Unity üzerinde Gnome CSD Kullanımı

Başlatan Quapukulu, 24 Eylül 2016 - 12:26:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Quapukulu

Merhabalar,

Gnome Csd Nedir?

Gnome geliştiricileri 2010 yılında, masaüstünde alandan(yatay olarak) tasarruf etmek adına client-side decorations (csd) tasarımını hayata geçirdi. Şu anda Gnome kabuğu kullanan arkadaşlar farketmişlerdir sanırım. Gnome'un birçok temel uygulaması Csd destekli çalışıyor. Ancak Ubuntu geliştiricileri bu tasarımı bazı uygulamalarda sorun çıkardığı ve temayı bozduğu gerekçesiyle 16.04 sürümünde de kullanmayı uygun bulmadılar. Bu konuda daha fazla bilgi için sizi gnome bloguna davet ediyorum. : https://blogs.gnome.org/mclasen/2014/01/13/client-side-decorations-continued/

Ubuntu Unity üzerinde ise gnome'un bu yenilikçi tasarımını kullanmak mümkün. Ancak varsayılan olarak gelen Ambiance ve Radiance temaları ne yazık ki csd ile tam uyumlu çalışmıyorlar. Uygulamalar gerektiği gibi görünmüyor, bazı düğmeler kayboluyor ya da yarım görünüyor. Ancak Arc, Numix gibi popüler temalardan birini kullanıyorsanız csd tasarımını kullanmanız mümkün. Arc temasının Unity için yeniden düzenlenmiş halini kullanmak için lütfen buyurun. Sayfanın sonunda simge seti için farklı bir bağlantı bile bulunuyor : https://github.com/vooze/arc-black-ubuntu

Ubuntu 16.04 üzerinde csd kullananan uygulamalardan birkaç örnek :












Ekran görüntülerinden de anlaşılacağı üzere csd destekli uygulamalar daha estetik ve kullanışlı görünüyor. Bu tasarımı yanılmıyorsam Mac Os uzun zamandır kullanıyor. Yine Windows yeni sürümüyle birlikte bu özelliği destekliyor. ( Mac Os ve Windows konusunda kesin konuşmuyorum zira bilgim sınırlı.)

Nasıl Kullanırım?

Yönetici haklarıyla /usr/share/applications yoluna gidin. Burada Ubuntu'tunuzda halihazırda yüklü uygulamaları göreceksiniz. Yapmanız gereken csd destekli gnome uygulamalarını favori metin düzenleyiciniz ile açmak. Bunun için uygulamayı metin düzenleyicisine sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır. Şöyle bir ekran elde edeceksiniz:

Ben örneklendirme olarak sistem gözlemcisini kullandım. Metin düzenleyici üzerindeki seçilmiş alanı görüyor musunuz? Tek yapmanız gereken ''env XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME'' satırını eklemek. Dosyayı kaydettikten sonra işlem tamamdır.

Nasıl? ve detaylı bir bakış için bir youtube klibi hazırladım. : https://www.youtube.com/watch?v=yOIdeNtORDA

Nasıl Eski Haline Getiririm?

Tersten gidin. Uygulamanın .desktop dosyasına eklediğiniz satırı silmeniz yeterli olacaktır. Bazen değişikliklerin geçerli olabilmesi için oturumunuzu yeniden başlatmanız gerekebilir.

Önemli Notlar

1) Rhythmbox uygulamasının csd destekli çalışması için eklenti kurmanız gerekiyor.Şöyle ki;
sudo add-apt-repository -y ppa:fossfreedom/rhythmbox-plugins
sudo apt-get update
sudo apt-get install rhythmbox-plugin-alternative-toolbar

Rhythmbox uygulamasını açıp ''Eklentiler'' kısmından yüklediğiniz eklentiyi aktif etmeniz gerekiyor.

2) Dosya yöneticisinin(Nautilus) pencere köşelerinde yumuşatma kullanılamıyor. O yüzden dosya yöneticisine uygulamanızı tavsiye etmem.

3) Sistem ayarları uygulamasının .desktop dosyası ile oynamanızı tavsiye etmem. Kararlılık ve tema sorunları ortaya çıkabiliyor.

4) Yönetici haklarıyla sistem üzerinde yaptığınız hatalı değişiklikler Ubuntu'nuzun kararsız çalışmasına ya da hiç çalışmamasına neden olabilir. Kısaca ''Do not drink and root''

5) Bu uygulamalar üzerinde yaptığımız değişiklikler, açılış kapanış süreleri, donma, kasma, çökme gibi fazladan kararlılık sorunlarına neden olmaz. Bir uygulama ne kadar işini iyi yapıyorsa o kadar iyi yapmaya devam eder. Yapmıyorsa yine yapmaz.

6) Sadece Ubuntu 16.04 üzerinde denenmiştir. Ubuntu'nun diğer sürümleri ile denenmesi tavsiye edilmez.

* Teknik terimlerle aram pek iyi değil. Eğer yanlış kullanılmış bir terim, bir tanımlama varsa lütfen uyarın. Gerekli düzenlemeleri kısa sürede yapmaya çalışırım.

heartsmagic

Kullanmayacak olsam da yeni bir şey öğrenmiş oldum, eline sağlık @Quapukulu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.