[Çözüldü] Usb diske Ubuntu kurdum küçük bir problemim var...

Başlatan rainroad, 02 Nisan 2012 - 23:25:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rainroad

Merhaba..
Bir kaç gün evvel ubuntu'yu indirim USB diskime kurdum. Kurarken diskimde hiç bir bölümleme yapmadım. Ubuntunun kurulum ekraninda diski sil ve yeniden kur seçeneğiyle ubuntuyu kurdum. Sorun şu ki bu diskim 400 GB ve bir kısmı takas alanı büyük bir kısmıda sanırım ex4 / olarak kurulmuş. Ben bu diskimden ubuntuya zarar vermeden 200 GB kısmına NTFS format atıp diski windowsda da yedekleme amaçlı kullanmak istiyorum..Gparted tarzı programlarla da denemiş olsamda bu işlemi başaramadım. Bu işin bir yolu varmıdır? Forumlarda da sanırım böyle bir konu yok veya yeterince dikkatli değilim.
Vaktiniz ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim..

zeitgeist

Gparted uygulamasıyla neden yapamadın, eğer herhangi bir sorun yoksa yapabilmen gerekir. Genelde diskin son bölümündne daraltman tavsiye edilir.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

rainroad

/dev/sdb Aygıtında 2 bellek bölümü şu anda etkin
Etkin bellek bölümleri mevcutken yeni bir bölüm tablosu oluşturulamaz. Kullanımdaki etkin bellek bölümleri bağlanmış dosya sistemleri veya etkin takas alanı gibi yeni bir bellek bölümü oluşturmadan önce bu aygıtta bulunan bütün bölümleri devre dışı bırakmak gerekiyor

tarzında bir hata mesajı aldım gparted uygulamasından
Bağı kaldır dediğimde ise Bölüm bağlanma noktalarından ayrılamadı yazıyor.
Büyük olasılıkla diğer bölümler de bu bağlanma noktası üzerine bağlanmıştır diye de devam ediyor.

Şimdi kafamda şöyle bir fikir gelişti.
Flash belleğime ubuntu kalip dosyasını yerleştirip flash bellekle ubuntuyu açsam sonra bu içerisinde ubuntu kurulu olan USB diskimi bölümlesem acaba usb diskimde ki çalışır durumdaki ubuntuya zarar verirmiyim?

if

@rainroad, o uyarı almanızın nedeni hâlihazırda çalışmakta/bağlı olan bir bölümü biçimlendirmek istemenizden kaynaklanıyor. Fİkrinizi uygulayıp yapabilirsiniz. Yani, farklı bir medya(usb,cd, dahili bellek) üzerine kurulu veya canlı Ubuntu açıp, biçimlendirmek istediğiniz harici belleği takıp, işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

rainroad

peki :) ama saatlerdir ugrasarak ubuntu'ya ''ubuntum'' diyecek kadar ilerlettim olayı:) kafama göre düzenledim her bi yerini :) Tekrar etmekte fayda görüyorum. Ubuntu'mun kurulu olduğu USB Harici Diskim 320 GB . Otomatik Ubuntu kurduğumdan hiç bir bölümleme yapmadım... 4.3 GB Takas alanı oluşturulmuş ve 316 GB de ex4 bölüm var. Harici bir ubuntuyla bu diske girip 316 GB yi 116 GB ye (Gparted yardımıyla) düşereceğim. Nelere dikkat etmeliyim ki işlem bittikden sonra Ubuntum halen çalışıyor kalsın. bu arada ilk bölüm 316 GB diskin sonunda Genişletilmis 4.3 GB + 4.3 GB takas alanı görüyorum. ( Laf aramızda ekran görünütüsünü yükleyebilsem net anlaşılacağım ama)
ilginize şimdiden teşekkürler.

rainroad

İşlemi baska bir usb bellek üzerinde çalıştırdığım ubuntu ile kazasız gerçekleştirdim, ilgilenenlere teşekkürler.