Suse Studio

Başlatan realmanager, 07 Temmuz 2010 - 23:55:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

realmanager



Suse Studio özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş linux dağıtımlarını kolayca ve profesyonel imkanlarla hazırlayabilme felsefesiyle çıkmış muhteşem bir uygulamadır.

Hiçbir programlama bilgisine sahip olmadan rahatlıkla kullanabileceğiniz Suse Studio ile birkaç fare tıklamasıyla basitçe değiştirilmiş opensuse tabanlı bir dağıtımdan tutun, tam anlamıyla en ufak noktasına kadar özelleştirilmiş rpm tabanlı özgün ve profesyonel bir dağıtıma kadar hazırlayabilir ve sahip olabilirsiniz.

Yalnızca sahip olmakla da kalmazsınız. Suse Studio verdiği sunucu hizmetiyle ek bir masraf gerektirmeden yaptığınız projeleri kolayca arkadaşlarınız ve topluluğunuzla paylaşabilir, başarınız doğrultusunda http://www.opensuse.org adresinde yayınlamaya dahi hak kazanabilir ve bu konuda uzmansal destek alabilirsiniz.


SUSE STUDIO'NUN FARKI NEDİR?



Gerekli dökümanlar sayesinde temiz bir sistem derleyip günlerce hatta haftalarca betik betik uğraşmak yerine, internet üzerinden görsel olarak adım adım en kolaydan en profesyonele kadar bir sistem oluşturabilmek Suse Studio'nun temel farkını oluşturuyor.

Suse Studio geliştirdiği teknik özellikleri kaliteden ödün vermeden tasarladığı için linux'un yaygınlaşma oranını arttırmakla kalmıyor. Kullanıcılara ek bir masraf veya büyük eğitim çabaları gerektirmeden kendine ait linux dağıtımı geliştirme imkanı sağlıyor.


SUSE STUDIO NASIL ÇALIŞIYOR?



Aşağıdaki adreste Suse Studio ve temel özellikleri hakkında kısaca açıklanmış resmi bir video bulunmaktadır. İlk iş olarak ona göz atabilirsiniz.
http://susestudio.com/#screencast

Suse Studio'nun çalışma prensiplerini adım adım ele alalım.


Birinci Adım
Dağıtımınıza bir isim ve bir altyapı ve mimari seçtikten sonra(sadece temel sistem bileşenlerinden tutun, tamamı ayarlanmış masaüstü platformlarına kadar) yapmanız gereken ilk adım sisteminizin güncel olabilmesi ve destek görebilmesi için gerekli depoları ayarlamak. Bu bağlamda önceden yapılandırılmış yüzlerce resmi, topluluk, kullanıcılar tarafından oluşturulmuş opensuse depolarından istediklerinizi rahatlıkla arayıp seçebileceğiniz gibi build.opensuse.org adresiyle kendi depolarınızı dahi oluşturabilir ve varsa kişisel paketlerinizi buraya yönlendirebilirsiniz. Harici bir bağlantı olarak bildiğiniz bir adres veya kendi sunucu adresiniz varsa bunu da kolayca tanıtabilirsiniz.

İkinci Adım
Sisteminiz için gerekli paketleri belirleyip eklemek. Bu işlem sırasında önceden hazırlanmış şablonlardan yardım alabilir ve Suse Studio sayesinde bağımlılıklarla uğraşmadan kafanıza uygun paketleri kolayca ekleyebilirsiniz. Hatta istemediğiniz paketleri asla eklenmemek üzere ayarlayabilir, önceden gruplara ayrılmış paketler sayesinde ise binlerce paketin içinde kaybolmadan rahatça dolaşabilirsiniz.
Oluşturduğunuz sisteme göre tavsiye edilen ve önerilen paket listesine baktığınızda Suse Studio'nun bu alandaki gücünü hissedeceksiniz.

Üçüncü Adım
Paketlerin ayarları ve yapılandırılması. Suse Studio'nun sizlere sunduğu görsel ayarlar haricinde(duvar kağıdı, simge, başlangıç ve giriş ekranları, kullanıcı ayarları, dil, klavye, zaman, güvenlik duvarı, ağ, servisler, hizmetler, yetkilendirme, lisans, sunucu, sanal makine...) varsa hatta kendi ayar dosyalarınızı(komutlarınız ve scriptleriniz) da ekleyerek sisteminizi istediğiniz hale getirebilirsiniz. Cd, dvd, vmware, usb, xen gibi benzetme seçenekleri sayesinde ek uğraş gerekmeden internet üzerinden derlenmiş kurulum ve kullanıma hazır bir sistem Suse Studio ile çok yakın.



Dördüncü Adım
Sanal sürücü ile test edip özelleştirmek. Yaptığınız dağıtımı sanal olarak tarayıcı üzerinden başlatıp inceleyebilir, hatta buradan görsel olarak yaptığınız değişiklikler sonucu oluşan ayar dosyalarını dağıtımınıza kaydedederek özelleştirmenin doruklarına ulaşabilirsiniz. Son olarak belirtmek gerekir ki opensuse veya benzeri bir linux dağıtımı daha önceden kullanıp bu alanda uzmanlaşmak başta bu aşama olmak üzere bütün adımlarda işimizi kolaylaştırır ve Suse Studio'yu daha rahat kullanmamızı sağlar.

Beşinci Adım
Yaptığımız bu projeyi arkadaşlarımız ve varsa topluluğumuzla paylaşıp herkesin haberdar olmasını sağlamak. Bunun için ise oluşturduğumuz iso dosyasının linkini kullanmamız yeterli. Herhangi bir sınırlama içermeyen Suse Studio sunucuları sayesinde herkese ve her işe özel oluşturulmuş projeleriniz güvenlik altında.

