[Çözüldü] Ubuntu 12.04 LTS Çözünürlük Problemi (Intel 82945G)

Başlatan mkocdemir, 21 Eylül 2012 - 23:01:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mkocdemir

Arkadaşlar merhaba.

Öncelikle Linux konusunda çok yeni olduğumu söylemeliyim. Başlıkta belirttiğim gibi 64 Bit Ubuntu 12.04 LTS kurdum ve kullanıyorum. Sistem ayarlarından Ayrıntılar' a baktığımda Grafik sekmesinde sürücü Intel(r)945G ve Deneyim :Standart yazıyor. Ekranlar bölümüne baktığımda ise çözünürlüğü 1024x768 'den yukarı çıkartamıyorum. Uzun araştırmalar sonucu aşağıda ki linkten çözünürlüğümü 1280x1024 e çıkarttım:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1756490

Fakat sistemi tekrar başlattığımda yine çözünürlüğüm 1024x768 e düşüyor ve açılan bir pencerede diğer çözünürlükleri göstererek desteklemediğini söylüyor. Yukarıda ki *bağlantıda anlatan kullanıcı çözünürlüğü düzelttikten sonra xorg.conf dosyasına kaydedilmesi için iki satır yazmış fakat bende etc/x11 altında yada başka herhangi bir yerde xorg.conf dosyası malesef yok. Kendim oluşturayım dedim, grafik arabirim üzerinden o klasör altında yetkim olmadığından dosya oluşturamıyorum. Root olarak denedim, komut satırında takılıp kaldım açıkçası. Anlatımı yapan xorg.conf dosyasının olmayışı ihtimalini de göz önüne alarak "sh" gibi birşeylerden bahsetmiş ama gerek ingilizce yetersizliği, gerek linux tecrübesizliği diyelim ben bir türlü bu işin içinden çıkamadım.

Tecrübesi olan arkadaşlar ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olurlarsa çok sevinirim. Teşekkürler.

muratkocdemir@HPCompaq:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
--------------
muratkocdemir@HPCompaq:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 32767 x 32767
VGA1 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768       60.0*
   800x600        60.3     56.2 
   848x480        60.0 
   640x480        59.9 

Çıktılarda bu şekildedir.

UykusuzBizon

lspci
sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep render

Bu komutların çıktılarını yazabilir misin? Diğer başlıklara göz gezdirdiğimde çözüm yolu kestirmek için kullanılmış bu komutlar. Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarının işini kolaylaştırması açısından yazdım. Umarım zaman kaybına neden olmam.
Beni doyurmuyor ne para ne sistemin masalı.

mkocdemir

Tabii ki. Sırası ile çıktılar şu şekilde :

muratkocdemir@HPCompaq:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
3f:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5752 Gigabit Ethernet PCI Express (rev 01)
muratkocdemir@HPCompaq:~$

muratkocdemir@HPCompaq:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for muratkocdemir:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı inşa ediliyor.       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti       
mesa-utils zaten en yeni sürümde.
Sıralanan paketler otomatik olarak kurulmuştu artık gerekli değiller:
  linux-headers-3.2.0-30 linux-headers-3.2.0-30-generic openoffice.org-common libllvm3.0
Kaldırmak için 'apt-get autoremove' komutunu kullanın
Yükseltilen: 0, Yeni Kurulan: 0, Kaldırılacak: 0 ve Yükseltilmeyecek: 0.
N: Ignoring file 'google-chrome.list.save' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension
N: Ignoring file 'precise-partner.list.save' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension
N: Ignoring file 'google-chrome.list.save' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension
N: Ignoring file 'precise-partner.list.save' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension

muratkocdemir@HPCompaq:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 945G

Dipnot : Ben bu çıktıları alırken kullandığım çözünürlük 1280x1024 tü. Geçici de olsa iyi görüntü alabilmek için az önce linkini verdiğim yerde ki komutları kullanarak çözünürlüğü arttırdım. monitor.sh diye bir dosya oluşturdum fakat başlangıçta bunun nasıl otomatik olarak çalıştırılacağını bulmaya çalışıyorum şuan. Bu komutlar çıktıları etkiliyorsa makineyi tekrar başlatıp çözünürlüğü karıştırmadan çıktıları verebilirim.

Teşekkürler.

UykusuzBizon

Şimdi beraberce bilen birisini bekliyoruz. :)

Edit: .sh uzantılı dosyası nasıl otomatik çalıştıracağınıza dair bir şeyler gözüme çarpmıştı sanki bir ara. Onu aramaktayım ben ama ona gerek kalmadan çözülebilir gibi bu sorun. Ben bulurssam paylaşacağım ama yine de uygulamadan beklemekte yarar var. Gece saatlerinde cevaplar geliyor genelde. :)

mkocdemir

Şu an bende onu arıyorum, çözeceğim gibi geliyor bana ama farklı bir problem daha oluştu. Kullandığım makine Hp Compaq Small Form Factor. Kasa içerisinde dahili hoparlör var. Ön panelden kulaklıkta taksam, arka panelden hoparlör de taksam dahili hoparlörü susturmanın bir yolunu bulamadım. Kulaklığı takmış yüksek sesle müzik dinliyordum ki aynı yükseklikte sesin dışarı çıktığını farkettim :) En kötü ihtimalle dahili hoparlörün kablosunu keseceğim artık :)

