[Çözüldü] Yetki alıntı kütüğü çalıştırma hatası

Başlatan Bes5uc3, 04 Temmuz 2012 - 13:52:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bes5uc3

Root şifremi unuttum. Kurtarma kipinde sifre değiştirmek isterken "Yetki alıntı kütüğü çalıştırma hatası" alıyorum. Bu nedenle ne uç birimde ne güncelleme yöneticisinde, güncelleme yapamıyorum.

12.04 ubuntu Kurulumdan üç beş güncelleme sonra  Mayıs ayı da dahil güncelleme yöneticisinde  şifre ile güncelliyordum. Sonraki güncellemelerden sonra şifre sormadan işlem yapmağa başlaması dikkatimi çekt.i Ama önemsemedim.

En son 26 Haziran filan aralığında  güncelledim. *bilgisayar de Win 7 kurulu.  Ubuntuda, rahatlıkla win 7 görülüyordu. Müzik, resim, yazı gibi işlemler görülüyordu.  Haziran sonuna yakın günlerdeki güncellemeden sonra win 7 ye doğrudan giremez oldum. Win 7 girmek için şifre istedi.

Şifreyi unutmuştum. Şimdi de 80 MB bir güncellemeyi yapmak istedim. haliyile yine  tekrar güncelleme için kayıt kontrol şifresini istedi (zaten  normal olan da buydu) ne yazıkki şifremi unuttum.

hasanyılmaz

Bu hata iletisinin bir ekran görüntüsünü almanız mümkün mü? Türkçeleştirme biraz garip geldi..

ironic

Yeni Ubuntu sürümlerinde dosya sistemi sadece okuma izinli(read only) olarak bağlanıyormuş. Değişim yapmak için dosya sistemini yazma hakkı vererek yeniden bağlıyoruz.

Root shell başlatıldıktan sonra aşağıdaki komutla yazma izni vererek dosya sistemini yeniden bağlayalım.

mount -rw -o remount /

sonra

passwd kullanici_adi

ile parolayı değiştirmeyi deneyelim.

Resimli anlatım için

http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword

@hasanyılmaz, çevirinin geçtiği yeri aşağıdaki bağlantıda buldum.

https://translations.launchpad.net/ubuntu/precise/+source/pam/+pots/linux-pam/tr/33/+translate

Bes5uc3

denedim olmadı aynı hatayı yine verdi.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Temmuz 2012 - 16:02:05

basaran@basaran-System-Product-Name:~$ mount -rw -o remount /
mount: bunu sadece root yapabilir
basaran@basaran-System-Product-Name:~$ passwd basaran
basaran parolası değiştiriliyor
(geçerli) parola:
passwd: Yetki alıntı kütüğü çalıştırma hatası
passwd: parola değiştirilmemiş
basaran@basaran-System-Product-Name:~$ ls /home
basaran
(geçerli) parola:
basaran@basaran-System-Product-Name:~$]basaran@basaran-System-Product-Name:~$ mount -rw -o remount /
(geçerli) parola:
basaran@basaran-System-Product-Name:~$ ls /home
basaran
(geçerli) parola:
basaran@basaran-System-Product-Name:~$

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Temmuz 2012, 16:22:34

root olarak kurtarma kipinden girdim. Şifre değiştirme başarılı dedi. Fakat güncellemede kayıt doğrulama olmuyor. ucbirimde güncelleme yapmak istedim basaran@basaran-System-Product-Name:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for basaran:
basaran is not in the sudoers file.  This incident will be reported.
basaran@basaran-System-Product-Name:~$]basaran@basaran-System-Product-Name:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for basaran:
basaran is not in the sudoers file.  This incident will be reported.

bu hatayı verdi.

Kadir Can

/etc/sudoers dosyanıza şu satırı eklemeniz gerekiyor:
basaran ALL=(ALL) ALL
Ayrıca çıktıları bağlantı olarak değil, code etiketi içinde vermen daha sağlıklı olur.

ironic

Sistemde sudo kullanma yetkisine sahip başka kullanıcı yok sanırım. Varsa o kullanıcı ile giriş yapılıp yeni kullanıcıya sudo yetkisi verilebilir. Diğer türlü yine kurtarma kipi üzerinden

visudo

komutuyla açılacak dosyaya yeni kullanıcıyı şu şekilde ekleyelim. (kullanıcı adı olarak basaran kullanıyorum.)

basaran ALL = (ALL) ALL

visudo metin düzenleyici olarak vi kullanıyor. Eğer vi kısayollarını bilmiyorsak kullanımı daha basit olan nano için visudo komutunu, şu şekilde verelim.

EDITOR=/usr/bin/nano visudo

hasanyılmaz

@ironic

"Kimlik doğrulama özelliği işleme hatası" çevirisi daha anlamlı oldu sanırım. Ayrıca gözden geçirilmesi gerekenler listesine ekledim paketi..

Bes5uc3

kodlu yazmayı beceremedimdi, araştırıp; tekarar aşağı yazdım.

ersinkandemir

Ben de çeviri konusunda uyarmak için girdim başlığa doğrusu, müdahale etmeniz yerinde olmuş; çünkü hiçbir şey ifade etmiyor şu anki çeviri.
Where there's a shell, there's a way.

Bes5uc3

EDITOR=/usr/bin/nano visudo çıktısı erişim engellendi oldu.   Dosya sistemine root kaydı yapmak için /etc/sudoers  komutunu girdim. Çıktısı dosya sistemi  oldu.

/etc/sudoers dosyasına  basaran kaydetmek için basaran ALL=(ALL) ALL komutunun çıktısı şöyle olmakta:

1-Beklenmeyen dizgeler hatası
2-'(' yakınında söz dizimi hatası

ersinkandemir

EDITOR=/usr/bin/nano sudo visudo

Şeklinde çalıştırmayı deneyin. Son hatayı da muhtemelen dosyanın yazılması gereken yerine yazmadığınız için almışsınızdır.
Where there's a shell, there's a way.

ironic

@Bes5uc3, root üzerinde işlem yapacak komutları normal kullanıcı olarak çalıştıramazsın. Sudo ile ya da root olarak yetki alman gerekli. Önceki iletimde dediğim gibi komutları kurtarma kipindeki root kabuğuna girmelisin. Sudo ile hak almamız zaten olanaksız.

Bes5uc3

mount -rw -o remount girdisi

passwd basaran şifresini güncelliyor.

ls /home ve

passwd basaran girdisi de aynı işi yaparak, şifre güncellemesi yapıyor. Ne var ki bu kezde kimlik doğrulama panelinde ve uç birimde kimlik doğrulama özelliği işlemi hatası vermekte.

/etc/sudoers sayfasına kayıt için aşağıdaki komut aktif ve doğru oluyor. Sayfayı açıyor.

EDİTOR=/usr/bin/nano sudo visudo

Açılan sayfada # işaretinin ancak sol yanına;  basaran ALL=(ALL) ALL kaydını yazdım sayfa;

basaran ALL=(ALL) ALL
#   
şeklinde  oldu ama hala kimlik onayı olası olmuyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Temmuz 2012 - 22:29:00

Artık unutulan şifre, kurtarma kipinde değişti çıktısını almakta. Sanırım  şimdiki tek sorun sudores  sayfasına girme ve kaydı yapabilmektir.  EDITOR=/usr/bin/nano sudo visudo ile sayfaya giriliyor ama  kayıt yapma ve sayfadan ayrılma mümkün olmuyor. Sayfadan tek ayrılış yolu  ctril+alt+del  yolu ama bu da kayıt yapmıyor.

ekremsenturk

yapmak istediğin işlemler için sudo programını kullanmaya yetkili olman gerekiyor. O yekide sanırım kullandığın hesapta yok. Bilgisayarı Ubuntu CD'sinden başlat ve Uçbirimden
sudo gedit
komutu ile Metin düzenleyici'yi başlat. Şifre, hatırladığım kdar  ubuntu olacak.
Metindüzenleyici'nin panelinden "AÇ" seç ve disk'inde kurulu Ubuntunun /etc/group dosyasını bul ve aç. Ve "sudo" satırının karşısına ve "admin" satırının karşısına kullanıcı adını ekle ve kayıt et ve Bilgisayar'ı yeniden (disk'ten) başlat. Muhtemelen sorun çözülmüş olacaktır.

Bes5uc3

Malesef sudo gedit

komutu canlı dvd üzerinde hiçbir şey yapmadı. Sadece boş bir gedit sayfası açılıyor. Verilen komut  hiç hatreket etmiyor.

if

decent

Nano ile düzenleme yaptıktan sonra kaydedip çıkmak için sırayla,

F3
Enter
F2
Enter

veya

Ctrl + O
Ctrl + M
Ctrl + X

bytan

@Bes5uc3,

Şu an son durum nedir? Sistemini kurtarma kipiyle açabiliyor musun? Yetkilendirme sorununa kurtarma kipi üzerinden bakabiliriz. Çıktısı ne diyor?

groups | grep basaran
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Bes5uc3

Şifre değişmiş gözüküyor. Bunu da monitör uykuya geçtiğinde, tekrar pc girmek istediğimde sorulsan şifre yerine,  değiştiğim şifreyi yazdığım da;  şifreyi kabul ediyor. Bunun dışında şifre ne uç birimde geçerli, ne güncellemelerde geçerlidir ...

if

@Bes5uc3, groups | grep basaran çıktısını alalım.

Bes5uc3

kurtarma kipinde bu kodu giremem çünkü aradaki bölen ya da dikey işareti klavyede yazmayı bilmiyorum. Şu an uç birim güncelleme yapıyor. Güncelleme bitince Bu kodu uç birime kopyala yapıştır yapıp sonuca bakacağım. En azında merakımı giderip  bilgileneceğim. Müteşekkirim.

Ne varki sorun çözüldü.

Şifreyi değişmiştim. tümsorun sudo visudo dosyasına  basaran ALL=(ALL) ALL cümlesini yazıp kaydedemiyordum. Kurtarma kipinde  sudovisudo sayfasına girip #gedit/etc/sudoers yazıp ikinci satıra  basaran ALL=(ALL) ALL yazdım. decent'in önerisini (F2 Enter) uygulayınca komutlar dosyaya yazıldı. Uç birime girdim güncelleme komutunu verdim, şifreyi yazdım yetki alıntı kütüğü" çalıştı.

Kurtarma kipinde mount -rw -0 remount /

dedim.  şifre sordu.

passwd basaran

dedim.

şifremi değiştim. Şifre güncellendi.

Bu kezde:

sudo visudo

dedim. Sudoers dosyası açıldı. Açılan yerde en üste:

#gedit/etc/sodoers

Yazdım. Alt satıra geçtim orayada

basaran ALL=(ALL) ALL

yazdım. F2 ve enter tuşuna bastım exit yazıp çıktım. kayıt yapılmıştı.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Temmuz 2012 - 23:02:06

Kadir Can

Tebrikler. :)
Bu arada | karakteri Alt Gr + < "Küçüktür, shift'in sağ,Z'nin sol yanında bulunuyor" yöntemi ile basılıyor.
Kolay gelsin.
Not:Sorun çözüldüyse başlığa [ÇÖZÜLDÜ] etiketi ekleyebilirsiniz.