Altıncı Adım
Kendinize güveniyorsanız sadece tanıdıklarınız değil sizi tanımayan insanlarla da paylaşıp dünyaya açılımın ilk adımını gerçekleştirebilirsiniz.. Bunun için ise Suse Gallery devreye giriyor. Profil özelliklerinden "Enable Experimental Features" etkinleştirdiğinizde Galeri seçeneği de aktif hale gelecek. Bu sayede tasarımlarınızı orada paylaşabilir veya oradaki projeleri indirip kullanabilir dahası kendinize klonlayıp tasarımlarınızı onlar üzerinde geliştirmeye devam edebilirsiniz veya birleştirebilirsiniz. Oluşturulan bu büyük bilgi çemberi ve yardımlaşma sayesinde projenizi daha ileri aşamalara götürebilir ve özgür dünyanın sınırsız tadını çıkarabilirsiniz.




SUSE STUDIO İÇİN NASIL KAYIT OLUNUR

Suse Studio kullanmaya başlamak için ilk önce kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt sırasında ise davetiye gerekmektedir. Davetiyeleri de sadece sistem geliştiricileri verebilmekte. Böyle bir yol izlenmesindeki amaç Suse Studio'nun henüz herkese hizmet verecek kapasite ve yeterlilikte olmamasından kaynaklanıyor. Ancak bu gözünüzü korkutmasın. Davetiye isteyenler en geç 48 saat içerisinde yanıt alıyorlar.
http://susestudio.com/login kısmına e-mail adresinizi yazdıktan sonra
*Just looking around!
*I want to make a Live CD/DVD for personal use.
*I want to build a software appliance for my open source project.
*I want to make a software appliance for personal use.
*I work for an ISV, and want to make a software appliance for our product.
seçeneklerinden birini işaretler ve altya ingilizce birkaç cümle yorumda bulunursanız önceliğiniz artar ve 24 saat içerisinde davetiyeniz elinize ulaşır.


BAĞLANTILAR

Suse Studio hakkındaki en son gelişmeleri takip etmek için
http://blog.susestudio.com/

Suse Studio hakkında daha fazla yardım alabilmek ve görüş belirtmek için
http://susestudio.com/forum/
http://forums.opensuse.org/english/d...t/suse-studio/

Twitter üzerinden anlık takip ve mesajlaşma için
http://twitter.com/susestudio/

Suse Studio ile iş sahibi olmak için
http://susestudio.com/jobs/

Yazar:Ben
Yazı Lisansı: GPL
Yazıyı istediğiniz gibi kopyalayabilir, içeriğini değiştirebilir ve yayınlayabilirsiniz. Bu forumu veya beni referans göstermenize de gerek yok  :)
Bu da ilk mesajım olacak sanırım. Şimdiden hoşbulduk :)

Yiğit Ateş

Hoşgeldin real, seni buralarda görmek güzel :)

realmanager

merhabalar yiğitciğim
kırk yılda güzel bir yazı yazdık, bari millete dağıtayım dedim :D

heartsmagic

@realmanager, hoş geldin.
Açıkçası Suse tarafını kıskandım bu uygulaması yüzünden. Çok iyi düşünülmüş bir fikir, diğer dağıtımlara da sıçraması ilk temennim olsun :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

realmanager

inşallah benim de temennim o yönde.
ubuntu ve fedora'da küçük çaplı modifiye yapabileceğiniz benzer programlar mevcut diye hatırlıyorum.
umarım bu programlar da zamanla susestudio seviyesine hatta daha iyisine ulaşır.
ve yine umarım bütün linux dağıtımları için benzer uygulamalar yapılır.
ve hatta yine umarım özgür projeler hak ettiği yere gelir :)

Yiğit Ateş

Ubuntu Customization Kit ve Remastersys var ama bu seviyede değil tabii ki, Suse Studio gerçekten aşmış bir program.

realmanager

bu arada suse studio 15gb sunucu alanı veriyor bizlere.
sadece bu hafta içerisinde 3,295 dağıtım üretilmiş.
tabi bunlar amatör veya deneme-yanılma öğrenme dağıtımları.
100'e yakın dağıtım galeride şimdiden görücüye çıktı.
Uygun görülenler www.opensuse.org indirme adresinde
**Get one of the specialized distribution built on openSUSE. ** kısmında yayınlanmaya hak kazanacak.
Hatta sunucular şu an daha büyük ve gelişmiş olanlarla güncelleniyor. Ondan sonra galeri herkese açık olacakmış.

XRumer

İşte aradığım şey buydu.

raskolnikov

#8
Sistemi kullanmak için davetiye lazım sanırım. Davetiyesi olan var mı arkadaşlar?

Neyse davetiye isteyince anında yanıt verdiler ve yolladılar :)
"Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak..."
-Sri Chinmoy Ghose-

if

Suse ekibini tebrik ederim, çok güzel bir özellik kazandırmışlar. @realmanager, yazı için teşekkür ederim.

CeYHuN07

http://susestudio.com/ adresinden kişiye özel os yapılabiliyor keşke aynı mantıkla ubuntu tabanlı da yapılabilseydi

CeYHuN-OS :)))

mustafayilmaz

İletiyi şimdi gördüm ve hemen kontrol ettim..

Hakikaten süper bir fikir olmuş. Bence gayet başarılı.

Tabi oluşturduğum appliance'i indirip kurmadım ama, oluşturduğum gibi gelip kullanıma hazır oluyorsa çok güzel. Olmasa bile güzel proje, SuSe'yi tebrik etmek lazım  :)


XRumer

Yeni bir şey değil ki çoktandır var. Hatta forumda uzun zaman önce üzerine konu açılmıştı.

Keşke önce forumda bir arama yapsaydınız. İşte adresi: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=20812.0

heartsmagic

Konular birleştirildi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.