilgili olmayabileceğinin bilincinde olmamız lazım. Konuya dahil olma sebebim de budur.

XP ile güzel çalışan makinan sürücü sorunu nedeniyle win7 ile istendiği gibi çalışmıyorsa, "bunun sürücü sorunu var" dersin. Üretici desteği sağlar, güzel güzel kullanırsın. XP - win 7 arasındaki bu durumun benzerinin 10.04 ve sonrası arasında da yaşanıyor olma ihtimali vardır.

Daldan dala atlarsak, bilinçli kullanıcılığı da gördükten sonra, kararlılıktan ne anladığımızı da önce ortaya koymalıyız. Sana göre erken çıkmıştır, başkasına göre o tarihte çıkmalıdır, geliştirici kendi açıklamasını yapmıştır vs. Ancak dediğim gibi mesele bunlar değil.

PF @ ST

Aequitas

@Luna, alınan bunca hizmet karşılığında tek bir kuruş ücret ödenmediğini de hatırlatmak istedim. Umarım kullandığınız Microsoft ürünü için lisans ödemişsinizdir.

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

hasanyılmaz

Arkadaşlar, konu başlığı değiştirilebilir mi acaba? Çünkü "hızlandırmak" gibi ilgi çeken bir sözcük var ve konu ana fikri çok ilgisiz..

tyrael5

Yazdiklarim biraz kirpilmis ondan, neyse degistirdim.

if

Alıntı yapılan: tyrael5 - 23 Temmuz 2012 - 15:14:52
Yazdiklarim biraz kirpilmis ondan, neyse degistirdim.

Kırpılmış mı? En fazla imlâ hataları düzeltilmiştir.

tyrael5

Haa pardon ozaman ben duzeltirken falan silmisimdir, gunahinizi aldim forum kurallarina pek asina degilimde ozur dilerim.

burk

Arkadaşlar konu haddini aşmış gibi duruyor, hızlandırma açısından birkaç öneri sıralanmış, Ubuntu 12.04 ile çok sorun yaşayan Gnome 3 yükleyip efektsiz veya klasik çeşitlerini veya LXDE veya XFCE gibi daha hafif masaüstü ortamlarını deneyebilir. Bunun dışında açılışı hızlandırmak ayrı bir sorundur. Böylece şunu soralım, @tyrael5'e konu çözüldü mü? Çözüldü ise; http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31789.0

tyrael5