UykusuzBizon

Yine yardımcı olamayacağım fakat yardımcı olacak ve sorununuzun çözümünden yaralanabilecek insanlar için o sorunu farklı bir başlık olarak açarsanız daha iyi olur sanırım.

if

@mkocdemir,  çözünürlük için bu[1] bağlantıdan faydalanabilirsiniz.

xorg.conf ayar dosyası artık gerek olmadıkça kullanılmıyor. Bu yüzden öntanımlı olarak gelen bir ayar dosyası bulamazsınız /etc/X11 altında. Oluşturmak için yetkili kullanıcı izinlerini elde etmeniz gerek. Bunun için de gksu ya da sudo kullanmanız gerek. Misal gksu gedit /etc/X11/xorg.conf

Verdiğim bağlantıdaki yöntemle xorg.conf oluşturmanıza gerek kalmadan sorun çözülecektir.

Diğer sorununuz için yeni bir konu açınız.

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29947.0

mkocdemir

Evet o başlıkta yer alanları uyguladığımda sorunum çözüldü, teşekkürler. Yalnız bir pencere açılıyor ve uyarı çıkıyor. Bundan nasıl kurtulabilirim acaba bir fikriniz var mı?

if

@mkocdemir, cvt 1280 1024
xrandr -q
çıktıları ile başlangıçta çalışmasını istediğiniz betiğin içeriğini buraya geçer misiniz?

mkocdemir

Çıktılar şöyle :

muratkocdemir@HPCompaq:~$ cvt 1280 1024
# 1280x1024 59.89 Hz (CVT 1.31M4) hsync: 63.67 kHz; pclk: 109.00 MHz
Modeline "1280x1024_60.00"  109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
muratkocdemir@HPCompaq:~$ xrandr -q
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1024, maximum 32767 x 32767
VGA1 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   848x480        60.0 
   640x480        59.9 
   CUSTOM         59.9*

Başlangıçta çalıştırdığım betiğin içeriği :

xrandr --newmode "CUSTOM" 109.00  1280 1368 1496 1712  1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA1 "CUSTOM"
xrandr --output VGA1 --mode "CUSTOM"

Teşekkürler yardımlarınız için.

if

Neden öyle bir uyarı çıktığını kestiremiyorum @mkocdemir. Çözünürlük istediğiniz oranda değil mi bu uyarıya rağmen?

Bir de şöyle deneyelim, başlangıç uygulamalarından o betiği kaldırın. gksu gedit /etc/rc.local komutu ile kullanıcının tanımladığı komutları/betikleri başlatmak için kullanılan dosyayı açın, içerisine sh /nerede/bu/betik komutunu son satırdaki sıfırın hemen üzerine yazın ve kaydedin.

* tabi ki bu komuttaki "/nerede/bu/betik" başlangıç uygulamalarına eklediğiniz o dosyanın yolunu ifade eder. Nerede bu dosya?

Bu arada, rica ederim:)

heartsmagic

O hata ile ilgili pencere ikinci bir ekran takıldıktan sonra oluşuyordu sanırım. Hatta şöyle bir çözümümüz de olmuş:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=35474.0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mkocdemir

Alıntı yapılan: if - 22 Eylül 2012 - 00:27:52
Neden öyle bir uyarı çıktığını kestiremiyorum @mkocdemir. Çözünürlük istediğiniz oranda değil mi bu uyarıya rağmen?

Bir de şöyle deneyelim, başlangıç uygulamalarından o betiği kaldırın. gksu gedit /etc/rc.local komutu ile kullanıcının tanımladığı komutları/betikleri başlatmak için kullanılan dosyayı açın, içerisine sh /nerede/bu/betik komutunu son satırdaki sıfırın hemen üzerine yazın ve kaydedin.

* tabi ki bu komuttaki "/nerede/bu/betik" başlangıç uygulamalarına eklediğiniz o dosyanın yolunu ifade eder. Nerede bu dosya?

Bu arada, rica ederim:)

Bu şekilde denedim, şuan ekran çözünürlüğüm eskisi gibi oldu (1024x768). rc.local dosyasının içeriği aşağıda yer alıyor :

#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
sh /home/muratkocdemir/Belgeler/cozunurluk.txt
exit 0

Zannediyorum bu sorunu çözmek için uğraşırken xrandr ile yanlış birşeyler tanımladım. Çünkü sizin yönlendirdiğiniz konuda bir komutun ardından gelen cevabın bir kısmını alarak xrandr ile uygulamak gerekiyordu. Ben yabancı forumdaki kodu bana uygun olup olmadığına bakmadan direk uyguladım. Bundan dolayı çıkıyor olabilir diye düşünüyorum. Birde @heartsmagic 'in yönlendirdiği konuyu deneyeceğim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Eylül 2012 - 01:11:50

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Eylül 2012 - 00:48:59
O hata ile ilgili pencere ikinci bir ekran takıldıktan sonra oluşuyordu sanırım. Hatta şöyle bir çözümümüz de olmuş:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=35474.0

@heartsmagic teşekkürler, 2. monitör bağlamamıştım ama burada yer alan;

rm -f ~/.config/monitors.xml

Benim problemimi de çözdü. Bu arada @StewieGriffin ve @if sizlerede tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için :)

heartsmagic

Aklımızda bulunsun o zaman bu CRTC 351 hatası. Buraya da iliştirdim ki aynı hata çıktısını çözünürlük ile ilgili aramalarda bu başlık da çıksın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.