Mac(Hardware Address) adresini kalıcı olarak değiştirme?

Başlatan barakli, 09 Haziran 2012 - 17:29:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

barakli

Merhaba arkadaşlar. Konuyu biraz detaylı anlatacağım. Şimdi bizim evde 2 tane bilgisayar var. Bu bilgisayarlar yani evimiz yaklaşık 250-300 dairenin yer aldığı bir sitenin ağında 100 mbitlik bir internet. Üniversite yurdu gibi düşünebilirsiniz. Bizim ağımızda mesai saatleri bitiminde vs internet bazen kesiliyor. Neyse dün de cuma idi. Hafta sonuna girilirken bilgiişlemin bir ayar yapmış olmalarından olsa gerek yine saat 19:00 - 20:00 arası internet gitti, sonra geri geldi. Olay bundan sonra başladı, sürekli böyle olurdu, yani dediğim gibi gider gelirdi ama bağlantı sorunu olmazdı.

Evdeki annemin bilgisayarında internet var, benimkinde yoktu. Denemeler yaptım. Annemin bilgisayarını kendi bilgisayarıma giden kabloya taktım sorun yoktu, annemin bilgisayarı internete girdi. Kendi bilgisayarımı annemin bilgisayarına giden kabloya taktım benimki internete giremedi. Sonra direkt olarak switche giden ana kabloyu *bilgisayar'me taktım, yine olmadı. Yalnız enteresan nokta şu ki bilgisayarım bağlı görünüyordu, ama nedense veri gelmiyordu. Hatta ben google dnslerini kullanıyordum, onu sildim, Otomatik (DHCP) yaptım, bağlantıyı kestim, bir daha bağlandım kendi kendine "195.175.39.39 195.175.39.39" bu dnsleri almıştı, yani bağlantı var ama nedense veri gelmiyordu. 3 tarayıcı ve pidgin ile bağlanmayı denedim olmadı. Ardından dikkatimi çeken şu nokta vardı. Bağlantı bilgilerim şu şekilde idi:

Hardware Address:  00:26:22:E7:06:72
              IP Address:  172.16.103.173
          Subnet Mask:  255.255.252.0
         Default Route:  172.16.100.1
                         DNS:  195.175.39.39 195.175.39.40

Dedim IP adresimi değiştireyim. Aslında bu konuda tecrübeli idim. Hattımız baya sorunlu olduğu için manuel olarak IPv4 Settings -> Routes kısmından kendim bilgileri girdim. Dediğim gibi önceden buradan ayarlama yaparak internet sorunlarımı aştığım çok olmuştur. Ardından bağlantıyı kapatıp açtım, yine yukarıda gösterdiğim ayarlar yazılıydı. Yani kendi yazdığım IPyi almamıştı. Başka bir sürü IP denedim, sonuç aynıydı. Ardından anemin bilgisayarında manuel olarak IP adresi almayı denedim, onda da IP adresi "172.16.100.4" idi, onda da ne yaptıysam bu numarayı değiştiremedim.

Yani bizim mac adresine göre bilgi işlem sabit bir IP atamıştı. Bunu nasıl anladığımı aşağıda açıklamış olacağım. Muhtemelen de bu atama işlemi, annemin de internetinin gittiği o mesai saati bitiminde olmuştu. Ama annem şimdi internete girerken ben giremiyordum. Son çare olarak mac değiştirerek deneme yaptım. Önceden mac adresi yukarıda da yazdığım gibi şuydu: 00:26:22:E7:06:72 Buna atanan IP de 172.16.103.173 Sonra mac adresini değiştirdim:

sudo ifconfig eth0 hw ether 00:26:B3:87:D2:33
hata vermedi. Sonra bağlantıyı kesip, bir daha bağlandım. Bu sefer bana 172.16.100.134 IPsini atadı ve internete girdi.

Sonra başka mac adresi denedim:

sudo ifconfig eth0 hw ether 00:26:B3:87:D2:67
hata vermedi. Sonra bağlantıyı kesip, bir daha bağlandım. Bu sefer bana 172.16.100.137 IPsini atadı ve internete girdi.

şimdi diyebilirsiniz ki ee gözün aydın, ama sorun şu ki bu halde internete bağlanabiliyorken bağlantıyı koparıp bir daha bağlandığımda eski o bağlanamadığım mac adresini ve IP adresini geri atıyor. Yani benim her seferinde bilgisayarı başlattığımda terminalden aynı şekilde komutu yazmam gerekiyor. Başka bir mac ve buna bağlı bir IP almam gerekiyor.

Sonuç olarak şöyle sorularım olacak:

1) Bu bilgi işlem acaba benim bu mac adresimi dolayısıyla IP adresimi yasaklamış olabilir mi, çünkü başka bir ihtimal zor gözüküyor.
2) Ben bu mac adresini kalıcı olarak nasıl değiştirebilirim? Böylece bilgisayarımı her açtığımda terminalden komut yazmak istemiyorum.

Ayrıca ben bilgisayara bu yüzden format attım  ve de mac adresi değişmedi. Format öncesi mac adresi ve IP; şimdiki mac adresi ve IP ile aynı. Bence maci değiştirdik mi sorun çözülecek.

bytan

Araştırma safhaları güzelmiş. En azından okuması eğlenceliydi. :)

Bilgi işlemdeki arkadaşlara, durumunu anlatarak destek almaya çalışabilirsin. Nasıl bir yapılandırma oldu -eğer varsa-, insan merak etmiyor değil.

Kullandığın komutları her seferinde elle girmemek için rc.local dosyasına işleyebilirsin. Veya bir betik oluşturarak bu betiğin başlangıçta çalıştırılmasını sağlayabilirsin:

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBootupHowto#Installing_custom_init-scripts

Kalıcı olarak donanım üzerinde bulunan değerleri değiştirmenin yolu bildiğim kadarıyla yok.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST